Κυπαρισσία : Δεν πείθουν οι διαβεβαιώσεις για το νοσοκομείο

Του Η.Γιαννοπουλου
απο το ''ΘΑΡΡΟΣ''

«Διαβεβαιώσεις» δίδονται ξανά για το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας. «Διαβεβαιώσεις» από τον υπουργό Υγείας στους βουλευτές, «διαβεβαιώσεις» και τη Ν.Δ. Μπορούν, όμως, αυτές να γίνουν πιστευτές; Μπορούν οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου και οι πολίτες της ευρύτερης περιοχής να πιστέψουν αυτές τις «διαβεβαιώσεις» και αυτούς που τις παρέχουν;
Εκτιμώ πως όχι, και δικαίως μάλιστα! Περισσότερο σε προσπάθεια εφησυχασμού, τεχνηέντως, αλλά στον αέρα, μοιάζουν, παρά σε λόγια με αντίκρισμα στην πραγματικότητα!
Και εξηγούμαι: Επιστολή στο δήμαρχο Τριφυλίας Κώστα Κόλλια απέστειλε χθες (σ.σ. προχθες) το μεσημέρι ο αναπληρωτής υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β΄ Αθήνας, Γεράσιμος Γιακουμάτος, για το ανακύψαν θέμα της υποβάθμισης του νοσοκομείου. Στην επιστολή, ο κ. Γιακουμάτος αναφέρει:
«Η Ν.Δ. παραμένει σταθερά προσηλωμένη στην άποψή της για λειτουργική ανεξαρτησία του Γ.Ν. Κυπαρισσίας, πέραν της διοικητικής του συνένωσης με το Γ.Ν. Καλαμάτας. Η θέση μας αυτή εκφράστηκε και σήμερα (σ.σ. χθες) στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, όπου διεξάγεται συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου, λαμβάνοντας τη διαβεβαίωση του υπουργού Υγείας ότι δε θα αλλάξει τίποτα». Θυμίζουμε πως στις 18 Ιουνίου 2011, τότε που είχαν προκληθεί αντιδράσεις από την πρόταση για αλλαγή χρήσης του νοσοκομείου Κυπαρισσίας, και μετά τις διαβεβαιώσεις ότι δε θα αλλάξει τίποτα, παρά μόνο η συνδιοίκηση, ο κ. Γιακουμάτος (υπό την ίδια ιδιότητα) είχε προβεί σε δήλωση για το Γ.Ν - Κ.Υ. Κυπαρισσίας. Μεταξύ άλλων, είχε τονίσει: «Πιστεύουμε ως ειλικρινείς τις διαβεβαιώσεις του υπουργού Υγείας κ. Α. Λοβέρδου πως το Νοσοκομείο της Κυπαρισσίας θα παραμείνει ως Γ.Ν. και μόνο διοικητικά θα υπαχθεί στο Γ.Ν. Καλαμάτας. Υγειονομικά θα παραμείνει αυτοδύναμο και αυτοδιοικούμενο. Η Ν.Δ. και ο Τομέας Υγείας, μετά και από εντολή του προέδρου κ. Αντώνη Σαμαρά, παρακολουθεί τις εξελίξεις από κοντά και θα αντιδράσει δυναμικά, αν αλλάξει αυτή η απόφαση» (σ.σ. η απόφαση, δηλαδή, για τη συνδιοίκηση και όχι αλλαγή χρήσης και «υποβάθμισης» του νοσοκομείου).
Από τότε μέχρι σήμερα, όμως, πολλά άλλαξαν! Ο Παπανδρέου αποχώρησε από την πρωθυπουργία, η Ν.Δ. και ΛΑΟΣ μαζί με το ΠΑΣΟΚ συμμετείχαν και συνεχίζουν (πλην ΛΑΟΣ οψίμως) να συγκυβερνούν με πρωθυπουργό τον Παπαδήμο, η Ν.Δ. ψήφισε το Μεσοπρόθεσμο και πριν από λίγες μέρες το Μνημόνιο 2, την Τρίτη 14 Φεβρουαρίου εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο το σχέδιο νόμου για «Ρυθμίσεις θεμάτων Εθνικού Συστήματος Υγείας, φαρμάκων, φαρμακείων και άλλες διατάξεις», και την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου αναρτήθηκε στην ηλεκτρονική σελίδα του υπουργείου Υγείας το σχέδιο νόμου. Από την ίδια μέρα όλα τα ΜΜΕ γράφουν για το θέμα. Το βράδυ της Δευτέρας 20 Φεβρουαρίου κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης «Εφαρμοστικός νόμος αρμοδιότητας υπουργείων Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης σχετικά με τον ψηφισθέντα Νόμο «“Έγκριση των Σχεδίων Συμβάσεων Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης μεταξύ του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (Ε.Τ.Χ.Σ.), της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Τράπεζας της Ελλάδος, του Σχεδίου του Μνημονίου Συνεννόησης μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Τράπεζας της Ελλάδος και άλλες επείγουσες διατάξεις για τη μείωση του δημοσίου χρέους και τη διάσωση της εθνικής οικονομίας” και άλλες διατάξεις». Αξίζει να σημειωθεί πως στη σύσκεψη το βράδυ της Δευτέρας, αλλά και στην έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. Τριφυλίας το μεσημέρι της Τετάρτης, ο δήμαρχος είπε πως με τον τομεάρχη Υγείας της Ν.Δ. που επικοινώνησε, εννοώντας προφανώς τον αναπληρωτή κ. Γιακουμάτο και όχι τον τομεάρχη Αθανάσιο Γιαννόπουλο, δε γνώριζε απολύτως τίποτα για το θέμα. Αυτό το θεωρώ αδύνατο και αδιανόητο. Να μη γνωρίζει ο τομεάρχης για το σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας, για το οποίο επί μία εβδομάδα είχε βουίξει ο τόπος. Αν, δε, όντως είχε πλήρη άγνοια, τότε εκεί στη Ν.Δ. θα πρέπει να βρίσκονται σε πλήρη σύγχυση από τα «ζογκλερικά» για το Μνημόνιο.
Χθες, από το πρωί, στην αίθουσα «Προέδρου Δημητρίου Γεωργ. Παπασπύρου» (150) στη Βουλή, συνεδρίασε η Διαρκής Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων με θέμα ημερήσιας διάταξης την επεξεργασία και εξέταση του συγκεκριμένου σχεδίου νόμου. Αν η Ν.Δ. διαφωνούσε με την προβλεπόμενη στο σχέδιο νόμου ενοποίηση των διασυνδεόμενων 82 νοσοκομείων της χώρας, θα το δήλωνε και θα καταψήφιζε τα συγκεκριμένα άρθρα και τις διατάξεις και στην Επιτροπή και στην Ολομέλεια της Βουλής!
Χθες, είχαν συνάντηση με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο οι βουλευτές Μεσσηνίας Δημήτρης Κουσελάς και Νάντια Γιαννακοπούλου από το ΠΑΣΟΚ και Ιωάννης Λαμπρόπουλος από τη Ν.Δ. Στη διάρκειά της συζήτησαν με τον υπουργό για τη συνέχιση της λειτουργίας του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας. Ο κ. Λοβέρδος έδωσε κατηγορηματική διαβεβαίωση, πως δεν πρόκειται να καταργηθεί το νοσοκομείο ούτε και θα υποβαθμισθεί.
Ποιος, πώς και γιατί, όμως, να πιστέψει τη διαβεβαίωση αυτή του υπουργού; Ποιος μπορεί να εγγυηθεί ότι με τις υπουργικές αποφάσεις για τον Οργανισμό του νέου και ενιαίου Νομικού Προσώπου, όταν αυτές εκδοθούν (αφού τις επόμενες μέρες θα έχει ψηφιστεί το σχέδιο νόμου που προβλέπει την ενοποίηση των διασυνδεόμενων νοσοκομείων και ένα ενιαίο Νομικό Πρόσωπο), θα αναγράφονται ρητά, αναλυτικά και ονομαστικά για το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας οι θέσεις που σήμερα έχει ο Οργανισμός του Νομικού Προσώπου του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας;
Ποιος μπορεί να διασφαλίσει ότι δε θα γίνουν μετακινήσεις προσωπικού από το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, όταν το ψηφισθέν και από τη Ν.Δ. Μνημόνιο 2 προβλέπει μείωση κατά 8% του λειτουργικού κόστους των νοσοκομείων, η οποία θα επιτευχθεί με την αύξηση της κινητικότητας του προσωπικού υγείας (περιλαμβανομένων των ιατρών) εντός και μεταξύ ιδρυμάτων και υγειονομικών περιφερειών, της προσαρμογής της παροχής υπηρεσιών από τα δημόσια νοσοκομεία εντός και μεταξύ νοσοκομείων που βρίσκονται στην ίδια περιοχή και υγειονομική περιφέρεια και με αναθεώρηση της δραστηριότητας των μικρών νοσοκομείων;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

- Παρακαλούμε αφήστε το σχόλιο σας στα Ελληνικά και σε κόσμιο ύφος.
Σχόλια με greeklish και υβριστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.
- H Ομάδα Διαχείρισης του Kyparissia News Blog δεν αντιπαρατίθεται και δεν συνδιαλέγεται με τους αναγνώστες στο πεδίο σχολιασμού, σχετικά με δημοσιεύσεις και άρθρα (με μόνη εξαίρεση διαδικαστικά-λειτουργικά θέματα του ιστολογίου).
- Οι απόψεις των αναγνωστών δεν αντιπροσωπεύουν τις θέσεις του blog και αποτελούν αποκλειστικά προσωπικές τους τοποθετήσεις.