Τριφυλία - Σε απόγνωση οι επαγγελματίες

Οι χειμερινές εκπτώσεις δεν μπόρεσαν να «ζεστάνουν» την αγορά της Τριφυλίας και οι έμποροι και επαγγελματίες βρίσκονται σε απόγνωση. Οι εκπτώσεις άγγιξαν και ξεπέρασαν ακόμη και το 60%, ωστόσο η κίνηση ήταν υποτονική και χειρότερη από κάθε προηγούμενη περίοδο χειμερινών εκπτώσεων.
Οι συνέπειες από τα κάθε είδους και λογής χαράτσια, την αύξηση των φόρων και τις περικοπές σε μισθούς, συντάξεις, επιδόματα, είναι οδυνηρές και για την τοπική αγορά και οικονομία της Τριφυλίας. Μάλιστα, αρκετά είναι και τα «λουκέτα» που μπήκαν σε καταστήματα και επιχειρήσεις τους δύο πρώτους μήνες του 2012.
Οι επαγγελματίες, έμποροι και μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, αδυνατούν να ανταπεξέλθουν ακόμη και στα λειτουργικά τους έξοδα και τις διαρκώς αυξανόμενες υποχρεώσεις, με αποτέλεσμα είτε να κλείνουν τα καταστήματά τους
με «διακοπή», είτε να αναστέλλουν τη λειτουργία τους, είτε να τα θέτουν σε αδράνεια. Κίνηση στην αγορά δεν υπάρχει.
Το δε μέλλον, διαγράφεται δυσοίωνο.
Για την κίνηση στις εκπτώσεις και την τραγική πραγματικότητα που βιώνει ο εμπορικός κόσμος της Τριφυλίας μίλησαν
στο «Θ» οι πρόεδροι των Εμπορικών Συλλόγων Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και Γαργαλιάνων.

Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος,
πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας:
«Η κίνηση στις χειμερινές εκπτώσεις ήταν περιορισμένη και, όπως λένε και πολλοί συνάδελφοι, μη αναμενόμενη. Δεν περίμεναν, βέβαια, μεγάλη κίνηση, αλλά με τόσο μεγάλες εκπτώσεις, σε όλα τα είδη, υπήρχε μια ελπίδα πως θα δουλέψουν κάπως καλύτερα τα καταστήματα. Εμείς, όμως, το περιμέναμε αυτό. Δεν ελπίζαμε σε ιδιαίτερη ανάσα των καταστημάτων, γιατί δεν είχε χρήμα ο κόσμος στην τσέπη του. Συνεχίζουμε με προσφορές και μέχρι το Πάσχα θα περιμένουμε να δούμε πώς θα πάει η κατάσταση. Είναι πολύ δύσκολα. Η αγορά αυτορυθμίζεται, αλλά ο κόσμος δεν έχει την οικονομική δυνατότητα και την αγοραστική ικανότητα που είχε και θα μπορούσε να τονώσει την αγορά. Πάντα ο Μάρτιος είναι μια μεταβατική περίοδος, αλλά φέτος θα είναι ακόμη πιο δύσκολα. Ευελπιστούμε κάτι να γίνει. Χαράτσια, μνημόνια, μνημόσυνα, έχουν οδηγήσει τον κόσμο και τους επαγγελματίες σε πολύ δύσκολες καταστάσεις. Ας ελπίσουμε κάτι να γίνει, να βγει κάτι από όλα αυτά. Αυτή την περίοδο υπάρχουν προσφορές, τεράστιες προσφορές, σε όλα τα καταστήματα και σε όλα τα είδη».

Νίκος Φάμπας,
πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Φιλιατρών:
«Το θέμα είναι ότι έτσι όπως είναι ο κόσμος, με τα προβλήματα και χωρίς χρήματα, αυτές οι εκπτώσεις περνάνε απαρατήρητες. Ακόμη και να δει κάποιος στη βιτρίνα ενός καταστήματος έκπτωση 100%, πιθανώς να μη δώσει σημασία! Τι θέλω να πω με αυτό; Ότι έχει λιγοστέψει αρκετά το χρήμα στις τσέπες και αυτές οι εκπτώσεις είναι τίποτα, “φωνή βοώντος εν τη ερήμω”. Φυσικά, κάτι γίνεται, μην τα κάνουμε και όλα μαύρα, αλλά ελάχιστα. Ο κόσμος κοιτάζει να δώσει ό,τι μπορεί στις υποχρεώσεις του προς το κράτος, τους διάφορους φόρους και τα χαράτσια- όπου δε γίνονται εκπτώσεις, αλλά εκεί θα πιαναν πραγματικά οι εκπτώσεις! Υπάρχει βέβαια και η μόνιμη συνήθεια όλων να προσέχουν τις εκπτώσεις εκτός της πόλης που ζουν. Εκεί δίνουν σημασία, μέσα στην πόλη τους δε δίνουν σημασία, ούτε που κοιτάζουν. Αυτό είναι ένα γενικό “παράπονο” των συναδέλφων της περιοχής. Ο κόσμος αφιερώνει πολύ χρόνο σε αυτά που βλέπει στην τηλεόραση, άσχετα εάν αυτά είναι πλασματικά ή μη… Ας δώσει σημασία ο καταναλωτής και στην πόλη του, στις τοπικές επιχειρήσεις, ενισχύοντας όπως μπορεί την αγορά και την τοπική οικονομία. Τα χρήματα έτσι δε φεύγουν έξω, επιστρέφουν στην ίδια την πόλη. Ας επιλέξει τα καταστήματα που κάνουν πραγματικές εκπτώσεις! Μην πηγαίνει “τυφλά” σε όλα αυτά τα μεγάλα καταστήματα, τα τραστ, όπου πολλά προϊόντα είναι πολύ ακριβότερα απ’ ό,τι στα τοπικά καταστήματα…».

Φώτης Παναγιωτόπουλος,
πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Γαργαλιάνων:
«Η κίνηση ήταν υποτονική, σε γενικές γραμμές, και παρατηρήθηκε πτώση σε σχέση με προηγούμενες περιόδους πάνω από 20% έως και 60%, ανάλογα το είδος. Είμαστε απελπισμένοι οι έμποροι με την κατάσταση και απογοητευμένοι με την πορεία και την εξέλιξη των πραγμάτων. Ο κόσμος ήταν πολύ πιο συγκρατημένος, ίσως και λόγω καιρού, γιατί δε μας ευνόησαν ούτε οι καιρικές συνθήκες. Ήταν πολύ διστακτικός στο να ψωνίσει και στο να αγοράσει οτιδήποτε. Οι εκπτώσεις έφτασαν το 60% σε ορισμένες περιπτώσεις αλλά ο κόσμος αδυνατούσε να αγοράσει. Μάλιστα, αυτό το δίμηνο παρατηρήσαμε επιχειρήσεις που έκλεισαν στην πόλη μας και ουσιαστικά είναι τρεις οι λόγοι: οι δυσβάσταχτοι φόροι και τα χαράτσια, τα υψηλά λειτουργικά έξοδα και η μειωμένη αγοραστική δύναμη από τους καταναλωτές. Μετά τις εκπτώσεις, υπάρχουν δεκαήμερα προσφορών που οι έμποροι θα πρέπει να εκμεταλλευτούν για να μπορέσουν να επιβιώσουν κι αυτό το μήνα. Είμαστε πολύ συγκρατημένοι ως προς την αισιοδοξία μας, γιατι τα πράγματα κάθε μήνα είναι και χειρότερα. Παρ’ όλα αυτά, πάντα λέμε ότι η ελπίδα πεθαίνει τελευταία. Το λέμε, μάλλον, για να το πιστέψουμε πλέον».

Του Ηλία Γιαννόπουλου
απο το ''ΘΑΡΡΟΣ''

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

- Παρακαλούμε αφήστε το σχόλιο σας στα Ελληνικά και σε κόσμιο ύφος.
Σχόλια με greeklish και υβριστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.
- H Ομάδα Διαχείρισης του Kyparissia News Blog δεν αντιπαρατίθεται και δεν συνδιαλέγεται με τους αναγνώστες στο πεδίο σχολιασμού, σχετικά με δημοσιεύσεις και άρθρα (με μόνη εξαίρεση διαδικαστικά-λειτουργικά θέματα του ιστολογίου).
- Οι απόψεις των αναγνωστών δεν αντιπροσωπεύουν τις θέσεις του blog και αποτελούν αποκλειστικά προσωπικές τους τοποθετήσεις.