Βραβεία Περιβαλλοντικής Ευαισθησίας ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2012.Bραβευθηκε ο Καλαματιανος νεαρος επιστημονας Π.Παπαντωνιου

 

image_thumb[3]Στην κεντρική σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση φιλοξενήθηκε φέτος η τελετή απονομής των Βραβείων Περιβαλλοντικής Ευαισθησίας ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ 2012 την  Τρίτη 5 Ιουνίου, παγκόσμια ημέρα προστασίας του περιβάλλοντος.Τα βραβεία ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ, ένας θεσμός που καθιερώθηκε από τον εθελοντικό οργανισμό ECOCITY, απονέμονται για όγδοη συνεχόμενη χρονιά επιβραβεύοντας ενέργειες και έργα που υλοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του προηγουμένου έτους και είχαν προσανατολισμό στην προστασία του Περιβάλλοντος. Περιλαμβάνουν πέντε τομείς βραβείων οι οποίοι είναι Βραβεία Επιστήμης, Βραβεία Κρατικών Οργανισμών και Υπηρεσιών, Βραβεία Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Βραβεία Μέσων Ενημέρωσης και Βραβεία Επιχειρήσεων.
Ένας από τους βραβευθέντες στην κατηγορία Βραβεία Επιστήμης είναι ο Καλαματιανός Πολιτικός Μηχανικός Παναγιώτης Παπαντωνίου,

ο οποίος κέρδισε το βραβείο καλύτερης Διπλωματικής Εργασίας στην Ενέργεια για τη μεταπτυχιακή του εργασία "Διερεύνηση δυνατότητας εγκατάστασης συστήματος αιολικής ενέργειας και λειτουργίας Υδροηλεκτρικού σταθμού στην περιοχή της Μεθώνης".

Η συγκεκριμένη εργασία έχει δημοσιευθεί στο παγκόσμιο συνέδριο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας "HYDRO-2011 Practical Solutions for a sustainable future" τον Οκτώβριο του 2011 στην Πράγα καθώς και στον τοπικό ημερήσιο τύπο ενώ παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το γεγονός ότι η εφαρμογή της μελέτης αναφέρεται στην περιοχή της Μεθώνης.

Αντικείμενο της εργασίας αποτέλεσε η διερεύνηση συνεργασίας μιας ανεμογεννήτριας για την εξυπηρέτηση ενός υδροηλεκτρικού σταθμού, ένα σύστημα το οποίο συνδυάζει την Αιολική ενέργεια με την Υδροηλεκτρική. Βασίζεται εξ ολοκλήρου στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και συγκεκριμένα στον άνεμο κα το νερό. Το προτεινόμενο υβριδικό σύστημα αποτελεί μια εφικτή και οικονομικά προσοδοφόρα λύση για την περιοχή της Μεθώνης αλλά και για το μεγαλύτερο μέρος της Ηπειρωτικής και Νησιωτικής Ελλάδας όπου το αιολικό δυναμικό παραμένει τελείως αναξιοποίητο. Η υλοποίηση του θα αποφέρει περιβαλλοντικά και οικονομικά κέρδη για την τοπική οικονομία της Μεθώνης και το παράδειγμα της εφαρμογής μπορεί να εφαρμοστεί και σε άλλες περιοχές της χώρας μετά από αντίστοιχες έρευνες και σχετικές τεχνικές μελέτες.

Η καθιέρωση των βραβείων ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ από τον εθελοντικό οργανισμό ECOCITY είναι ένα σημαντικό γεγονός που επιβεβαιώνει την ανάγκη στήριξης της Κοινωνικής Συμμετοχής και Προσφοράς στο Περιβάλλον μέσα από εργασίες, επιστημονικές έρευνες, προγράμματα δράσης και ενέργειες επικοινωνίας. Με το θεσμό των Βραβείων έχει επιτευχθεί η δημιουργία συνθηκών ευγενούς άμιλλας, η οποία προάγει τη γενικότερη ευαισθητοποίηση και την επίδειξη κοινωνικής συνεισφοράς στην ανάληψη ή στήριξη δράσεων για το περιβάλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

- Παρακαλούμε αφήστε το σχόλιο σας στα Ελληνικά και σε κόσμιο ύφος.
Σχόλια με greeklish και υβριστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.
- H Ομάδα Διαχείρισης του Kyparissia News Blog δεν αντιπαρατίθεται και δεν συνδιαλέγεται με τους αναγνώστες στο πεδίο σχολιασμού, σχετικά με δημοσιεύσεις και άρθρα (με μόνη εξαίρεση διαδικαστικά-λειτουργικά θέματα του ιστολογίου).
- Οι απόψεις των αναγνωστών δεν αντιπροσωπεύουν τις θέσεις του blog και αποτελούν αποκλειστικά προσωπικές τους τοποθετήσεις.