Αναβίωσαν ξανά οι Λαμπαδηφορίες στο Σιδηρόκαστρο Τριφυλίας!

Αναβίωσαν ξανά, για μια ακόμη χρονιά, το βράδυ του Σαββάτου οι Λαμπαδηφορίες στο Σιδηρόκαστρο Τριφυλίας. Την αναβίωση του εθίμου διοργάνωσε η Τοπική Κοινότητα Σιδηροκάστρου με το Σύνδεσμο Σιδηροκαστριτών της Αθήνας, υπό την αιγίδα του Δήμου Τριφυλίας. Οι λαμπαδηδρόμοι ξεκίνησαν από
διαφορετικά σημεία του χωριού και κατέληξαν στην πλατεία όπου κάηκαν όλες οι δάδες μαζί! Η συμμετοχή του κόσμου ήταν πολύ μεγάλη και το θέαμα από τις αναμμένες δάδες στο χωριό ήταν εντυπωσιακό! Ακολούθησε παρουσίαση παραδοσιακών χορών και το γλέντι άναψε με τραγούδια και χορούς από τον κόσμο, ενώ δόθηκε σε όλους κέρασμα με παραδοσιακά εδέσματα και κρασί!
Το έθιμο είναι αρκετά παλαιό και γινόταν κάθε 25η Μαρτίου μετά τη δύση του ηλίου στο Σιδηρόκαστρο. Οι κάτοικοι με αναμμένες δάδες (φτιάχνονταν από κονσερβοκούτια τα οποία γέμιζαν με στάχτη και στουπί και στη συνέχεια άναβαν τη φωτιά. Τα κουτάκια στηρίζονταν σε ξύλινες ράβδους) περιδιάβαιναν τα σοκάκια του χωριού (η μία πομπή ξεκινούσε από το δημοτικό σχολείο Σιδηροκάστρου) τραγουδώντας άσματα της 25ης και κατέληγαν στην εκκλησία. Από εκεί όλες οι ομάδες κατευθύνονταν προς την αγορά όπου συγκεντρώνονταν. Εκεί, ύστερα από ένα ολιγόλεπτο σκετς με θέμα τους πρωταγωνιστές της Επανάστασης του 1821, όλοι οι συμμετέχοντες στο έθιμο σχημάτιζαν κύκλο, και αφού έριχναν τις αναμμένες δάδες στο κέντρο, χόρευαν γύρω από τη φωτιά κλέφτικα τραγούδια. Το έθιμο συμβόλιζε την ανάσταση του Γένους: η φωτιά στις δάδες παρομοιάζεται με το φως, την αναγέννηση και επομένως την απελευθέρωση της Ελλάδας.

*Οι φωτογραφίες είναι του Μήτσου Γιαννόπουλου από το blog “Kopanakinews”

Του Ηλία Γιαννόπουλου 
απο το ΘΑΡΡΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

- Παρακαλούμε αφήστε το σχόλιο σας στα Ελληνικά και σε κόσμιο ύφος.
Σχόλια με greeklish και υβριστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.
- H Ομάδα Διαχείρισης του Kyparissia News Blog δεν αντιπαρατίθεται και δεν συνδιαλέγεται με τους αναγνώστες στο πεδίο σχολιασμού, σχετικά με δημοσιεύσεις και άρθρα (με μόνη εξαίρεση διαδικαστικά-λειτουργικά θέματα του ιστολογίου).
- Οι απόψεις των αναγνωστών δεν αντιπροσωπεύουν τις θέσεις του blog και αποτελούν αποκλειστικά προσωπικές τους τοποθετήσεις.