H Kυπρος τελειωνει το παραμυθι...

Γράφει ο Γιώργος Καλογερόπουλος


Με ενδιαφερον ολοι παρακολουθουμε τις εξελιξεις στη Μεγαλονησο...αλλα νομιζω οτι αυτες οι εξελιξεις αντικατοπτριζουν την ελληνικη πολιτικη πραγματικοτητα.
Δρουν και επιφερουν ζυμωσεις και κυριως ΩΡΙΜΑΝΣΕΙΣ!
Πολλοι βιαστηκαν να πανηγυρισουν για το ''οχι'' της Κυπρου -παραδοξως περισσοτερο καποιοι Ελληνες- και να
γιγαντωσουν τις φωνες τους για την ''αντισταση'' και την ''επανασταση''.

H Κυπρος φιλες και φιλοι,πλεον αποτελει το Βατερλο και το ναυαγιο ολων των ελληνικων δημαγωγικων μυθων καποιων λα'ι'κιστων και ''εθνοσωτηρων''.

Και αυτο γιατι οι Κυπριοι και ΑΟΖ ειχαν ανακηρυξει και τα πετρελαια διαπραγματευονταν,και τρυπανια ειχαν εγκατασταθει και Ρωσους φιλους και καταθετες διεθεταν και η Ρωσια ειναι ο μηχανισμος που τους στηριζει και αριστερο προοδευτικο προεδρο είχαν που ''ηξερε να αντιστεκεται'' (;) ως επιβαλλει η φιλοσοφια της αριστερας.

Κι ομως, ουτε ο συγχωρεμενος ο Τσαβες τους εστειλε δωρεαν πετρελαιο,ουτε οι Ρωσοι και οι Κινεζοι τους δάνεισαν (και μιλαμε για ποσα αστεια που ζητουσαν οι Κυπριοι,εναντι της ελληνικης αναγκης).

Και τελικα πριν λιγους μηνες,ο Χριστοφιας κλαιγοντας τους ανακοινωσε τη χρεοκοπια και τα μνημονια.

Πλεον τα πρατηρια καυσιμων εχουν ''παγωσει'',τα εμπορευματα ειναι εγκλωβισμενα στα πλοια στο λιμανι της Λεμεσου,τα ΑΤΜ δεν εχουν χρηματα,οι τραπεζες αγνωστο ποτε και εαν θα ανοιξουν και ο πανικος ηδη να εχει αρχισει να καταβαλει τους πολιτες.

Κλεινοντας την αποψη μου...να λες ΟΧΙ  μπορεις μονο αν εχεις τα ''κοτσια'' να υποστεις τις συνεπειες των επιλογων σου.
Αλλιως φανταζομαι αν ειχες αλλες εναλλακτικες...δε θα χρειαζοταν καν να ζητησεις...

10 σχόλια:

  1. Φιλε αρθρογραφε εισαι εντελως αδαης, ασε τις πολιτικες αναλυσεις για τους πολιτικους αναλυτες και ενημερωσε μας για τα νεα του τοπου μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γιώργος Καλογερόπουλος21 Μαρτίου 2013 στις 6:15 μ.μ.

    Αγαπητε ανωνυμε,ουδεποτε ισχυριστηκα οτι εχω ιδεα απο πολιτικες αναλυσεις,ουτε περιφερομαι ως πολιτικος αναλυτης στη καθημερινοτητα μου.
    Προφανως ομως εκθετω σκεψεις καθημερινες και απλες και κυριως πασιφανεις εδω και αρκετο καιρο.
    Αν πιθανον υπαγεστε σε αυτους που σχολιαζω και σας ενοχλει μια δημοσια διαφορετικη αποψη τοτε μπορειτε απλα να μην την συμμεριζεστε και κυριως να μην την διαβαζετε καθοτι αδαης.
    Ευχαριστω.

    Υ.Γ: Τυγχανει λογω επαγγελματικης ιδιοτητας να εχω πολλες παραστασεις και εικονες σχετικα με τη Κυπρο και τις εκει ισορροπιες οσο και σε διπλωματικο και σε πολιτικοστρατιωτικο πλαισιο.
    Εξακολουθω ομως να μην ειμαι πολιτικος αναλυτης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φιλε αρθρογραφε , οταν λες οτι εκθετεις "κυριως πασιφανεις θεσεις" μου δινεις το δικαιωμα να σε χαρακτηρισω αδαη.. το σωστο ειναι να πεις οτι εκθετεις την προσωπικη σου αποψη, πραγμα που ειναι απολυτως θεμιτο και σεβαστο. Οι αποψεις του καθενος ακομη και οι διαφορετικες απο τις δικες σου ειναι "πασιφανεις" για αυτον που τις εκφερει...εκτος και αν δικδικεις την μια και μοναδικη αληθεια.
    Τελος το να μην σε "διαβαζω" επειδη δεν μου αρεσει η αποψη σου, δεν στεκει σαν επιχειρημα..

    Υ.Γ Ειτε το πιστευεις ειτε οχι, γενικα θεωρω οτι κανεις πολυ καλη δουλεια και η κριτικη μου ειναι καλοπιστη...

    Κανεις ενα πολυ καλη δουλεια στο μπλογκ σου και η κριτικη μου ειναι καλοπιστη, αλλα η απαντηση σου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γιώργος Καλογερόπουλος21 Μαρτίου 2013 στις 6:33 μ.μ.

    Σας απαντω με την ιδια καλοπιστη διαθεση.
    Μαλλον καπου εχετε μπερδευτει...προφανως οι ''πασιφανεις θεσεις'' δεν ειναι απαγορευτικο να ειναι προσωπικες και κατ'επεκταση ενος μεγαλου συνολου πιθανον.Αλλωστε το κειμενο δηλωνεται ως προσωπικη αποψη καθοτι ειναι ενυπογραφο και σε καμια περιπτωση δεν εχω υποτιτλησει ως ''Πολιτικος Αναλυτης''.
    Τα γεγονοτα δικαιωνουν ειτε τη μια πλευρα,ειτε την αλλη και η Ιστορια κρινει.
    Οσο για το αν πρεπει να με διαβαζετε και αν ειναι επιχειρημα...επιτρεψτε μου να πιστευω πως ειναι.
    Αν θεωρειτε οτι ειμαι αδαης και κυριως χωρις θετικη διαθεση να εκφραστω ως σκεπτομενος και προβληματιζομενος πολιτης απο αυτο εδω το ιστολογιο -οπως ειναι δυνατο για οποιον το επιθυμει- εχετε τη πολυτελεια να μην διαβασετε τις αποψεις μου.
    Η λογικη σας να απαγορευτει στην οπτικη σας οτι δε σας αρεσει-ενδιαφερει αφορα αποκλειστικα εσας το πως θα τη διαχειριστειτε και η πολιτικη της λογοκρισιας δεν ειναι αυτη που χαρακτηριζει το ιστολογιο οπως πιθανον εχετε καταλαβει ως αναγνωστης μας.
    Και παλι ευχαριστω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΛΥΣΗ ΣΑΣΣ ΚΥΡΙΕ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΕ! ΣΙΓΟΥΡΑ ΗΤΑΝ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΚΑΙ ΕΚΒΙΑΣΤΚΗ Η ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΑΛΛΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΣΧΕΔΙΟ Β ΓΙΑ ΤΟ ΟΧΙ ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αγαπητέ Κ.ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΕ

    Νομίζω η ανάλυση είναι αρκετά εύκολη και ακούστηκε ήδη από πολλούς στα Μ.Μ.Ε., χωρίς παρεξήγηση τα 'όσα γράφετε θέλουμε 2εως 5 χρόνια να δούμε ποίο πραγματικό αντίκτυπο θα έχουν.

    Και 1 ερώτηση για το τέλος το 1940 ο Μεταξάς έκανε καλά η άσχημα που είπε όχι? Θα εκτιμούσα μια σοβαρή απάντηση και όχι του τύπου είναι διαφορετικά γεγονότα. Πρίν απαντήσετε να θυμίσω αν και΄είμαι σίγουρος το γνωρίζετε¨2.000.000 νεκροί, πείνα κακουχίες κτλ ακολούθησαν αυτού του ΟΧΙ που εορτάζουμε σαν εθνική Αντίσταση και είναι μέρος της Ιστορίας μας
    Σε αντίθεση με την Ισπανία που δεν συμμετείχε στον πόλεμο και ο Φρανκο συνέναισε.
    Προσωπική μου άποψη είναι οτι τα ΟΧΙ κάνουν έναν λαό αξιόλογο και όχι τα ναι. Εαν είχε σκεφτεί σαν τον Σαμαρα και είχε πει ΝΑΙ ο Μεταξάς ο Τσωρτσιλ ποτέ δεν θα έλεγε πως οι Ηρωες Πολεμούν σαν Ελληνες και θα είμασταν ένας άλλος λαός.

    Με Εκτίμιση
    Δ.Σ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιώργος Καλογερόπουλος23 Μαρτίου 2013 στις 11:27 π.μ.

      Αγαπητε Δ.Σ. ευχαριστω για τη συμμετοχη σας.
      Συμφωνω μαζι σας οτι σε 2-5 χρονια θα δουμε το αντικτυπο και τα αποτελεσματα των πολιτικων επιλογων.
      Οπως εχω ηδη απαντησει σε αλλο σχολιο,''η Ιστορια θα κρινει''.
      Φυσικα εμεις τωρα απλα κρινουμε απο τα γεγονοτα που τρεχουν και (οσα) εχουν προλαβει να ωριμασουν.
      Σχετικα με τη συγκριση του ΟΧΙ του 1940 απο τον Ιωαννη Μεταξα,προφανως και συμφωνω.
      Και επισης γενικοτερα ως χαρακτηρας συμφωνω με τα ΟΧΙ και ασπαζομαι τη λογικη σας οτι αυτα κανουν τους λαους αξιολογους.
      Αλλωστε η Ιστορια μας ως Ελληνες εχει γραφτει απο τα ΟΧΙ που ειπαμε στους αιωνες σε οποιες περιπτωσεις.
      Στη προκειμενη περιπτωση ομως τα ΟΧΙ επιφερουν και τις αναλογες αντιδρασεις και σαφως πρεπει ως λαος να ειμαστε ετοιμοι και ωριμοι να τις αποδεχτουμε και να ζησουμε ετσι.
      Φανταζομαι οτι ερχομενος στην τωρινη μας εποχη καταλαβαινετε αν εξετασουμε το ποιοτικο κοινωνικο στοιχειο του Νεοελληνα οτι πολυ δυσκολα θα αποδεχομασταν τις συνεπειες μιας τετοιας επιλογης καθοτι δεν εχουμε τις αμυνες αυτες.
      Δεν αναφερομαι στα σεναρια πτωχευσης του τυπου ''δεν εχουμε να φαμε'' αλλα σε μια σιγουρα σημαντικη υποβαθμιση του βιοτικου μας επιπεδου η οποια ετσι και αλλιως εχει ερθει σε μικροτερο βαθμο και παλι δυσκολευομαστε να λειτουργησουμε.Αλλωστε σημερα μιλαμε για πολιτικη και αν θελετε να το παραλληλισουμε ως ''πολεμικη'' κατασταση σιγουρα τα οπλα ειναι διαφορετικα και δυστυχως το παγκοσμιο συστημα πιο σφιχτα κλειδωμενο δεν αφηνει πολλα περιθωρια.Βλεπετε τις χωρες που βρισκονται εκτος αυτου(π.χ. Λατινικες) οτι εχουν απομονωθει πληρως και το επιπεδο ζωης τους παραμενει χιλιομετρα μακρια χειροτερο ακομη και απο το χειροτερο δικο μας.Οι παγκοσμιες συμμαχιες,συνδεσεις,συμφεροντα θεωρω οτι δεν επιτρεπουν πολλες τετοιες δρασεις.Δειτε τη συνδεση Ρωσιας-Γερμανιας.Μεσα στην αντιπαλοτητα τους με επαθλο τη Κυπρο,τελικα βρηκαν περισσοτερα κοινα απο οτι διαφορες και η Μεγαλονησος παραδοθηκε ως ''δωρο'' απο τη μια χωρα στην αλλη...και προφανως σε επιπεδο διπλωματιας εχει βρεθει η ''χρυση τομη''.

      Διαγραφή
    2. Αγαπητέ Δ.Σ θα συμφωνήσω και εγώ μαζί σου περί ΟΧΙ και περί ιστορίας αν συμφωνήσεις και εσύ ότι το ΟΧΙ του "φασίστα" κατά τα άλλα Ι.Μεταξά, (που δεν έχω καταλάβει, πρέπει να τον σταυρώσουμε η να τον δοξάσουμε τελικά), συνοδεύτηκε και από μια γενική επιστράτευση, στήνοντας ανθρώπινο φράκτη στα σύνορα της Αλβανίας παίζοντάς τα όλα για όλα, να πάμε και πολύ πίσω; Θερμοπύλες, μάχη μέχρι θανάτου μετά από άλλο ένα μεγάλο Όχι στον Ξέρξη, να πάμε στο ’21, πολλά τα όχι και οι μάχες που ακολούθησαν... Οι φίλοι Κύπριοι είπαν ένα ΟΧΙ και μετά άρχισαν οι πιρουέτες και οι κωλοτούμπες, τα διλήμματα του τύπου, «μήπως να είχαμε πει ναι να τελειώναμε» κλπ. Αυτό κάνει την διαφορά ανάμεσα στο ΟΧΙ και το "ΟΧΙ ρε γαμώτο"!!!

      Διαγραφή
  7. Οί Κύπριοι κάνανε ομολογουμένως λάθη καί δραττώμενη της ευκαιρίας ή μητέρα Ευρώπη...εκφράστηκε αλληλέγγυα με την προτεινόμενη ληστεία των καταθέσεων τους ! όπως " αλληλέγγυα " εκφράσθηκε με τα 3 διαδοχικά μνημόνια απέναντι στον Ελληνικό λαό ! ανεξάρτητα άν τελικά θα καμθεί αυτή ή προσπάθεια αντίστασης ό Κυπριακός λαός έδειξε ότι έχει κότσια καί αυτό εν' αντιθέσει τόσο με τους δικούς τους πολιτικούς ταγούς όσο καί με με τους έν Ελλάδει συναδέλφους τους , ειδικά αυτούς ! που απλά είναι οσφυοκάμπτες καί ...κότσια , για να μην χρησιμοποιήσω μια άλλη έκφραση ! , το σίγουρο είναι ότι φάνηκε ξεκάθαρα πλέον ακόμα καί στους πιο δύσπιστους πόσο υπολόγίζουν τα ανθρώπινα ιδεώδη καί τις ανθρώπινες αξίες αυτοί που διοικούν αυτό το Ευρωπαικό σαθρό οικοδόμημα καί ότι τελικά μπροστά στα μεγάλα συμφέροντα κάποιων τίποτα δεν μετρά ! έχει όμως ό καιρός γυρίσματα .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πολύ ωραία συζήτηση συναναγνώστες και ευχαριστώ τον Κ. Καλογερόπουλο για την απάντηση. Βρήκα πολύ ενδιαφέρον ενα αρθρο του Νομπελίστα Οικονομολόγου Πωλ Κρουγκμαν σχετικά με την Κυπρο στο οποίο αναφέρει οτι έγιναν όσα λαθη ήταν δυνατόν να γίνουν στην Περίπτωση της Κύπρου και ανέφερε χαρακτηριστικά οτι αυτό που έκανε η Ευρώπη ήταν και συγνωμη για τους Αγγλικούς Χαρακτήρες FUBAR-Fucked Up Beyond All Repair. http://krugman.blogs.nytimes.com/2013/03/21/cyprus-the-sum-of-all-fubar/

    Επιπλέον η Ρωσική συμπεριφορά έκτος απο το ότι προφανως σχετίζετε με τα Ρωσικα συμφέροντα σχετιζετε σημαντικά με το χρονικό δίαστημα όπου ο Κ. Αναστασίαδης άρχισε συνομηλίες με την Ρωσία, μετ'ά και όχι προ Eurogroup...επίσης δεν μπορώ να καταλάβω πως το καπιταλιστικό σύστημα θυσίασε τόσο έυκολα την ιερή του αγελάδα, δηλα΄δη τις καταθέσεις...πιο πολύ ΕΣΣΔ θυμήζει αυτη η τακτική.
    Επιπλέον αυτό που είναι επίσης τελείως διαφορετικό σε σχέση με την Ελλάδα είναι πως οι Κύπριοι έκαναν δικές τους προτάσεις στις Βρυξέλλες ακόμα και εαν αυτεα απορρίφθηκαν. Ε#μείς κάναμε ποτε?
    Και για να κλείσω η οικονομία της Κύπρου είναι αρκετά μικρή για αυτό και το παίζουν καμπόσοι οι Ευρωπαίοι, στην περίπτωση της Ελλάδας, εαν είχαμε πεί εξαρχής όχι(2010)-όταν οι Γερμανικές Τράπεζες κρατούσαν ακόμα πάνω απο 800 δις τοξικών ομολόγωνΕλλάδος , ΙΣπανία, Πορτογαλία και Ιρλανδίας(μετά απο λάθος εκτιμίσεις των προέδρων τους ) θα είχαν έρθει μόνοι τους με προτάσεις, ς- θα έφερνε μονη της λύση η Ευρώπη...αντίθετα τους αφήσαμε να τα ξεφορτωθούν με τα ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ και τώρα είμαστε με την πλάτη στον τοίχο.
    Εκ κατακλείδι σε μακρο οικονομικό επίπεδο η ΕΥΡΩΠΑΙΚΉ ΚΡΊΣΗ ΕΊΝΑΙ ΑΠΟΤΈΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΜΕΡΚΕΛ ΝΑ ΚΑΛΥΨΕΙ ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΟΙΚΗΤΩΝ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
    Με εκτίμιση
    Δ.Σ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

- Παρακαλούμε αφήστε το σχόλιο σας στα Ελληνικά και σε κόσμιο ύφος.
Σχόλια με greeklish και υβριστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.
- H Ομάδα Διαχείρισης του Kyparissia News Blog δεν αντιπαρατίθεται και δεν συνδιαλέγεται με τους αναγνώστες στο πεδίο σχολιασμού, σχετικά με δημοσιεύσεις και άρθρα (με μόνη εξαίρεση διαδικαστικά-λειτουργικά θέματα του ιστολογίου).
- Οι απόψεις των αναγνωστών δεν αντιπροσωπεύουν τις θέσεις του blog και αποτελούν αποκλειστικά προσωπικές τους τοποθετήσεις.