Φόβος εμπρησμού για τις πυρκαγιές στην Κυπαρισσία - Ήρθε ειδικό κλιμάκιο

ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΩΝ ΕΜΠΡΗΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ
Εφιαλτικές στιγμές έζησε το βράδυ της Τρίτης και καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, μέχρι τα ξημερώματα της Τετάρτης, η Κυπαρισσία από την πύρινη κόλαση που «χτύπησε» σε τρία - τέσσερα διαφορετικά σημεία.
Χθες, με το πρώτο φως της ημέρας, οι εικόνες των καμένων ελαιόδεντρων - τα
περισσότερα από τα οποία υπεραιωνόβια, απείρου φυσικού κάλλους -  και η κάπνα στην ατμόσφαιρα έκαναν την ψυχή των κατοίκων, όπως και των περαστικών, να ραγίζει. Βάλσαμο στην ψυχή τους είναι το γεγονός ότι δε θρηνήσαμε θύματα και δεν καταστράφηκαν σπίτια.
Οι πολλές και σε διαφορετικά σημεία της πόλης εστίες, μια νύχτα που έπνεαν στην περιοχή θυελλώδεις άνεμοι, προκαλούν έντονα ερωτηματικά και ήδη από χθες το πρωί βρίσκεται στην Κυπαρισσία κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού, το οποίο ερευνά σχετικά.
Είναι εμπρησμοί; Είναι συνέπεια εγκληματικής αμέλειας; Το πόρισμα της έρευνας θα καταδείξει, όμως η ανησυχία στην περιοχή είναι διάχυτη και οι πολίτες είναι τρομοκρατημένοι από τον πύρινο εφιάλτη που έζησαν στα χωράφια τους, στις περιουσίες τους, στις αυλές των σπιτιών τους, δίπλα στις επιχειρήσεις τους.
Λίγο πριν από τις 10.30 το βράδυ της Τρίτης ξέσπασε η πρώτη φωτιά σε ελαιοπερίβολο, παρακείμενο στην εθνική οδό Κυπαρισσίας - Φιλιατρών, στην περιοχή του Αγίου Διονυσίου Γιαννίτσαινας. Λίγα μόλις λεπτά αργότερα μια νέα εστία εμφανίστηκε στον Κάμπο της Κυπαρισσίας, στη θέση Παλιόμυλος και Φαρμάκα. Στη συνέχεια, κατά τις 11.00 το βράδυ, ξέσπασε φωτιά στον ελαιώνα κάτω από το γήπεδο, λίγα μέτρα από το νοσοκομείο και τα 1ο & 3ο Δημοτικά Σχολεία, ενώ ακολούθως ακόμα μία φωτιά εκδηλώθηκε στην περιοχή του Αγίου Δημητρίου στην Πανηγυρίστρα, κάτω από την εθνική οδό Κυπαρισσίας - Φιλιατρών.
Για αρκετή, δε, ώρα διεκόπη η κυκλοφορία στην εθνική οδό και έγινε εκτροπή της κίνησης των οχημάτων. Στη μάχη με τις φλόγες, υπό αντίξοες συνθήκες λόγω των θυελλωδών ανέμων που έπνεαν και δυνάμωναν τις φωτιές, ρίχτηκαν 19 πυροσβεστικά οχήματα με 50 πυροσβέστες από ολόκληρη την Πελοπόννησο, οχήματα, μηχανήματα και υπάλληλοι του Δήμου Τριφυλίας, καθώς και απλοί πολίτες.
Στην Κυπαρισσία έσπευσε και συντόνιζε τις επιχειρήσεις κατάσβεσης ο διοικητής της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Πελοποννήσου, αρχιπύραρχος Κωνσταντίνος Γιόβας, ενώ στα μέτωπα της φωτιάς βρέθηκε ο δήμαρχος Κώστας Κόλλιας και ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Κατσούλας.
Από την πύρινη λαίλαπα έγιναν στάχτη περισσότερα από 3.500 ελαιόδεντρα, ενώ η συνολική έκταση που κάηκε εκτιμάται σε εκατοντάδες στρέμματα.
Χθες νωρίς το πρωί επισκέφθηκε τις πληγείσες περιοχές ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Παναγιώτης Αλευράς, συνοδευόμενος από το διευθυντή Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας, Αντώνη Παρασκευόπουλο.
Σε δηλώσεις του ο κ. Αλευράς αναφέρθηκε στις αντίξοες συνθήκες που επικρατούσαν στην Κυπαρισσία και τα πολλά μέτωπα της φωτιάς, εξήρε τη συμβολή της Πυροσβεστικής, του Δήμου και των εθελοντών και σημείωσε την τεράστια καταστροφή των ελαιοδέντρων. Για τα αίτια των πυρκαγιών, είπε ότι ερευνώνται και ότι «πολλοί είπαν (σ.σ. και σε άλλες περιοχές) ότι είδαν σπινθήρες από κώλωνες της ΔΕΗ, αυτό όμως πρέπει να εξακριβωθεί».
Ο διοικητής της Π.Υ. Καλαμάτας, Κυριακούλης Κυριακουλέας, χθες το πρωί επισήμανε: «Οι άνεμοι το βράδυ ήταν σίγουρα πάνω από έξι μποφόρ», ενώ για τα αίτια: «Ερευνώνται». Ερωτηθείς για τα καλώδια της ΔΕΗ, σημείωσε επίσης πως «ερευνάται».
Ο δήμαρχος Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας έκανε λόγο για «εφιαλτική νύχτα που, ουσιαστικά, η πόλη της Κυπαρισσίας ήταν σχεδόν περικυκλωμένη από μεγάλες φωτιές, σε σημεία τέτοια που ήταν άκρως επικίνδυνες και για τη ζωή των συμπολιτών μας και για την περιουσία τους αλλά και για τα σπίτια».
Χθες το μεσημέρι, λίγο πριν από τις 4, ξέσπασε μια νέα φωτιά στο Σανί Κυπαρισσίας, η οποία χάρη στην άμεση επέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων δεν επεκτάθηκε.

Η.Γιαννοπουλος
ΘΑΡΡΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

- Παρακαλούμε αφήστε το σχόλιο σας στα Ελληνικά και σε κόσμιο ύφος.
Σχόλια με greeklish και υβριστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.
- H Ομάδα Διαχείρισης του Kyparissia News Blog δεν αντιπαρατίθεται και δεν συνδιαλέγεται με τους αναγνώστες στο πεδίο σχολιασμού, σχετικά με δημοσιεύσεις και άρθρα (με μόνη εξαίρεση διαδικαστικά-λειτουργικά θέματα του ιστολογίου).
- Οι απόψεις των αναγνωστών δεν αντιπροσωπεύουν τις θέσεις του blog και αποτελούν αποκλειστικά προσωπικές τους τοποθετήσεις.