«Νεκρή ζώνη» ο Κυπαρισσιακός λόγω της χελώνας caretta caretta

Σε πολύ καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι η συνάντηση- σύσκεψη πέντε δημάρχων της Ηλείας και της Τριφυλίας στο ΥΠΕΚΑ, με τον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννη Μανιάτη και τη γενική γραμματέα Νάντια Γιαννακοπούλου, για την περιοχή Natura 2000.
Η σύσκεψη στο ΥΠΕΚΑ ήλθε ως συνέχεια των τριών συσκέψεων που είχαν
πραγματοποιηθεί το προηγούμενο διάστημα - δύο στη Ζαχάρω και μία (η τελευταία) την Παρασκευή στον Πύργο -  για τις καθολικές απαγορεύσεις και τους αυστηρούς περιορισμούς που έχουν τεθεί σε εφαρμογή με το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για το Πάρκο Λίμνης Καϊάφα και Θαλάσσιας Περιοχής Κυπαρισσιακού κόλπου, καθώς και για τις υπουργικές αποφάσεις που έχουν εκδοθεί για όλο το εύρος της Natura από το Κατάκολο μέχρι την Κυπαρισσία. Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι δήμαρχοι Πύργου Μάκης Παρασκευόπουλος, Ανδρίτσαινας - Κρεστένων Σάκης Μπαλιούκος, Αρχαίας Ολυμπίας Ευθύμιος Κοτζάς, Ζαχάρως Γεώργιος Μπάμης, Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας και συνεργάτες τους. Επίσης, από το ΥΠΕΚΑ συμμετείχαν υπηρεσιακοί παράγοντες, καθώς και η πρόεδρος της Επιτροπής Συντονισμού και Παρακολούθησης για την προώθηση πλαισίου και δράσεων προστασίας των Οικοτόπων και των Ειδών της περιοχής NATURA 2000 της Κυπαρισσίας, καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αμαλία Καραγκούνη.
Οι δήμαρχοι μετέφεραν στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ την έντονη αντίδρασή τους στις απαγορεύσεις και τους περιορισμούς που μετατρέπουν την περιοχή της παραλιακής ζώνης του Κυπαρισσιακού κόλπου σε «νεκρή ζώνη», με αφορμή τη θαλάσσια χελώνα caretta caretta. Επανέλαβαν τις εκπεφρασμένες θέσεις τους, ότι τάσσονται υπέρ των μέτρων προστασίας του περιβάλλοντος, του οικοσυστήματος και της θαλάσσιας χελώνας για την ωοτοκία της, αλλά είναι αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν τα μέτρα αυτά να είναι οριζόντια και να θέτουν φραγμούς στην ανάπτυξη, αποκλείοντας τις παραλίες και τη θάλασσα από ανθρώπινες δραστηριότητες. Είπαν, επίσης, ότι είναι αποφασισμένοι  να μην επιτρέψουν την εφαρμογή του Προεδρικού Διατάγματος που αφορά στη δημιουργία «Περιφερειακού Πάρκου Λίμνης Καϊάφα και Θαλάσσιας Περιοχής Κυπαρισσιακού Κόλπου».
Οι δήμαρχοι ζήτησαν μέτρα προστασίας και θεσμικό πλαίσιο που θα ξεκαθαρίζει το τοπίο και θα επιτρέπει και ενθαρρύνει ήπιες μορφές τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής, χωρίς καθολικές απαγορεύσεις και αποκλεισμούς ανθρώπινων δραστηριοτήτων.
Μάλιστα, πρότειναν και ζήτησαν - κάτι που έγινε επίσημα για πρώτη φορά - να αναλάβουν οι ίδιοι οι πέντε Δήμοι τη διαχείριση και προστασία της περιοχής Natura, μαζί με Φορέα Διαχείρισης που προτείνουν να συγκροτήσουν από κοινού με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση!
Ακόμη, από κοινού θα στείλουν υπόμνημα στην Ε.Ε. αντικρούοντας όσα αναφέρονται στην Αιτιολογημένη Γνώμη για παράβαση Κοινοτικής Οδηγίας.
Μιλώντας στο «Θ», μετά τη σύσκεψη, ο δήμαρχος Τριφυλίας, Κώστας Κόλλιας, σημείωσε: «Είχαμε μία πολύ γόνιμη και ουσιαστική συζήτηση συνολικά για το ζήτημα διαχείρισης της περιοχής Natura και συγκεκριμένα του οικοσυστήματος της περιοχής μας, η οποία - κατά την άποψή μου - ανοίγει κάποιους δρόμους για την ουσιαστική, επιτέλους, αντιμετώπισή του. Η θέση μας, που μεταφέρθηκε στον υπουργό και τη γενική γραμματέα κατά τη διάρκεια της συζήτησης, είναι η γνωστή ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου πάνω στο τρίπτυχο: προστασία του περιβάλλοντος και του οικοσυστήματος, ήπιας μορφής ανάπτυξη χωρίς οριζόντιους αποκλεισμούς, αποσαφήνιση - το ταχύτερο δυνατόν - του θεσμικού πλαισίου, έτσι ώστε όλοι να έχουν βρει το ρόλο τους και τον προορισμό τους. Θα συνεχίσουμε την κοινή προσπάθεια των πέντε δημάρχων της Ηλείας και της Τριφυλίας, που ουσιαστικά αποτελούμε ένα άτυπο δίκτυο της Τ.Α., ώστε με ουσιαστικές και επεξεργασμένες προτάσεις και παρεμβάσεις να συμπράξουμε στο να δοθεί, επιτέλους, η σωστή λύση στη διαχείριση οικοσυστήματος και ανθρώπων».

Του Ηλια Γιαννοπουλου
στο ''ΘΑΡΡΟΣ''

3 σχόλια:

  1. Και τόσο καιρό που ηταν οι κύριοι δήμαρχοι ; Εχουμε γεμίσει παντού σκουπίδια και χωματερές !Σε κάμπους βουνά παντού και αυτοί πέρα βρέχει. Η θάλασσα καθε μέρα βρωμιά τώρα την θυμήθηκαν;Οι χελώνες τους πείραξαν;Μπες σε μια πόλη τους και θα πάθεις εγκεφαλικό απο την κυκλοφοριακή συμφόρηση.Αμάν πια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ιδού ο γνήσιος νεοέλληνας .. αφού οι πολεις έχουν κυκλοφοριακό θα πρέπει να απαγορευτεί η κυκλοφορία των ανθρώπων στην παραλία????????
      Τι σχεση έχει το ένα με το άλλο ρε τσιράκι του ΑΡΧΕΛΩΝΑ
      το γεγονός ότι επιχειρούν να ερημοποιήσουν ολόκληρο τον κυπαρισσιακό κόλπο δεν σε ενδιαφέρει ακατανόμαστε
      αμα δεν σε ενδιαφέρει καλύτερα να απαντάς σε site Του υπουργείου συγκοινωνιών

      Διαγραφή
    2. τι σχέση έχει το ένα με το άλλο ...ή είσαι τσιράκι του αρχελωνα ή ανεγκέφαλος
      Το γεγονός ότι με το πρόσχημα της χελώνας επιχειρουν να ερημοποιήσουν ολόκληρο τον Κυπαρισσιακό κόλπο δεν σε ενδιαφερει νεοέλληνα της ....

      Διαγραφή

- Παρακαλούμε αφήστε το σχόλιο σας στα Ελληνικά και σε κόσμιο ύφος.
Σχόλια με greeklish και υβριστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.
- H Ομάδα Διαχείρισης του Kyparissia News Blog δεν αντιπαρατίθεται και δεν συνδιαλέγεται με τους αναγνώστες στο πεδίο σχολιασμού, σχετικά με δημοσιεύσεις και άρθρα (με μόνη εξαίρεση διαδικαστικά-λειτουργικά θέματα του ιστολογίου).
- Οι απόψεις των αναγνωστών δεν αντιπροσωπεύουν τις θέσεις του blog και αποτελούν αποκλειστικά προσωπικές τους τοποθετήσεις.