101...''εναλλακτικες'' προτασεις με κεφι,για τη Κυπαρισσια.

Το πρωτο μερος απο το τριπτυχο αποψεων του Αντωνη Αντωνοπουλου
Μέχρι τώρα τα αθηναϊκά κόμματα,με τους ντόπιους υποτακτικούς τους,έταζαν ψεύτικα προγράμματα για την πόλη μας.Υπερβολικά, χωρίς ρεαλισμό, τυποποιημένα, χωρίς φαντασία, 
και δεν εφάρμοζαν σχεδόν τίποτα απ’ όσα έταζαν …
Μήπως πρέπει να φτιάξει ο λαός ένα εξτρίμ πρόγραμμα , εφαρμόσιμο, ρεαλιστικό, με περισσή φαντασία,  και να το εφαρμόσουμε εμείς οι ίδιοι?
Αυτό είναι , που κρατάς στα χέρια σου!
Η μεγαλύτερη ‘πατέντα’ απ όλα είναι το πώς δεν έχουμε κατανοήσει πόσο
τυχεροί είμαστε που ζούμε στο ωραιότερο σημείο της γης, από απόψεως κλίματος και τοποθεσίας. Δεν γνωρίζουμε πως η ομηρική Πύλος, η αρχαία πύλος, είναι μια αμμουδερή περιοχή νότια του Αλφειού ποταμού, δεν είναι μια πόλις, και πολύ περισσότερο δεν είναι η σημερινή πόλις Πύλος. Και το ομορφότερο σημείο όλης της αρχαίας Πύλου ήταν και είναι η Κυπαρισσία, έστω και αν η αρχαία Κυπαρισσία ίσως ήταν σε άλλο μέρος. Η Κυπαρισσία είναι η ‘πρωτεύουσα’ της αρχαίας Πύλου του Νέστορα!...
 Και τι μας ενδιαφέρει εμάς αυτό? θα πει κάποιος.
Είναι απλό , από τους απογόνους του Νέστορα που μετά την κάθοδο των δωριέων πήγαν στην Αθήνα, εκεί γεννήθηκε η Δημοκρατία , και η φιλοσοφία, και οι τέχνες, και ο πολιτισμός.
Και σήμερα, στο ίδιο αυτό κλίμα, οφείλουν όλα αυτά να ξαναεγεννηθούν…
Πολλά απ όσα προτείνονται μοιάζουν  ουτοπικά και απραγματοποίητα, αλλά ισχύει ακριβώς το αντίθετο. 
Είναι πανεύκολο να γίνουν όλα όσα γράφονται εδώ, 
είναι εντυπωσιακά και πρωτοπόρα,γίνονται σε λίγο χρόνο και με λιγοστά χρήματα.
Και είναι σίγουρο πως αν πρωτογίνουν εδώ, θα μεταλαμπαδευτούν και σε άλλους δήμους.
Τα πιο πολλά χρήματα θα τα δώσει η Ευρώπη, αν καταθέσουμε τα ελκυστικά προγράμματα. 
Αλλά και η Κυβέρνηση, η Μητρόπολη, οι Κυπαρίσσιοι του εξωτερικού, και οι ντόπιοι πλούσιοι, όλοι αυτοί  θα γίνουν χορηγοί, όπως γινόταν και στην αρχαία Κυπαρισσία.
Η Κυπαρισσία, ο ‘τελευταίος σταθμός’,θα γίνει‘παρίσι’,κι όλα αυτά θα γίνουν γρήγορα,σαν ‘ξαφνικά’…
Οι παρακάτω πρωτότυπες ιδέες προέρχονται από δεκάδες απλούς ανθρώπους,που δεν είναι ούτε επιστήμονες, ούτε πολιτικοί…  την ευθύνη για την σύνθεση αναλαμβάνει η lyssikrati.123@hotmail.com

ΓΕΝΙΚΗ ΠΑΤΕΝΤΑ
      Η αρχαία Πύλος, όπως την περιγράφει ο Όμηρος, ήταν μια αμμουδερή περιοχή, νότια του Αλφειού. Το ‘κέντρο’ της ήταν και τότε, και τώρα η …Κυπαρισσία.
    Πατέρας του Νέστορα  ήταν ο Νηλέας, και όλη η γενιά τους λέγονται Νηλείδες , καί έπλασαν θαυμαστό πολιτισμό.  Δεν είναι καθόλου τυχαίο που οι απόγονοι του ‘Βασιλέως’  Νέστορος , και της  σεμνής γυναίκας του Ευρυδίκης, πήγαν σ’ όλον τον τότε κόσμο, με πρώτο σταθμό την Αθήνα, και έδωσαν τα φώτα του πολιτισμού και της δημοκρατίας, γιατί και ο ίδιος ο Νέστωρ δεν ήταν τύραννος-βασιλιάς, αλλά δημοκρατικός ηγέτης που εκλεγόταν ‘δια  βοής’…

     Ο καλύτερος συγγραφέας του κόσμου, ο Πλάτωνας ( ιδρυτής της Ακαδημίας, που ήταν το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο του κόσμου για 9 αιώνες!!!),  ο Αλκιβιάδης,   ο Κόδρος , παλιός βασιλιάς της Αθήνας 11ος π.χ. αι, και ιδρυτής της Εφέσου, ο Ηράκλειτος ο Εφέσιος, ,   ο Θεμιστοκλής, ο σοφός  Νομοθέτης Σόλων,   ο Κλεισθένης - βεβαίως- που εφεύρε την δημοκρατία, και  ο Περικλής που εκλεγόταν συνεχώς για 16 συνεχείς εκλογές στρατηγός ,( κάπως σαν «πρωθυπουργός») ,αλλά  και… εκατοντάδες άλλοι φιλόσοφοι  και  μεταρρυθμιστές, όλοι  αυτοί κατάγονταν απ την αρχαία Πύλο, από την γένος των Αλκμεωνιδών, απογόνοι όλοι του Νέστορα. Όλοι  κατάγονταν απ’ την ευρύτερη περιοχή της Κυπαρισσίας.(περιοδικό Τρίτο Μάτι, τεύχος 146 )

   Ο Σόλων ο Νομοθέτης, ένας από τους 7 σοφούς, ήταν αυτός που έδωσε φιλολαϊκούς  νόμους στην αρχαία Αθήνα του 6ου αιώνα, έσβησε τα χρέη των φτωχών προς τους πλούσιους, άνοιξε το δρόμο για τη δημοκρατία.  Όμως τη δημοκρατία, ως πολίτευμα, την εγκατέστησε στην Αθήνα (το 508, πρώτη φορά παγκόσμια!) ο Κλεισθένης, που ήταν θείος της Αγαρίστης, μητέρας του Περικλή…. 

  Ο Περικλής ήταν ικανότατος σε μόρφωση, ευφυΐα και ρητορική δεινότητα, και έλαβε το παρωνύμιο ‘Ολύμπιος’, γιατί ο λόγος του άστραφτε σαν τον κεραυνό του Δία, ενώ ο ίδιος διατηρούσε μια μυστηριώδη απόσταση και ψυχραιμία σαν να ήταν θεός. Παροιμιώδης ήταν η αδιαφορία του για τα χρήματα και η ανωτερότητα με την οποία αντιμετώπιζε τα υλικά αγαθά.
      Αν και καταγόταν από τον πιο αριστοκρατικό οίκο της Αθήνας, ο Περικλής ακολούθησε μια οικογενειακή παράδοση που ήθελε τους Αλκμεωνίδες σθεναρούς υποστηρικτές της πολιτικής ελευθερίας.
   Η εποχή της μεγάλης ακμής της Αθήνας, η εποχή ‘του Περικλή’, δεν ήταν παραπάνω από 50 χρόνια, κι όμως ονομάστηκε ‘ο χρυσούς αιών του Περικλέους’. Ο Περικλής εξελέγη 14 συνεχείς χρονιές ‘στρατηγός’!, κάπως σαν ετήσιος ‘πρωθυπουργός’, με ιδιαίτερη εξουσία και ευθύνη για την άμυνα της πόλης, διότι τότε ζούσαν σε εμπόλεμη κατάσταση.
  Όλες οι τέχνες και οι επιστήμες ήταν σε άνθηση επί εποχής του. Δικαίως ονομάστηκε η Αθήνα τότε, ‘σχολείο της Ελλάδας’ (Ελλάδος παίδευσις).  Το πραγματικό του όνειρο ήταν η ένωση όλων των Ελλήνων σε μια  ομοσπονδία αυτόνομων δημοκρατικών πόλεων.
    Ήταν αυτός πού έπεισε τους Αθηναίους για την ανοικοδόμηση του Παρθενώνα και της Ακρόπολης. Καθιέρωσε τα ‘θεωρικά’, τα δωρεάν εισιτήρια για να μπορούν  να πηγαίνουν στο θέατρο δωρεάν και οι φτωχοί πολίτες. Έδωσε στην τρίτη, την πιο φτωχή τάξη των φτωχών αγροτών, το δικαίωμα να εκλέγονται σε δημόσια αξιώματα.
  Λέει ο ίδιος ο Περικλής στον γνωστό ‘επιτάφιο’ λόγο του, επαινώντας το πολίτευμα της Αθήνας: «το όνομα του πολιτεύματος είναι ‘δημοκρατία’, γιατί η εξουσία δεν βρίσκεται στους λίγους, αλλά στους πολλούς. Κι ενώ στις ιδιωτικές μας υποθέσεις είμαστε όλοι ίσοι απέναντι στο νόμο, στα δημόσια   αξιώματα   ο  καθένας προκρίνεται χωρίς μεροληψία, ανάλογα με την αξία του και την ιδιαίτερη έφεση που τυχόν διαθέτει. Κι αν τυχόν είναι φτωχός, καθόλου δεν εμποδίζεται από το σύστημα να ευεργετήσει την πόλη με την όποια αρετή του».
  ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

  1.  Οι άρχοντες θα εναλλάσσονται κάθε εξάμηνο με το σύστημα της  παραιτήσεως.  Δήμαρχος, και   αντιδήμαρχοι , θα  προσφέρουν υπηρεσίες για λίγους μήνες (3 ή 6) ή το πολύ για έναν χρόνο, και μετά θα γίνεται απολογισμός του έργου τους, θα παραιτούνται, και θα παίρνουν τη θέση τους άλλοι . Παρομοίως θα παραιτούνται  Σύμβουλοι και θα παίρνουν τις θέσεις τους οι επιλαχόντες…
    Υπάρχουν  εκατοντάδες, αξιόλογοι άνθρωποι κάθε ηλικίας, επαγγέλματος, γραμματικών γνώσεων και φύλου,που αξίζουν να γίνουν Δημοτικοί Σύμβουλοι, και οι μισοί απ αυτούς,  αντιδημάρχοι και Δημάρχοι. 
  Τώρα που θα υπάρχει ένα ψηφοδέλτιο για υπ. Δημάρχους και ένα για υπ. Συμβούλους, ας βάλουν υποψηφιότητα δεκάδες για δήμαρχοι και εκατοντάδες για σύμβουλοι, και ας ψηφίσει ο καθένας τους καλύτερους... Να μην μας επηρεάσουν τα πολιτικά κόμματα, να μην ψηφίζουμε σαν πρόβατα. Ας ψηφίσουμε ικανούς από διάφορα κόμματα και ιδεολογίες. Ας ψηφίσουμε νέους, οι παλιοί απέτυχαν.

2.  Τακτικές συνεδριάσεις ,κάθε εβδομάδα, του Δημοτικού Συμβουλίου σε μεγάλο ανοιχτό αμφιθεατρικό χώρο (ή σε κλειστό όταν ο καιρός δεν το επιτρέπει). Ολιγολογία, συχνή εναλλαγή των ομιλητών, συχνά ψηφίσματα, πολλοί δημότες παρακινούνται να παρακολουθούν. 
   Συχνές Συνελεύσεις των δημοτών στις γειτονιές των Πόλεων και στα γύρω χωριά, ώστε να βρίσκουν άμεσα τις λύσεις για τα προβλήματά τους. 

3. Δημιουργείται άτυπο σώμα, της Βουλής του Δήμου, όπου μετέχουν ‘αριστήνδην’ όλοι οι πρώην Δήμαρχοι, πρώην Δημοτικοί Σύμβουλοι, αλλά και όλοι οι επιλαχόντες, μη εκλεγέντες Υποψήφιοι Σύμβουλοι.
     Το συμβούλιο αυτό μπορεί να δεχτεί και προέδρους Συλλόγων, Φορέων, Διευθυντές Υπηρεσιών, εκπροσώπους Μαθητών, αλλά και απλών ‘ανώνυμων’ δημοτών .  
   Βγάζει συχνά ψηφίσματα για δεκάδες θέματα που απασχολούν το δήμο, τα οποία έχουν μεν χαρακτήρα συμβουλευτικό, αλλά το Δημοτικό Συμβούλιο τα λαμβάνει σοβαρά. Στο μέλλον το σώμα αυτό θα αποφασίζει καθημερινά, παρά οι  σύμβουλοι της πλειοψηφίας…

4. Συχνά ‘δημοψηφίσματα’, όπου ψηφίζει όλος ο λαός. Αρχικά συμβουλευτικού χαρακτήρα, για καθημερινά θέματα της πόλεως. 
   Σήμερα υπάρχει η τεχνολογία να γίνονται, από το κινητό μας τηλέφωνο, μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών , ή  σε δημόσια σημεία της αγοράς στην πόλη, όπου ο καθένας πηγαίνει με την ταυτότητά του και ψηφίζει για δεκάδες θέματα. 
Πρέπει να υπάρχει και καθημερινό 24ωρο τηλέφωνο παραπόνων και προτάσεων για κάθε τι από κάθε δημότη. Ειδικός υπάλληλος τα συγκεντρώνει, τα ιεραρχεί και τα καταθέτει στο Δημοτικό Συμβούλιο..

ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ    ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ

 5.   --Να σταματήσουν  τα ρολόγια-καμπάνες στους ναούς. 
  --να χτυπάνε με χαμηλή ένταση οι καμπάνες, και μόνο στις μεγάλες γιορτές   Να σταματήσει τελείως η καμπάνα του νοσοκομείου, ενοχλεί τους ασθενείς. 
Να μην υπάρχουν μικρόφωνα και ηχεία εντός των εκκλησιών, να υπάρχει σεμνότητα όπως στο άγιο όρος. Να έχουν μικρά γνήσια κεράκια, όχι από παραφίνη.
Να πουλήσει όλη την περιουσία της η Μητρόπολη (οικόπεδα, χωράφια, σπίτια, καντήλια, τάματα) και να τα κάνει συσσίτια για τους  φτωχούς.
--να διώξουν τους κάδους που είναι έξω από τα κοιμητήρια, να φυτέψουν κυπαρίσσια.  Να κινηθούν διαδικασίες ώστε να υπάρχει η δυνατότητα για την καύση των νεκρών, που να μπορεί να καλύπτει τη μισή Πελοπόννησο.
--να ξαναλειτουργήσει, έστω με φύλακες, το μοναστήρι σε Βαρυμπόπι, να λειτουργεί πλήρως της Κατσιμικάδας (να δέχονται επισκέψεις, πλήρης δωρεάν  φιλοξενία, σαν του αγίου όρους). Με Διαμονητήριο, με άδεια πρώτα από τη Μητρόπολη.  Θαυματουργό ιαματικό νερό στο μοναστήρι Βαρυμπόπι, αλλά και στο μοναστήρι Κατσιμικάδας.
--Να ανοίξει εντός της πόλης μοναστήρι-ησυχαστήριο.  Δωρεάν φιλοξενία ολίγων ημερών σε ξένους και ντόπιους. Ιδανική θέση η αγγελουδιώτισσα.
----να ανοίξει η μητρόπολη δικό της ραδιοφωνικό σταθμό.
--Χωρισμός εκκλησίας – κράτους. Να πάψει το κράτος να πληρώνει τους παπάδες
--Να ενημερωθούν τα παιδιά στο σχολείο πως τα θρησκευτικά δεν είναι υποχρεωτικά, να μην κάνει αγιασμό σε σχολεία ο παπάς, ούτε να ορκίζει τους εκλεγμένους πολιτικούς άρχοντες.
-- να πάψει να είναι υποχρεωτικό να ορκίζεται στο Ευαγγέλιο ο μάρτυρας.
--να πληροφορηθεί ο κόσμος πως μπορούν οι γονείς να δίνουν αμέσως όνομα στο παιδί τους πηγαίνοντας στο Δημαρχείο, ανεξάρτητα αν κάνουν μετά βάφτιση.
--Να μάθουμε πως μπορούμε να κάνουμε πολιτική κηδεία, και ας δηλώσει από πριν ο καθένας πώς επιθυμεί.
 --να γίνει καθολική εκκλησία, προτεστάντικη,βουδιστική, μουσουλμανικό τζαμί    κλπ, να μειωθεί ο ανταγωνισμός μεταξύ των θρησκειών και να ανοίξει ειρηνικός διάλογος.    
  --Να μελετήσουμε την Ελληνική Μυθολογία, δηλαδή το 12- άθεο, την ελληνική προϊστορία και ‘θρησκεία’.                                                          

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ  Μ Ο Υ Σ Ε Ι Ο ή  Δ Ι Ο Ι Κ Η Τ Η Ρ Ι Ο
 6.  Το 4όροφο κτήριο που έχει η Μητρόπολη στην κεντρική πλατεία Κυπαρισσίας,   να γίνει ένα πολύ-μουσείο. 
   Ισόγειο Βιβλιοθήκες, 1ος  όροφος Πινακοθήκη και αγιογραφίες (με εικόνες μεγάλης καλλιτεχνικής αξίας ) , 2ος όροφος Μουσείο Παραδοσιακής και Λαϊκής Μουσικής, 3ος όροφος εντευκτήριο, κυλικείο, «καφετέρια».. Το ημιυπόγειο  πρέπει να γίνει χώρος για δωρεάν συσσίτια –ρούχα, κλπ,  για όσους έχουν ανάγκη. 
    Οσο για τις διοικητικές υπηρεσίες της Μητρόπολης ας τις μεταφέρουν στο ισόγειο και το ημιυπόγειο του Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου .  Το γραφείο του Μητροπολίτου ας μεταφερθεί κάπου στην άνω Πόλη, που θυμίζει κάτι από Βυζάντιο ή στους Χριστιάνους που ήταν για αιώνες η έδρα της Μητρόπολης.
    Ωστόσο, το καλύτερο θα ήταν το κτήριο αυτό να γίνει Διοικητήριο.: Δημαρχείο, ΚΕΠ, μικρή  εφορία, Αστυνομία, Πολεοδομία, Δασαρχείο, ΙΚΑ, Υγειονομικό. κλπ., κλπ

Μ Ο Υ Σ Ε Ι Α

7.   ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ     Στο κτήριο της Εθνικής Τράπεζας θα βάλουμε τα αρχαία χρυσάφια του Νέστορα και άλλα ευρήματα της Περιστεριάς,    (τεράστια αρχαία πυθάρια , άλλα ευρήματα, αρχαία νομίσματα, άλλα αρχαία της περιοχής που  βρίσκονται σε άλλα Μουσεία ή στις αποθήκες των μουσείων.  Πολλοί ιδιώτες θα παρέδιδαν τα αρχαία που τυχόν έχουν.)    Στο προαύλιο θα βάλουμε  αρχαίες κολώνες και μάρμαρα που τώρα είναι στον περιφραγμένο χώρο κάτω απ το κάστρο, ή και άλλα  αρχαία που… έχουν πεταχτεί κατά καιρούς για… μπάζα. 
   Το Μουσείο  έχει ίδια απόσταση από παραλία, λιμάνι και  κεντρική πλατεία, και θα πηγαίνουν οι επισκέπτες σε όλα αυτά τα μέρη χωρίς να παίρνουν αυτοκίνητο.
     Σε μια  διπλανή αίθουσα, για συμβολικούς, αλλά και πρακτικούς λόγους, να πάνε τα επίσημα γραφεία Δημάρχου και Αντιδημάρχων. Θα είναι το σαλόνι της πόλεως, χώρος υποδοχής  για επίσημους καλεσμένους . 
    Σε έναν άλλο χώρο  του κτηρίου να γίνει μια δημοτική Βιβλιοθήκη με βιβλία αξίας , για κάθε είδους ερευνητές, αναγνώστες και επίδοξους συγγραφείς. 
      Είναι μόνο θέμα 2 μηνών  να ξαναγίνει το κτήριο όπως ήταν, ή και καλύτερο.

8.   ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ
Υπάρχουν δεκάδες ντόπιοι ζωγράφοι ή σχετιζόμενοι με την πόλη και την Τριφυλία γενικότερα. Εκατοντάδες έργα  κυπαρίσσιων ζωγράφων υπάρχουν σε άλλες πινακοθήκες , αλλά και σε διάφορες οικίες.Φτιάχνεται μέσα σε λίγες μέρες.

9.  ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΑΪΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
      Είναι πολύ εύκολο να φτιαχτεί ένα τέτοιο Μουσείο, κάπου στην Ανω πόλη. Μέσα σε λίγες μέρες θα γεμίσει από παλιές αντίκες που θα δώσουν συμπολίτες. 

10.  ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΑΪΚΗΣ – ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ
   Συλλογή χιλιάδων δίσκων, δεκάδες μουσικά όργανα, παραδοσιακές στολές.
Βιβλιοθήκη, υπολογιστές. Γιορτές με χορούς, κρασάκι, τραγούδι, χορωδίες κλπ.

11.  ΜΟΥΣΕΙΟ  ΓΡΑΜΜΟΦΩΝΩΝ και παλαιών ΔΙΣΚΩΝ 
 Με παλιά γραμμόφωνα, πικ. απ, και χιλιάδες δίσκους βινυλίου που υπάρχουν σε πολλά σπίτια και μένουν αχρησιμοποίητα. Ιδιαίτερη φροντίδα για την ασφαλή λειτουργία τους και φύλαξή τους. 

12.  ΜΟΥΣΕΙΟ   Κ Α Τ Σ Α Ρ Ο Υ  (Μιχάλη, Κώστα, Μαραγκοπούλου)
  Στο πάνω μέρος της Πλατείας Δημαρχείου, στο πατρικό σπίτι των Κατσαρών. Βιβλία, δίσκοι, συνεντεύξεις σε περιοδικά, μελοποιημένα τραγούδια, πίνακες.

13.  ΜΟΥΣΕΙΟ   Π Α Λ Α Μ Α   Απέναντι από τον ‘πλάτανο’, το γωνιακό κτίσμα είναι ιδιοκτησία του Δήμου ύστερα από δωρεά, και  πρέπει αμέσως να αναπαλαιώσουν το παλαιό Επαρχείο όπου έμενε και ο Κωστής Παλαμάς. Βιβλία, ποιήματα, αναφορές για την πόλη.

Θ Ε Α Τ Ρ Α
  Είναι αγένεια να γυρίζεις την πλάτη στον άλλο, είναι βλακεία να βλέπεις τις πλάτες όσων βρίσκονται εμπρός σου, και είναι ύποπτο που βάζουν τον κόσμο στα σχολεία, ,στο στρατό, στις εκκλησίες, να κάθεται σε σειρές, σαν στρατιωτάκια... 
   Στο θέατρο, βλέπονται όλοι μεταξύ τους και έχουν θέα το ‘χορό’  που ένας ή λίγοι μιλούν, ή τραγουδούν ή χορεύουν ή παίζουν μουσική. Κακώς νομίζουμε πως το θέατρο είναι μόνο για θεατρικές παραστάσεις. Είναι κυρίως για συναυλίες, ‘μπουζούκια’, χορό, συνελεύσεις, ψηφίσματα, έως και θρησκευτικές λειτουργίες…  Ας γίνουμε η μικρή πόλη με τα πολλά θέατρα. 

  14.   Το θεατράκι του κάστρου είναι ήδη 200 θεατών, ας γίνονται εκεί συχνά διάφορες εκδηλώσεις.  Ας προστεθούν άλλες 3 σειρές καθίσματα. Ας γίνουν σκαλάκια για να ανεβαίνουν θεατές χωρίς να περνούν απ’ την ορχήστρα.
    ●--πέτρινο θέατρο 500 θεατών, δίπλα και κάτω από τον πλάτανο, στην Πλατεία Αρκαδιάς, κάτω από τις ταβέρνες, εκεί που τώρα αράζουν αμάξια .
    ●- --θέατρο 500 θεατών ,20 μέτρα νοτιοανατολικά του Αγ Αντώνη
      --θέατρο στο προαύλιο της αγγελουδιώτσσας

  15.   Πέτρινο θέατρο άνω πόλης εκεί που αρχίζει το ‘βύθισμά’, ψηλά στην άνω πόλη. (κάτω από εκεί που στρίβει ο δρόμος για δεξαμενή). Εξαίρετη θέα και ακουστική, η κυρτή πλαγιά υπάρχει ήδη, ένα θέατρο 4.000 θεατών είναι πανεύκολο να φτιαχτεί.  Είναι η τέλεια τοποθεσία, για το ομορφότερο θέατρο του κόσμου . Το ‘βύθισμα’ δεν επιτρέπει να χτιστούν οικίες, αλλά επιβάλλει να γίνει θέατρο!!  
    ●--  Ένα άλλο μικρότερο πέτρινο θέατρο 2.000 θεατών προς Μύλους, εκεί που είναι τώρα η χωματερή.  --Πολύ ωραία θέση με εξαίρετη θέα και θαλασσινό αεράκι. 
  16.  Θέατρο ΜΙΧΑΛΗ ΚΑΤΣΑΡΟΥ  Κατεβαίνοντας προς το «τουριστικό», στην κατηφόρα αυτή με τους φοίνικες, στη μέση  δεξιά υπάρχει ήδη ένα φυσικό υπό σκιάν θέατρο.  Θέλει μόνο  μια μικρή  επέμβαση στο χώρο, χωρίς –βεβαίως- να κοπεί κανένα δένδρο. Θα γίνουν 10-15 κυκλικές πεζούλες, μικρή επιχωμάτωση και εκχωμάτωση, ξύλινα κυκλικά παγκάκια για κερκίδες. Όταν γίνονται εκδηλώσεις θα  σταματά η κυκλοφορία οχημάτων στον δίπλα δρόμο 
  Υπάρχει σχετική απόφαση του Δημ. Συμβουλίου από το 1998, να δώσει το όνομά του στο πάρκο αυτό της παραλίας.  

  17.   Ένα άλλο 500 θέσεων τούβλινο (κεραμικό) θέατρο δίπλα απ’ την πηγή του αλαγούδη , λίγο νότια ή βόρεια, για διονυσιακές γιορτές και τραγωδίες. Για τον κύκλο της ορχήστρας ας χρησιμοποιηθούν όσα κεραμικά πετάχτηκαν από τις ανασκαφές στην περιοχή λιμανιού. Έτσι θα έχουμε ένα αληθινό ‘αρχαίο θέατρο’.

  18.  Καθώς γέρνει η κεντρική πλατεία Κυπαρισσίας, αξιοποιούμε την κλίση φτιάχνοντας ένα  πολύ πλατύ θέατρο, αλλά με ολίγα (4-5) χαμηλά σκαλιά. Από την άκρη του συντριβανιού έως τον φοίνικα προς Βορρά όπου θα είναι η ορχήστρα.   Συνεχείς εκδηλώσεις, ομιλίες, χοροί. Δεν θα ξαναφτιάξουμε ξύλινα  πατάρια. . 

19.  --Στην Πλατεία Αποδήμων μεγάλωμα του αμφιθεάτρου που ήδη υπάρχει, επένδυση του τσιμέντου με  συμπαγή τούβλα, σκαλιά διπλάσιου ύψους, χαμήλωμα της ορχήστρας, ξύλινοι πάγκοι για καθίσματα ,και είναι έτοιμο ένα αμφιθέατρο 500  θεατών!

 20.    -- Όλα τα  σχολεία αποκτούν  το αμφιθέατρό τους, ανοιχτό ή  κλειστό, όπου  οι καθηγητές διδάσκουν  πολλούς μαθητές από διάφορες τάξεις.  Αλλά και μεγάλοι κλειστοί χώροι, καταστήματα, κλπ. μπορούν να διαμορφωθούν σε θέατρα.
  ●----Κάθε άλλη πόλις, αλλά και κάθε χωριό μπορούν να αποκτήσουν το ανοιχτό τους θέατρο. Στο Κοπανάκι, στην περιοχή ‘Ρανταντούρου’, δίπλα στην πηγή και στη μεγαλύτερη βελανιδιά της πελοποννήσου!, υπάρχει ήδη, με μια μικρή διαμόρφωση, ένας θεατρικός χώρος 2.000 θεατών!. Όταν φτιαχτεί εκεί θέατρο, θα ζωντανέψει όλη η περιοχή. 

   
21.              ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
--Χειμερινός   στο θέατρο του Τεχνικού Λυκείου, κάθε μέρα προβολές 
Θερινός Κινηματογράφος ,στο θέατρο « Μιχάλη Κατσαρού». 
 --Καφενεία- καφετέριες μπορούν κάθε τόσο να γίνονται ‘σινεμά’ έχοντας  να έχουν μια μεγάλη οθόνη για προβολές σε ταινίες, ντοκυμαντέρ, αθλητικές εκδηλώσεις, και ιντερνέτ.


                        ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
22. --Μια  πολύ μεγάλη επίσημη Δημοτική Βιβλιοθήκη αξιώσεων. Δεκάδες χιλιάδες τίτλοι βιβλίων αξίας, όχι προς δανεισμό. Τοποθετημένα κατά ομάδες σε θήκες, μεγάλα τραπέζια  για διάβασμα και κάθε είδους έρευνες, ησυχία από θορύβους, βιβλιοθηκάριοι, φωτοτυπικά, κυλικείο, μικρό αμφιθέατρο  για συζητήσεις, χώρος για ομιλίες, διαλέξεις κλπ. 
 ---- Να ανοίξουν επίσης ,  Δήμος και σύλλογοι , πολλές  μικρές βιβλιοθήκες στις γειτονιές, και στα χωριά  Να  δανείζουν κάθε είδους βιβλία, περιοδικά, κλπ 
----Να γίνονται συχνά υπαίθριες εκθέσεις βιβλίου στην κεντρική πλατεία, στην πλατεία άνω πόλης, αλλά και στις πλατείες των χωριών.



                     ΤΡΙΦΥΛΙΑΚΗ ΕΣΤΙΑ
  23.   Να γίνει μηνιαίο περιοδικό, με σκληρό εξώφυλλο σαν βιβλίο, να επανεκδοθούν τα πιο αξιόλογα άρθρα από παλιά τεύχη, να στέλνεται σε όλους τους Τριφύλιους του εξωτερικού, να οργανώσει υποτροφίες για αριστούχους μαθητές. Να επανεκδώσει αξιόλογα βιβλία Τριφυλίων συγγραφέων.


                 ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ
24.     Ο Δήμος  να φτιάξει τον δικό του πρότυπο Δημοτικό Ραδιοσταθμό. Μόνο ποιοτική μουσική και τραγούδια κάθε είδους, χωρίς διαφημίσεις, ούτε σήμα εκπομπής, ούτε καν ώρας! Ενημέρωση για βασικά νέα , για εκδηλώσεις, για διακοπές ρεύματος, νερού,κ.α.
  Θα κάνουν εκπομπές πολλοί νέοι παραγωγοί.  Αναμετάδοση σε μεσαία – βραχέα - διαδίκτυο.
   Κάθε πόλη και χωριό μπορεί να έχει το σταθμό του, με μικρή εμβέλεια.  Ο νόμος που απαγορεύει τους τοπικούς σταθμούς είναι παράλογος, ας αντισταθούμε εμεί πρώτοι.

                      ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΝ
25.   Θα γίνει στο εγγύς μέλλον, αφού γίνουν πρώτα μερικές πιο εύκολες μεταρρυθμίσεις. Το μεσαίο στάδιο μέχρι να γίνει πανεπιστήμιο, είναι να λειτουργούν τα σχολεία, τα θέατρα , και τα μαγαζιά εστιάσεως σαν ‘ανοιχτά πανεπιστήμια’. Βιβλία, περιοδικά, συζητήσεις, ιντερνέτ σε κάθε καφενείο.
  Θα έρθουν πολλές πανεπιστημιακές σχολές, κρατικές και ιδιωτικές. 
    Όλες οι θεωρητικές: Νομική , Αρχαιολογία, Φιλοσοφία, υπολογιστές, κλπ, αλλά και γεωπόνοι, νοσοκόμοι, φαρμακευτική φυτολογία που θα μελετά τα χιλιάδες φυτά που υπάρχουν, τα περισσότερα στον κόσμο.
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ
26.    Η Κυπαρισσία έχει  πολλούς αρχαιολογικούς χώρους, !!! εκτός απ’ το Αρχαιολογικό Μουσείο της.  (1)  Τη Διονυσιάδα πηγή,    (2) το Ωδείο-Ναό  του Απόλλωνος στη Μούσγα,   (3) τον Ναό  της Κυπαρισσίας Αθηνάς στην… Αγια Τριάδα ,   (4) τον υπάρχοντα χώρο πάνω απ το παλιό… Ατλάντικ, (5) την περιοχή δίπλα από το κάμπιγκ που πρόσφατα έγιναν ανασκαφές, και (6) το κάστρο.   
    Και ένας έβδομος, η περιστεριά (όπου σε μελλοντικές ανασκαφές αναμένεται να  βρεθεί το χρυσό άρμα και τα όπλα του Νέστορα, που βρίσκονται στο βάθος του μεγάλου θολωτού τάφου, λίγο αριστερά, βόρεια, πίσω από τον τοίχο).  
   Όλοι αυτοί οι χώροι να αναδειχθούν, να σημανθούν, να διαφημιστούν, να απαλλοτριωθούν όπου χρειάζεται, και να είναι επισκέψιμοι .

27.   Απόλλων –Μούσγα    Να φύγει οι αγροτικές αποθήκες και να γίνει «μαντείο» και Ωδείο του Απόλλωνος. Λύρες, μουσικές, κι απ όλα τα μουσικά όργανα. Ας έχουν εκεί δωρεάν στέγη τα ωδεία της πόλεως. Να γίνει κι ένα θέατρο για συναυλίες. Να φαίνονται οι  αρχαίες κολώνες, να μην τις ραντίζουν με χημικά .
 -----Επικούρειος Απόλλων : να φύγει η προστατευτική τέντα από τον θεό του φωτός, και να ονομαστεί κοινό σύνορο των τριών νομών Μεσσηνίας, Ηλείας, Αρκαδίας, όπως ήταν από την αρχαιότητα.

                              ΣΤΑΔΙΟ
28.   Φεύγουν τα  σιδερένια κάγκελα. Οι ομάδες  να ηρεμούν τους οπαδούς τους. 
 Φεύγουν οι τσιμεντόλιθοι γύρω από το στάδιο, και μεταξύ σταδίου  γυμνασίου.     
 Διώχνουν το πλαστικό ‘χορτάρι, και φτιάχνουν με αυτό 4-5 γήπεδα 5 επί 5 στα χωριά του δήμου. Γίνεται   εκσκαφή   του γηπέδου,    επιχωμάτωση   στις πλαγιές.  
    Επένδυση με παχύ, 4 πόντους μάρμαρο, στις υπάρχουσες κερκίδες. Μικρά σκαλάκια για να ανεβοκατεβαίνουν . Νέες  λιτές κερκίδες, περιμετρικά,  από πέτρα ή τουβλίνες . Θα  χωρά   10- 20  χιλιάδες θεατές !!!, όχι μόνο  για   ποδόσφαιρο, αλλά  και  για στίβο,  συναυλίες, χορούς ,κ.α.            .  
      Στις  άκρες του γηπέδου γίνονται  γήπεδα μπάσκετ, μίνι μπάσκετ, βόλεϋ,  σκάμμα  για άλμα εις μήκος,  μεγάλο στρώμα για άλμα εις ύψος. Ο κεντρικός χώρος θα προσφέρεται για ακόντιο, σφαίρα, δίσκο ,κλπ
      Δενδροφύτευση γύρω, φυσική σκιά  για τους θεατές .  Χώρος για ελικοδρόμιο, χρήσιμο για το δίπλα    Νοσοκομείο. Επέκταση του Σταδίου προς  τον ελαιώνα. 


29.       Γυμναστήριο     «Αδαμόπουλος»
-- Η πινακίδα να γίνει πιό μικρή και διακριτική. Πιό μικρές οι διαφημίσεις των χορηγών. 
- Να υπάρχει μικρό κυλικείο, που να φροντίζει και την καθαριότητα και φύλαξη του κτηρίου. - Να γίνει μικρή επέμβαση στους τοίχους για να μην κάνει αντήχηση. Να φύγουν τα επικίνδυνα κάγκελα-σίδερα.    Να ανοίγουν τα παράθυρα, να παίρνει αέρα. Να γίνει από τζάμια μέρος της σκεπής  για να υπάρχει φυσικό φως. Να μετατρέπεται και σε μίνι μπάσκετ, μίνι βόλευ,  και άλλα ομαδικά και ατομικά παιγνίδια, αλλά και άλλες  εκδηλώσεις.


 30.      Ανοιχτό μπάσκετ-βόλευ με κερκίδες γύρω 
--Καθώς έχουμε 11 μήνες ηλιοφάνεια, ας φτιάξουν ένα πρότυπο ανοιχτό γήπεδο  μπάσκετ –βόλευ-τένις, με χωμάτινο πρανές και κερκίδες γύρω-γύρω. Φτιάχνεται με πολύ λίγα χρήματα, το κλειστό γυμναστήριο θα χρειάζεται μόνο για το χειμώνα.

31.                  Παραθαλάσσιο   κολυμβητήριο
 Όταν έχεις θάλασσα, κανονικά δεν χρειάζεσαι κολυμβητήριο για να κάνεις μπάνιο το χειμώνα με χλωριωμένο νερό!.. Αλλά μπορούν  να  φτιάξουν έναν ανοιχτό ‘φυσικό’ κόλπο, τρώγοντας τη στεριά, κάπου δίπλα στη θάλασσα, είτε προς γιαννίτσαινα,  είτε προς  βορρά. Βραχάκια, άμμος, ψαράκια, μικρή διώρυγα επικοινωνίας με τη θάλασσα, από πάνω γεφυρούλα, σανίδες για βουτιές, και δίπλα στην ξηρά κυλικείο, θεατράκι , δέντρα για φυσική σκιά, γρασίδι, παιδότοπος, κλπ. 
     Και μια τέντα για να κάνουν  εκεί κολύμπι και το χειμώνα ,στο  ζεσταμένο από ηλιακούς θαλασσινό νερό. Το θαλασσινό νερό δεν θέλει… χλωρίωση. Η κατασκευή είναι 10 φορές πιο φτηνή από το τσιμεντένιο κολυμβητήριο. 
   Το παρόν κολυμβητήριο μπορεί να μετατραπεί σε ‘θαλασσσινό’ αν διαλύσουν στο νερό μερικά σακιά αλάτι, ώστε να μην χρειάζεται χλώριο…

ΣΧΟΛΕΙΑ
32.  Να αγοράσει ο Δήμος ένα λεωφορειάκι 30 θέσεων ώστε να κάνει κάθε μέρα,  μικρές και μεγάλες εκδρομές, με κάθε τμήμα ,κάθε τάξη, απ όλα τα  σχολεία της πόλης.  Ταξιδάκια σε αρχαιολογικούς χώρους, σε διπλανές πόλεις και χωριά ,σε ωραία μέρη της φύσης, σε μουσεία, εκκλησίες, κλπ. Το 90% των μαθητών δεν έχουν πάει στα Ολύμπια, ούτε στον Απόλλωνα, ούτε στους Χριστιάνους…
    Να ξαναγίνονται ημερήσιες εκδρομές με τα πόδια στην αγγελουδιώτισσα, στην καρτελιώτισσα, στον ελαιώνα  κλπ.

 33.     Τα κυλικεία των σχολείων γίνονται αυτοδιαχειριζόμενα από τους ίδιους τους  μαθητές ,και πουλούν φτηνά αγνά υγιεινά προϊόντα. Φρούτα, ένα  ελαφρύ καφεδάκι, ένα ποτηράκι κρασί, ψωμοτύρι και ριγανάδα .   
Να είναι σε μια αίθουσα, σαν καφετέρια, σαν σαλόνι, και σαν αναγνωστήριο, όπου οι μαθητές κάθονται , διαβάζουν ή συζητούν και πίνουν τον καφέ τους όταν έχουν κενό.

34.  Οι διπλανοί δρόμοι απ τα σχολεία, κλείνουν  σε ώρες σχολείου και γίνονται πεζόδρομοι για να παίζουν τα παιδιά στο διάλλειμα.   Διαβάσεις πεζών  γύρω από τους δρόμους των σχολείων,  σήματα  για  όριο ταχύτητας 10 χιλ.
Εντός των σχολείων, σπάνε μέρος απ το τσιμέντο και την άσφαλτο και  βάζουν γρασίδι, φυτά, δέντρα, και …πλακόστρωτα ώστε να είναι χώρος για παιδικά παιγνίδια.  Έτσι, όλα τα προαύλια λειτουργούν και ως  παιδότοποι..
   Οι αυλές να φωτίζονται τα βράδια, να υπάρχουν φύλακες που  να εργάζονται τα απογεύματα και σαν  βιβλιοθηκάριοι. Τα σχολεία   ολοήμερα και… ολοχρόνια,  αλλά με  ελεύθερη παρακολούθηση. Τότε δεν θα  χρειάζονται τα φροντιστήρια. 


35.  Τα ωραία πέτρινα διατηρητέα σχολικά κτήρια των γύρω χωριών που τώρα έχουν ερημώσει, ξαναλειτουργούν. Αρμενιοί,  Στασιό, Σπηλιά, Φαρακλάδα, Ράχες, Μεμί, κλπ.  Γίνονται πρότυπα σχολεία για μια τάξη ή τμήμα Δημοτικού ή  Γυμνασίου- Λυκείου.  Ανέσεις, διακόσμηση, βιβλιοθήκες,  γυμναστήριο, ωδείο.   Και  έρχονται με λεωφορειάκι οι μαθητές από την  πόλη, με Ι.Χ. ή με ταξί. Ετσι γίνεται αποσυμφόρηση στα σημερινά σχολεία. Και θα θεωρούνται τυχερά όσα παιδιά φοιτούν σ’ αυτά τα ωραία κτήρια με τα  μεγάλα προαύλια, ιδανικά για παιγνίδι και υπαίθριες διδασκαλίες.      

36.  Σε  κάθε σχολείο  δημιουργείται στεγασμένο ή υπαίθριο  αμφιθέατρο    όπου  γίνονται εκδηλώσεις, γιορτές,  συνελεύσεις  ή  μάθημα προς πολλά παιδιά, από καθηγητές που έχουν    το χάρισμα της μεταδοτικότητας..
  Μαθαίνουν  εκεί, στην πράξη , το μάθημα… της δημοκρατίας.  Ο συντονιστής λέει «…τις αγορεύειν βούλεται?»  και παίρνουν  εναλλάξ το λόγο.  Εκεί διδάσκεται κυρίως η… έκθεση. Η τέχνη των  επιχειρημάτων στον  προφορικό και τον γραπτό λόγο, αυτή που εκπαιδεύει ώριμους πολίτες.  


37.     Εισάγεται η αλληλοδιδακτική μέθοδος . Οι καλύτεροι μαθηταί   διδάσκουν τους άλλους, ή άλλες μικρότερες τάξεις, με εποπτεία των καθηγητών.  Τα Σαββατοκύριακα εξωσχολικοί  διδάσκουν δωρεάν τέχνες και επιστήμες. Το σχολείο λειτουργεί σαν ελεύθερο ανοιχτό πανεπιστήμιο. 
  Παράλληλα  θα αναπτυχθεί η …αυτοδιδακτική. Καθένας διδάσκεται κυρίως μόνος του, κι έτσι καταργείται η ‘κρατική παιδεία’. Να μπορούν οι μαθητές  να αφαιρούν τα λίγα εκείνα μαθήματα  που δεν τους αρέσουν και να δώσουν βάρος σε  άλλα που έχουν κλίση. Είναι ο.. αυτόματος επαγγελματικός προσανατολισμός . Να  κάνουν δίωρη εκπαίδευση σαν σερβιτόροι στα καταστήματα, αλλά και στα άλλα επαγγέλματα. .   
    Βασικά μαθήματα πρέπει να είναι και ο χορός, η μουσική, οι τέχνες, τα μαστορέματα, η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση. Αλλά και δεκάδες παραδοσιακά παιχνίδια ανοιχτού χώρου ή επιτραπέζια. 

  ● Όλα τα σχολεία έπρεπε να είχαν μίνι μπάσκετ, μίνι βόλευ, μίνι τέννις, σε τέτοιο μέγεθος ανάλογα με το ύψος των μαθητών. Είναι τρελό να υπάρχουν μπασκέτες που είναι για επαγγελματίες δίμετρους παίκτες.

38.                   «Νηπιακές Φυλακές»
--Να σπάσουν το πολύ τσιμέντο, να αυξήσουν τα παράθυρα για να μπαίνει ήλιος.
-- Να σπάσουν το τσιμεντένιο  προαύλιο, να το κάνουν με συμπαγή τούβλα . Να βάλουν φυτά, λουλούδια, δέντρα. Να διώξουν τα τσιμεντένια παγκάκια.!!!
--Να σπάσουν όλη την τσιμεντένια περίφραξη, και να ξαναβάλουν την φυσική προστασία απ’ τον αέρα που υπήρχε χιλιάδες χρόνια, τα «σχίνα».


 39.                 Δημοτικές κατασκηνώσεις 
  --Να γίνουν  κατασκηνώσεις  υπό την αιγίδα του Δήμου και σε συνεργασία με προσκόπους ή συλλόγους, σε πολλά ωραία μέρη της περιοχής. 
   Σε  βουνό, στον ελαιώνα, και στη  θάλασσα. Σε όμορφα μέρη κοτνά στην πόλη καιστα γύρω χωριά. 
  Το δάσος της Ελαίας (μπούζι)  είναι από τα καλύτερα μέρη.  Χρειάζονται μόνο να αγοραστούν μερικές δεκάδες  πάνινες αδιάβροχες σκηνές και να υπάρχει η οργάνωση και η επίβλεψη από προσκόπους , δασκάλους και καθηγητές γυμναστικής   
  Το κάθε παιδί έχει τον υπνόσακό του και άλλα βασικά
    Οι κατασκηνώσεις αυτές  μπορούν να λειτουργούν πολλούς μήνες το χρόνο, αλλά ιδίως το καλοκαίρι ή σε διακοπές των σχολείων.
     Σήμερα που τα παιδιά έχουν απομακρυνθεί απ τη φύση και που έχουν χαζέψει απ την καλοπέραση, τα κινητά τηλέφωνα, την τηλεόραση και τους υπολογιστές, οι κατασκηνώσεις είναι σημαντικότερες κι από το σχολείο…



               ΟΔΙΚΗ  ΑΣΦΑΛΕΙΑ

40. -- Σήματα για 30 χιλιόμετρα εντός πόλεως και χωριών.  
 -- Λευκές γραμμές – διαβάσεις πεζών σε όλα τα κεντρικά σταυροδρόμια, σε σχολεία, Νοσοκομείο, στην Πλατεία Αποδήμων, κλπ για ασφάλεια πεζών και για μείωση  ταχύτητας των οχημάτων. 
  -- Πολλά σήματα , ‘προσοχή παίζουν παιδιά’.
   --Να βάλουν  στην άσφαλτο σε κεντρικά σημεία της πόλεως, αλλά και  στην είσοδο των χωριών και συνοικισμών, μικρά σημαδάκια  πάχους ενός πόντου , με αντανακλαστικά,(‘μάτια της γάτας’), για μείωση ταχύτητας. Να τα τοποθετούν σωστά, 1 εκατοστό μέσα στην άσφαλτο.     
-- Στις 2 εισόδους της πόλεως, ηλεκτρονικό φωτεινό ψηφιακό μετρητή ταχύτητας.
--- Δημοτική Αστυνομία να  βάζει πρόστιμα για υπερβολική ταχύτητα, για ηχορύπανση,  και παράνομη στάθμευση .  Να  πάρουν το δίπλωμα από τους γονείς που πάνε βόλτα με το βρέφος τους αγκαλιά  πάνω στο μηχανάκι !!!  
  –Ι.Χ. , φορτηγά και λεωφορεία, να βάλουν και δεύτερη μικρής έντασης κόρνα για να μη μας τρομάζουν εντός πόλεως.



ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟ
41. -----Άσπρα σημάδια επί του οδοστρώματος που να δείχνουν αν  είναι μονόδρομος ή διπλής κατευθύνσεως,  και αν στα σταυροδρόμια επιτρέπεται δεξιά ή αριστερά, κλπ.  Όταν μειωθούν τα Ι.Χ., θα αδειάσουν οι δρόμοι και θα γίνουν διπλής κατευθύνσεως.    
  Ξαναγίνεται διπλής κατευθύνσεως ο παλιός περιφερειακός : πλατεία σταθμού, Ενωση συνεταιρισμών, ‘Γενναίου’, Ευαγγελίστρια, με αυστηρή απαγόρευση στάθμευσης σε όλη τη διαδρομή.  Φανάρια στο σταυροδρόμι Ευαγγελίστριας.  
  Να μην περνούν από την κεντρική πλατεία  φορτηγά, τρακτέρια, λεωφορεία.   Στην πλατεία άνω πόλης να μην αράζουν οχήματα. 
  Να πάρουν οι ταξιτζήδες  μικρό λεωφορείο όρθιων, με διαδρομή :άνω πόλη- κάτω- λιμάνι, αλαγούδη, κάθε ένα τέταρτο.     
 ---Τα βενζινάδικα εκτός πόλεως. 
----Απαγόρευση στάθμευσης σε πολλά κεντρικά σημεία. Στη μέση της διαδρομής από σταυροδρόμι σε σταυροδρόμι,να υπάρχει κενός χώρος, ώστε  να διασταυρωθούν όταν βρεθούν 2 οχήματα στο ίδιο δρόμο που χωρά ένα μόνο αμάξι. 
--Πολλοί Πεζοδρόμοι  ,να περνούν  μόνον  ταξί ή μικρά λεωφορεία.     


ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

      Ας γίνουμε η πρώτη πόλη στην Ελλάδα που θα περπατάμε για μικρές αποστάσεις, θα έχουμε εκατοντάδες ποδήλατα, και πολλές δεκάδες ΤΑΞΙ για τις μετακινήσεις μας. Περιορίζουμε  αυτοκίνητα και μηχανάκια.
    Το πείραμα χωρίς καθόλου Ι.Χ.  μπορεί να ξεκινήσει από την άνω πόλη.  Σύντομα θα γίνει μόδα το ανέβασμα στην άνω πόλη και στο κάστρο με τα πόδια. Συνδυασμός θέα, διασκέδαση, και περίπατος.


 42.  Ποδηλατόδρομοι στις άκρες των εθνικών δρόμων, έξω από τη λευκή γραμμή. Ποδηλατόδρομοι  σε όλους τους αγροτικούς δρόμους και  στους ελαιώνες, βόρεια και νότια της πόλεως, σήματα : προσοχή! Ποδήλατα!.
   Δραστήριος Σύλλογος Ποδηλάτου. Κάθε Κυριακή ‘μέρα ποδηλάτου’ με διοργάνωση μικρών διαδρομών. Ο ‘γύρος της πόλης’ να γίνεται κάθε μήνα.
--Τα πολλά ποδήλατα  θα αναγκάσουν  μηχανάκια και αυτοκίνητα να πηγαίνουν πιο σιγά, κι έτσι θα προστατεύονται και οι πεζοί. Να δίνεται πάντα προτεραιότητα σε πεζούς και ποδήλατα.  

43. --Φτηνά ενοικιαζόμενα οχήματα, κι έτσι δεν θα χρειαζόμαστε  το ιδιωτικό αυτοκίνητο, και θα το αράξουμε σε πάρκιγκ εκτός πόλεως ή το πουλάμε, ή θα έχουμε ένα αυτοκίνητο 3-4 ιδιοκτήτες μαζί. 


44. -Τοπικό τραίνο έως Γιανιτσοχώρι, Πύργο ,κλπ. , Κοπανάκι, Καλαμάτα
 --Επέκταση του τραίνου έως Αγρίλη, Φιλιατρά, Μάραθο. Ελαφριά κατασκευή, οι ράγες στην δεξιά πλευρά της ασφάλτου.  
  --Μικρό βαγονάκι για καλόνερο-Κυπαρισσία, για ανταποκρίσεις με το μεγάλο τραίνο.
    Το τραίνο να έχει για σταθμό την άκρη της πλατείας, το κέντρο της πόλεως, εκεί που πουλά η ένωση συνεταιρισμών σήμερα τα γεωργικά φάρμακα. Μέχρι εκεί πάει η γραμμή!. Η ‘ένωση’ να μεταφερθεί αλλού, και εκεί να γίνει άφιξη-αφετηρία για το τραίνο! Για επιβατηγά και για εμπορικά τραίνα.


45. ----Φτηνά μικρά ηλεκτρικά λεωφορεία για μετακινήσεις εντός πόλεως.
---Μικρά λεωφορεία  για συνεχή δρομολόγια στα ένα γύρω χωριά και στο Κοπανάκι κάθε Κυριακή.
---λεωφορείο-‘τραίνο’ , με 3-4 βαγονάκια, όπως είναι στην Αθήνα-Μοναστηράκι, για μέσα την πόλη, ή και έξω. 
Ανοιχτά λεωφορεία, έχουμε 11 μήνες ηλιοφάνεια. 

46. -----Μεταφορά του σταθμού Λεωφορείων –Κτελ  στο κτήριο του ΟΣΕ.  Δημιουργείται εκεί Πλατεία Σταθμού και με πιάτσα ταξί. Στέγαστρο, οθόνη πίνακας και πρόβλεψη δρομολογίων, πεντακάθαρες νέες τουαλέτες.    
  Μικρό λεωφορειάκι για ανταποκρίσεις στην διασταύρωση καλού νερού, με τα μεγάλα λεωφορεία.
 ‘Ταξιδιωτικό γραφείο’, Αθήνα-Κυπαρισσία-Αθήνα για να αποφύγουμε το μονοπώλιο του Κτελ..  
  --Διώροφα λεωφορεία  με 2+1 καθίσματα ανά σειρά.


47.  --   Πολλαπλασιασμός των ΤΑΞΙ. 
     Νέα ηλεκτρικά ταξί για μεταφορά 1 επιβάτη εντός πόλης ( τύπου Σμάρτ),  και άλλα πολύ μεγάλα ταξί για μεταφορά  5 και 7 επιβατών σαν μικρά λεωφορεία, για μεγάλες παρέες. 
--Νέες πιάτσες ταξί, 1 σε κεντρική πλατεία μπροστά στο δεσποτικό ,1 σε πλατεία σταθμού (ΟΣΕ-ΚΤΕΛ),   1 σε άνω πόλη.
 --Τηλεφωνικό κέντρο με υπολογιστές, που να συντονίζει αυτόματα τα δρομολόγια στα ταξί για κατ’ οίκον παραλαβή του πελάτη. Οι οδηγοί μπαίνουν σε λίστα και οι κλήσεις προς το 22666 εκτρέπονται στους αριθμούς τους, χωρίς να χρειάζεται να περιμένουν στην πιάτσα.

--στο εγγύς μέλλον θα υπάρχουν και μηχανάκια-ταξί για μεταφορά ενός επιβάτη για μικρές αποστάσεις. Δεκάδες πιτσιρικάδες θα βγάζουν το μεροκάματό τους.

 ------------------------Η πολύ συχνή  μαζική συγκοινωνία μεταξύ των πόλεων και χωριών , θα λύσει το κυκλοφοριακό πρόβλημα και θα φέρει σε επαφή τους χιλιάδες Δημότες. 

                    ΛΙΜΑΝΙ

48.   Γιά να επισκευαστεί το λιμάνι ας μην περιμένουμε χρήματα από το κράτος. Μπορεί ο δήμος να ξεκινήσει τα έργα σε συνεργασία με ντόπιους μηχανικούς και εταιρείες έργων.
    Μόλις – κάποτε- φτιαχτεί το λιμάνι , ας γίνει   στρογγυλός πέτρινος φάρος – καφετέρια στο τέλος του λιμενοβραχίονα.
   Για να διορθωθεί το λάθος που μπάζωσαν τη θάλασσα, να σκάψουν μια τάφρο  10 μέτρων περιμετρικά στην παλιά γραμμή της ακτής , από τη μονόπετρα -που θα αποκαλυφθεί- , έως τις ταβέρνες, ώστε να συγκοινωνεί γύρω-γύρω το νερό.  Ετσι θα φανεί στο μέσο του λιμανιού ένα νησί…
     Το επιχωματώνουν και το δενδροφυτεύουν,  και χτίζουν   στο λοφάκι έναν   πέτρινο Αγιονικόλα και… Ποσειδώνα. Και μια δημοτική καφετέρια και ταβέρνα  Μόλις φτιαχτεί το…κανάλι, ενώνουν το νησάκι με τη στεριά , με 2- 3,   γεφυρούλες, σαν της Βενετίας…   Το αποτέλεσμα όμως θα είναι εντυπωσιακό και από ομορφιά , αλλά και από λειτουργικότητα. Διότι εκεί θα βρίσκουν  και ασφαλές καταφύγιο  δεκάδες μικρές βάρκες.  
Υγροβιότοπος στο λιμάνι.  Πάπιες, χήνες, κλπ. με αναβατόριο για να μπορούν να κουρνιάζουν και στην στεριά.


49.    Τριφυλιακή  ακτοπλοΐα 
      Σύντομα θα δημιουργηθεί με τη συνεννόηση του Δήμου και ιδιωτών  η Τριφυλιακή ακτοπλοΐα, πολυμετοχική εταιρεία λαϊκής βάσης. Δρομολόγια σε Ιόνιο , και κρουαζιέρες. Ταξιδάκι σε όλα τα πανέμορφα νησάκια της Μεσσηνίας.
   Ένα εμπορικό καράβι μεταφέρει τα αγροτικά προϊόντα της περιοχής σε  λιμάνια ευρώπης και κόσμου.    

ΝΕΡΟ  από  τις  ΠΗΓΕΣ

 50.  ---Ειδικευμένοι υπάλληλοι ελέγχουν συνεχώς την ποιότητα του νερού των πηγών, τεράστια πρόστιμα σε όσους τυχόν μολύνουν τις πηγές και τον υδροφόρο ορίζοντα.    Παίρνουν δείγματα από κάθε πηγή  και τα στέλνουν κάθε μήνα για χημική ανάλυση.    Να υπάρχει πινακίδα σε κάθε πηγή με το αποτέλεσμα της ανάλυσης.   Να  ανοιχτεί ο δρόμος ή το μονοπάτι προς αυτές, να υπάρχει πινακίδα  στον δρόμο προς τα πού είναι η πηγή , και το όνομά της.
   
      Δίπλα από κάθε πηγή φτιάχνουμε   μεγάλη  ανοξείδωτη κλειστή δεξαμενή για να αποθηκεύουμε  ποσότητες νερού (δεκάδων κυβικών) για περιπτώσεις μεγάλης ζήτησης. Να μην βάζουν χλωρίνη και άλλα χημικά δηλητήρια στις δεξαμενές.  Βάζουμε μόνο οικολογικά συντηρητικά,  φύλλα βασιλικού, όπως ακριβώς κάνει ο παπάς στο «θαύμα» του αγιασμού.
-----Με το νερό από την παζαρόβρυση-σταφιδόβρυση,  να ποτίζουν κήπους αντί να χάνεται στον υπόνομο.
---Φτιάχνουμε νέο καθαρό δίκτυο ύδρευσης για κάθε σπίτι, διώχνουμε τις επικίνδυνες σωλήνες από αμίαντο. Κάθε  νέα παροχή νερού έχει τον μετρητή της σε εμφανές σημείο, πάνω απ το έδαφος, όχι κάτω απ τα καπάκια. 
    Το νερό είναι δωρεάν μέχρι  ένα λογικό ποσό κυβικών, δωρεάν για το χειμώνα που είναι άφθονο…Ή συμβολικό, 10 ευρώ το χρόνο. Από κεί και πάνω, προοδευτικά μεγάλες αυξήσεις των τιμών, ιδίως για το καλοκαίρι που υπάρχει έλλειψη.


51.  Τα χωριά συναγωνίζονται ποιό νερό είναι το καλύτερο και πολλοί νέοι  γίνονται ‘νερουλάδες’ και πουλάνε το νερό από τις πηγές τους στην πόλη. 
   Εμφιάλωση σε 10 λίτρα,  σε γυάλινα  πεντόλιτρα, στην τιμή του εμφιαλωμένου, για να βγαίνουν τα έξοδά τους. Βρίσκουν δουλειά δεκάδες νέοι άνθρωποι.  Δεν πληρώνουν ύδρευση όσα χωριά έχουν δικές τους πηγές…
 ----- Ας φέρουν με νέο πλαστικό σωλήνα το νερό από τις καθαρές πηγές που υπάρχουν ακόμα  στα χωριά και στα βουνά, να το φέρνουν  σε  ‘βρύσες’ σε  κεντρικά σημεία της πόλης ώστε να πηγαίνουμε να πιάνουμε δωρεάν νερό πηγής, αντί να πηγαίνει ο καθένας με το αυτοκίνητό του στην πηγή..
     Δεν ξαναγοράζουμε εμφιαλωμένο νερό.

   Ειδικά στο Νοσοκομείο και στα σχολεία , πρέπει να έχουν  δωρεάν φρέσκο νερό πηγής, όχι εμφιαλωμένο, ούτε από το βρώμικο δίκτυο.


52. Σε δεκάδες  σημεία της πόλεως  να υπάρχουν δημόσιες υδρίες ( βρύσες) για να μπορεί ο καθένας να πίνει  νεράκι, ή και να νίβεται (ιδίως το καλοκαίρι).
     Αλλά και τα καταστήματα εστιάσεως και υπηρεσίες  θα μπορούσαν να έχουν σε φανερό προσιτό σημείο μια βρύση σαν νιπτήρας, να μπορείς να πίνεις νεράκι, χωρίς να πάρεις εμφιαλωμένο,  χωρίς να ενοχλήσεις τον σερβιτόρο να σου φέρει νερό, ή έστω να νιφτείς, χωρίς να χρειάζεται να πας στην τουαλέτα. Νεράκι βρύσης που είναι δωρεάν, όχι  ηλεκτρικοί ψύκτες που είναι ακριβοί και επικίνδυνοι γιατί πιάνουν μικρόβια.



              ΑΛΑΓΟΥΔΗΣ
53. --Να γκρεμίσουν τις κακογουστιές και να φτιάξουν μια καλαίσθητη  πέτρινη ανοιχτή δεξαμενή   για να συλλέγουν το νερό, να βρούν το χώρο τους  βατράχια, χέλια και άλλα υδρόβια ζώα και φυτά . 
  -- Να γράφουν σε μεγάλη στήλη το απόσπασμα του Παυσανία, σε νέα ελληνικά και ξένες γλώσσες . Να βγάλουν τις σιδερένιες διαφημιστικές ταμπέλες. 
 -- Να μη ξαναραντίσουν το  γύρω χώρο  με χημικά δηλητήρια.
 --Να φτιάξουν ένα μικρό θεατράκι 800  θέσεων, δίπλα και  Β.Α.  απ την πηγή, στην πλαγιά.  Και ένα μικρό 200 θεατών Ν.Α., δίπλα απ την πηγή
 -- Να απομακρύνουν , τον… βρώμικο κάδο …σκουπιδιών και να επαναφέρουν τις αρχαίες κολώνες που υπήρχαν .
 -- Να φτιάξουν πέτρινο το τσιμεντένιο δρομάκι που ανεβαίνει δίπλα απ την πηγή.   
  -- Να  απαγορέψουν το άραγμα εμπρός στην πηγή,  αλλά και να περιορίσουν τα αυτοκίνητα   σ’  όλο το χώρο του αλαγούδη.  Ας βάλουν  τακτικό λεωφορειάκι ή ας παίρνουμε ταξί.


ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ
54.  ---Το νερό του Αλαγούδη , να περνά   λίγα εκατοστά κάτω από το δρόμο και να συνεχίζει  φανερό στην αυλή του τουριστικού και να προχωρά ακόμα 5 μέτρα προς την  αμμουδιά . Να διώξουν το τσιμέντο από κει και κάτω. Και αν το χειμώνα με το κύμα της θάλασσας βουλώσει να το ξανοίγουν. 
    Ο πάνω όροφος να είναι η βάση για τον παρατηρητή ναυαγοσώστη, με κυάλια να κοιτά όλη την παραλία. Και σκάλα να κατεβεί γρήγορα, και άλλος ναυαγοσώστης να είναι στην παραλία έτοιμος
 Το Τουριστικό να γίνει δημοτικό μαγαζί, με  πολλούς εργαζόμενους σε τετράωρα, με πολύ χαμηλές τιμές για να παραδειγματίσει και τα υπόλοιπα μαγαζιά.   



ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ
55.  Τα βρόχινα ύδατα πρέπει να πηγαίνουν στο λιμάνι, όχι στην κεντρική παραλία όπως πάνε σήμερα.  Δεν πρέπει να  πετάμε σκουπίδια στην πόλη, ούτε αποτσίγαρα, γιατί με τη βροχή πάνε στην παραλία. 
    Να βάλουν λίγη φυσική μπογιά στην αποχέτευση σε  σπίτια που πιθανώς βάζουν τα λύματά τους στα βρόχινα νερά, να βρουν ποια είναι, και να τα συνδέσουν με τον βιολογικό.
  Τα απόμερα σπίτια να φτιάξουν μικρό κλειστό βόθρο, και ‘μια στο τόσο’ να τα πηγαίνουν με βυτίο στον εργοστάσιο βιολογικού καθαρισμού.
    Είναι λάθος  όλων των μηχανικών και των υδραυλικών που τα καθαρά νερά του νιπτήρα, του νεροχύτη και της μπανιέρας τα ρίχνουν στον υπόνομο ή τον βόθρο ενώ θα έπρεπε να τα ρίχνουν στο χώμα, δίπλα από το σπίτι μας, να ποτίζουν τα καλάμια και άλλα υδρόβια φυτά.
     Να μη χρησιμοποιούμε χημικά καθαριστικά. Περιέχουν επικίνδυνα τασιενεργά και φώσφορο. Ας βάζουμε μόνο τριμμένο πράσινο σαπούνι… 
   Και για τον καθαρισμό της τουαλέττας, αλλά και όλου του σπιτιού ,ας χρησιμοποιούμε  το πρωτο-τσίπουρο ή νερωμένο κρασί…(ή ξύδι)  Περιέχει πολυφαινόλες που  έχουν την ιδιότητα να σκοτώνουν τα κολοβακτηρίδια,  τη σαλμονέλα,  και το δονάκιο της χολέρας.    
--να μη φτιάξουν άλλους βιολογικούς σε άλλα μέρη, αλλά να μεταφέρουν τα λύματα με βυτία σε ένα κεντρικό σημείο.
                                 ΑΓΟΡΑ
56.  –Στεγασμένη λαϊκή αγορά κάτω και γύρω από το  Δημαρχείο και από το δίπλα κτήριο του κεπ. . Κεραμιδένιο σκέπαστρο όπου δεν έχει υπόστεγο . Να δενδροφυτευτεί όλη η πλατεία Δημαρχείου, να πωλούν το καλοκαίρι υπό σκιάν.
--- Να αγοράζουμε γνήσια προϊόντα από φτωχούς αγρότες, αντί να ψωνίζουμε τυποποιημένα εισαγωγής από σούπερ μάρκετ  .  
 --Τα μαστορικά μαγαζιά  ( σιδεράδικα, αλουμινάδικα, ξυλουργεία, συνεργεία αυτοκινήτων και μηχανακιών, κλπ. ),  να μεταφερθούν  στις αποθήκες του Συνεταιρισμού, στο Ροντάκι.
--- Εκτός πόλεως  και τα  βενζινάδικα, όπως και οι αποθήκες υγρών καυσίμων που είναι δίπλα απ’ το Νοσοκομείο , και  όλες οι αποθήκες των γεωπόνων που πουλούν τα επικίνδυνα χημικά φάρμακα.
---Η αγορά από ταξί έως δικαστήρια  πεζοδρομείται, (και οι κάθετοι  δρόμοι), 
---Οι καταστηματάρχες να αφήσουν το μισό και παραπάνω πεζοδρόμιο ελεύθερο.  Ας  υποδείξουν σε περίπτερα  και καφετέριες να βγάλουν  τα πλαστικά θερμοκήπια. 
--Ας βάλουν ελληνικά ονόματα στα μαγαζιά τους, ας μικρύνουν τις τεμπέλες. 
●--Εμπορικά μαγαζιά χονδρικής πωλήσεως για να μη πληρώνουμε βιτρίνα.

--Στο μέλλον  τα καταστήματα θα  ανοίγουν την μια μέρα μόνο απόγευμα, την άλλη  μόνο πρωί… και θα υπάρχει ένα εφημερεύον από κάθε είδος , όπως τα φαρμακεία. 
  Και ακόμα καλύτερα, θα κάνουμε όλοι το κουμάντο μας, θα αγοράζουμε χοντρικά ‘μια στο τόσο’, και τα περισσότερα καταστήματα θα ανοίγουν μία ή δύο μέρες τη βδομάδα…

                 ΜΑΓΑΖΙΑ  ΕΣΤΙΑΣΕΩΣ
   57.   Δεκάδες διαφορετικά κεφενεδάκια και ταβερνεία σε όλες τις γειτονιές, με διαφορετική κουζίνα, μουσική και διακόσμηση.  Απλά, λιτά, καθαρά και φτηνά.    
----Ένα μεγάλο τραπέζι γνωριμιών σε κάθε μαγαζί ,για  μοναχικούς επισκέπτες, για ζευγαράκια και για  μεγάλες παρέες.
  --λιτότητα στα προσφερόμενα είδη. Λίγα, χύμα και ποιοτικά. Οι μινιατούρες τσίπουρου-ούζου κοστίζουν πιο πολύ από το περιεχόμενο και κανείς δεν τις ανακυκλώνει. Χύμα τσίπουρο - κρασί, φρέσκοι χυμοί και φρούτα αντί για εμφιαλωμένα αναψυκτικά. Έτσι θα έχουμε καλύτερη ποιότητα και πιο φτηνή τιμή. 
 --φτηνές ενιαίες τιμές, κέρδος χρόνου και χρήματος, δυνατότητα ‘νόμιμης’ φοροδιαφυγής. 
  --Εφημερίδες, περιοδικά, βιβλία, επιτραπέζια παιχνίδια. 
  --Ένα μεγάλο ηλιακό 24ωρο ρολόϊ τοίχου προς Νότο, μας δείχνει συνεχώς τον ήλιο. Πολύ πρωτότυπη ιδέα…
--τιμοκατάλογοι σε πολλές γλώσσες
--τουαλέττες αντρικές όρθιες   
--τουαλέττες γυναικείες, μεγάλες και πεντακάθαρες..
-- Καφενείο για μη καπνίζοντες. Σήμερα όλα τα μαγαζιά είναι κυρίως για άντρες καπνίζοντες και προσφέρουν τα ίδια ακριβά πράγματα, γι αυτό και δεν έχουν πελατεία.  
 --Καφενεία  για έφηβους,  για παιδιά,  για γυναίκες. 
 --Μουσικό καφενείο , με ζωντανή μουσική ,ημερήσιο, χωρίς μεγάφωνα, με φτηνές τιμές. Μαγαζιά :με σούπες και βραστά, με φρουτοσαλάτες,  με τσάγια, κλπ. Μαγαζί με κρασάκι και μεζεδάκι σε λαδόκολα. Καφενείο με μόνο ελληνικό μερακλίδικο καφεδάκι και νερό πηγής, με τιμή μισό ευρώ. 
  Οι ταβέρνες δίνουν ένα μικρό σφραγισμένο μπουκαλάκι με παρθένο λάδι, και βάζει ο πελάτης όσο θέλει.
   Καφενείο για νόμιμους λαθραναγνώστες, με πολλές εφημερίδες-περιοδικά.    ●-- Μαγαζιά ως γραφεία συλλόγων , ή με μέλη, για περιορισμό των εξόδων. 

58. --Σταδιακή κατάργηση περιπτέρων, από φυλακές ας γίνουν κανονικά μαγαζιά., διπλάσια σε μέγεθος, σαν καφενεδάκια, με 2-3 τραπεζάκια στον έξω χώρο, καφές, τσιπουράκι, φρούτα, ξηροί καρποί,  αντί να πουλάνε μόνο τσιγάρα και όλα τα βλαβερά τυποποιημένα.  Ας περιορίσουν τα πολλά ψυγεία και τα σιδερένια ηλεκτρικά παιχνίδια.


         ΚΕΝΤΡΙΚΗ   ΠΛΑΤΕΙΑ         

59.   Να βγάλουν από μόνοι τους τα «θερμοκήπια» οι μαγαζάτορες.  Ας έχουν πτυσσόμενες ομπρέλες  για το καλοκαίρι ,όταν καίει ο ήλιος.
   Δενδροφύτευση απ’ όλα τα δέντρα της περιοχής,  μια μεγάλη γέρικη ελιά,  από όλα τα καρποφόρα, αλλά και πεύκα, κυπαρίσσια, κλπ.   
   Πλακόστρωση με μεγάλες πλάκες μαρμάρων ,με  πέτρες, με συμπαγή τούβλα, με βότσαλα, κλπ.    
Να βγάλουν τους τσιμεντόκυβους που έχει ο άνω πεζόδρομος. 
     Να πετάξουν τις τεράστιες άχαρες τσιμεντένιες γλάστρες, ας φυτέψουν  κατ’ ευθείαν  στη γη τα  δέντρα.  Να βγάλουν τα τσιμεντένια τούβλα !!! που έχουν βάλει για παρτέρι γύρω από τα δέντρα, περιορίζουν το χώρο που περπατούν οι πεζοί. 
    Να βάλουν σχάρες επίπεδες με το πεζοδρόμιο, 
    Να σπάσουν τα τσιμεντένια παγκάκια, να φτιάξουν πολλά ξύλινα. 
   Να βάλουν ξύλινα ή μαρμάρινα κάγκελα γύρω-γύρω στην Πλατεία ώστε να μην μπορούν να ανεβαίνουν οχήματα, ούτε να αράζουν  γύρω απ’ την πλατεία.     
Να βάλουν ειδικές θέσεις για μηχανάκια  λίγο δίπλα απ την Πλατεία .
 ---Φυλάκιο της Τροχαίας -Αστυνομίας .
                               ΑΝΩ ΠΟΛΗ

60.   Η Άνω ή Παλιά Πόλη θα γίνει σαν την Ακρόπολη , την Πλάκα  και το Μοναστηράκι…

    Στο κάστρο το θεατράκι να είναι επισκέψιμο , να γίνονται συχνές εκδηλώσεις. Να επιδιορθωθεί ώστε να έχει πιο καλύτερο θεατρικό-κυκλικό σχήμα, να έχει ακόμα 2-3 σειρές καθίσματα.  Να επιδιορθωθεί επειγόντως η καμάρα- ‘μάτι’ που είναι έτοιμη να πέσει.
--Να φτιαχτούν πέτρινα μονοπάτια   ώστε να είναι προσβάσιμο το κάστρο από τις γύρω  περιοχές  ( χαμάμ, εισόδεια,  Πισωρούγα)
--3 σήραγγες που ξεκινούν κάτω από το θέατρο, καθάρισμα για λίγα μέτρα, φωτισμός, λίγα μέρα και από την Αγία Τριάδα.  
--προσπάθεια να ανοιχτεί η μία με ασφάλεια , ολόκληρη, με σιδερένια υποστηρίγματα
 --Νέα επιβλητική φωταγώγηση, στο κάστρο.
-- Νέο ξύλινο κυλικείο, να φύγουν οι τσιμεντόλιθοι. Να γίνει μεγαλύτερο, να χωρά 2-3 τραπεζάκια ώστε να είναι ανοιχτό  και τον χειμώνα. Να του βγάλει ο δήμος άδεια .
  --Να δίνεται στους επισκέπτες μικρό φυλλάδιο με την ιστορία της πόλης σε ελληνικά, αγγλικά γαλλικά γερμανικά. Να δίνεται φυλλάδιο-χάρτης με τα μονοπάτια και καλντερίμια της άνω πόλης. 
  –Να μη ραντίζουν τα χόρτα του κάστρου με χημικά  Ας βάλουν χορτοκοπτικό .

 Η  πλατεία Πλατάνου  θέλει πλακόστρωση, να  μην αράζουν αυτοκίνητα. Να αναβιώσει «στον πλάτανο»  αυθεντικό παραδοσιακό πανηγύρι της Αγιατριαδός, με ζωντανή ορχήστρα και  χωρίς πολλά μεγάφωνα. 
 Η πλατεία άνω Πόλης θέλει πλακόστρωση, να φύγει η άσφαλτος. 
-- Πιάτσα ταξί, περίπτερο. 
--Λεωφορειάκι με συχνά δρομολόγια άνω-κάτω  πόλη, να απαγορευτούν στο μέλλον τα Ι.Χ., εκτός αν κάποιος έχει δικό του κρυφό πάρκιγκ.   
  --Ξύλινα παγκάκια στο ηρώο. Να βγάλουν αμέσως τα σιδερένια παγκάκια.  

--Το νηπιαγωγείο στα εισόδεια , να έχει πάντα ανοιχτή την αυλή του για να παίζουν τα παιδιά.  
--Να αγοραστεί  το ‘χαμάμ’ από τον Δήμο, να ξαναφτιαχτεί, και να ξαναλειτουργήσει για όλο τον κόσμο, όχι μόνο για τον αγά και το χαρέμι του, όπως ήταν παλιά. 
  --να αναδειχθούν οι αρχαίες πέτρινες βρύσες, να έχουν πινακίδα με το όνομά τους, την ιστορία τους, και σύνδεση με το νερό του δικτύου, να μπορούν να πίνουν οι διαβάτες.

----Τα   καλντερίμια  να ξαναφτιαχτούν όπως ήταν παλιά. Να σπάσουν το τσιμέντο, να επιδιορθώσουν τις πέτρες που έχουν βγεί έξω ή έχουν βυθιστεί. Τα παλαιότερα χρόνια ‘τσοκάναγαν’ τις πέτρες για να μη γλυστράνε.

--Να φύγουν οι αναμεταδότες απ τη δεξαμενή και να γίνει εκεί ένα ξύλινο, λυόμενο καφενεδάκι για να απολαμβάνουμε την εξαίρετη θέα.
-- Να φτιαχτεί λυόμενο κιόσκι-καφενεδάκι στον Αγ. Γιώργη, 10 μέτρα πίσω από το εκκλησάκι, στην ανατολική πλευρά.

--------- Νταμάρι  Το νταμάρι δεν προσφέρεται για θέατρο. Να πετούν εκεί τα μπάζα ώστε  να  ξαναγίνει βουνό όπως ήτανε, με θάμνους και δέντρα.

                   ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ
61. ---- Να επιτρέπεται χτίσιμο μόνο μέχρι 2 ορόφους ανεξάρτητα από το πόσο μεγάλο είναι το οικόπεδο. Να δοθούν κίνητρα και αποζημιώσεις, ώστε σταδιακά να μειωθούν 1 ή 2 όροφοι από τις μεγάλες πολυκατοικίες. --Να επεκταθεί το σχέδιο πόλης, ώστε σε πολλές περιοχές γύρω από την πόλη να μπορείς να χτίσεις αν έχεις 2 στρέμματα Έτσι θα αποσυμφορηθεί η πόλις, και όσοι μένουν στην εξοχή θα είναι οι τυχεροί, αφού εκτός από την ησυχία τους, θα είναι και αυτόνομοι σε  ηλιακή ενέργεια, και σε τροφές, αφού θα έχουν τα κηπευτικά τους και τα ζώα τους.

-------Πολλοί νέοι πεζόδρομοι.   Για να γίνει εύκολα ένας πεζόδρομος, χρειάζονται μόνο 2 απαγορευτικά σήματα, και δεντροφύτευση 5-10 μεγαλωμένων δέντρων.  
        Το ενδιάμεσο στάδιο για τη δημιουργία πολλών πεζοδρόμων, είναι ο διπλασιασμός του πλάτους των …πεζοδρομίων. Αυξάνουμε το χώρο για να περπατούν οι πεζοί και περιορίζουμε το χώρο για τα αυτοκίνητα.  Ή αφήνουμε μόνο μια λωρίδα για να περνούν Ι.Χ., χωρίς να μπορούν να αράξουν. Αυτό πρέπει επειγόντως να γίνει στην Πλατεία Άνω Πόλης, αλλά και στον κεντρικό πεζόδρομο από Ταξί έως Δικαστήρια.   
---Ο (28ης Οκτωβρίου έχει πεζοδρόμια πλάτους 40 εκατοστών!. Η μόνη λύση είναι να γίνει αμέσως πεζόδρομος και παιδότοπος, από το Νοσοκομείο και κάτω.
----Τα πεζοδρόμια στις γωνίες των τετραγώνων να  είναι  προσβάσιμα σε καροτσάκια.  Τα πεζοδρόμια δεν χρειάζονται ούτε τσιμέντο για υπόστρωμα, ούτε τσιμεντόπλακες. Αλλά  άμμο πάνω στο χώμα, και πάνω ταιριασμένες ακουμπημένες πλάκες πέτρες, ή μαρμαρόπλακες ή πλάκες με ψηφίδα.  ΄
  Η μια αράδα προς τον τοίχο να έχει χώμα ,να φυτεύουν φυτά, να περνά το δίκτυο νερού, τηλεφώνου, ηλεκτρισμού .

----- Ολοι οι δρόμοι πρέπει να έχουν στις γωνίες την ταμπέλα-ονομασία τους και όλα τα σπίτια αριθμό.    Νέα ονόματα σε πολλούς δρόμους που δεν έχουν όνομα. Αλλαγή ονομασίας σε μερικούς δρόμους. Είναι υπερβολικό να υπάρχουν 3 δρόμοι με το όνομα ‘Καλαντζάκος’! Να μείνει μόνο αυτός που οδηγεί στο Νοσοκομείο. Να ονομαστεί ένας δρόμος , ‘οδός Τάκη Αδαμόπουλου- ‘Μπαμιολόγου’. Η κεντρική Πλατεία να ονομάζεται μόνον ‘Δημοκρατίας’.


62.  Kέντρα   τετραγώνων. Στο μέσο των οικοδομικών τετραγώνων  να φύγουν οι περιφράξεις και οι μάντρες, να παραχωρήσουν  ένα μέρος απ το οικόπεδό του ο καθένας. Να γίνουν :  δενδροφυτεύσεις,  πλακόστρωτα, παγκάκια, παιδικές χαρές, αμφιθέατρα, Μέχρι να γίνουν αυτά,  ας φυτέψει ο καθένας δέντρα.

                                    ΧΩΡΙΑ
 63.  Το κάθε χωριό αποκτά  τον ξενώνα του, το ανοιχτό του θέατρο, το στάδιο και τη βιβλιοθήκη του. Τα όμορφα   παραδοσιακά καφενεδάκια και ταβερνάκια του.  Ένα παντοπωλείο σε κάθε χωριό (μανάβικο και χασάπικο), με γνήσια χωριάτικα τρόφιμα.  Οι αγροτικοί δρόμοι σε κάθε σταυροδρόμι να έχουν  σήματα με το όνομά τους και που οδηγούν. Οι πινακίδες στην είσοδο-έξοδο του κάθε χωριού να γράφουν το όνομα του σχέτο, χωρίς μπροστά το Δ.Δ.( δημοτικό διαμέρισμα). Να γράφεται από κάτω με μικρότερα γράμματα και το παλιό όνομα του χωριού, αν υπάρχει.
  Κίνητρα για να ξαναζωντανέψουν τα μισοέρημα χωριά: φτηνό ρεύμα, δωρεάν νερό, δωρεάν οικόπεδα σε αθηναίους για να χτίσουν το καλύβι τους, φτηνά δάνεια .  Ας γίνουμε ο πρώτος Δήμος  με τα πολλά χωριά που θα έχουν κόσμο. 

         ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ  
      στα σκουπίδια μέχρι να καταργηθούν τελείως
   
64.  Καθαρίζουμε όλη την πόλη, όλες τις πόλεις και χωριά του Δήμου από κάθε σκουπίδια. Απολυμαίνουμε  όλους τους κάδους σκουπιδιών. 
Περιορίζουμε τα σημεία των κάδων κάθε πόλης (από 30 σε 5), σε απόμερα σημεία, όχι κεντρικά, και αναγκάζουμε τον μάγκα Ελληνα να περπατήσει 100 ή 200 μέτρα ή να πάει με το αμάξι του στον κάδο ή να πληρώσει τον μικρό για τα θελήματα. Ετσι θα μάθουμε να πετάμε σκουπίδια όχι κάθε ώρα,  αλλά  κάθε 2 ή 3 μέρες, και κλεισμένα καλά σε μεγάλες σακούλες.  Πρόστιμα σε όποιον πετά αλλού σκουπίδια.  Υπάλληλοι του δήμου ελέγχουν τους χώρους αυτούς τις πρώτες μέρες.
     Κάθε μέρα , ένας υπάλληλος καθαριότητας είναι σε εφημερία, με ένα  κινητό τηλέφωνο, και αμέσως μαζεύει τυχόν σκοτωμένα ζώα από τη μέση των δρόμων. 
 Στα λίγα αυτά σημεία που είναι μαζεμένοι οι κάδοι, κάνουμε διαχωρισμό κάδων. Βάζουμε μεγάλες πινακίδες για να διαχωρίζουν τα σκουπίδια και να τα βάζουν στους ανάλογους  8 κάδους. (πλαστικό, γυαλί, χαρτί, ξύλα, οργανικά  ,  σίδερα, χαλκός,  αλουμίνια,  μπαταρίες, κλπ). 
    Ειδικές εταιρείες ανακυκλώνουν όλων των ειδών τα σκουπίδια.  
  Καταργείται η χωματερή,  Τα σκουπιδιάρικα αυτοκίνητα πωλούνται σε άλλους Δήμους.  Οι εργάτες καθαριότητας μετατίθενται σε άλλες υπηρεσίες του Δήμου. Πρόστιμα σε όποιον δεν διαχωρίζει τα σκουπίδια του… 
    Ενισχύουμε την αγορά χύμα προϊόντων, παίρνουμε μόνο επαναφορτιζόμενες μπαταρίες, αποθαρρύνουμε τις συσκευασίες και το πλαστικό, και προειδοποιούμε  ότι  «σε ένα μήνα   καταργούμε  τελείως και τους κάδους σκουπιδιών.»  Όποιος μαζεύει πολλά σκουπίδια σπίτι του, ας τα περιορίσει, ας πληρώσει την εταιρεία ή τους γύφτους ,να έρθουν να του τα πάρουν από το σπίτι, ας τα ρίξει στο χωράφι του, ή ας τα… ανακυκλώσει μόνος του.
 Το πέταμα των σκουπιδιών δεν είναι δωρεάν. Πρέπει να  πληρώσουμε  την εταιρεία να τα πάρει.

 65.    Μικρές βιοτεχνίες που να φτιάχνουν σαπούνια, χαρτικά, ζυμαρικά, ποτά.  Ψωνίζουμε χοντρικά, φτηνά, χύμα, και ποιοτικά προϊόντα.     Το καφεδάκι ,το βάζουμε σε γυάλινο ποτήρι που έχουμε στο αμάξι μας. Σε παλιά μπουκάλια βάζουμε το κρασί ,το ξύδι, το τσίπουρο ή το λάδι που παράγουμε. Δεν πετάμε τις μινιατούρες από τα τσίπουρα, ούτε άλλα μπουκάλια. Παίρνουμε πόσιμο νερό από τις πηγές. Δεν αγοράζουμε νερό σε πλαστικό μιας χρήσεως. Πάμε για ψώνια με ψάθινο καλαθάκι, ή με πάνινη  σακούλα. Φούρνοι, μανάβικα κλπ. να χρησιμοποιούν μόνο χάρτινες σακούλες, ή παίρνουμε τα ψώνια στο χέρι, χωρίς καν  σακούλες!.
                                                                               
       ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ -  ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ 
 66. --Να πάψουν να βάζουν χλώριο και άλλα επικίνδυνα χημικά στις πηγές.
--Να καταργήσουμε τα χημικά καθαριστικά. Να χρησιμοποιούμε μόνο τα φυσικά: οινόπνευμα, αραιωμένο κρασί, ξύδι, και πρωτοράκι. Να σταματήσουν  τα χημικά αρωματικά τουαλέττας και χώρων καταστημάτων και να πάρουν οικολογικά. 
--να  σταματήσει  ‘δια ροπάλου’ το ρέντισμα με χημικά ζιζανιοκτόνα. Ας πάρουν  χορτοκοπτικό. Οι γεωπόνοι έχουν τεράστιες ευθύνες που τα πουλούν .

-----Να αφήσουν τα πουλιά έξω από τα κλουβιά, βάζοντάς τα πρώτα σε ένα πολύ μεγάλο κλουβί  για να ξαναμάθουν να πετούν και να βρίσκουν μόνα τους τροφή.
   Τα ψάρια  από τα γυάλινα ενυδρεία να τα αφήσουν στη θάλασσα , και όλα τα ζώα της στεριάς ελεύθερα στη φύση, σε χωράφια χωρίς ρέντισμα,  σε μεγάλους περιφραγμένους χώρους, για την προστασία τους από τα αυτοκίνητα.. Να μην ξαναγοράσουμε αυγά και κοτόπουλα  πτηνοτροφείου που έχουν ορμόνες, αλλά μόνο από  ελευθέρας βοσκής. 
---Να μην επιτρέψουν στο μέλλον να έρθει τσίρκο στην Κυπαρισσία. Τα άγρια ζώα υποφέρουν κλεισμένα σε κλουβί και τους δίνουν ισχυρά ναρκωτικά καταστολής. 
--Να απαγορευτεί αμέσως η τράτα, που καταστρέφει το βυθό και το γόνο. 
 --Να απαγορευτεί το κυνήγι πουλιών  και άλλων ημιάγριων ζώων που κινδυνεύουν με εξαφάνιση,( λαγοί, σκαντζόχεροι, κλπ.)  Να προστατέψουμε τη στεριανή χελώνα, να μην τις πατάνε τα αυτοκίνητα.  
--Να μην ξαναβάλουμε ψεύτικη ‘γαλάζια σημαία’ στον αλαγούδη, η παραλία δεν πληροί τις προυποθέσεις.. Σήμερα τα όμβρια ύδατα της πόλης καταλήγουν με αγωγό στην κεντρική παραλία, μόνο που μαζί με αυτά πάνε και τα λύματα από δεκάδες σπίτια!!! (εν γνώσει του Δημαρχείου)

   ---Είναι ποινικό αδίκημα η κοπή κάθε δέντρου, ειδικά στην εποχή που ζούμε, με το κάψιμο των δασών και με την υπερθέρμανση του πλανήτη.
    Γιατί έκοψαν τα πλατάνια στην κεντρική Πλατεία?, τα δέντρα της Πλατείας Δημαρχείου και της Πλατείας αποδήμων? Γιατί αφήνουμε να κόβουν δέντρα αιώνων για να τα πουλάνε για καυσόξυλα σε βίλες? Γιατί κόβουν κάθε χρόνο τα δέντρα της πανηγυρίστρας? Γιατί πετσόκοψαν τα πεύκα στο προαύλιο του Γυμνασίου? Γιατί έκοψαν τους 2 μεγάλους ευκαλύπτους στην πίσω πλευρά των δικαστηρίων? Γιατί έκοψαν τους ευκαλύπτους στο Νοσοκομείο? Γιατί έκοψαν το μεγάλο κυπαρίσσι στη μέση της ‘κόντρας’ και την 10μετρη αροκάρια στο τέλος της οδού Μελίου, δίπλα από το γήπεδο?    Αντιδήμαρχοι γιατί κόψατε τα πεύκα?    Γιατί ?      Γιατί? 
  Οι εργάτες δήμου να περάσουν από ειδικό σεμινάριο να τους μάθουν πώς να κλαδεύουν τα δέντρα.  Να σταματήσουν το αλυσοπρίονο που ακρωτηριάζει τα δέντρα και να έχουν μόνο το χεροπρίονο.  Να μην βάζουν τα φύλλα των δένδρων σε μεγάλες πλαστικές σακούλες! λες και είναι σκουπίδια, αλλά να τα αφήνουν στο χώμα για φυσικό λίπασμα.  Τα κομμένα κλαριά να μην τα πετάνε στη χωματερή, αλλά να τα καίμε στα τζάκια 
   Να πάψουν να κατακόβουν όλα τα δέντρα για να τα κάνουν …σφαιρικά, λες και είναι καλλωπιστικοί θάμνοι. Να τα αφήσουν να μεγαλώσουν για να κάνουν σκιά.  
      Να δενδροφυτευτεί κάθε  ακάλυπτος δημοτικός και δημόσιος χώρος: το πάρκιγκ του Νοσοκομείου, το πάρκιγκ του ΟΣΕ , η πανηγυρίστρα κάτω απ την Ευαγγελίστρια , από Αλαγούδη έως Γιανίτσαινα παραθαλάσσιο πευκοδάσος. κλπ.. Να βάλουν ένα μεγάλο μόνιμο πλατάνι στο τρίγωνο της πλατείας ταξί.    
---Τα φύκια που βγάζει κάθε τόσο η θάλασσα είναι το καλύτερο λίπασμα για τα χωράφια, αραιωμένο με χώμα.  Να τα παίρνουμε δωρεάν.
--Σύλλογος για προστασία σε όσα ζώα είναι υπό εξαφάνιση: θαλάσσιες φώκιες, γαϊδούρια, σκαντζοχέρια, στεριανές χελώνες.
--Κέντρο περίθαλψης της θαλάσσιας χελώνας ‘καρέτα’..
--Να δημιουργηθεί  δραστήριος ακτιβιστικός οικολογικός σύλλογος που να μην έχει καμμία σχέση με κόμματα ή ιδεολογίες  αλλά να παρεμβαίνει δραστικά σε κάθε θέμα προστασίας του περιβάλλοντος. 

                     ΛΑΔΙ
  67.    Δεν ξαναγοράζουμε σπορέλαια , χρησιμοποιούμε μόνο ελαιόλαδο.
 Τα εστιατόρια έχουν στο τραπέζι ένα μικρό δοχείο λάδι για να βάζει μόνος του ο πελάτης μόνο όσο θα φάει. Δωρεάν ένα πιατάκι με  λίγες χοντροελιές. 
        Δεν αγοράζουμε ελαιόλαδο από σούπερ μάρκετ αλλά  από  τα ελαιουργεία ή από δικό μας παραγωγό. 
     Διαφημίζουμε το αγνό λάδι της περιοχής μας  Τα ξενοδοχεία  χαρίζουν μια μινιατούρα, ένα μικρό μπουκαλάκι λάδι στους επισκέπτες τους.  Ένα καντηλάκι ή ένα λυχνάρι, είναι πιο υγιεινό, αλλά και πιο ατμοσφαιρικό από τα κεριά εμπορίου που είναι από παραφίνη-πετρέλαιο. 
-- Να καταγραφούν τα μεγαλύτερα και αρχαιότερα ελαιόδεντρα,  πινακίδες,  πλακόστρωτα δρομάκια.

   Κάνουμε ο καθένας μας  τον … «μεσάζοντα», σε όσους θέλουν να πάρουν γνήσιο λάδι. 
   Το βιολογικό έξτρα παρθένο, το τυποποιούμε σε γυάλινες μινιατούρες και το πουλάμε για φάρμακο. Διάφορες άλλες συσκευασίες: ½, 1  λίτρο, 2, και 5. Όχι κιλά!  Πλαστικό ή γυαλί ,για να φαίνεται το χρώμα του, και πως δεν έχει μούργα. Αλουμίνιο ή ανοξείδωτη  φιάλη, ώστε να προφυλάσσεται από τον ήλιο Η καλύτερη συσκευασία για καταστήματα και οικείες είναι η πεντάλιτρη ανοξείδωτη με κάνουλα ασφαλείας.  Τέλος στους 17- κιλους (=20 λιτρους) ντενεκέδες που σκουριάζουν και δεν βλέπουμε τι έχουν μέσα.  Να μη φεύγει στο εξωτερικό, ή και στην Ελλάδα, ούτε σταγόνα λάδι χύμα,  μόνο τυποποιημένο.  Πολλά τυποποιητήρια: από κάθε λιοτρίβι ή και ελαιοπαραγωγό.  

 Φοιτητές της Κυπαρισσίας σε άλλα μέρη έχουν ένα μαγαζάκι και πουλούν δοχεία με λάδι, βγάζοντας  έτσι τα έξοδά τους. 
  Αλλά και ο κάθε Τριφύλιος ανά τον κόσμο μπορεί να γίνει αντιπρόσωπος-έμπορος ελαιολάδου. Ας καθιερώσουμε  την ονομασία ‘λάδι Τριφυλίας’ όπως  ‘ελιές Καλαμών’
   Τα ελαιουργεία βγάζουν άθερμο βιολογικό ελαιόλαδο.     
    Πιο καθαρά και από το σπίτι μας.  Μην πηγαίνουμε τις ελιές μας σε βρώμικα ελαιοτριβεία. Και αυτά να μην δέχονται ελιές αν είναι σάπιες ή μολυσμένες.   Κάθε εργοστάσιο να έχει το χημείο του όπου αναλύει τον καρπό  αν έχει  δηλητήρια, και το λάδι που θα βγεί  τι ποιότητας είναι , και  το  φιλτράρει προτού πάει στις μεγάλες δεξαμενές του, 30-50-100 κυβικών μέτρων. 
       Νέα πρωτοποριακή μέθοδος που βγάζει λάδι μόνο από την ψύχα, χωρίς να σπάει το κουκούτσι.  Άντληση με φυσική ροή, ( σιφωνισμό με αλφαδολάστιχο), χωρίς μοτέρ. Νέοι πρωτοποριακοί αγρότες βάζουν και πορτοκάλια ή άλλα φρούτα μαζί με τις ελιές στο λιώσιμο ώστε να αποκτά το λάδι τους άρωμα. Υπάρχουν και οικιακά μικρά ελαιουργεία για μεσαίους και μεγάλους παραγωγούς.
 Το πυρηνόξυλο να το  ρίχνουν για ζωοτροφή στα γουρούνια ή για λίπασμα στη γη. 
Τα λιόζουμα να  τα ρίχνουν , αραιωμένα με νερό, σε οργωμένα χωράφια.   

    Να μη ρίχνουμε  φυτοφάρμακα ή λιπάσματα. Το καλύτερο λίπασμα είναι τα ελιόφυλλα από τα ελαιοτριβεία, και τα φύκια της θάλασσας.  
   Να μη τις παραποτίζουμε. Αν πλακοστρωθεί το έδαφος της ελιάς, κρατά την υγρασία, και δεν θέλει καθόλου πότισμα!      Είναι φυσιολογικό να σταφιδιάζουν οι ελιές το καλοκαίρι, για να μην πηγαίνει ο δάκος. Να μην ραντίζουμε για το δάκο, αλλά να βάζουμε δακοπαγίδες.         Ας φυτέψουμε και  άλλα δέντρα ανάμεσα στις ελιές: ροδιές, συκιές, κλπ., που βοηθούν στην καταπολέμηση των εντόμων.  
     Να τις ραβδίζουμε εμείς οι  ίδιοι, με  λίγη βοήθεια από εργάτες. Να μην τις μαζεύουμε άγουρες που βγάζουν πικρό λάδι, αλλά ώριμες όπως και όλα τα φρούτα. Οι χοντροελιές ωριμάζουν έως και Μάρτιο!
  Να μη χτυπάμε άγρια  τις ελιές, ούτε όταν είναι βρεγμένες, για να μην κάνουν καρκινώματα. Καλύτερο είναι το ελαφρύ χτύπημα-χτένισμα  ή το τίναγμα στις κλάρες. Άλλος τρόπος είναι να βάζουμε δίχτυα  ώστε να έχουμε αυτόματο πρώιμο μάζεμα από βροχή, αέρα, χαλάζι, μέχρι να γίνει το κανονικό  .Στο κοντινό μέλλον θα μαζεύουν όσες έπεσαν με  συσκευές σαν τις ‘ηλεκτρικές σκούπες’.   Να μη τις παρακλαδεύουμε, ‘σαν ομπρέλλες’, αλλά να τις αφήνουμε τόσο, ‘όσο να περνά ανάμεσα στα κλαριά ένα πουλί’.  Ας τις αφήσουμε να γίνουν δίπατες και ας χρησιμοποιούμε μεγάλες σκάλες.  Αυτό έκαναν οι αρχαίοι,  αυτό γίνεται και σήμερα στη Ν. Ιταλία , αλλά και στη Λακωνία. Έτσι θα έχουμε διπλάσια παραγωγή, και κάθε χρόνο.    
   Δεν καίμε τα κομμένα  κλαριά στα χωράφια, αλλά τα μαζεύουμε για προσάναμμα και για ξύλα για το τζάκι.

    Μικρότερα σακιά 20-30 κιλών, για να τα σηκώνει εύκολα ο εργάτης, ή μεγάλες κλούβες για να  φορτώνονται χωρίς να πιέζονται οι ελιές.  
Νέος τρόπος μετρήματος  απόδοσης: λίτρα λαδιού  ανά 100 κιλά  καρπού.
3-5 ποιότητες λαδιού, με μεγάλη διαφορά τιμής.  Το γ’  διαλογής γίνεται σαπούνι.

   Να μειωθούν οι ώρες εργασίες , και  στο ράβδισμα και στους εργάτες ελαιουργείων.   Να πληρώνουν με το ίδιο μεροκάματο άντρες και γυναίκες εργάτριες. Να είναι  όλοι αυτόματα ασφαλισμένοι από τον ΟΓΑ για τις μέρες που εργάζονται στις ελιές. Πολλοί κάθε χρόνο χτυπάνε τα μάτια τους ή πέφτουν από την ελιά και χτυπάνε.

               ΚΑΝΝΑΒΙΣ – ΧΑΣΙΣΙ - ΥΠΝΟΥΣΑ       
68.   Το χασίσι,  αλλιώς λέγεται ινδική κάνναβις, αλλά η αρχαία ελληνική  ονομασία του  είναι «υπνούσα», λέξη που διασώζεται ακόμα στους μακρινούς συγγενείς μας που ζουν στα ελληνόφωνα χωριά της  Καλαβρίας της Κάτω Ιταλίας, της Μεγάλης Ελλάδας.
     Το χασίσι εκτός από  ευφορικό και αφροδισιακό, είναι και φάρμακο σε μερικές ασθένειες. Ψυχολογικά προβλήματα,  αυπνίες,  νεύρα,  ανορεξία, πόνους από αρθρίτιδα, υπέρταση,  ζακχαρώδη διαβήτη,  άσθμα, γεροντική άνοια (αλτσχάιμερ),  γλαύκωμα οφθαλμού,  σκλήρυνση κατά πλάκας,  μειώνει τις παρενέργειες που έχουν οι  χημειοθεραπείες,  τους πόνους περιόδου , κλπ. 
    Βοηθά επίσης για να κόψει κανείς το κάπνισμα , να μειώσει το αλκοόλ, και να απεξαρτηθεί από ναρκωτικές ουσίες, όπως κάνει και η  μεθαδόνη. 
     Ο  Παπανδρέου είπε «να μπορούμε να καλλιεργούμε μια γλάστρα χασίσι στο μπαλκόνι μας».  Ετσι καταργείται το εμπόριο, και σώζεται η νεολαία από τα χάπια και από άλλα νοθευμένα ναρκωτικά. Αλλά και  η Μπακογιάννη, υποστηρίζει εδώ και 15 χρόνια την αποποινικοποίηση  της χρήσης χασίσι.  Επίσης, όλες οι νεολαίες των κομμάτων υποστηρίζουν το ίδιο , εκτός από το ΚΚΕ και τη Χρυσή Αυγή.Οι νόμοι για τις ουσίες έχουν αλλάξει σε όλη την Ευρώπη. Πρέπει να αλλάξει και ο Μεσσήνιος Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, τη στιγμή μάλιστα που η Μεσσηνία μας  παράγει εξαίρετης ποιότητας χασίσι, κατά γενική ομολογία…   Και εμείς όλοι ας κρατούμε τους παλιούς αγνούς σπόρους, να μη βάζουμε μεταλλαγμένους που ζαλίζουν χωρίς να φέρνουν ευφορία.. Το καλύτερο λίπασμα του κόσμου, το ‘γκουανό’, από κοτσιλιές νυχτερίδας, βρίσκεται δωρεάν στη σπηλιά του κάστρου, κάτω από το θεατράκι…Και να φυτέψουμε κλωστική κάνναβη που την επιτρέπει η Ευρώπη, ο οποία έχει ίδια φύλα με την άλλη , την κανονική.
  Αν η Ελλάδα έκανε νόμιμα εξαγωγές υπνούσας, θα είχε ξεχρεωθεί.
         Το χασίσι δεν είναι για κάθε μέρα, είναι φάρμακο…

ΖΥΜΩΤΟ ΨΩΜΙ  -  ΚΡΑΣΙ -- ΣΤΑΦΙΔΑ
–ΤΣΙΠΟΥΡΟ - ΑΛΑΤΙ - ΣΠΟΡΟΙ
  ΔΗΛΗΤΗΡΙΟ ΦΙΔΙΟΥ
69.  ●---Οι φούρνοι σήμερα έχουν ‘ψωμί’ που κρατά μόνο μια μέρα για να πηγαίνουμε να ψωνίζουμε και άλλα πράγματα που πουλάνε. Σύντομα οι φούρνοι θα φτιάχνουν  μόνο γνήσιο ζυμωτό ψωμί που κρατά μια βδομάδα.

● ----Η Ελλάδα παλαιά είχε το καλύτερο κρασί, χωρίς φάρμακα. Όμως άφησαν τις αρχαίες ντόπιες ποικιλίες, έβαλαν ξένες που δεν αξίζουν, βάζουν όλοι χημικά φάρμακα σε πλαστικά βαρέλια, και μάλιστα ούτε που το γράφουν στην πλαστική συσκευασία.
   Η λύση για  καλό κρασί είναι απλή. Βγάζουμε  μούστο από όσο πιο ώριμα σταφύλια, για να έχει βαθμούς 14-16!.
    Το βάζουμε σε πεντόλιτρες γυάλινες ντραμουζάνες , με 10 σταγόνες ρετσίνι μέσα, και πέντε σταγόνες λάδι επάνω, και το αφήνουμε να παλαιωθεί χωρίς καθόλου φάρμακα!  Μόλις ανοίγουμε το δοχείο το καταναλώνουμε - αραιωμένο με λίγο νερό- μέσα σε λίγες μέρες!  Οι μερακλήδες , οικίες και μαγαζιά, έχουν και τα βαρελάκια με κρασί.
  Τα παιδιά, ήδη από το δημοτικό σχολείο, μαθαίνουν να ζουπάνε ένα ώριμο σταφύλι και να βάζουν το χυμό του σε ένα ανοιχτό μπουκάλι. Μαθαίνουν να φτιάχνουν  το κρασί τους!...

 ●--Κακώς η Ευρώπη έδωσε επιδότηση και έκοψαν τις μαύρες σταφίδες. Να ξαναβάλουμε αμπέλια με σταφίδα, και θα βγάζουμε εμείς το καλύτερο οινόπνευμα.

●---Καθένας μπορεί να παράγει στο σπίτι του τσίπουρο με μια μικρή χύτρα όπου τον ατμό τον κρυώνει και τον υγροποιεί. Όλα τα φρούτα που έχουν ζάκχαρα βγάζουν τσίπουρο . (σταφύλι, καρπούζι, σύκα, φραγκόσυκα, ρόδια, κλπ.)
  Λίγοι ξέρουν πως από το καρπούζι βγαίνει  εξαίρετο αλκοολούχο ποτό. Όταν το καρπούζι δεν  έχει καλή τιμή, το κάνουμε αλκοόλ..
  (για όλα τα εμφιαλωμένα ποτά για εξαγωγές, και για το λάδι, θα χρειαστεί να φτιαχτεί βιομηχανία γυαλιού)

●---γνήσιο θαλασσινό αλάτι .    Το αλάτι  από τα σούπερ μάρκετ έχει  χημικά συντηρητικά.  Το γνήσιο αλάτι από τη θάλασσα είναι τζάμπα , πεντανόστιμο, φάρμακο για την υγεία, και μπορεί να το συλλέξει ο καθένας από τα βράχια, ή από δοχεία με θαλασσινό νερό. Ή να φτιάξει κάποιος μικρή αλυκή. 

●--ας κρατήσουμε όλους τους παλαιούς σπόρους για τα κηπευτικά, και ας προστατεύσουμε όσα φυτά είναι υπό εξαφάνιση. Χορηγία και συνεργασία με την οργάνωση ‘πελίτι’ που κρατά και διαδίδει τους παλιούς σπόρους.  Να προστατέψουμε από εξαφάνιση όσα φυτά υπάρχουν μόνο εδώ , και υπάρχουν αρεκτά.

●--Το δηλητήριο της οχιάς και τους αστρίτη, αραιωμένο σε νερό ή αλκοόλ είναι αντίδοτο σε δαγκώματα, αλλά και ένα μεγάλο φάρμακο για πολλές σοβαρές ασθένειες. Αυτό έκαναν οι αρχαίοι Ελληνες ιατροί, και ο Ιπποκράτης, γι αυτό και τα Ιατρεία-Φαρμακεία έχουν για σήμα το φίδι. Ας μαζεύουμε τις φρεσκο-σκοτωμένες από αυτοκίνητα οχιές, και ας βγάζουμε από αυτές το φάρμακο.
   Παρομοίως το δηλητήριο από τους σκορπιούς.
   Μέγα φάρμακο είναι και το ζουμί από την ελληνική παπαρούνα, από αυτό παράγεται η μορφίνη

●--ας κρατήσουμε όλες τις αρχαίες ελληνικές φυλές σε σκυλιά, γατιά, πρόβατα, γαϊδούρια, κλπ
   Σήμερα παίρνουν τα αδέσποτα ελεύθερα ελληνικά σκυλιά και τα πουλάνε σε ακριβή τιμή , τα στέλνουν στη γερμανία για να τα φυλακίσουν σε σαλόνια ...  Και σκοτώνουν τα αρχαία ελληνικά πρόβατα, φέρνοντας νέες ποικιλίες, τα γερμανικά, που κάνουν περισσότερο γάλα, αλλά κατώτερης ποιότητας. 

                 ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ
70.   Ενημέρωση όλου του κόσμου για να γίνουν δωρητές αίματος, οργάνων σώματος, αιμοπεταλίων, μυελού των οστών. Οργάνωση των αιμοδοτών σε δίκτυο κατά ομάδες, ώστε με ένα τηλεφώνημα να βρίσκουν όσο αίμα χρειάζεται.
 Δεκάδες Κοινωνικοί Λειτουργοί και εθελοντές βοηθούν  όπου χρειάζονται. Υπάρχουν δεκάδες συνάνθρωποί μας που υποφέρουν και είναι μόνοι τους. 
    Πρότυπο ίδρυμα-οικοτροφείο για την κοινωνικοποίηση εκατοντάδων παιδιών, ανεξάρτητα από την οικογενειακή τους κατάσταση
--Φτηνό πανδοχείο κοντά στο Νοσοκομείο (ή  ένας χώρος μέσα ) για ξεκούραση και πρώτες ανάγκες των συνοδών των ασθενών που είναι από άλλες περιοχές.
--Συσσίτια από το Δήμο για δωρεάν καθημερινό φαγητό σε άνεργους μετανάστες,  άνεργους και φτωχούς σε κάθε πόλη και χωριό του Δ. Τριφυλίας.  Να  μη δίνουμε λεφτά  στην εκκλησία, ούτε για κερί, αλλά σε συνανθρώπους μας που πεινάνε.

71.  Οίκος ανοχής (μπορντέλο) που να το διαχειρίζονται οι ίδιες οι γυναίκες..Το επιτρέπει ο νόμος, δεν ’το απαγορεύει ο δεσπότης’ όπως νομίζουν πολλοί, και είναι πολύ καλύτερο από το να πηγαίνουν οι άντρες σε κακόφημα  μπαρ όπου εκμεταλλεύονται τις γυναίκες. 
                  

72.                 ΕΚΤΑΚΤΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ    
Να αγοράσει ο Δήμος  δεκάδες μεγάλες σκηνές και είδη πρώτης ανάγκης  για περιπτώσεις  σεισμού ή για άλλες έκτακτες ανάγκες..(πυρκαγιές, νεροποντές)  Μεγάλος ταμιευτήρας βρόχινου νερού, σαν μικρή λίμνη, για να ξαναγεμίζουν γρήγορα τα πυροσβεστικά.  Ασκήσεις για επίταξη σε όλα τα τρακτέρια-βυτία, για περιπτώσεις πυρκαγιών.
Να μπούν σε ολίγα σημεία της πόλεως αλεξικέραυνα ώστε να μην χρειάζεται να έχει κάθε σπίτι.  Πολλές οικίες και ιδίως καταστήματα ,μπορούν να έχουν μια γεννήτρια για περίπτωση μεγάλης διακοπής ρεύματος. 
 Χαρίζεται σε κάθε δημότη ένας μίνι τηλεφωνικός κατάλογος όλου του Δήμου, με προτεραιότητα τα τηλέφωνα ανάγκης: αστυνομία, Νοσοκομείο, Πυροσβεστική, κλπ. κλπ. Αλλά και με άλλα τηλέφωνα: γιατροί, μαστόροι, εμπορικά κλπ.

ΕΝΕΡΓΕΙΑ
73. Καθώς έχουμε την μεγαλύτερη ηλιοφάνεια στην Ελλάδα, μπορούμε μέσα σε λίγους μήνες να γίνουμε η πόλις πρότυπο που θα είναι αυτόνομη ενεργειακά.  Κάθε σπίτι βάζει τις ηλιοκυψέλες του και μια  μεγάλη γεννήτρια του Δήμου υποκαθιστά τη ΔΕΗ όταν υπάρχει ανάγκη. 
  Ο πιο φτηνός και εύκολος τρόπος για δωρεάν ηλεκτρισμό από τον ήλιο είναι να τοποθετήσουν  πολλούς τετράγωνους επίπεδους καθρέφτες σε ένα τεράστιο κοίλο χώρο, σαν ανοιχτό αμφιθέατρο, και να συγκεντρώνουν τις ηλιακές ακτίνες σε ένα σημείο στο κέντρο, όπου επιτυγχάνουν τεράστιες θερμοκρασίες , και μία ατμογεννήτρια μετατρέπει δωρεάν την θερμότητα σε ηλεκτρισμό. Φτιάχνεται μέσα σε λίγες μέρες, δεν κοστίζει σχεδόν τίποτα. Είναι το γνωστό ‘σχέδιο Αρχιμήδης’. 


74.      Εκμεταλλευόμενοι τον αέρα,  μπορούμε να έχουμε δωρεάν ενέργεια τις νύχτες ή όταν δεν έχει ήλιο. Όλα τα παραθαλάσσια κτίσματα μπορούν να έχουν τζάμπα ρεύμα από τον αέρα. Δημοτικό αιολικό πάρκο νέας τεχνολογίας στο βουνό. 
   ----- Όλα τα χωριά μπορούν να έχουν στα ποτάμια τους και στα ρέματα, πολλές μικρές γεννήτριες, και έχουν δωρεάν υδροηλεκτρισμό. 


              ΠΑΝΗΓΥΡΙ  ‘του σταυρού’
75  -- Μείωση του ενοικίου στις παράγκες.  Και αν βρέξει 1 ή 2 μέρες, να γίνεται μετά ανάλογη επιστροφή ενοικίου στους μαγαζάτορες.
  --- Να μη δοθεί άδεια σε αυτούς που πουλούν  δίσκους με νέο-ψευτο-‘δημοτικά’ τραγούδια, αφού εγκληματούν έναντι της μουσικής μας παράδοσης.    Να απαγορευτούν τα πλαστικά πιάτα και ποτήρια στις  ταβέρνες, και να περιοριστεί γενικότερα το πλαστικό.   Στο μέλλον να απαγορευτούν τελείως οι πλαστικές καρέκλες.  Να περιοριστεί η ηχορύπανση και τα πολλά μεγάφωνα.
 ---Να οργανώσει ο δήμος όλη την πανηγυρίστρα ώστε να μην υπάρχουν παράγκες γύρω από το ναό.   Απέναντι απ’ το ναό να υπάρχουν μόνο ταβέρνες και να ξαναγίνεται –όπως παλιά--  --Να επισκευαστούν τα αποχωρητήρια της πανηγυρίστρας  και  της εκκλησίας , να είναι ανοιχτά και καθαρά, ώστε μαζί με τα γειτονικά καταστήματα και ξενοδοχεία να εξυπηρετούν τους επισκέπτες για τις πρώτες ανάγκες τους, και να μπορούν να κάνουν και το λουτρό τους. 
--Να περιορίσουν τα μεγάφωνα της εκκλησίας. Να περιοριστεί ο ρόλος των πολιτικών που πάνε για ψήφους σε μια θρησκευτική γιορτή.!!!
 --Όχι λούνα πάρκ ,αλλά  νέα μόνιμη μεγάλη πρότυπη ξύλινη παιδική χαρά  δίπλα απ’  το τουριστικό. 
--- Γλέντι με ζωντανή ορχήστρα  στον αμφιθεατρικό χώρο που βρίσκεται απέναντι από ‘τα πουλιά’. Χρειάζεται μόνο μια μικρή διαμόρφωση του χώρου, χωρίς να κοπεί κανένα δέντρο. 
---Να αναβιώσουν τα ‘διονύσια’ στην πηγή του αλαγούδη, πάτημα σταφυλιών, μούστος, κρασί, συναυλίες, χορός,  στο εκεί μικρό θέατρο.
--Να δενδροφυτευτεί όλος ο χώρος βόρεια και δυτικά της εκκλησίας,  να πεζοδρομηθούν οι δρόμοι  ανατολικά και νότια. 
---Να μην ξανακόψει ο Δήμος δέντρα για να βάλουν από πάνω  παράγκες !!  Στο μέλλον όλο τα πανηγύρι θα γίνεται στη σκιά των δέντρων, χωρίς παράγκες, χωρίς πλαστικό.
     Αλλά ας απομυθοποιήσουμε ένα «θαύμα» που γίνεται κάθε χρόνο ‘ του σταυρού’, με τα «σταυρολούλουδα», δηλαδή με τους βασιλικούς , φτιάχνουν  νόστιμο ζυμωτό ψωμί που φουσκώνει  χωρίς καθόλου μαγιά, ούτε προζύμι. Όμως αυτό γίνεται όλες τις μέρες του χρόνου, λόγω ενός ενζύμου που έχει ο βασιλικός. Το ίδιο αυτό ένζυμο που διατηρεί και το νερό του αγιασμού  χωρίς να χαλάει!...


                       Ε Ο Ρ Τ Ε Σ    -  ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
76.    Διοργανώνονται συχνά πολλές γιορτές, παραδοσιακές,  αθλητικές, συναυλίες, θέατρα, χορωδίες, κλπ.  ώστε να υπάρχουν συνεχώς  όλο το χρόνο  θεάματα, σ’ όλη την ευρύτερη περιοχή.
     Τυπώνεται το μηνιαίο πολιτιστικό πρόγραμμα και δίνεται ήδη  από τον  προηγούμενο μήνα στα μέσα ενημέρωσης και στο διαδίκτυο. 
  Η μητρόπολη να τυπώνει το ετήσιο πρόγραμμα με όλα τα πανηγύρια.

     Διοργάνωση αποκριών ένα ολόκληρο μήνα, με παραδοσιακά σατιρικά  τραγούδια  που κρατούν από την αρχαιότητα, όχι δυτικό ψεύτικο καρναβάλι.  Θέλουμε απόκριες, ‘λοίδουρα’, χωρίς μεγάφωνα και χημικά σπρέι , αλλά με νερομπίστολα, μπουγελώματα, ψυχρολουσίες, χαρτοπόλεμο,  αλευρώματα,  πειράγματα, ελευθεροστομία, κρασί, χορό και   …ερωτισμό.

 ---Χριστούγεννα, πρωτοχρονιά, ισημερίες και ηλιοστάσια, και άλλες γιορτές με παραδοσιακά και λαϊκά τραγούδια, αντί για τα  ξενόφερτα ‘ντίσκο’. Ο Αγιος Βασίλης δεν  φόραγε κόκκινα, ούτε διαφήμιζε την κόκα-κόλα, αλλά ήταν ένας μέγας φιλόσοφος και ένας καλός χριστιανός της εποχής του.
------ Αγιατριαδός, Απόκριες, Καθαρή Δευτέρα, Πάσχα, κλπ. πάνδημες εορτές στις Πλατείες και στην Κεντρική Παραλία.. Ο δήμος αποζημιώνει τα καταστήματα , και αυτά παρέχουν δωρεάν κρασάκι σε όλο το λαό, όχι μόνο στους ‘επισήμους’.
 ---Εθνικές εορτές και παρελάσεις, πάνδημες εορτές, χωρίς επισήμους και παπάδες, χωρίς εκκωφαντική μουσική, αλλά με γλέντια, χορούς, και παραδοσιακές στολές.  

    Διοργάνωση πολλών αθλημάτων, ιδίως το καλοκαίρι, σ’  όλες τις παραλίες του κυπαρισσιακού Κόλπου. Βόλευ, ρακέτες, κανό, ιστοσανίδα, ποδόσφαιρο στην άμμο ή στα φύκια. Χωρίς σιδερένιες κερκίδες, πλαστικές καρέκλες και μπουκάλια, χωρίς ηχεία και ενοχλητικά μεγάφωνα με ντούπου-ντούπου.  Χωρίς διαφημίσεις στην αμμουδιά.  Θέλουμε ερασιτεχνικό αθλητισμό και όχι πρωταθλητισμό. 
  ----Ετήσιος παραλιακός μαραθώνιος από Μάραθο έως Καλόνερο-Ελαία-Νέδα.


77.    Σύλλογος  παραδοσιακών χορών, με  ορχήστρα και χορωδία.  Να καταγραφούν όλα τα εξαίρετα παραδοσιακά τραγούδια της περιοχής, να ηχογραφηθούν  και να εκδοθούν σε κασσετίνα με cd. 
   Υπάρχουν  εκατοντάδες τραγούδια (σατυρικά, κλέφτικα, ηρωϊκά, ερωτικά, μοιρολόγια) που είναι μουσικά αριστουργήματα. Οι ρυθμοί τους ,οι μελωδίες και τα λόγια, κρατούν από πολλούς αιώνες!
  Παραδοσιακοί σύλλογοι από καταγόμενους από κάθε   περιοχή   της Ελλάδας ώστε να συναντώνται, να σωθεί η παράδοσή  τους, και να γίνει γνωστή και σε άλλους. Κρητικοί, Μακεδόνες, Ηπειρώτες,.. Αλλά και Ρουμάνοι, Βούλγαροι, Αλβανοί, Γερμανοί. Κλπ
  Διαρκές φεστιβάλ χορού, παραδοσιακοί, λαϊκοί, μοντέρνοι, σε μεγάλο ανοιχτό αμφιθεατρικό χώρο, με ζωντανή ορχήστρα, και με λίγο κρασάκι, ώστε να συμμετέχει στον χορό και ο πολύς λαός.


78.  Η Φιλαρμονική  του Δήμου  να γυρίζει τους δρόμους της πόλης δεκάδες μέρες  του χρόνου, και ιδίως σε όλες τις μεγάλες γιορτές (χωρίς όμως να ζητά … λεφτά) Πολλά συγκροτήματα με ζωντανή μουσική ,χωρίς μεγάφωνα, μπορούν να δημιουργηθούν με την εποπτεία του Δήμου και Συλλόγων.  
   Αλλά και σε πολλά σημεία της αγοράς να μπορούν να κάθονται  καλλιτέχνες και να παίζουν μουσική, κι όποιος θέλει τους αφήνει χρήματα, αντί να ζητούν αυτοί  περπατώντας.

79.  Να οργανωθεί ορχήστρα ποικίλης ζωντανής μουσικής, ‘et in arcadia ego’, από το όνομα του διάσημου πίνακα ζωγραφικής, και του καλλιτεχνικού κινήματος που έχει το όνομα: ‘Ημουν και εγώ στην αρκαδια…’   Πόσες ερμηνείες έχει , άραγε, αυτή η διάσημη φράση. Μοιάζει σαν να την έχει γράψει κάποιος ‘κυπαρισσιώτης’ παλαιότεων αιώνων…
    Το δεύτερο όνομα της Κυπαρισσίας, Αρκαδιά, κρύβει πράγματι χρυσάφι… Ας ερευνήσει ο καθένας για τον αρχαίο πολιτισμό των αρκάδων… Εδώ-εκεί γεννήθηκε ο πολιτισμός. Εκεί-εδώ ‘γεννήθηκαν’ και ο Δίας, και πολλοί άλλοι θεοί, αλλά και ο παν, στην  Α ρ κ α δ ι α…
ΠΕΥΚΟΔΑΣΟΣ    ΕΛΑΙΑΣ

80.  Το δάσος αυτό και η παραλία προστατεύονται από την  Ευρώπη. Έχει ανακηρυχτεί μνημείο  φυσικής κληρονομιάς. (νατούρα). Απαγορεύεται η οικοδόμηση…  Άλλωστε το χειμωνιάτικο κύμα φτάνει σχεδόν μέχρι τον δρόμο.
 ---Πρέπει να γίνει δενδροφύτευση  σε όλα τα χέρσα σημεία του δάσους, και με άλλα δέντρα και θάμνους, όχι μόνο πεύκα. 
   Να γίνει δημοτικό ανοιχτό ‘κάμπιγκ’.  Να μπορεί να κατασκηνώνει εκεί όποιος θέλει, έναντι μικρού αντιτίμου.    
  Ολοχρόνιες οργανωμένες κατασκηνώσεις.
--Καθαρές τουαλέττες και λουτρά κάθε 100-200 μέτρα
--Οι κάδοι σκουπιδιών να πάνε σε απόμερο σημείο και να αδειάζονται κάθε μέρα.
---Καλαθάκια για σκουπίδια, σήματα να μην τρέχουν τα οχήματα πάνω από 10-20 χιλιόμετρα  , σήματα για να μην κάνει κανείς θόρυβο. Στο δάσος όλες οι ώρες είναι κοινής ησυχίας. 
--- Να μην φτιαχτεί  άσφαλτος,. στο χωματόδρομο.Είναι μια ευκαιρία να μάθουμε να μην τρέχουμε με  τα οχήματα στο δάσος, να μη σηκώνουμε σκόνη, να παίζουν τα παιδιά χωρίς  φόβο. Ούτε να αράζουν τα αυτοκίνητα κάτω από τα πεύκα γιατί πατούν τους θάμνους και τα μικρά πευκάκια. 
--να επιδιορθωθεί ο χωματόδρομος και να γίνει πρότυπος ποδηλατόδρομος στον χωματόδρομο από Καλόνερο έως Ελαία.  Να μπούν αυτόματα ηλιακά φωτιστικά εδάφους κατά μήκος του δρόμου.

---Σήματα να μην πηγαίνουν οχήματα στην παραλία, ούτε να ανάβουν φωτιές στην άμμο, γιατί ενοχλούν τις χελώνες που θέλουν να γεννήσουν. 
Οι παραλιακές καντίνες  να μην έχουν φώτα ή δυνατή μουσική τα βράδια.   
--- Τα σχολεία της περιοχής να κάνουν εκεί συχνά τις εκδρομές τους με το τραινάκι...  Να γίνονται συχνά δρομολόγια κάθε 2 ώρες . 
---Να προστατέψουμε την θαλάσσια χελώνα , που απειλείται από εξαφάνιση. Να παραχωρηθεί στους οικολόγους μόνιμος χώρος στην περιοχή του δάσους, με όλες τις βασικές ανέσεις , ώστε να μπορούν να ενημερώνουν πιο άμεσα τους επισκέπτες
--Μόνιμα πυροσβεστικά οχήματα. Να υπάρχει δίκτυο με βρύσες και κρουνούς σε όλο το δάσος.  Σήματα: ’όχι φωτιές’. 
-- Να δημιουργηθούν 2-3 ζώνες πυρασφαλείας να φυτευτούν και ευκάλυπτοι  οι οποίοι δεν καίγονται σε πυρκαγιά.
--- Να διώξουν τις σιδερένιες περιφράξεις και τις διαφημίσεις από το γήπεδο ποδοσφαίρου, και να ρίξουν…χώμα ώστε να βγεί μόνο του φυσικό χορτάρι. Να φτιάξουν φυσικό χωμάτινο πρανές-κερκίδες γύρω –γύρω, να πετάξουν τις σιδερένιες κερκίδες. Να περιφραχτεί με δάφνες και άλλους θάμνους. 
    Να μειωθεί η έκταση του γηπέδου στο μισό (να περιλαμβάνει χωμάτινο γήπεδο ποδοσφαίρου 5 επί 5, γήπεδο μίνι βόλευ, και μίνι μονό μπάσκετ, σκάμμα, άλμα εις ύψος, μονόζυγο, ξύλινη παιδική χαρά), και το υπόλοιπο να φυτευτεί με πεύκα, δάφνες και άλλους θάμνους , όπως ήταν παλιά.
---Να απαγορευτεί το κυνήγι πουλιών σ’ όλο το δάσος
--να απαγορευτούν τα ταχύπλοα σκάφη, σε όλο τον κυπαρισσιακό κόλπο, ενοχλούν τις χελώνες και άλλα ψάρια, αλλά και έχουν σκοτωθεί πολλοί άνθρωποι.
---να φτιαχτεί ξύλινο θέατρο , με απλές πεζούλες, στον αμφιθεατρικό χώρο που υπάρχει ήδη διαγώνια του γηπέδου, κάτω από τα πεύκα. Να μην ξαναγίνουν εκδηλώσεις με πλαστικές καρέκλες, εκκωφαντικά μεγάφωνα, και αλουμινένια κουτάκια, αλλά γνήσια παραδοσιακά πανηγύρια σε θέατρο, όπως έκαναν οι αρχαίοι.
Δ Ι Α Κ Ο Σ Μ Η Σ Η
81.    24ωρο   ηλιακό  ρολόι   στην    πλατεία, όπως της  Πάτρας.  Στο συντριβάνι ,   όρθιο- λίγο πλαγιαστό  προς Νότο, να κοιτάμε από βορρά.  Δείχνει συνεχώς τον ήλιο. Αριστερά ανατολή 6 ώρα πρωΐ, πάνω  μεσημέρι,  12 η ώρα. Δεξιά  δύση , 6  το απόγευμα, κάτω νύχτα, 12 το βράδυ
Υπάρχει ήδη στην Βενετία και στο Μιλάνο. Γιατί να μην είμαστε εμείς οι πρωτοπόροι  στην Ελλάδα?  Στο διαδίκτυο,  στο ‘24 houres watch’, υπάρχουν δεκάδες τέτοια ρολόγια, που θα επικρατήσουν στο κοντινό μέλλον.

82.   Αναπαράσταση της κίνησης γης, σελήνης και ηλίου  με δύο τρόπους,   
     Αναλόγως, αν είναι γαιοκεντρικό το σύστημα ή ηλιοκεντρικό.
Ηλιακά ρολόγια, σαν του εθνικού κήπου, στην άνω Ν-Α πλευρά του  θεάτρου Μ. Κατσαρού, στην Παραλία, στο στάδιο. Ένα μεγάλο κοίλο ηλιακό ρολόι μπορεί να μας δείχνει όχι μόνο ώρα, αλλά και ημερομηνία, και ισημερίες και ηλιοστάσια. 
   Ανεμοδείκτες (‘αέρηδες’) στη παραλία του μύτικα και στο λιμάνι, όπως   έχουν  τα αεροδρόμια, για να μαθαίνουμε τα ονόματα που έχουν οι διάφορες κατευθύνσεις του αέρα.

83. Φυτεύουμε πολλά κυπαρίσσια, αρσενικά και θηλυκά, να μη φοβόμαστε πως θα φέρει το θάνατο, αλλά δίνει ζωή, όπως και όλα τα φυτά. Η εικόνα της αρχαίας Κυπαρισσίας ήταν κυρίως ελιές και κυπαρίσσια.  Η Κυπαρισσία  πήρε το όνομά της ,-κατά τη μυθολογία-, από τον   Κυπάρισσο , φίλο του Απόλλωνα, που όταν πήγαν μαζί για κυνήγι, σκότωσε ένα ελάφι. Όμως, ο Απόλλων παρακάλεσε τους άλλους θεούς να μην τον τιμωρήσουν αλλά να τον κάνουν …κυπαρίσσι.   Το αιθέριο έλαιο του κυπαρισσιού, είναι θεραπευτικό και βοηθά πολύ το ανοσοποιητικό σύστημα.

84. Στην κεντρική Πλατεία μόνιμο κιόσκι για τουριστικό γραφείο υποδοχής ξένων. Πινακίδα στην ‘πλατεία σταθμού’ που να δείχνει καθαρά όλα τα δρομολόγια τραίνων και λεωφορείων. Πινακίδα που να οδηγεί τους τουρίστες στην Κεντρική Πλατεία για κάθε πληροφορία στο ‘γραφείο φιλοξενείας’.
    Αναλυτικοί χάρτες της περιοχής με όλα τα αξιοθέατα αλλά και με κάθε τι που μπορεί να χρειαστεί ένας ξένος.. Φυλλάδια σε πολλές γλώσσες με την ιστορία της πόλης, για τη χελώνα «καρέτα», κέρασμα  λαδομπούκι και κρασάκι,  γλωσσομαθείς υπάλληλοι.  Να λειτουργεί και ως γραφείο απολεσθέντων αντικειμένων.
    Στις εισόδους του Νέου Δήμου Κυπαρισσίας, σε Καλόνερο και Διπόταμα, δύο μεγάλοι όρθιοι χάρτες της περιοχής, με όλα τα χωριά. Να βρίσκονται δίπλα σε χώρο στάθμευσης ώστε να μπορούν να σταματούν και να βλέπουν. 
    Στην ευθεία του Μεμί, όπου φαίνεται επιβλητικό το κάστρο φάτσα κάρτα, να μπει μεγάλη πινακίδα :’καλωσορίσατε στην Κυπαρισσία, με την άνω πόλη και το κάστρο της’. Στην  είσοδο της πόλης, στο συντριβάνι, να γίνει διασταύρωση: αριστερά προς ‘άνω πόλη-κάστρο’, δεξιά ‘προς νέα πόλη’.
    Ένας μεγάλος οριζόντιος ανάγλυφος χάρτης της πόλης (μακέτα) στην πλατεία,   και ένας άλλος της περιοχής, όλης της Τριφυλίας,  ώστε να βρίσκει ο ξένος εύκολα   κάθε τι. Πολύ εύκολο να φτιαχτεί σήμερα, με φωτογραφίες δορυφόρων.
    --Μια  πολύ μεγάλη (3χ4) τέτοια  φωτογραφία στο Δημαρχείο. Πολλές άλλες αεροφωτογραφίες στη σειρά, ανά δεκαετίες, για να φαίνεται η εξέλιξη της πόλης.
  --Έντυπος λεπτομερής χάρτης της πόλης και των περιχώρων, χωρίς καθόλου  διαφημίσεις από μαγαζάτορες.
  --Μεγάλοι πίνακες ανακοινώσεων σε πολλά κεντρικά σημεία της πόλης και χωριών ,αλλά και σε κάθε καφενείο ή ταβέρνα. Να  απαγορεύεται να κολάνε  διαφημιστικές αφίσες σε κολώνες ή τοίχους.
--Ενοποίηση πινακίδων σε ένα στύλο. Να αφαιρεθούν όλες οι εμπορικές πινακίδες.

85.  ---Το ποίημα  «Αντισταθείτε» του Μιχάλη Κατσαρού, στο θέατρο ‘Μιχάλη Κατσαρού’, χαραγμένο σε μάρμαρο, στην πίσω πλευρά του γλυπτού με το καραβάκι .Το ποίημα αυτό είναι παγκόσμια γνωστό, αν και άγνωστο σε μας. Λέει να αντισταθούμε ‘ στον πρόεδρο του εφετείου, στο φόρο, στην κρατική Παιδεία…’ 
   Να διορθωθεί το απόσπασμα από το ποίημα του Μ. Κατσαρού που υπάρχει στη βρύση της Πλατείας Άνω Πόλης.   Σε 12 λέξεις έχει 5 λάθη!! Το σωστό είναι:  Μην αμελήσετε. Πάρτε μαζί σας νερό. Το μέλλον μας έχει πολλή ξηρασία.
 Η βρύση να συνδεθεί με δίκτυο, να έχει νερό.
----  Απόσπασμα  από το ποίημα «η πόλις» του Καβάφη ,στην έξοδο της Πόλης, με μεγάλα γράμματα. « η πόλις θα σ’ ακολουθεί κλπ.»
-----  « Το κάστρο αγνάντια το μεγάλο,…» από τον Δωδεκάλογο του Γύφτου ,σε στήλη στην είσοδο του κάστρου, και να φυτέψουν μιά ροδιά στην αυλή της Οικίας Παλαμά, σαν κι αυτήν που έβλεπε τότε όταν έγραψε τη «ροδιά» .
 --Η ψήφος της Αθηνάς», το άγνωστο αλλά εξαίρετο αυτό ποίημα του Κ. Καβάφη, στο προαύλιο των δικαστηρίων ή εντός ,στον προθάλαμο. 

86.    Στήλη με τους  3 κυπαρίσσιους αρχαίους Ολυμπιονίκες  στην  κεντρική Πλατεία, και στο γυμναστήριο.   
-- Στήλη με ονόματα εκατοντάδων πολεμιστών  του 1821, 1912 , 1940 κλπ. σε άνω πόλη, στο Ηρώο. 
  --Στήλη με λίγα λόγια για την Μεσσηνιακή Επανάσταση του 1834 ,δίπλα  απ’ το  άγαλμα του Γκρίτζαλη, στον πλάτανο. 


87. πολλά άλλα αγάλματα στους δρόμους και σε πλατείες.  Υπάρχουν διάσημοι γλύπτες που κατάγονται από εδώ. 
   Κι ένα άγαλμα με σκελετό μαγνήτες, και επάνω ‘κολλημένα’ τα άχρηστα χάλκινα μικρά νομίσματα,1,2 και 5 σέντς! Κοστίζει μόνο 100 ευρώ.


 88.  Σε πολλά  σημεία της πόλης να βάλουν όμορφα μαρμάρινα ή ξύλινα παγκάκια ώστε να μπορούν οι πεζοί να ξεκουράζονται χωρίς να είναι ανάγκη να παραγγείλουν σε μαγαζί. (να βγάλουν επειγόντως τα σημερινά σιδερένια !!! παγκάκια) 


89.  Περιστερεώνες στην κεντρική πλατεία, πλ. Δημαρχείου, και Δεσποτικό. Το πέταγμα των περιστεριών μας αποζημιώνει για τις λίγες κοτσιλιές τους. Να ξαναβάλλουν αγριοπερίστερα στον αρχαιολογικό χώρο της περιστεριάς, όπως ήταν από πάντα.


90.  Νέος γενικός φωτισμός σε πλατείες, πάρκα, προαύλια εκκλησιών, σε όλους τους δρόμους της πόλης, ακόμα και στο πιο μικρό δρομάκι, αλλά ακόμα και σε αγροτικούς δρόμους. Δωρεάν ρεύμα από τον ήλιο.

Δ Ι Α Φ Η Μ Η Σ Η
91..  Αποστέλλεται φυλλάδιο σε όλα τα Γυμνάσια- Λύκεια Ελλάδος- Ευρώπης με τα αξιοθέατα όλης της περιοχής ( Ολύμπια, Ναός Απόλλωνα, Νέδα, Αρχαία Μεσσήνη, Πύλος, λουτρά Καϊάφα, Χριστιάνοι, Περιστεριά, Πολυλίμνιο) και τις δυνατότητες διασκέδασης για να κάνουν εδώ τις εκδρομές τους

92.. .Τυπώνεται τουριστικός οδηγός με όλα τα αξιοθέατα όλης της περιοχής, (χωρίς διαφημίσεις…μαγαζατόρων.)  Καταγραφή χλωρίδας και πανίδας. 

93.    Αποστέλλεται σε κάθε ξενιτεμένο Κυπαρίσσιο φυλλάδιο με την ιστορία και με  φωτογραφίες απ’ την περιοχή, για να δει τις αλλαγές που έγιναν,  με πρόσκληση να γυρίσει οικογενειακώς με τα λεφτά του και να μην ξαναδουλέψει ποτέ!  

94.   Αδελφοποίηση με τα ορεινά φτωχά  χωριά της Καλαβρίας, ίδια σαν τα δικά μας της ορεινής Τριφυλίας,  όπου ζούν   χιλιάδες αρχαίοι …Κυπαρισσιώτες, και Μεσσήνιοι. Αυτοί θα μας μαθαίνουν τις ωραίες μελωδίες των τραγουδιών τους που κρατούν από την αρχαιότητα, και ‘μεις θα τους  στέλνουμε οικονομική βοήθεια και δασκάλους να τους μαθαίνουμε ελληνικά.  Αδελφοποίηση με το Μεταπόντιο και την Ταορμίνα (το αρχαίο ‘ταυρομένιο’, που έχει και ωραίο αρχαίο θέατρο). Καλοκαιρινό εβδομαδιαίο δρομολόγιο από το λιμάνι μας με μεγάλο ‘φέρυ’.
  ---επαφές με τους αρχηγούς της σικελικής μαφίας (μεσσίνα παλέρμο, κλπ) για σύσφιξη σχέσεων και ανταλλαγή εμπειριών.

95.  Ανάδειξη του σπηλαίου της Περιστεριάς, με τους καταρράκτες, δίπλα από την εξαίρετη πηγή με το ‘νερό του Νέστορα’. Να μην επιτρέπονται οχήματα στο χώρο, να μην υπάρχει καθόλου επέμβαση στο φυσικό περιβάλλον. Υπάρχει τρόπος να είναι επισκέψιμο το σπήλαιο, χωρίς να το  χαλάσουμε.  Ανάδειξη του μονοπατιού, καθαρισμός, πινακίδες.  Η  εορτή των ‘Μυραίων’, χωρίς μεγάφωνα και  πλαστικές καρέκλες.

96.   Οργανωμένη και διαφημισμένη  πλάζ γυμνιστών στις  «τρούπες». 
      Διαφήμισή της στο διαδίκτυο. Μονοπάτι από σταθμό έως κάμπιγκ.

97. Να ξαναλειτουργήσει το παλαιό ξενοδοχείο στην άνω πόλη όπου είχε μείνει ο Γάλλος πρωθυπουργός Κλεμανσώ, ο ‘τίγρης της Ευρώπης’, που είπε πως κει  είδε το ομορφότερο ηλιοβασίλεμα της ζωής του.  Πολλά ενοικιαζόμενα δωμάτια στην άνω πόλη.

98.  Να γίνουμε η πρώτη πόλη παγκόσμια χωρίς πλαστικές καρέκλες  Να μην δίνει ο Δήμος άδεια στα καταστήματα για καρέκλες σε δημοτικό χώρο, αν είναι πλαστικές. Να μην ασπρίζουν με ασβέστη τα πεζοδρόμια και τις πέτρες ή μάντρες.  

99. Οργανωμένος καταυλισμός τσιγγάνων-γύφτων-ρομά  στον ελαιώνα. Τέντες, γαϊδούρια-άλογα-καλαθοπλέχτες-τραγούδια-χοροί- σκαντζόχερος στιφάδο , και ανέμελη ζωή. Αλλωστε με επηροές από τους γύφτους στο πανηγύρι του σταυρού, γράφτηκε από τον Παλμά ο δωδεκάλογος του γύφτου… Η ζωή που κάνουν οι γύφτοι, μοιάζει πολύ με τη ζωή των αρχαίων Ελλήνων…

-------------------Με όλα αυτά θα έρθουν να μείνουν μόνιμα πολλές χιλιάδες, Ελληνες και ξένοι.  Θα υπάρχει και ολοχρόνιος  τουρισμός: Φυσιολατρικός,   Πολιτισμικός,  Αρχαιολογικός, αγροτουρισμός, ,εκκλησιαστικός-μοναστηριακός…
ΝΕΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ


  100.     Στην αρχαιότητα υπήρχε ένα ηλιακό ημερολόγιο με 12 μήνες των 30 ημερών και άλλες 5 ή 6 μέρες εμβόλιμες, ώστε να συμπληρωθούν όλες οι 365,25 μέρες του χρόνου. 
    Το ημερολόγιο αυτό είχαν οι Ίνκας, οι Μάγιας, οι Αρχαίοι Αιγύπτιοι, οι αρχαίοι Έλληνες, και το είχε για λίγο   καιρό και η …Γαλλική Επανάσταση.
  Ας το επαναφέρουμε εμείς εδώ, μετά θα το πάρει η Ευρωπαϊκή ένωση και τέλος θα γίνει παγκόσμιο
   Βάζουμε λοιπόν μια εμβόλιμη μέρα, αργία, κάθε 3 μήνες, (κάθε 90 μέρες),στο μεταίχμιο 2 εποχών , (χειμώνας, άνοιξη, καλοκαίρι, φθινόπωρο)  τότε που γιορτάζουμε και τις ισημερίες και τα ηλιοστάσια, όπως τα γιόρταζαν χιλιάδες χρόνια οι άνθρωποι.( 23 περίπου, Μαρτίου, Ιουνίου, Σεπτεμβρίου, Δεκεμβρίου) 
  Βάζουμε, δε, και μια ακόμα μέρα, στην Πρωτοχρονιά, στην αρχή του χρόνου, αργία κι αυτή, ώστε να φτάσουμε τις 365. Και όταν έχουμε δίσεκτο έτος, τότε πού είχε 29 μέρες ο Φλεβάρης, θα βάζουμε  άλλη μία εμβόλιμη μέρα.(κάθε 4 χρόνια)
  Το ημερολόγιο αυτό έχει για πρωτοχρονιά τα... Χριστούγεννα. 
( «Χριστούγεννα-πρωτούγεννα, πρώτη γιορτή του χρόνου», λένε τα λόγια στα κάλαντα). Τότε που ξεκινά σιγά- σιγά η μέρα να μεγαλώνει (για το βόρειο ημισφαίριο της γης).
    Άλλωστε γι αυτό το λόγο έβαλαν τη θρησκευτική  αυτή γιορτή στο χειμερινό ηλιοστάσιο, στη θέση της γιορτής του θεού Ήλιου. Ενώ κανονικά τα χριστούγεννα ήταν άλλο μήνα, και δεν ξέρουμε ακριβώς.
  --Έτσι, επιτέλους, εναρμονίζεται το γήινο ημερολόγιο με το ...κοσμικό, δηλαδή με τους αστερισμούς και τα ζώδια, που ξεκινούν κάθε 21-23 του μηνός. Θα έχουμε κάθε μήνα και ζώδιο.
   Ενώ το παλιό ημερολόγιο έρχεται καθυστερημένο 13 μέρες, σε σχέση με το Γρηγοριανό που έχουμε σήμερα, το νέο ημερολόγιο που θα έρθει, θα πάει το χρόνο 7 ημέρες , (μια εβδομάδα) εμπρός. Ναι, είμαστε και ‘μεις  παλαιοημερολογίτες… Όταν αντιληφθούμε το λάθος μας των 7 ημερών, τότε θα πάψει και ο διχασμός με τους άλλους του παλαιού, Ιουλιανού ημερολογίου ,που έχουν μείνει στον μεσαίωνα. 
   Θα καταργηθεί επίσης η εβδομάδα, το επταήμερο, που έχει τις ρίζες του στην Παλαιά Διαθήκη, στις 7 μέρες που σύμφωνα με έναν μύθο  ‘έφτιαξε ο Θεός τον κόσμο’. Όμως κάθε μέρα είναι απλώς μια νέα μέρα…  Ο ήλιος νέος κάθε μέρα , λέει ο κυπαρισσιώτης Ηράκλειτος. Και : τον κόσμο αυτόν, κανείς θεός δεν τον έφτιαξε , κα κανείς άνθρωπος, αλλά πάντα θα γυρίζει με μέτρο, σαν αιώνια δυνατή φωτιά. 
  Ο μήνας στο νέο ημερολόγιο θα έχει απλώς 3 δεκαήμερα, μόνο και μόνο για να μπορούμε να συνεννοούμαστε.   
       
    Ο Μοναχός Διονύσιος ‘ο μικρός’,  που τον 6ο  αιώνα μέτρησε πόσα χρόνια είχαν περάσει τότε από τη γέννηση του χριστού, έκανε ένα λάθος 3 ή 4 ετών. Υπάρχει επίσης και ένα λάθος 1 ακόμα χρόνου, διότι δεν υπήρχε τότε η έννοια του  μηδενός (0), έτσι ξεκίνησε η χρονολόγηση από το 1.   Ο Χριστός γεννήθηκε – μάλλον- το 3,4 ή 5  προ Χριστού… 



101.        η σημερινή    Ε Π Α Ν Α Σ Τ Α Σ Η    

                   το  ΚΕΝΤΡΟΝ  του  ΚΟΣΜΟΥ
    Αλλά ας εξηγήσουμε  από πού ξεκινά η «επανάσταση…
    Μια φορά κι έναν καιρό,  (ουάνς απόν ε τάιμ), όλη η υδρόγειος ήταν χωρισμένη σε στεριά και  θάλασσα.  Δηλαδή όλη η στεριά ήταν ενωμένη σε μία …ήπειρο.   
    Τη θάλασσα  οι αρχαίοι την έλεγαν  ωκεανό, (αλλά και οι φράγκοι «όσεαν» τη λένε).  Ωκεανός , όμως , σήμαινε έναν μεγάλο «ποταμό» τριγύρω  απ’ τη στεριά.  Και πράγματι έτσι ήταν τότε. 
     Πριν  πολλές δεκάδες χιλιάδες χρόνια, λοιπόν, αποσχίστηκε η αυστραλία, και πήγε στο μέσον του ωκεανού, και απέκτησε το αρχαιοελληνικό όνομα : ‘ωκεανία’.    Αργότερα αποκόπηκε η βόρεια και νότια αμερική.   Απόδειξη πως ταιριάζουν στο χάρτη με ευρώπη και αφρική.
Από παλιά  όμως,  από πάντα ,
υπήρχε  η μεσόγειος θάλασσα.
      Και όπως λέει και η λέξη , βρισκόταν από πάντα στο κέντρον,  στο μέσον της  γης, της τότε γης, αλλά και της τώρα. 
      Το κέντρον της μεσογείου, βρίσκεται  ανάμεσα πελοπόννησο και σικελία, στη νοτιοδυτική πλευρά της πελοππονήσου, περίπου εδώ…
     Εδώ που γεννήθηκε και  αναπτύχθηκε   ο πολιτισμός… Δημοκρατία, ελευθερία, ισότητα, θέατρο, μουσικές, 12 θεοί, τέχνες και επιστήμες, όλα όσα έφτιαξε ο άνθρωπος επί γης!...   
   Από εδώ θα ξεκινήσει και η νέα «επανάσταση», ο νέος πολιτισμός , για τη σωτηρία του πλανήτη από την  οικολογική  καταστροφή.     
   3 δυνάμεις υπήρχαν στον κόσμο. Αμερική, Ρωσία και Πελοπόννησος. Η Ρωσία έπεσε, και την ακολουθεί γοργά και η Αμερική.    Έτσι, μένει μόνη της η… Πελοπόννησος.

‘ΑΤΛΑΝΤΕΣ’  και  ‘ΑΘΗΝΑΙΟΙ’
σε  σύγχρονο πόλεμο
   Ο μύθος για την Ατλαντίδα διασώθηκε σε δύο Βιβλία του Πλάτωνα (Τίμαιος και Κριτίας) . Η Ατλαντίδα ήταν ένα μεγάλο νησί που βρισκόταν έξω από τις Ηράκλειες στήλες, έξω από τα στενά του Γιβραλτάρ, στην αρχή του Ατλαντικού Ωκεανού, στα κανάρια νησιά,  αρκετά  νότια από εκεί που είναι η Μεγάλη Βρεττανία σήμερα.
    Οι Άτλαντες, τα πολύ αρχαία χρόνια, είχαν φτάσει σε υπεροψία, σε καταναλωτισμό.  Οι ναοί της Ατλαντίδας και τα τείχη της ήταν φτιαγμένα από χρυσό, ασήμι, μπρούτζο, κασσίτερο και ορείχαλκο. Ήταν ‘λουσμένη σε χρυσάφια και διαμάντια. Υπήρχε εκεί ένας μεγάλος, τεράστιος Ναός του Ποσειδώνα . 
     Ας θυμηθούμε  το μύθο για το ποιός θα γινόταν ο πολιούχος της Αθήνας, ο Ποσειδώνας ή η Αθηνά. Ο μύθος λέει πως και τότε νίκησε η Αθηνά με μιαν ελιά…!
    Όπως ήταν τότε η Ατλαντίδα, έτσι είναι σήμερα   όλος ο ανεπτυγμένος νεόπλουτος κόσμος. Μέρα με τη μέρα, λόγω της εξέλιξης γίνονται όλοι Άτλαντες, ακόμα και οι Κινέζοι.
   Ας μην ξεχνάμε πως το ΝΑΤΟ σημαίνει ‘βορειοατλαντική συμμαχία’ και πως σήμερα είναι η μόνη μεγάλη πολεμική συμμαχία στον πλανήτη.
    Όμως οι αρχαίοι Αθηναίοι, είχαν έρθει σε πόλεμο με τους τότε Άτλαντες , και βεβαίως τους νίκησαν, ‘με την βοήθεια των θεών’. Η Ατλαντίδα καταποντίστηκε  περίπου 10 χιλιετίες π.Χ. από έναν καταστροφικό σεισμό και ένα μεγάλο  τσουνάμι που ακολούθησε. Βούλιαξε στη θάλασσα, έγινε  η χαμένη Ατλαντίδα.
    Η ιστορία επαναλαμβάνεται... Η έπαρση που έχει φτάσει ο σύγχρονος καπιταλισμός, ειδικά ο δυτικός, θα λάβει το τέλος της, και από μόνη της,  και με την βοήθεια των …θεών…

Η  Επανάσταση του 1834
 Λίγοι γνωρίζουν την Μεσσηνιακή Επανάσταση του 1834, και σχεδόν κανείς δεν έχει υποψιαστεί τη σημασία της για μας σήμερα που βιώνουμε κάτι ανάλογο. 
  Λίγα χρόνια μετά την επανάσταση του 21 , και τις καταστροφές από τον  Ιμπραήμ το 1825, ήρθαν οι… Βαυαροί με τον Όθωνα και την Αντιβασιλεία, για να κυβερνήσουν την δυσκολοκυβέρνητη  χώρα. Επέβαλαν πολλούς φόρους, ήθελαν από την πρωτεύουσα να ελέγχουν όλες τις επαρχίες.
   Φυλάκισαν τον… Κολοκοτρώνη  και άλλους … απείθαρχους, ήθελαν σιγά-σιγά να μας κάνουν με το ζόρι …Ευρωπαίους. Όμως τότε επαναστάτησαν- ποιός άλλος?- οι Μεσσήνιοι, με πρωτεργάτες τους Τριφύλιους Ντρέδες, και μπήκαν στην Κυπαρισσία και έπιασαν όλους τους άρχοντες αιχμάλωτους, τον Νομάρχη, τον Εισαγγελέα, τον Αστυνόμο, και τους πήγαν δια της βίας στο άνω Ψάρι.  Δεν ζητούσαν μόνο την αποφυλάκιση του Κολοκοτρώνη, αλλά και μεγάλη μείωση των φόρων.     Τότε ο Βασιλιάς έστειλε πάρα πολύ στρατό για να την καταστείλει.  Σκότωσαν πολλούς ήρωες, και τον αρχιεπαναστάτη,  τον Γιαννάκη  Γκρίτζαλη.
   Και  τιμώρησαν την Κυπαρισσία  μεταφέροντας  την πρωτεύουσα του Νομού από εδώ, που ήταν για αιώνες,  στην Καλαμάτα, αν και τότε ήταν μικρότερη πόλη από την Αρκαδιά.
      Είναι, λένε, η πρώτη κοινωνική επανάσταση σ’ όλη την Ευρώπη, αλλά και προετοίμασε το έδαφος για το πρώτο Σύνταγμα που έγινε μετά από λίγα χρόνια, το 43, που περιόριζε τις εξουσίες του Βασιλιά και άνοιγε το δρόμο για τη Δημοκρατία.
    Και η επανάσταση του ‘21 , και του ’34,  ξεκίνησαν από την περιοχή μας.
  Όμως  εδώ έγινε και μια κοινωνική εξέγερση-επανάσταση, από τις πρώτες στην Ελλάδα, η επανάσταση του Ρόντακα (Ροντάκι Κυπαρισίας) , το 1910, όταν εξεγέρθηκαν οι σταφιδοπαραγωγοί για την εκμετάλλευση του μόχθου τους.  Σκοτώθηκαν 10 αγρότες-αγωνιστές !
  Σήμερα έχουμε πάλι ‘Βαυαροκρατία’-Γερμανική ‘κατοχή’, πάλι βάζουν αβάστακτους φόρους, εξαφάνισαν το χρήμα από την αγορά, αγοράζουν σιγά-σιγά τα πάντα για ένα κομμάτι ψωμί, θέλουν να κάνουν την Ελλάδα ευρωπαϊκή επαρχία, να γίνουμε δούλοι,  και αυτοί οι ιδιοκτήτες της γης μας.  Βάζουν φόρους σε ό,τιδήποτε, διατάζουν να κόψουμε τα αμπέλια!!!, όσα είναι αδήλωτα, και βάζουν μεγάλο πρόστιμο. Τώρα βάζουν φορολογία και στα κοτέτσια. Όμως μια προφητεία λέει: θα βάλουν φόρο και στα κοτέτσια, αλλά δεν θα προλάβουν…
  Έχουν βάλει στο παιχνίδι ακόμα και τους περισσότερους  έλληνες πολιτικούς. Χρησιμοποιούν για πρόφαση πως  κάνουν ‘κάθαρση’, πως κάνουν νοικοκύρεμα. Προσπαθούν έντεχνα να χωρίσουν τους Ελληνες σε ακροδεξιούς και ακροαριστερούς ώστε να πυροδοτήσουν  ένα δεύτερο εμφύλιο, αν οι Ελληνες επαναστατήσουν στα σχέδιά τους. 
   Δεν θα πέσουμε στην παγίδα τους. Δεξιοί, ακροδεξιοί, αριστεροί, κομμουνιστές, αναρχικοί και αστυνομικοί, όλοι είμαστε εναντίον της κατοχής της χώρας μας από τους νέους κατακτητές.
  Ήρθε η στιγμή να αντιδράσουμε, αλλά πολύ πιο έντεχνα από τον Γκρίτζαλη και τον Κολοκοτρώνη. Σήμερα έχουμε κομπιούτερ, αυτοκίνητα, ανέσεις, τεχνολογία. Δεν θα αποτύχουμε, ούτε θέλουμε να χυθεί σταγόνα αίμα, ή να λυθεί μύτη από καμμία πλευρά, όσο είναι δυνατό…
   Το βιβλίο: οι ντρέδες, οι αδικημένοι της Ιστορίας, περιγράφει με γλαφυρό τρόπο την επανάσταση αυτή… Ας ψάξει κάθε κυπαρίσσιος να το βρεί. Θα συγκινηθεί με την επανάσταση αυτή που ξεκίνησε στα σοκάκια και στην πλατεία της άνω πόλεως…
                                                 

    Ποιά  είναι ,όμως,  η σύγχρονη επανάσταση?

  Εν μέσω οικονομικής κρίσης, εμείς, η μεσαία τάξη,  θα υποκαταστήσουμε το κοινωνικό κράτος. 
    Βγάζουμε τα λεφτά μας από τις τράπεζες και αλληλοβοηθούμαστε  οικονομικά ο ένας με τον άλλο. 
   Ας γίνουμε αυτόνομοι στα βασικά τρόφιμα και στα βασικά αγαθά. Τότε δεν θα χρειάζεται να πάμε ‘για δουλειά’.  
   Μειώνουμε άμεσα τις ώρες εργασίας σε 7, 6, 5, 4, 3. (χωρίς μείωση μισθού για τους χαμηλόμισθους), μηδενίζουμε την ανεργία. Αυτή είναι η λύση στο κράχ. 
   Επιστρέφουμε στα χωριά μας και στο λιτό, απλό, αλλά ποιοτικό τρόπο ζωής. ‘η φτώχεια θέλει καλοπέραση’.  Λίγη εργασία, λίγη κατανάλωση, πολύ διασκέδαση. Όπως ζούσαν πάντα οι Έλληνες…
    Θα χρησιμοποιήσουμε χρήμα και τεχνολογία προς όφελος του ελεύθερου χρόνου.   
   Θα υπάρχουν όλα τα βασικά αγαθά δωρεάν: λιτό φαγητό, νερό, στέγη, ένδυση, και ας δουλεύουν τότε όσοι θέλουν τις πολλές ανέσεις. Θα υπάρχουν, αφού θα τα μοιράσουμε μεταξύ μας, ώστε να μπορούμε να τεμπελιάζουμε…



Α Υ Τ Ο Ν Ο Μ Η      Π Ο Λ Ι Σ

   Καθώς θα γίνονται πολλές αλλαγές  για την όμορφη πόλη μας, σιγά-σιγά θα γίνει ‘από μόνη της’ η αυτονόμηση της περιοχής από το Κεντρικό Κράτος των Αθηνών ή και των Βρυξελλών…
     Όπως ο καθένας κάνει τον εαυτό του ό,τι θέλει, έτσι και  κάθε οικία είναι απαραβίαστη και έχει τους δικούς της ‘νόμους’. Επίσης , μία παρέα, ένα χωριό, μια πόλις, μπορεί να αυτοδιοικηθούν και να βγάζουν δημοκρατικά τις αποφάσεις για τα προβλήματα που τους απασχολούν. Υπάρχουν δεκάδες σημαντικά θέματα για τα οποία πρέπει να  αποφασίζουμε στην πόλη που μένουμε, βάζοντας νόμους εμείς οι ίδιοι.  Μόνον για γενικότερα θέματα θα αποφασίζουν όλοι οι Μεσσήνιοι, όλοι οι Έλληνες, όλοι οι Ευρωπαίοι, κλπ.
       Αυτό σημαίνει πραγματική  τοπική  αυτοδιοίκηση.   
Θα γίνουμε αυτόνομοι ενεργοί πολίτες στις αυτόνομες πόλεις μας.          
                Ήρθε η ώρα της  Αυτόνομης Τριφυλίας…
  Μετά, θα μας μιμηθούν  και άλλες πόλεις  της Ελλάδας και του κόσμου… 


8 σχόλια:

  1. ΜΑΖΙ ΣΟΥ !!!!!!!!!!!
    ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ!!!!!!!
    Legalize Kyparissia !!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φιλε θελω και εγω απο αυτο που πινεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. είμαι ο αντώνης,πίνω τσίπουρο χύμα, νταραίου και άλλων,αλλά αν υποννοείς την κάνναβη, τώρα ζούμε σε κανναβοαπαγόρευση, όπως κάποτε ήταν η ποτοαπαγόρευση. όταν απελευθερωθεί, τότε θα πίνουμε να καλά. Ας αγωνιστούμε γι αυτό. Ας ξεκινήσουν γιατροί και δικηγόροι, οι πρώτοι γιατί είναι φάρμακο και κακώς απαγορεύεται ένα φάρμακο, οι δεύτεροι γιατί δεν πρέπει να είναι αδίκημα το να καπνίζει κανείς ή να πίνει τσάι από κάνναβη. Εγώ από την πλευρά μου, πήγα με ένα δέντρο στην αστυνομία για να συμβάλλω να αλλάξει ο λάθος νόμος. Κάντε και σεις, ο καθένας, κάτι... Αλλά και τίποτα να μην κάνει κανείς, είναι θέμα χρόνου να αλλάξει το νομοσχέδιο. Εχουμε πολύ σημαντικότερα θέματα να ασχοληθούμε...

      Διαγραφή
  3. Αντώνη ΘΕΕ!!! πάρε την Π.Α.Ε...!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Φίλε θα το αρχίσω κ εγώ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ποιός είναι ο κ. Αντώνης Αντωνόπουλος; Τί πίνει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ο τρελλός τα χει 400κοσια λέει ο Λαος...εαν αυτο ο γελίος ο Κόλλιας αντί να ΄πινει απο το πρώι τσίπουρα εκανε το 1 τις 1000εις θα απο αυτα που λεέι ο Κ.Αντωνόπουλος θα ειμασταν πολύ καλύτερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. δεν είναι τρελός, τα έχει 399, κι αυτός πινει τσίπουρα,και τέλος δεν ξέρουμε αν θα είμασταν καλύτερα

      Διαγραφή

- Παρακαλούμε αφήστε το σχόλιο σας στα Ελληνικά και σε κόσμιο ύφος.
Σχόλια με greeklish και υβριστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.
- H Ομάδα Διαχείρισης του Kyparissia News Blog δεν αντιπαρατίθεται και δεν συνδιαλέγεται με τους αναγνώστες στο πεδίο σχολιασμού, σχετικά με δημοσιεύσεις και άρθρα (με μόνη εξαίρεση διαδικαστικά-λειτουργικά θέματα του ιστολογίου).
- Οι απόψεις των αναγνωστών δεν αντιπροσωπεύουν τις θέσεις του blog και αποτελούν αποκλειστικά προσωπικές τους τοποθετήσεις.