3 Δεκέμβρη, Παγκόσμια ημέρα Ατόμων Με Ειδικές Ανάγκες

"Με την ευκαιρία της "Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία" χθές, το ειδικό Δημοτικό Σχολείο Φιλιατρών, μας έστειλε ένα υπέροχο κείμενο το οποίο και δημοσιεύουμε, ώστε όλοι μαζί, να δούμε με την ευαίσθητη πλευρά μας την ιδιαίτερη αυτή κατηγορία συνανθρώπων μας που είναι ή θα μπορούσαν να είναι: τα παιδιά μας, τα αδέρφια μας, οι γονείς μας, κάποιος δικός μας άνθρωπος."

Οι άνθρωποι είναι φτιαγμένοι έτσι ώστε ο καθένας να είναι μοναδικός και διαφορετικός! Πάντα όμως το διαφορετικό μέσα σε μια κοινωνία που επιδιώκει την ομοιογένεια σοκάρει και αποτελεί αντικείμενο σχολιασμού.
Τα άτομα με Ειδικές Ανάγκες, ανήκουν μοιραία σε μια ιδιαίτερη «κατηγορία» ανθρώπων. Συχνά τόσο οι ίδιοι όσο και οι οικογένειες τους γίνονται δέκτες αδιάκριτων βλεμμάτων καθώς η άγνοια και ο φόβος είναι οι αιτίες που ωθούν σε τέτοιου είδους ‘ άκομψες ’ συμπεριφορές.
Τα άτομα με Ειδικές Ανάγκες αντιμετωπίζουν ποικίλες πρακτικές δυσκολίες στην καθημερινότητα τους. Συνήθειες καθημερινής διαβίωσης ( π.χ. αυτοεξυπηρέτηση ) που για τους περισσότερους από εμάς είναι δεδομένες , για κάποιους άλλους αποτελούν μέρος διδασκαλίας και επίμονης ‘ εκπαίδευσης ’.
Είναι ευκαιρία λοιπόν σήμερα, που έχει καθιερωθεί ως η παγκόσμια ημέρα Ατόμων Με Ειδικές Ανάγκες να θυμηθούμε πως αν θέλουμε να λεγόμαστε σύγχρονοι άνθρωποι θα πρέπει πρώτα από όλα να μάθουμε να σεβόμαστε την όποια διαφορετικότητα του άλλου και μάλιστα να προσπαθούμε να τον βοηθήσουμε να προσπεράσει τις ‘δυσκολίες’ και τα εμπόδια που θα συναντά στην ζωή του.
Τα άτομα με Ειδικές Ανάγκες δεν είναι παιδιά ενός ‘ κατώτερου ’ Θεού αλλά ισότιμα μέλη της κοινωνίας μας , τα οποία πρέπει να αντιμετωπίζονται με σεβασμό και αξιοπρέπεια.
Δεν ζητούν τον οίκτο μας , παρά μόνο την αποδοχή και των σεβασμό μας προς τις ανάγκες τους. Ας ευαισθητοποιηθεί ο καθένας μας λοιπόν και ας έχουμε όλοι στο μυαλό μας πως στη θέση τους θα μπορούσε να είναι κάποιος από εμάς.

Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Φιλιατρών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

- Παρακαλούμε αφήστε το σχόλιο σας στα Ελληνικά και σε κόσμιο ύφος.
Σχόλια με greeklish και υβριστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.
- H Ομάδα Διαχείρισης του Kyparissia News Blog δεν αντιπαρατίθεται και δεν συνδιαλέγεται με τους αναγνώστες στο πεδίο σχολιασμού, σχετικά με δημοσιεύσεις και άρθρα (με μόνη εξαίρεση διαδικαστικά-λειτουργικά θέματα του ιστολογίου).
- Οι απόψεις των αναγνωστών δεν αντιπροσωπεύουν τις θέσεις του blog και αποτελούν αποκλειστικά προσωπικές τους τοποθετήσεις.