Αποικίες θαλάσσιας ζωής με υφάλους στον Κυπαρισσιακό

 - Επιστρέφει η ζωή στη νεκρά θάλασσα
 -Τοποθέτηση τεχνητών υφάλων για να αυξηθεί ο πληθυσμός των ψαριών
Τέσσερις νέες αποικίες θαλάσσιας ζωής πρόκειται να αποκτήσει η Ελλάδα, με την τοποθέτηση τεχνητών υφάλων, μεταξύ άλλων στην περιοχή της Κυπαρισσίας. Το πρόγραμμα που προωθεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στοχεύει στην ενίσχυση της αλιείας, καθώς
η μέθοδος εγκατάστασης τεχνητών υφάλων έχει ήδη εφαρμοστεί σε πολλές περιοχές της Μεσογείου, αλλά και στη χώρα μας, με εντυπωσιακά αποτελέσματα. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, οι ύφαλοι θα ποντιστούν μέσα στο 2014. Όπως σημειώνει το Ινστιτούτο Αλιευτικών Ερευνών, οι τεχνητοί ύφαλοι μπορούν να αυξήσουν εντυπωσιακά τους πληθυσμούς των ψαριών, σε ποσοστό που φτάνει μέχρι και το 400%! Οι συγκεκριμένες κατασκευές είναι πολύ απλές στην ουσία. Πρόκειται για ειδικά σχεδιασμένους τσιμεντόλιθους, πάνω στους οποίους μπορεί να αναπτυχθεί θαλάσσια βλάστηση, αλλά και οργανισμοί, όπως ανεμώνες, σφουγγάρια και άλλα. Με αυτό τον τρόπο έλκονται οι πληθυσμοί των ψαριών και υποστηρίζεται η ενίσχυσή τους. Η επιλογή των περιοχών όπου θα εγκατασταθούν οι νέοι τεχνητοί ύφαλοι δεν είναι τυχαία, καθώς η τοποθέτησή τους απαιτεί συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Πρόκειται γι’ αυτές που αποκαλούμε ολιγοζωικές ή «νεκρές» θαλάσσιες περιοχές, με μεγάλες αμμώδεις ή λασπώδεις εκτάσεις, απ’ όπου απουσιάζουν οι φυσικοί βραχώδεις ύφαλοι. Με αυτό τον τρόπο δημιουργούμε στην ουσία νέες θαλάσσιες αποικίες, που μπορούν να ενισχύσουν σημαντικά τους πληθυσμούς των αλιέων. Τα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι, εκτός από την αύξηση των ιχθυαποθεμάτων, οι τεχνητοί ύφαλοι παρέχουν εξαιρετικά αποτελεσματική προστασία από την παράνομη αλιεία, καθιστώντας αδύνατη τη χρήση βαριών συρόμενων αλιευτικών εργαλείων τα οποία καταστρέφουν κάθε ίχνος ζωής στο πέρασμά τους. Οι τεχνητοί ύφαλοι περιλαμβάνουν δεκάδες τσιμεντένιους κυβόλιθους που δεν επιτρέπουν τη χρήση τέτοιων παράνομων μεθόδων. Τέλος, επισημαίνεται ότι τα αποτελέσματα από τέτοιου είδους παρεμβάσεις φαίνονται σε βάθος πενταετίας. Όμως, είναι εντυπωσιακά. Ο πρώτος τεχνητός ύφαλος στη χώρα μας ποντίστηκε το 1999 στο Φανάρι Ροδόπης, στο Θρακικό Πέλαγος. Είναι ο μόνος για τον οποίο υλοποιήθηκε το 5ετές πρόγραμμα παρακολούθησης που θέτει ως όρο η Ε.Ε. για την κοινοτική χρηματοδότηση. «Η αλιεύσιμη βιομάζα αυξήθηκε στην περιοχή πέρα από κάθε προσδοκία, ενώ παρατηρήθηκαν και είδη που πριν δεν υπήρχαν», επισημαίνει ο κ. Αργύρης Καλιανιώτης, διευθυντής του Ινστιτούτου Αλιευτικών Ερευνών του ΕΘΙΑΓΕ. Όπως ο ίδιος τονίζει, η μέση αύξηση του πληθυσμού των ψαριών ήταν γύρω στο 150%, ενώ για ορισμένα είδη έφτασε ακόμη και το 400%.

ΘΑΡΡΟΣ

1 σχόλιο:

  1. παλαιότερα ο κυπαρισσιακός κόλπος είχε πάρα πολλά ψάρια, σήμερα σχεδόν καθόλου, και τα ψάρια που τρώμε είναι απο ιχτυοτροφεία, ερχονται από τον Πειραιά, πολλά είναι απο άλλες χώρες της β. αφρικής, και τέλος πολλά είναι από τις τράτες που σαρώνουν το βυθό και καταστρέφουν τον γόνο. Φταίει επίσης ο δυναμίτης που βάζουν πολλοί συμπολίτες μας, φταίνε τα χημικά δηλητήρια πού πάνε με τα βρόχινα ύδατα στη θάλασσα, φταίνε τα καράβια που ρίχνουν τα απόβλητά τους στην θάλασσα, κλπ. κλπ.
    Πρέπει επειγόντως να καταργηθεί η τράτα, και ας μην τρώμε ψάρια κάθε μέρα, ας τρώμε όταν έχει καλό καιρό. Το ψάρι είναι η καλύτερη τροφή, πρέπει τα ψαράδικα να έχυν ψάρια μόνο απ την περιοχή, να ξεπουλούν την ίδια μέρα όταν έχουν ψάρια, και ας τα βάζουμε στην κατάψυξη.
    Γιατί δεν απαγορεύουν την τράτα? Είναι τα οικονομικά συμφέροντα, που βρίσκουν φτηνό ψάρι τα ψαράδικα.Χαλούν όμως το γόνο, χαλούν τα ψάρια. Να απαγορευτεί η τράτα και ο δυναμίτης επειγόντως. Πρέπει επίσης να απαγορευτούν τα σταυλισμένα ψάρια, στις ιχρυοκαλλιέργειες,γιατί είναι φυλακισμένα, τους βάζουν ορμόνες, που βλάπτουν την υγεία μας. (το ίδιο πρέπει να απαγορευτούν τα πτηνοτροφεία, να έχουμε μόνο κοτόπουλα ελεύθερης βοσκής)
    Αν γίνουν αυτά, δεν θα χρειαστει ο τεχνητός ύφαλος, κλπ.
    Είναι κρίμα που έχουμε την καλύτερη φύση και την καταστρέφουμε, φταίμε όλοι μας. Ας αναλάβει ο καθένας την ευθύνη του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

- Παρακαλούμε αφήστε το σχόλιο σας στα Ελληνικά και σε κόσμιο ύφος.
Σχόλια με greeklish και υβριστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.
- H Ομάδα Διαχείρισης του Kyparissia News Blog δεν αντιπαρατίθεται και δεν συνδιαλέγεται με τους αναγνώστες στο πεδίο σχολιασμού, σχετικά με δημοσιεύσεις και άρθρα (με μόνη εξαίρεση διαδικαστικά-λειτουργικά θέματα του ιστολογίου).
- Οι απόψεις των αναγνωστών δεν αντιπροσωπεύουν τις θέσεις του blog και αποτελούν αποκλειστικά προσωπικές τους τοποθετήσεις.