Νύχτα – κόλαση προχθές στην Τριφυλία από την πρωτοφανή θεομηνία

Νύχτα – κόλαση έζησαν την Κυριακή οι κάτοικοι της Τριφυλίας από τη σφοδρή βροχόπτωση που έπληξε την περιοχή, προκαλώντας πολλά και σοβαρά προβλήματα σε σπίτια, καταστήματα και δρόμους του εθνικού και επαρχιακού δικτύου.
Περισσότερα από 40 σπίτια και καταστήματα πλημμύρισαν, ενώ διακόπηκε η κυκλοφορία στην εθνική οδό Κυπαρισσίας – Φιλιατρών, στο ύψος της Τερψιθέας, η οποία και εξετράπη μέσω της Σπηλιάς. Επίσης, έκλεισαν δρόμοι σε οικισμούς, αλλά και μέσα στην πόλη, ενώ το τμήμα της εθνικής οδού από την Κυπαρισσία μέχρι το Καλό Νερό γέμισε λασπόνερα, χώματα και πέτρες. Σε ολόκληρο το επαρχιακό δίκτυο πλημμύρισαν δρόμοι και προκλήθηκαν ζημιές στο οδόστρωμα, ενώ αδιάβατοι έγιναν οι αγροτικοί δρόμοι.
Από το απόγευμα της Κυριακής σήμανε συναγερμός στο Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Κυπαρισσίας από τις κλήσεις που δέχονταν για άντληση υδάτων από σπίτια, υπόγεια και αποθηκευτικούς χώρους στην ευρύτερη περιοχή. Το έργο των ανδρών του Π.Κ. Κυπαρισσίας συνέδραμαν πυροσβεστικές δυνάμεις από τις Π.Υ. Καλαμάτας και Γαργαλιάνων και το Π.Κ. Πύλου, ενώ το συντονισμό είχαν ο διοικητής της Π.Υ. Γαργαλιάνων, πυραγός Κώστας Γεωργακόπουλος και ο προϊστάμενος του Π.Κ. Κυπαρισσίας, Γιώργος Φέστας.
Άμεση ήταν και η κινητοποίηση του Τμήματος Τροχαίας Κυπαρισσίας για τα επικίνδυνα και προβληματικά σημεία του εθνικού και επαρχιακού δικτύου.
Με πυροσβεστικό όχημα του Δήμου, στα σημεία που εντοπίστηκαν προβλήματα, βρέθηκε και ο δήμαρχος Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας, ενώ μηχανήματα του Δήμου καθάρισαν χθες δρόμους και έκαναν παρεμβάσεις. Τα περισσότερα προβλήματα προκλήθηκαν στην ευρύτερη περιοχή της Κυπαρισσίας, όπου πλημμύρισαν σπίτια και καταστήματα στα Μυραίικα, στον Κάμπο (στη Μούσγα), στην Αποβάθρα, αλλά και στην Άνω Πόλη, τη Γιαννίτσαινα, το Ροντάκι, τους Αρμενιούς, καθώς, επίσης, στην Τερψιθέα, στα Βλαχέικα και τον Αγρίλη.
Ο δρόμος στους Άνω Μπλεμενιάνους έκλεισε πάλι από τα φερτά υλικά του ρέματος που «έπνιξε» την περιοχή, ενώ εξαιτίας των ορμητικών νερών του κατέρρευσε η πετρόχτιστη μάντρα στο περιβόλι του Παλιού Νερόμυλου στους Μύλους.
Στα Μυραίικα, το ρέμα «έσπασε» και έπνιξε σπίτια και χωράφια, προκαλώντας ανυπολόγιστες ζημιές σε περιουσίες, ενώ «κόπηκε» ο δρόμος για 2 – 3 σπίτια που αποτελούν μόνιμες κατοικίες οικογενειών.
Στο Καλό Νερό πλημμύρισαν σπίτια, κάτω από τις γραμμές του τραίνου, ενώ το ίδιο συνέβη και σε ταβέρνα στην Ελαία. Στην Τερψιθέα πλημμύρισαν δύο σύγχρονες θερμοκηπιακές μονάδες και καταστράφηκαν οι καλλιέργειες, ενώ στον Αγρίλη «ξηλώθηκε» από το ρέμα ο δρόμος στο γεφύρι του παραλιακού δρόμου και είναι αδύνατη η κυκλοφορία οχημάτων. Στον, δε, παραλιακό δρόμο από τα όρια της Σπηλιάς μέχρι τον Αγρίλη, «βγήκε» η θάλασσα προκαλώντας μεγάλες ζημιές, ενώ πλημμύρισαν και καταστράφηκαν υπαίθριες καλλιέργειες στην περιοχή. Λίμνη θύμιζαν οι δρόμοι μέσα στην πόλη των Φιλιατρών, ενώ πολλές ζημιές προκλήθηκαν στην Αγία Κυριακή, όπου το φουσκωμένο ποτάμι «έσπασε» και τα ορμητικά νερά βγήκαν στο δρόμο, προκαλώντας ζημιές και στο γραφικό λιμανάκι – αλιευτικό καταφύγιο.
Προβλήματα σημειώθηκαν και στους Γαργαλιάνους, με εντονότερα στην περιοχή του σχολικού συγκροτήματος Γυμνασίου – Λυκείου, όπου πλημμύρισε και καφετέρια.
Απόγνωση και οργή των κατοίκων
Οι κάτοικοι στην περιοχή του Κάμπου (Μούσγα) στην Κυπαρισσία βρίσκονται σε απόγνωση, ενώ μιλώντας στο «Θ» εξέφρασαν την οργή τους, επειδή ο Δήμος Τριφυλίας, παρά τις δικές τους οχλήσεις και επισημάνσεις των προβλημάτων και των κινδύνων να πλημμυρίσουν τα σπίτια τους, δεν έκανε νωρίτερα μικρές παρεμβάσεις διάνοιξης αυλάκων για τα βρόχινα νερά.
Όπως, δε, χαρακτηριστικά μας είπε ο Θεόδωρος Καράμπελας, του οποίου πλημμύρισε το υπόγειο του σπιτιού, στο οποίο είχε οικοσκευές, από τις 14 Οκτωβρίου έκανε αίτηση στο Δήμο σχετικά με το πρόβλημα από τα κλειστά χαντάκια και το γεγονός ότι με τα βρόχινα νερά πλημμυρίζει το σπίτι του, ζητώντας να δοθεί άμεσα λύση.
Από τις 17 Οκτωβρίου δε, οι κάτοικοι της Μούσγας έχουν κάνει αίτηση ζητώντας από το Δήμο και την Τεχνική Υπηρεσία διάνοιξη και καθαρισμό υφιστάμενου αυλακιού στις γραμμές του τραίνου, χωρίς ωστόσο να γίνει κάτι!
Στα Μυραίκα, είναι η πέμπτη φορά που πλημμύρισαν σπίτια και περιουσίες, ωστόσο προχθές από το ρέμα που «έσπασε» καταστράφηκε ο δρόμος που οδηγεί σε σπίτια μονίμων κατοίκων, οι οποίοι ζητούν επίμονα από το Δήμο να αντιμετωπίσει σοβαρά το πρόβλημα του ρέματος. Δυστυχώς, το ρέμα που ξεκινά από τους Άνω Μπλεμενιάνους, εξαιτίας των πυρκαγιών του Σεπτεμβρίου (το έδαφος στα βουνά δε συγκρατεί τα βρόχινα νερά), μεταφέρει μεγάλο όγκο υδάτων και τόνους φερτά υλικά και με τη μανία του προκαλεί πολλά και σοβαρά προβλήματα και ανυπολόγιστης ζημιές. Στην εθνική οδό, με τις παρεμβάσεις καθαρισμού που έγιναν μετά την προ ημερών τέταρτη πλημμύρα του ρέματος, τα πράγματα προχθές ήταν βελτιωμένα, ωστόσο τόσο στους Άνω Μπλεμενιάνους όσο στους Μύλους και τα Μυραίικα η κατάσταση είναι, πραγματικά, απελπιστική.
Οργή και αγανάκτηση επικρατεί μεταξύ των κατοίκων και στα Φιλιατρά.
Χθες, στο Δημαρχείο Κυπαρισσίας, έγινε σύσκεψη του δημάρχου Τριφυλίας Κώστα Κόλλια με τον αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Παναγιώτη Αλευρά, παρουσία του διευθυντή Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας, Αντώνη Παρασκευόπουλου, όπου συζήτησαν για τα προβλήματα και τις ζημιές, καθώς και τη συνεργασία για την εξεύρεση λύσεων αντιμετώπισης των πλημμυρικών φαινομένων που προκαλούνται από το ρέμα.

Του Ηλία Γιαννόπουλου από το "ΘΑΡΡΟΣ"

1 σχόλιο:

  1. Οπου δεν υπαρχει προληψη αυτά ειναι τα αποτελέσματα, δυστυχως για τους ψηφοφορους ΝΔ ΠΑΣΟΚ Κολλια και λοιπων πρέπει απλά να σιωπάσουν και να ζήσουν με τις επιλογές τους, ίσως την άλλη φορά να σκεφτούν οτι ενας μηχανικός η επιστημόνας είναι καλύτερος απο ένας κρατικοδίαιτο τσιπουράκια αλλά δεν νομίζω....στην Τριφυλία πρέπει να έχουμε ΝΔκράτη Δήμαρχο και Πασοκατζή Αντιπολίτευση, 'αντε και εις ανώτερα, φωτίες στα βουνα στην Ελαία και παντού και του χρόνου όλα τα σπίτια πλημμυρισμένα.
    Υ.Γ. Συχγαρητήρια στον Τάκη τον Τσίγγανο καταπλητκική δουλεία σε επίπεδο υποδομών τεχνικών εργων...ο πρώτος σε ψήφους εαν δεν ξεχνάω.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

- Παρακαλούμε αφήστε το σχόλιο σας στα Ελληνικά και σε κόσμιο ύφος.
Σχόλια με greeklish και υβριστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.
- H Ομάδα Διαχείρισης του Kyparissia News Blog δεν αντιπαρατίθεται και δεν συνδιαλέγεται με τους αναγνώστες στο πεδίο σχολιασμού, σχετικά με δημοσιεύσεις και άρθρα (με μόνη εξαίρεση διαδικαστικά-λειτουργικά θέματα του ιστολογίου).
- Οι απόψεις των αναγνωστών δεν αντιπροσωπεύουν τις θέσεις του blog και αποτελούν αποκλειστικά προσωπικές τους τοποθετήσεις.