Επιστολη Δ.Σαμπαζιωτη σε Στουρναρα και Στα'ι'κουρα για τα πυροδανεια

Επιστολή προς τον Υπουργό και αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κυρίους Στουρνάρα και Σταικούρα απέστειλε ο Βουλευτής Δημήτρης Σαμπαζιώτης για το θέμα των πυροδανείων ζητώντας παράταση της ισχύος της ρύθμισης για  αναστολή καταβολής των χρεολυτικών δόσεων με παράλληλη καταβολή των δεδουλευμένων τόκων για το σύνολο των δανείων.
Συγκεκριμένα η επιστολή είναι η ακόλουθη:


''Αγαπητέ Υπουργέ
Το καλοκαίρι του 2007, εκτεταμένες πυρκαγιές σε πυρόπληκτους  νομούς της χώρας, μεταξύ των οποίων και η Μεσσηνία, έκαψαν εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα φυσικών οικοσυστημάτων και γεωργικών εκτάσεων καταστρέφοντας κατοικίες, επιχειρήσεις, φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, δίκτυα και υποδομές. Το ελληνικό κράτος σε μια προσπάθεια στήριξης των πληγέντων και ανασυγκρότησης των τοπικών οικονομιών, έλαβε διάφορα μέτρα μεταξύ των οποίων και την προσφορά εγγυήσεων του Ελληνικού Δημοσίου για τη λήψη δανείων και κεφαλαίων κίνησης από τις πληγήσες επιχειρήσεις.

Όσοι προσπάθησαν, χτυπημένοι από τη λαίλαπα της φωτιάς, να ορθοποδήσουν καταφεύγοντας σε δανεισμό με κρατικές εγγυήσεις, η με ίδιες εξασφαλίσεις  με την υποθήκη περιουσιακών τους στοιχείων, το έπραξαν λίγο πριν η βαθειά οικονομική κρίση χτυπήσει τη χώρα μας. Η ατυχής αυτή συγκυρία ιδιαιτέρως στις προβληματικές αυτές περιοχές και η ραγδαία συρρίκνωση των εισοδημάτων προκάλεσε ένα εκρηκτικό μίγμα με αποτέλεσμα  την πλήρη αδυναμία της εξυπηρέτησης των δανείων αυτών. 

Η Κυβέρνηση αναγνωρίζοντας τη δυσχερή οικονομική κατάσταση, έδωσε  την ευχέρεια στους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις που το επιθυμούσαν να ζητήσουν την αναστολή καταβολής των χρεολυτικών  δόσεων των δανείων τους έως 30.06.2013 με υποχρέωση των δανειοληπτών να καταβάλουν μόνο τους δεδουλευμένους τόκους. 

Επειδή η ρύθμιση αυτή έληξε στις 30.06.2013 και οι λόγοι που επέβαλαν την αναστολή καταβολής των χρεολυτικών δόσεων παραμένουν το ίδιο ισχυροί για το σύνολο των δανείων των πυρόπληκτων νομών, ανεξάρτητα αν έχουν την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου ή όχι, καθώς η κρίση στην παρούσα συγκυρία βρίσκεται στο ζενίθ της, θεωρώ πως είναι επιτακτική ανάγκη, αλλά και απαίτηση όλων των φορέων των πληγέντων περιοχών η παραπάνω ρύθμιση να παραταθεί για ένα ακόμη  έτος δηλαδή έως 30.06.2014.

Κύριε Υπουργέ
Είναι αναγκαίο η Πολιτεία να αντιληφθεί ότι δεν πρόκειται για ανθρώπους που προσπαθούν να αποφύγουν να πληρώσουν, δεν πρόκειται για μπαταχτσήδες, αλλά για βιοπαλαιστές που χτυπήθηκαν εις διπλούν από καταστροφικές συγκυρίες και προσπαθούν να επιβιώσουν. Οφείλει λοιπόν η πολιτεία να αναγνωρίσει την πραγματική τους αδυναμία και να παρατείνει την ισχύ της ρύθμισης για  αναστολή καταβολής των χρεολυτικών δόσεων με παράλληλη καταβολή των δεδουλευμένων τόκων για το σύνολο των δανείων των πυρόπληκτων νομών ανεξάρτητα αν έχουν εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου ή όχι για ένα ακόμη έτος.''


 
                                                    Με τιμή και εκτίμηση

                                                  Δημήτρης Σαμπαζιώτης
                                       Βουλευτής Μεσσηνίας Ν.Δ.
                        Πρόεδρος Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών

1 σχόλιο:

  1. Με το ταμείο Μολυβιάτη τι γίνεται? Που πήγαν τελικά τα χρήματα που έδωσε ο κόσμος για τους πυρόπληκτους?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

- Παρακαλούμε αφήστε το σχόλιο σας στα Ελληνικά και σε κόσμιο ύφος.
Σχόλια με greeklish και υβριστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.
- H Ομάδα Διαχείρισης του Kyparissia News Blog δεν αντιπαρατίθεται και δεν συνδιαλέγεται με τους αναγνώστες στο πεδίο σχολιασμού, σχετικά με δημοσιεύσεις και άρθρα (με μόνη εξαίρεση διαδικαστικά-λειτουργικά θέματα του ιστολογίου).
- Οι απόψεις των αναγνωστών δεν αντιπροσωπεύουν τις θέσεις του blog και αποτελούν αποκλειστικά προσωπικές τους τοποθετήσεις.