Το ΥΠΕΚΑ ζητεί κατεδάφιση κατασκευών στην παραλία Καλού Νερού

Με αρκετούς περιορισμούς και υποδείξεις δίνεται η σύμφωνη γνώμη του ΥΠΕΚΑ για την παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού και παραλιών των ακτών του που ανήκουν στο Δίκτυο "Natura 2000" με τον κωδικό GR 2550005 «Θίνες Κυπαρισσίας» για την τουριστική περίοδο 2014, στο Δήμο Τριφυλίας και αφορά την περιοχή του
Κυπαρισσιακού Κόλπου. Οπως και στην περσινή απόφαση έτσι και φέτος υπάρχει αναφορά για τις ξύλινες κατασκευές που υπάρχουν στην περιοχή του Καλού Νερού και αφορά άμεσα τους επαγγελματίες, αφού τονίζεται ότι πρέπει να κατεδαφιστούν. 
Χαρακτηριστικά σημειώνεται: «Σε ό,τι αφορά τις πρόχειρες ξύλινες κατασκευές στην Παραλία του Καλού Νερού, για τις οποίες μας απεστάλη και τοπογραφικό διάγραμμα, αυτές πρέπει να κατεδαφιστούν σύμφωνα με τα Πρωτόκολλα Αρσης Αυθαιρέτων της Κτηματικής Υπηρεσίας Νομού Μεσσηνίας».
Η σύμφωνη γνώμη για την παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού δίνεται για τις παραλίες: «Μπούκα», «Αγιαννάκη», «Βουνάκι», «Μπραζέρι», Καλού Νερού, το βόρειο τμήμα της παραλίας «Camping», «Σεργιάνι», «Καρτελάς», «Βλάχου» με σκοπό, όπως αναφέρεται, «την τοποθέτηση καθισμάτων και ομπρελών θαλάσσης (ενοικιαζόμενα επιτρέπονται μόνο για τις 4 τελευταίες παραλίες), πύργου ναυαγοσώστη, την εγκατάσταση μικρών προσωρινών φορητών στοιχείων (πάγκοι μικροπωλητών) -χωρίς ρόδες και σταθερή βάση για την εξυπηρέτηση των λουομένων και την παροχή αδειών σε πλανόδιους μικροπωλητές για την τουριστική περίοδο του έτους 2014».
Στην συνέχεια αναφέρει τους όρους πέρα από αυτούς που αναφέρονται στην ΚΥΑ Δ10Β1027032ΕΞ2014/1033/13-02-2014 και εφόσον δεν υπάρχουν άλλες απαγορευτικές διατάξεις σε αυτήν και το συνημμένο παράρτημα. 
Να σημειώσουμε ότι μεταξύ των όρων που επισημαίνονται είναι: «Η ακριβής οριοθέτηση των τμημάτων της παραλίας όπου θα τοποθετηθούν οι ομπρέλες και ξαπλώστρες να γίνει με τη συνεργασία της οργάνωσης "ΑΡΧΕΛΩΝ". Συνίσταται η τοποθέτησή τους να γίνει σε σταθερά σημεία και σε άξονες κάθετους προς το κύμα καθώς και η εξασφάλιση απόστασης ίσης ή μεγαλύτερης των 3 μέτρων μεταξύ τους. Η άμμος μεταξύ των ομπρελών και ξαπλωστρών δεν θα πρέπει να καλύπτεται από ξύλινους διαδρόμους (κάθετους ή παράλληλους προς την θάλασσα). Με τη δύση του ηλίου επιβάλλεται η υποχρέωση συγκέντρωσης των ξαπλωστρών σε σημείο εκτός της αμμώδους παραλίας. Επανατοποθέτηση την επόμενη μέρα μετά τις 9:30 π.μ. όπου εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί η πρωινή παρατήρηση της ωοτοκίας από τους ερευνητές της οργάνωσης "ΑΡΧΕΛΩΝ". Η συλλογή δεν θα γίνεται με σύρσιμο επί της άμμου. Λόγω της σταθερής βάσης των ομπρελών δεν συνίσταται η καθημερινή συλλογή τους διότι επιτείνει φαινόμενα διάβρωσης της παραλίας. Επίσης συνίσταται η χρήση ομπρελών που μπορούν να κλείσουν, ώστε στην περίπτωση δημιουργίας φωλιάς, να υπάρχει δυνατότητα περιορισμού της σκίασης του σημείου αυτού της παραλίας την ημέρα. 
Να εξασφαλιστεί ελεύθερη ζώνη πλάτους 5 μέτρων στην κορυφή της παραλίας όπου οι χελώνες θα μπορούν να φτιάξουν τις φωλιές τους. Εναλλακτικά και λόγω του έντονου κυματισμού που γενικά υπάρχει στην περιοχή, ο οποίος δεν επιτρέπει την τοποθέτηση των επίπλων θαλάσσης σε κοντινή απόσταση από την άκρη του νερού, προτείνεται η τοποθέτηση των επίπλων θαλάσσης στην κορυφή της παραλίας υπό τον αυστηρό όρο μετακίνησης αυτών σε άλλη θέση αν βρίσκεται φωλιά σε απόσταση μικρότερη των 3 μέτρων. 
Είναι υποχρεωτική η καθημερινή απομάκρυνση των ομπρελών και ξαπλωστρών με τη δύση του ηλίου. Οι μικροί προσωρινοί, φορητοί πάγκοι των μικροπωλητών θα απομακρύνονται καθημερινά με τη δύση του ηλίου. Η ανθρώπινη παρουσία στην παραλία μετά την δύση του ηλίου πρέπει να αποφεύγεται. 
Απαγόρευση κτισμάτων ή οποιασδήποτε άλλης κατασκευής μόνιμου χαρακτήρα στην αμμουδιά. 
Ειδικότερα, ο Δήμος Τριφυλίας θα πρέπει να μεριμνά ώστε να απαγορεύει την πρόσβαση οχημάτων στην παραλία και σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να μεριμνά για την αποφυγή της αισθητικής υποβάθμισης και αλλοίωσης του περιβάλλοντος και για την προστασία των ευαίσθητων οικοσυστημάτων της περιοχής συμπεριλαμβανομένης της φυσικής βλάστησης της παραλίας, λόγω της μεγάλης οικολογικής αξίας των περιοχών».


Κ.Μπ.
EΛΕΥΘΕΡΙΑ
EΔιαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/politiki/kyvernisi/item/37652-ypeka-katedafisi-kataskevwn-paralia-kaloy-neroy

1 σχόλιο:

  1. Στην παραλια της ελαιας υπαρχουν οχηματα που πανε πανω στην αμμο, πανω στις φωλιες, διπλα απ οσους κανουν μπανιο!. Τα οχηματα αυτα ειναι τρακτερια, τζιπακια, μηχανες εντουρο, κλπ Το ιδιο γινεται και σε αλλα μερη της μεγαλης παραλιας που γενανε οι χελωνες. Ο Δημος δεν εχει βαλει πινακιδες: οχι οχηματα στην αμμουδια.
    Οι μαγαζατορες το μονο που θελουν ειναι πελατες, τουρισμο, χρηματα. Ειναι ικανοι να βαζουν ολη νυχτα δυνατα τη μουσικη, ειναι ικανοι να γεμισουν ολη την παραλια με πλαστικες καρεκλες και πλαστικα ποτηρια, αν προκειται να πουλανε ποτα. Ειμαστε απολιτιστοι, αυτη ειναι η σκληρη αληθεια. Ισως να χρειαστουν 2-3 μνημονια ακομα...
    Ευτυχως που υπαρχουν οι χελωνες, μηπως και αγαπησουμε και σεβαστουμε την ωραια ελληνικη φυση, αυτην που μεχρι στιγμης δεν αξιζουμε.
    Αντωνης, Αντωνοπουλος, Κυπααρισσια

    ΑπάντησηΔιαγραφή

- Παρακαλούμε αφήστε το σχόλιο σας στα Ελληνικά και σε κόσμιο ύφος.
Σχόλια με greeklish και υβριστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.
- H Ομάδα Διαχείρισης του Kyparissia News Blog δεν αντιπαρατίθεται και δεν συνδιαλέγεται με τους αναγνώστες στο πεδίο σχολιασμού, σχετικά με δημοσιεύσεις και άρθρα (με μόνη εξαίρεση διαδικαστικά-λειτουργικά θέματα του ιστολογίου).
- Οι απόψεις των αναγνωστών δεν αντιπροσωπεύουν τις θέσεις του blog και αποτελούν αποκλειστικά προσωπικές τους τοποθετήσεις.