Απάντηση της Γ.Γ του Υ. ΠΕ.Κ.Α, κας Νάντιας Γιαννακοπούλου, για τις παραχωρήσεις αιγιαλού και παραλίας στην Κυπαρισσία και την Ελαφόνησο

Λόγω των δημοσιευμάτων που είχαν παρουσιασθεί τις τελευταίες μέρες σχετικά με την παραχώρηση αιγιαλού από την Γ.Γ του ΥΠΕΚΑ κα. Νάντια Γιαννακοπούλου, από το γραφείο της απεστάλη το παρακάτω δελτίο τύπου ως απάντηση.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ,
ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

Γενική Γραμματέας
                                                                                                                     
"Όροι και περιορισμοί στην παραχώρηση χρήσης προστατευόμενων περιοχών"

"Σε ό,τι αφορά στο δημοσίευμα του Βήματος της 24ης Μαΐου 2014, και προς αποφυγήν τυχόν παρερμηνειών ως προς τις αποφάσεις της Γενικής Γραμματέως ΥΠΕΚΑ Νάντιας Γιαννακοπούλου για παραχώρηση χρήσης αιγιαλού και παραλίας στην Κυπαρισσία και στην Ελαφόνησο, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:
"Οι εν λόγω αποφάσεις δεν έχουν καμία σχέση με παραχώρηση ιδιοκτησίας των περιοχών προς ΤΑΙΠΕΔ ή οποιουσδήποτε άλλους. Πρόκειται για πάγια διαδικασία, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου για τον αιγιαλό και παραλία (ν. 2971/2001), που προβλέπεται κι εφαρμόζεται στην αρχή κάθε τουριστικής περιόδου. Με αυτήν, εξασφαλίζεται ότι σε προστατευόμενες περιοχές και ευπαθή οικοσυστήματα θα ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας, ενώ ταυτόχρονα εξασφαλίζεται και η πρόσβαση του κοινού στη θάλασσα με ποιοτικούς όρους.
Με τις αποφάσεις αυτές, πού εκδίδονται μετά από σχετικό αίτημα συνήθως των οικείων Δήμων, το ΥΠΕΚΑ παρέχει σύμφωνη γνώμη για την απλή χρήση αιγιαλού και παραλίας, όταν οι προς παραχώρηση χώροι εμπίπτουν σε προστατευόμενες περιοχές (π.χ. περιοχές δικτύου Natura 2000), προκειμένου να ασκηθούν δραστηριότητες, που εξυπηρετούν τους λουόμενους ή την αναψυχή του κοινού, με εγκαταστάσεις που δεν είναι μόνιμες και απομακρύνονται στο τέλος της τουριστικής περιόδου. Στις περιπτώσεις αυτές, το ΥΠΕΚΑ γνωμοδοτεί κατόπιν αξιολόγησης των σχετικών αιτημάτων και εκτίμησης των δυνητικών επιπτώσεων στο ευαίσθητο οικοσύστημα των περιοχών από την άσκηση των δραστηριοτήτων, που αναφέρονται στα εν λόγω αιτήματα.
Για τον λόγο αυτόν, εξάλλου, στις αποφάσεις αυτές τίθενται και αυστηροί όροι, που πρέπει να τηρούνται από τους ΟΤΑ και από όσους συνάψουν τη σχετική σύμβαση μίσθωσης για την απλή χρήση του χώρου. Σημειώνεται ότι τέτοιας μορφής αποφάσεις εκδίδονται κάθε χρόνο για όλες τις προστατευόμενες περιοχές, στις οποίες πρόκειται να παραχωρηθεί απλή χρήση αιγιαλού και παραλίας για άσκηση δραστηριοτήτων, που εξυπηρετούν τους λουόμενους ή την αναψυχή κοινού.
Οι αναφερθείσες στο δημοσίευμα του Βήματος αποφάσεις της Γενικής Γραμματέως του ΥΠΕΚΑ για την παραχώρηση για απλή χρήση εκτάσεων στις παραλίες Κυπαρισσίας και Ελαφονήσου, συνιστούν ακριβώς την παραπάνω κατά τον νόμο σύμφωνη γνώμη του Υπουργείου ΠΕΚΑ.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι για τις παραλίες της Κυπαρισσίας είχε εκδοθεί και το έτος 2013 αντίστοιχη απόφαση με τους ίδιους όρους χρήσης και προστασίας, ενώ για την Ελαφόνησο δεν είχε υποβληθεί σχετικό αίτημα στο ΥΠΕΚΑ την περσινή χρονιά."

2 σχόλια:

  1. οτι και να κανει η κυρια,δεν τη ξεπλενει ο νειλος ουτε ο νιαγαρας,πρεπει σιγα σιγα να μαθαινει να πλενει κανενα πιατο,ειναι ο μοναδικος δρομος.χωρις επιστροφη......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. στις επόμενες δεν βρει ούτε το δικό της......

    ΑπάντησηΔιαγραφή

- Παρακαλούμε αφήστε το σχόλιο σας στα Ελληνικά και σε κόσμιο ύφος.
Σχόλια με greeklish και υβριστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.
- H Ομάδα Διαχείρισης του Kyparissia News Blog δεν αντιπαρατίθεται και δεν συνδιαλέγεται με τους αναγνώστες στο πεδίο σχολιασμού, σχετικά με δημοσιεύσεις και άρθρα (με μόνη εξαίρεση διαδικαστικά-λειτουργικά θέματα του ιστολογίου).
- Οι απόψεις των αναγνωστών δεν αντιπροσωπεύουν τις θέσεις του blog και αποτελούν αποκλειστικά προσωπικές τους τοποθετήσεις.