Π. Κατσίβελας: «Είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε ένα άλμα μεγαλύτερο από τη φθορά μας»

Συνεντευξη στο ''ΘΑΡΡΟΣ'' και τον Χ.Χαραλαμποπουλο


Δεν ακυρώνει τις φιλότιμες προσπάθειες που καταβλήθηκαν από το σημερινό δήμαρχο Τριφυλίας, Κ. Κόλλια, μέσα σε ένα δύσκολο οικονομικά περιβάλλον, ο υποψήφιος δήμαρχος Τριφυλίας, επικεφαλής του συνδυασμού «Τριφυλία ξεκινάμε», Π. Κατσίβελας.
Μιλώντας στο «Θάρρος» εξηγεί πως η αναφορά του «το λίγο δεν αξίζει στην Τριφυλία», έχει πολλαπλές ερμηνείες, επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως πρέπει
να αλλάξουν πολλά στη λειτουργία του Δήμου.
Σημειώνει πως «η ζωή χάνεται μόνο με τα μικρά. Πρέπει να δημιουργήσουμε και τα μεγάλα, που θα φέρουν πάλι την ελπίδα, γιατί είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε ένα άλμα μεγαλύτερο από τη φθορά μας».
Δηλώνει, δε, πως, αν εκλεγεί δήμαρχος, θα έχει δύο στόχους: την αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας, αλλά και δράσεις που θα αλλάξουν την εικόνα και, κυρίως, την προοπτική του τόπου.
Δηλώνει, επίσης, πως θα αλλάξουν όλα στον τρόπο λειτουργίας και διάρθρωσης των υπηρεσιών του Δήμου, προκειμένου να δημιουργηθεί πιο λειτουργικό, αλλά κυρίως πιο αποδοτικό μοντέλο, και ταυτόχρονα να γίνει πιο μεθοδική η λειτουργία του.
Όσον αφορά στη συνύπαρξη τριών μεγάλων αστικών κέντρων (Κυπαρισσία, Φιλιατρά, Γαργαλιάνοι) και στις ιδιαιτερότητες που υπάρχουν, απαντά πως «είμαι από αυτούς που πιστεύουν ότι, αφού μπορούμε να ζούμε δίπλα, μπορούμε να διοικηθούμε και μαζί».
Τέλος, δηλώνει πως αντίπαλός του είναι μόνο τα προβλήματα που έχει ο τόπος και επιμένει πως «για μας οι εκλογές είναι μια στάση και όχι ο προορισμός, βέβαιος ότι θα αναλάβουμε τις ευθύνες του τόπου μας».

-Είναι συχνή η αναφορά σας στο ότι «το λίγο δεν αξίζει την Τριφυλία». Αυτό αφορά στα λίγα έργα που ενδεχομένως έχουν γίνει ή σε κάτι διαφορετικό; Είστε ικανοποιημένος από την εικόνα που παρουσιάζει σήμερα ο Δήμος Τριφυλίας; 
Η έννοια του λίγου έχει πολλαπλή στόχευση και ερμηνεία. Εμείς, εκτός από τον τόπο, την Τριφυλία, ως γεωγραφικό αλλά και παραγωγικό όρο, μιλάμε και για τον τρόπο που συνθέτει την τριφυλιακή συνείδηση.
Η Τριφυλία ζει μια φθορά που, πέρα από την οικονομική πλευρά της, που ζούμε όλοι μας, έχει και βαθιά κοινωνική επίπτωση, αλλά και σημαντική πληθυσμιακή συνέπεια.
Δεν πρέπει να παραβλέπουμε ότι σε 10 χρόνια μειώθηκε ο πληθυσμός μας κατά 6.000 κατοίκους, δηλαδή χάθηκε ένα αστικό μας κέντρο. Και όλα αυτά σε έναν τόπο που η πρόνοια έδωσε όλες τις προϋποθέσεις για ανάπτυξη, που δε δημιουργήσαμε και, φυσικά, δε βιώνουμε, και μια τριφυλιακή ψυχή, που δεν μπορεί αυτό να αποδεχτεί.
Βεβαίως, αυτό έχει να κάνει και με όλα αυτά, που δεν έχουν γίνει μέχρι τώρα και έχουν αλλάξει και οι καιροί, αφού κατ’ ουσία χάσαμε σημαντικές δυνατότητες, που μας δόθηκαν στο παρελθόν.
Σήμερα πρέπει να αλλάξουν πολλά, που αφορούν στη λειτουργία του Δήμου μας και να γίνουν ακόμα περισσότερα, χωρίς να ακυρώσουμε τις φιλότιμες προσπάθειες που έγιναν μέσα σε ένα απόλυτα αρνητικό οικονομικό περιβάλλον.

-Κατά τα εγκαίνια του εκλογικού σας κέντρου στους Γαργαλιάνους δηλώσατε ότι «στην πολιτική πρέπει να βάζεις ψηλά τον πήχυ για να πετύχεις το στόχο σου». Θα θέλατε να μας αναλύσετε διεξοδικά τι σημαίνει αυτό;
Είπα και είναι γεγονός ότι στη ζωή πρέπει, εκτός από τους μικρούς πολλούς στόχους που βάζεις και τους οποίους οφείλεις να πετύχεις, να δημιουργήσεις και ένα μεγάλο όνειρο και σκοπό, που θα είναι ο τελικός προορισμός αυτού του τόπου και θα πρέπει απαρέγκλιτα, με μεθοδικότητα και επιμονή, να φτάσεις.
Έτσι, οφείλουμε να προσδιορίσουμε το πώς θέλουμε την Τριφυλία μας και να δουλέψουμε σε βάθος χρόνου να το πετύχουμε.
Η ζωή χάνεται μόνο με τα μικρά. Πρέπει να δημιουργήσουμε και τα μεγάλα, που θα φέρουν πάλι την ελπίδα, γιατί είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε ένα άλμα μεγαλύτερο από τη φθορά μας.

-Αν εκλεγείτε δήμαρχος Τριφυλίας, ποιοι θα είναι οι τομείς στους οποίους θα
δώσετε προτεραιότητα και βαρύτητα; 
Θα υπάρχει διπλή και ταυτόχρονη στόχευση. Θα πρέπει να ασχοληθούμε αποφασιστικά να λύσουμε προβλήματα της καθημερινότητας που έχουν μείνει πίσω και κοντεύουν να μας ξεπεράσουν, όπως η ύδρευση, η καθαριότητα, τα απορρίμματα, η αγροτική οδοποιία, ο φωτισμός κ.ά. Τα αυτονόητα.
Αλλά και όλες τις δράσεις που πρέπει να γίνουν και είναι πολλές, τόσο σε επίπεδο κυβέρνησης όσο και σε επίπεδο περιφέρειας, που θα αλλάξουν την εικόνα, αλλά κυρίως την προοπτική του τόπου μας.

-Ποιο θα είναι το πρόγραμμα των πρώτων 100 ημερών που θα εφαρμόσετε, αν οι ψηφοφόροι του Δήμου σάς τιμήσουν με την ψήφο τους;
Ξέρετε αυτά τα προγράμματα των πρώτων 100 ημερών μάς οδηγούν σε συνειρμούς αναξιοπιστίας και στη λογική αυτή δε θα ήθελα να συμμετέχω. Το βέβαιον είναι ότι θα αλλάξουν όλα στον τρόπο λειτουργίας και διάρθρωσης των υπηρεσιών του Δήμου, θα δημιουργήσουμε ένα πιο λειτουργικό, αλλά κυρίως πιο αποδοτικό μοντέλο, θα νοικοκυρέψουμε τη λειτουργία του και θα την κάνουμε πιο μεθοδική. Θα πάρουν αξία τα τοπικά συμβούλια και οι εκπρόσωποι των κοινοτήτων, αλλά, κυρίως, θα έχουν τη δυνατότητα να λύνουν γρήγορα μικρά καθημερινά προβλήματα.

-Είστε υποψήφιος σε μία περιοχή που, σύμφωνα με όσα πληροφορούμαστε, δεν έχει εμπεδωθεί στους δημότες η ενδοδημοτική συνείδηση [λόγω της ταυτόχρονης συνύπαρξης τριών αστικών κέντρων (Κυπαρισσίας, Φιλιατρών, Γαργαλιάνων)]. Οι πληροφορίες μας αυτές αληθεύουν; Στην περίπτωση που αληθεύουν, πώς προτίθεστε να αντιμετωπίσετε το εν λόγω ζήτημα;
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή . Ο τόπος μας έχει όλα τα φυσικά πλεονεκτήματα, γεγονός που έφερε τους προγόνους μας, που δεν ήταν αφελείς να έρθουν εδώ και δημιουργήσουν μεγάλες πόλεις τη μία δίπλα στην άλλη, αλλά και πολύ μεγάλες κοινότητες, γιατί ο πλούτος που έδινε ο τόπος ήταν πολύ μεγάλος και μπορούσαν όλοι να ζήσουν και να αναπτυχθούν, κι έτσι έγινε.
Η ζωή το έφερε, εκτός από να ζούμε δίπλα, να δημιουργήσουμε πολλαπλές σχέσεις μεταξύ μας, όπου δύσκολα σήμερα διακρίνεις όρια.
Η αλήθεια είναι ότι ο τρόπος που η τότε κυβέρνηση επέβαλε τον «Καλλικράτη» ήταν και βίαιος και κακός, αλλά κυρίως άφησε σκιές και καχυποψίες.
Είμαι από αυτούς που πιστεύουν ότι, αφού μπορούμε να ζούμε δίπλα, μπορούμε να διοικηθούμε και μαζί. Και επειδή ουδέν κακόν αμιγές καλού, πιστεύω ότι μπορούμε το φαινομενικά μειονέκτημα να το μετατρέψουμε σε στρατηγικό μας πλεονέκτημα, κι αυτό οφείλουμε να κάνουμε.

-Το γεγονός ότι ο βασικός σας αντίπαλος, ο κ. Ανδρινόπουλος, προέρχεται από τον ίδιο ιδεολογικά χώρο πιστεύετε ότι θα δυσκολέψει την εκλογή σας;
Έχω δηλώσει εξ αρχής ότι εμείς αντιπάλους έχουμε τα προβλήματα ,που έχει ο Δήμος μας και συνολικότερα ο τόπος μας και όλους τους άλλους υποψηφίους δεν τους βλέπω ως αντιπάλους, απλά σαν ίσως μία άλλη πρόταση.
Πιστεύω ότι το μήνυμα που κομίζουμε για τον τόπο μας είναι τόσο ισχυρό, που δεν έχει ισχυρούς αντιπάλους.
Εμείς κάναμε μια βασική επιλογή. Μιλήσαμε απευθείας με την κοινωνία, με τρόπο σαφή και διάφανο και δημιουργήσαμε το συνδυασμό μας, με σκοπό να υπηρετήσει αναγκαιότητες και όχι ιδιοτέλειες, σκοπούς και όχι σκοπιμότητες. Δε δεχτήκαμε τη λογική των συμφωνιών και της συναλλαγής και, κατά συνέπεια, είναι πολλά αυτά που μας διαφοροποιούν και μας κάνουν να μιλάμε με άλλο κύρος και αξιοπιστία στην κοινωνία μας.

Επιμένω ότι για μας οι εκλογές είναι μια στάση και όχι ο προορισμός, βέβαιος ότι θα αναλάβουμε τις ευθύνες του τόπου μας.

2 σχόλια:

  1. Φίλε Κ. Καλογεροπουλε
    Θέλω να σας συγχαρω για την σταση σας κατα την προεκλογική περίοδο, υπήρξατε ίσως το μοναδικό τοπικό blog που δεν χρωματίστηκε και δεν φανάτισε απλά ενημέρωσε για όλους τους συνδιασμού
    Συγχαρητηρια και πάλι
    Δ.Σ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ ΒΡΕ ΚΑΤΣΙΒΕΛΑ ΤΙ ΣΕ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΤΗ ΝΥΚΤΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ. ΜΕ ΑΛΜΑΤΑΚΙΑ ΘΑ ΤΗΝ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΡΥΦΤΕΙΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

- Παρακαλούμε αφήστε το σχόλιο σας στα Ελληνικά και σε κόσμιο ύφος.
Σχόλια με greeklish και υβριστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.
- H Ομάδα Διαχείρισης του Kyparissia News Blog δεν αντιπαρατίθεται και δεν συνδιαλέγεται με τους αναγνώστες στο πεδίο σχολιασμού, σχετικά με δημοσιεύσεις και άρθρα (με μόνη εξαίρεση διαδικαστικά-λειτουργικά θέματα του ιστολογίου).
- Οι απόψεις των αναγνωστών δεν αντιπροσωπεύουν τις θέσεις του blog και αποτελούν αποκλειστικά προσωπικές τους τοποθετήσεις.