Το "Τρενοτεχνείο" στην "Ημερησία"

Με τον τίτλο "Ένα παλιό μηχανουργείο του ΟΣΕ που μετατράπηκε σε... «ΤΡΕΝΟΤΕΧΝΕΙΟΝ»", η Γιώτα Μιχοπούλου αναφέρεται στον πολυχώρο που εμπνεύστηκε και δημιούργησε στην πόλη μας ο Νίκος Καλογερόπουλος, σε σχετικό δημοσίευμα για την εφημερίδα "Ημερησία".
Συγκεκριμένα το δημοσίευμα αναφέρει:
«Εδώ «Τρενοτεχνείον» χώρος Τέχνης και Πολιτισμού, πρώην Σκουπιδότοπος!!! Καλώς ήλθατε!» Έγραψε ο Νίκος Καλογερόπουλος στην είσοδο του κτιρίου πίσω από τον παροπλισμένο σιδηροδρομικό σταθμό της Κυπαρισσίας και μας άφησε πάλι άφωνους. Η έκπληξη είναι ακριβώς αυτό που χαρακτηρίζει τον δημοφιλή ηθοποιό. 'Όταν δεν κάνει θόρυβο, τότε είναι σίγουρο πως ετοιμάζει κάτι «θορυβώδες». Αυτό λατρεύουν και οι φίλοι του σε αυτόν. Το γεγονός της «μη απουσίας» του. Μπορείς να κάνεις χρόνια να τον δεις, αλλά δεν σου λείπει καθόλου γιατί ξέρεις ότι κάπου εκεί έξω κάνει πράγματα, «μαγειρεύει» καταστάσεις για να κάνει τη ζωή του, αλλά και τη ζωή των άλλων καλύτερη. «Η ζωή είναι άνοστη αν δεν της βάλεις και λίγο αλατοπιπεράκι. Δεν τρώγεται», λέει ο ίδιος γελώντας.
Και τώρα κάτι έχει «μαγειρέψει» πάλι στη Μεσσηνία που φιλοδοξεί να γίνει σημείο πολιτιστικής αναφοράς σε ολόκληρο το δυτικό άξονα. «Το έργο που βλέπετε έγινε από την τρέλα πέντε ανθρώπων που πίστεψαν ότι μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο. Ο χρόνος θα δείξει αν καλά κάναμε ή αν καλά πάθαμε», λέει ο ίδιος περιγράφοντας το καινούργιο πνευματικό «παιδί» του το «Τρενοτεχνείο».
Η ιδέα για τη δημιουργία του συγκεκριμένου αυτού πολιτιστικού πολυχώρου «3 φιλλλίας» (όπως γράφει στο φυλλάδιο) που στεγάζεται σε ένα παλιό μηχανουργείο του ΟΣΕ έκτασης 200 τ.μ, γεννήθηκε τον Οκτώβριο του 2012 από την ανάγκη του καλλιτέχνη να βρει έναν δικό του χώρο έκφρασης. «Πάντα ήθελα να βρω ένα χώρο να στεγαστώ. Μια ζωή «αμαρτωλός»καλόγερος και άστεγος ήμουν. Ο χώρος προέκυψε ξαφνικά ενώ βρισκόμουν σε περιοδεία ανά την Ελλάδα με τους «Άπορους άρχοντες» και την ορχήστρα για να τραγουδήσουμε και να παρουσιάσω τις «Αλογόμυγες»,το καινούργιο μου βιβλίο με 140 δικά μου τραγούδια.
Τα παράτησα όλα και έπεσα με τα μούτρα στη δουλειά. Το τελειώσαμε τον Ιούλιο του 2013 και το εγκαινίασαν τα φιλαράκια μου, ο Κιμούλης με τη «Μήδεια» και ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου με συναυλία πέρσι το Σεπτέμβρη.
Μαζευτήκαμε περισσότερα από δυο χιλιάδες άτομα. Έγινε χαμός.
Φέτος περιμένουμε τουλάχιστον πέντε χιλιάδες»,συμπληρώνει και το πρόσωπό του φωτίζεται από τον ενθουσιασμό. Σε αυτό το «ταξίδι», όπως περιγράφει το συγκεκριμένο του εγχείρημα είχε συνοδοιπόρους τους φίλους του, οι οποίοι τον στήριξαν και πρόσφεραν εθελοντικά την προσφορά τους, έτσι ώστε αυτός ο χώρος συνολικής έκτασης δεκατεσσάρων στρεμμάτων που ήταν γεμάτος σκουπίδια να μετατραπεί σε χώρο ψυχαγωγίας και πολιτισμού για όλο το χρόνο. Ο ίδιος εκτός από τη ψυχούλα του κατέθεσε και όλες τις οικονομίες και τα κέρδη του από τη μέχρι τώρα δουλειά του «Δώσαμε ζωή σε έναν χώρο που ήταν σκουπιδότοπος. Βγάλαμε τριανταοκτώ φορτηγά σκουπίδια και μπάζα. Ο χώρος έγινε ένα κόσμημα. Τα πάντα εδώ μέσα είναι χειροποίητα. Παλιοί στρωτήρες γραμμών και παλιές ράγες ανακυκλώθηκαν και ξαναζωντάνεψαν. Έξω στρώσαμε γκαζόν για να κάθεται ο κόσμος κάτω από τα αστέρια και να γουστάρει. Γουστάρω κι εγώ. Βάζω τη ψυχή μου και ό,τι αυτή κουβαλάει μέσα της το καταθέτω εδώ και το μεταφέρω σε αυτούς που έρχονται. Νιώθω ότι κάνω το χρέος μου. Έπρεπε να το είχα κάνει εδώ και πάρα πολύ καιρό. Μου πρότειναν να δουλέψω σε πολλά μαγαζιά στην Αθήνα και στην επαρχία, ακόμη και τζάμπα και αρνήθηκα. Η Τριφυλλία δεν είχε τίποτε κι εγώ έπρεπε να το «στήσω» το στέκι. Ευχαριστώ ιδιαίτερα τη φίλη μου μηχανικό Μπέσσυ Πλέτσα, τον Αλέκο Τσελονδρέ και όποιον άλλον κατάλαβε τι κάνουμε εδώ μέσα.» λέει χαρακτηριστικά ο ηθοποιός, ο οποίος δε κρύβει ότι πολεμήθηκε από τους ντόπιους που τον αντιμετώπισαν ανταγωνιστικά .
Η μεγάλη όμως μαεστρία του Νίκου Καλογερόπουλου είναι ότι καταφέρνει να περνά με τρόπο αυτά που θέλει. Θεωρεί δε, ότι η Τέχνη είναι η μόνη διέξοδος για να ξεπεράσει η Ελλάδα τα προβλήματα. «Δεν έχεις άλλο παράθυρο να ανοίξεις για να βγεις στον ήλιο πέρα από αυτήν. Με τι θα βγεις; Με τη Φυσική και τη Χημεία; Οι Φυσικοί και οι Χημικοί φτιάχνουν αέρια και όπλα, δηλητηριάζουν τον αέρα και το νερό μας. Έθεσαν την Επιστήμη στην υπηρεσία του κέρδους. Δεν έχουμε άλλη διέξοδο εκτός από τη Τέχνη και την Ποίηση. Τα είπαν πολύ καιρό πριν οι παππούδες μας, τα είπαν οι ποιητές μας. «Σύντροφοι μη ξεχάσετε να πάρετε νερό, το μέλλον κρύβει πολλή ξηρασία»,είπε κάποτε ο ποιητής Μιχάλης Κατσαρός που κατάγεται από την Τριφυλλία»….
Το επίθετο που χαρακτηρίζει το Νίκο Καλογερόπουλο είναι το «πολύ».
Πολύ ανατρεπτικός, πολύ μερακλής, πολύ ονειροπόλος, πολύ αυθεντικός, πολύ συνεπής, πολύ σοφός, πολύ Έλληνας, γεγονός που το φωνάζει βάζοντας μια τεράστια ελληνική σημαία πάνω στο κτίριο . «Εγώ δεν είμαι ούτε αριστερός, ούτε δεξιός, ούτε με τους φτωχούς, ούτε με τους πλούσιους. Είμαι με τους σοφούς. Πάντα υπάρχουν σοφοί πίστεψέ με, μόνο που είναι μειοψηφία», συμπληρώνει γελώντας.
Την ίδια ώρα ετοιμάζει πυρετωδώς το πρόγραμμα των εκδηλώσεων που θα φιλοξενηθούν στον ολοκαίνουργιο αυτό χώρο φέτος το καλοκαίρι.
Τις φετινές εμφανίσεις θα ανοίξει η Δήμητρα Γαλάνη στις 18 Ιουλίου, ενώ προγραμματίζονται συναυλίες με τους Μαραβέγια, Παπακωνσταντίνου, Μποφίλιου, Αγγελάκα, Ρεμπούτσικα, Νικολόπουλο, Βιτάλη, Θαλασσινό, Χαρούλη, Ανδρεάτο, Στόκα, Θηβαίο, Πασχαλίδη κ.α.
Ο ίδιος δηλώνει ότι του λείπει πολύ ο κινηματογράφος και για αυτό μελετάει παράλληλα ένα σενάριο του Τάσου Αλεξάκη για μια κοινωνικοπολιτική ταινία που εκτυλίσσεται στη Μάνη, ενώ όταν βρει λίγο χρόνο σκοπεύει να γυρίσει σε ταινία του «Κυνικούς» που τόσα χρόνια αναβάλλει. Αφήνουμε το «Τρενοτεχνείο» με τη βεβαιότητα ότι ο Νίκος Καλογερόπουλος είναι ένας άνθρωπος που δεν ησυχάζει ποτέ.
Αυτοσυγκέντρωση, αυτοαναθεώρηση, ανασυγκρότηση, συγγραφή, ψάξιμο κι ενεργοποίηση, είναι τα στοιχεία που τον χαρακτηρίζουν. Αυτή τη στιγμή δηλώνει έτοιμος να ξεκινήσει ακόμη ένα ταξίδι. Δεν του ζητάμε να μας το περιγράψει.
Εξάλλου η ταμπέλα στην έξοδο τα λέει όλα «….Ώσπου στο τέλος ένιωσα κι ας με έλεγαν τρελό, ότι από ένα τίποτε γίνεται ο Παράδεισος….»

1 σχόλιο:

  1. στο ρεπορταζ αναφερετε οτι ο νικολας παραπονιεται πως οι κυπαρισσιοτες δεν πατησανε όλο το χειμώνα και πως δεν στηριξάν την προσπαθεια? οι πρωην και νυν δχ εχουν παει ποτέ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

- Παρακαλούμε αφήστε το σχόλιο σας στα Ελληνικά και σε κόσμιο ύφος.
Σχόλια με greeklish και υβριστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.
- H Ομάδα Διαχείρισης του Kyparissia News Blog δεν αντιπαρατίθεται και δεν συνδιαλέγεται με τους αναγνώστες στο πεδίο σχολιασμού, σχετικά με δημοσιεύσεις και άρθρα (με μόνη εξαίρεση διαδικαστικά-λειτουργικά θέματα του ιστολογίου).
- Οι απόψεις των αναγνωστών δεν αντιπροσωπεύουν τις θέσεις του blog και αποτελούν αποκλειστικά προσωπικές τους τοποθετήσεις.