Eρωτηση στη Βουλη της κας Ναντιας Γιαννακοπουλου για την αγορα του ελαιολαδου.

Η κα Γιαννακοπουλου,βουλευτης του ΠΑΣΟΚ στη Μεσσηνια κατεθεσε ερωτηση στον  υπουργο Αγροτικης Αναπτυξης κ.Σκανδαλιδη σχετικα με την αγορα και τις τιμες του ελαιολαδου.Το κειμενο της ερωτησης εχεις ως εξης: 
''Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας ʽΕλευθερίαʼ και έρευνες παραγωγών, παρατηρείται έντονη πτώση του ενδιαφέροντος στην Ευρώπη για αποθέματα ελαιόλαδου. Η μικρής έκτασης κινητικότητα που παρατηρείται στην αγορά του ελαιολάδου δεν επιφέρει ανοδικό κλίμα στις τιμές. Αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό, διότι υπό φυσιολογικές συνθήκες από τα μέσα του Αυγούστου και μετά οι διαθέσιμες ποσότητες βρώσιμων ελαιολάδων είναι εξαιρετικά περιορισμένες, με αποτέλεσμα να καταγράφονται ανοδικές τάσεις στις τιμές τους.
Επρόκειτο για μια εποχική άνοδο των τιμών, η οποία κρατούσε μέχρι τις αρχές του Νοεμβρίου, δηλαδή μέχρι να μπουν στην αγορά οι πρώτες ποσότητες φρέσκου ελαιολάδου, που οδηγούσαν σε πτώση τις τιμές. Αλλά ήταν σημαντικό ότι οι τιμές ξεκινούσαν από ψηλά. Φέτος τα μεγάλα αποθέματα ελαιολάδου στην Ισπανία, η αναμενόμενη υψηλή παραγωγή σε όλη τη Μεσόγειο, σε συνδυασμό με την πτώση της κατανάλωσης, δεν ευνόησαν την άνοδο των τιμών.
Επιπροσθέτως, η ζήτηση ελαιόλαδου δεν έχει ανοίξει, ενώ αναφορικά με τις τιμές, τον προηγούμενο μήνα κατέγραψαν ένα μικρό σκαμπανέβασμα και τίποτα περισσότερο. Αξιοσημείωτο είναι ότι ακόμη και αυτοί που παράγουν έξτρα παρθένο ελαιόλαδο έχουν πετύχει οριακά καλύτερες τιμές αυτό το διάστημα, αλλά όχι τις αναμενόμενες, ενώ οι τιμές παραγωγού δεν έχουν περιθώρια ανόδου εκτός από τις μικρές μεταβολές που παρατηρούνται για συγκυριακούς λόγους.
Συνοπτικά, τα στοιχεία που καθορίζουν την πορεία της αγοράς του ελαιολάδου την περίοδο αυτή είναι τα εξής:
- Η Ισπανία αναμένεται το Νοέμβριο να διαθέτει αποθέματα 800.000 τόνων ελαιολάδου. Κατά συνέπεια δεν υπάρχει πιθανότητα το επόμενο διάστημα να αυξηθούν οι τιμές του ελαιολάδου λόγω έλλειψης πρώτης ύλης.
- Το δεύτερο στοιχείο είναι ότι τη νέα χρονιά αναμένεται παραγωγή ρεκόρ στη λεκάνη της Μεσογείου. Δηλαδή τα διαθέσιμα αποθέματα ελαιολάδου θα αυξηθούν πολύ περισσότερο.
- Η κατανάλωση ελαιολάδου παρουσιάζει στοιχεία κάμψης. Στην Ελλάδα παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι η κατανάλωση τυποποιημένου ελαιολάδου έχει καταγράψει πτώση γύρω στο 20%. 
Κατόπιν αυτών,
Ερωτάται ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
1.   Ποια είναι η στρατηγική της κυβέρνησης για το ελαιόλαδο και ποια η πορεία εφαρμογής της;
2.   Πώς σκοπεύει η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει την πτώση της ζήτησης στην αγορά ελαιόλαδου, σε συνδυασμό με το χαμηλό επίπεδο των τιμών του παραγωγού και την άσχημη οικονομική κατάσταση της αγροτικής οικογένειας που δημιουργούν ένα παρατεταμένο κλίμα ανέχειας στην ύπαιθρο;''

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

- Παρακαλούμε αφήστε το σχόλιο σας στα Ελληνικά και σε κόσμιο ύφος.
Σχόλια με greeklish και υβριστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.
- H Ομάδα Διαχείρισης του Kyparissia News Blog δεν αντιπαρατίθεται και δεν συνδιαλέγεται με τους αναγνώστες στο πεδίο σχολιασμού, σχετικά με δημοσιεύσεις και άρθρα (με μόνη εξαίρεση διαδικαστικά-λειτουργικά θέματα του ιστολογίου).
- Οι απόψεις των αναγνωστών δεν αντιπροσωπεύουν τις θέσεις του blog και αποτελούν αποκλειστικά προσωπικές τους τοποθετήσεις.