Χρηματοδοτήσεις Νοσοκομειων - Δεν κινδυνεύουν λένε οι διοικητές.

Π.Μποζος                                  Γ.Μπεζος
Δεν υπάρχει θέμα αναστολής της χρηματοδότησης στα νοσοκομεία της Μεσσηνίας, το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και το ΤΕΙ Καλαμάτας, όπως δηλώνουν οι διοικητές των νοσηλευτικών ιδρυμάτων Καλαμάτας και Κυπαρισσίας Γιώργος Μπέζος και Πάνος Μπόζος, ο πρύτανης Θεόδωρος Παπαθεοδώρου και ο πρόεδρος του ΤΕΙ Ανδρέας Κανάκης. Αφορμή για την επικοινωνία μαζί τους, το χθεσινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία», με τίτλο «Τέρμα τα λεφτά σε 44 νοσοκομεία και 20 Πανεπιστήμια, ΤΕΙ».



Το δημοσίευμα
Το χθεσινό δημοσίευμα της «Ελευθεροτυπίας» ανέφερε: «Σύμφωνα με επιστολή που απέστειλε το υπουργείο Οικονομικών στα υπουργεία Υγείας, Παιδείας και Εσωτερικών, δόθηκε εντολή να “μην εγκριθεί η μηνιαία επιχορήγηση 7%” σε 65 φορείς, καθώς αρνούνται να κοινοποιήσουν τα οικονομικά στοιχεία, βάσει των οποίων θα σχηματιστεί η πλήρης εικόνα για το έλλειμμα και τις υποχρεώσεις της γενικής κυβέρνησης.
Πάντως, από τα έως τώρα στοιχεία που έχουν αποσταλεί και στην Ελληνική Στατιστική Αρχή το έλλειμμα του προϋπολογισμού διαμορφώνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, στο 9,7% με 9,8%, ελαφρώς υψηλότερο από το 9,5% που ανακοίνωσε προ μηνός η κυβέρνηση και το 9,6% της τρόικας. Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ακόμη κι αν είναι ελλιπή, θα κοινοποιηθούν στη Eurostat στα τέλη του μήνα.
Οι φορείς στους οποίους η επιχορήγηση κόπηκε από αυτόν το μήνα και δεν πρόκειται να ξαναδοθεί μέχρι να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, όπως σημείωνε αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου, είναι:

1. Υπουργείο Παιδείας. Δεν παίρνουν καμία επιχορήγηση 20 ΑΕΙ, ΤΕΙ και ερευνητικά ιδρύματα. Μεταξύ αυτών είναι το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Πάντειο Πανεπιστήμιο, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, η Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, το Πανεπιστήμιο Κρήτης και πλήθος ΤΕΙ από όλη τη χώρα. Κι αν κάποια ΤΕΙ έχουν ταμειακά υπόλοιπα, όπως σημείωνε ο ίδιος παράγοντας, το ερώτημα είναι μέχρι πότε θα τους φτάσουν αυτά για να κινηθούν.

2. Υπουργείο Υγείας. Σε σύνολο 134 νοσοκομείων στοιχεία έχουν αποστείλει τα 90 - μεταξύ των οποίων και τα μεγάλα νοσηλευτικά ιδρύματα. Τα 44 νοσοκομεία “μικρότερου” μεγέθους που δεν έστειλαν τα στοιχεία δε θα παίρνουν πλέον χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό.

3. Υπουργείο Εσωτερικών. Το κόψιμο της επιχορήγησης αφορά στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης, το οποίο δεν έχει αποστείλει τα στοιχεία που του έχουν ζητηθεί».


Δεν ανησυχούν
Οι διοικητές των Νοσοκομείων Καλαμάτας και Κυπαρισσίας Γιώργος Μπέζος και Πάνος Μπόζος μάς είπαν ότι οι υπηρεσίες τους έχουν στείλει όλα τα οικονομικά στοιχεία στο υπουργείο, οπότε θεωρούν ότι τα δικά τους ιδρύματα δεν είναι μέσα στα 44, για τα οποία σύμφωνα με το ρεπορτάζ σταματά η χρηματοδότηση.

«Το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου έχει απαντήσει για όλα τα στοιχεία και για τα αποθεματικά του» σημείωσε χθες στο «Θ» ο πρύτανης Θεόδωρος Παπαθεοδώρου. «Δεν αντιμετωπίζουμε τέτοιο πρόβλημα, γιατί έχουμε ανταποκριθεί σε ό,τι στοιχεία μας έχει ζητήσει το υπουργείο».

Και ο πρόεδρος του ΤΕΙ Καλαμάτας Ανδρέας Κανάκης, παρατήρησε: «Δεν ανήκουμε σε αυτή την κατηγορία. Δώσαμε ό,τι στοιχεία μας είχαν ζητήσει, δεν έχουμε καμία εκκρεμότητα με το υπουργείο. Εμείς απαντούμε κάθε μήνα εγκαίρως για τα οικονομικά στοιχεία και στο υπουργείο Οικονομικών, και στο Εσωτερικών και στο Παιδείας. Επειδή είμαστε τυπικοί σε αυτό το θέμα, δεν ανησυχώ».

Μ.Ν.

απο το ''ΘΑΡΡΟΣ''

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

- Παρακαλούμε αφήστε το σχόλιο σας στα Ελληνικά και σε κόσμιο ύφος.
Σχόλια με greeklish και υβριστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.
- H Ομάδα Διαχείρισης του Kyparissia News Blog δεν αντιπαρατίθεται και δεν συνδιαλέγεται με τους αναγνώστες στο πεδίο σχολιασμού, σχετικά με δημοσιεύσεις και άρθρα (με μόνη εξαίρεση διαδικαστικά-λειτουργικά θέματα του ιστολογίου).
- Οι απόψεις των αναγνωστών δεν αντιπροσωπεύουν τις θέσεις του blog και αποτελούν αποκλειστικά προσωπικές τους τοποθετήσεις.