Εκδήλωση στην Κυπαρισσία για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική



Του Κωστα Μπουρα,απο την ''ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ''

Η μεταρρύθμιση της ΚΑΠ με τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από αυτή και τις προοπτικές μετά το 2013, ήταν το θέμα της ιδιαίτερα σημαντικής ημερίδας που πραγματοποιήθηκε από το ΟΓΕΕΚΑ "Δήμητρα" Κυπαρισσίας το απόγευμα της Παρασκευής. Στην εκδήλωση έγινε αναφορά τόσο στις στοχεύσεις της νέας ΚΑΠ όσο και παρουσίαση των ελληνικών θέσεων πάνω στα νέα ζητήματα που τίθενται.
Η ημερίδα άνοιξε με το καλωσόρισμα του υπευθύνου του ΟΓΕΕΚΑ "Δήμητρα" Γιώργο Τσουμάνη, ενώ σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο υφυπουργός Οικονομικών Δημήτρης Κουσελάς, ο οποίος τόνισε ότι η νέα ΚΑΠ πρέπει να είναι πιο πράσινη και πιο αποδοτική για τους αγρότες. "Να έχουμε τρόφιμα ποιοτικά και ασφαλή, διαπραγματευόμαστε το ύψος των επιδοτήσεων και όχι αν υπάρχουν μετά το 2013", τόνισε υπογραμμίζοντας ότι χρειάζονται μέτρα και νέες πρωτοβουλίες.
Η βουλευτής Νάντια Γιαννακοπούλου επισήμανε από την πλευρά της ότι το πιο σημαντικό είναι να επεξεργαστούμε ποιες είναι οι προοπτικές αυτής της ανάπτυξης σε σχέση με την υπάρχουσα ΚΑΠ και τη νέα αγροτική πολιτική και να ανατρέψουμε τα αρνητικά σημερινά δεδομένα.
Ο αντιπεριφερειάρχης Χρήστος Μαλαπάνης τόνισε ότι στην χώρα μας πρέπει να αναδειχθεί η παραγωγή και η αγροτική παραγωγή, μια παραγωγή όμως για το ράφι και όχι για τις αποσύρσεις και τις επιδοτήσεις.
Ο δήμαρχος Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας τόνισε ότι τα δύο ΟΓΕΕΚΑ του δήμου αποτελούν στολίδια επισημαίνοντας παράλληλα για τον αγροτικό τομέα ότι έχει ανάγκη να στηριχθεί από προωθητικές δράσεις και από έργα υποδομής.

Ο διευθυντής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας Αντώνης Παρασκευόπουλος τόνισε ότι η νέα ΚΑΠ πρέπει να είναι πιο πράσινη, πιο δίκαιη, πιο αποδοτική και πιο αποτελεσματική.
Την έναρξη της ημερίδας κήρυξε η πρόεδρος του ΟΓΕΕΚΑ "Δήμητρα" Αγγελική Μπούρα σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι τρεις είναι οι στόχοι της νέας ΚΑΠ: ποιότητα προϊόντων, προστασία περιβάλλοντος, ενίσχυση της επιχειρηματικής νοοτροπίας και παράλληλα η ασφάλεια.
"Στην προσπάθεια που κάνει η χώρα μας για εξωστρέφεια ο αγροτικός τομέας μπορεί να γίνει η ατμομηχανή της. Ικανή και αναγκαία συνθήκη για αυτό είναι να ενισχυθεί το ανθρώπινο δυναμικό που υπάρχει στον αγροτικό τομέα. Στόχος του "Δήμητρα" είναι να συμβάλει μέσω της εκπαίδευσης και της κατάρτισης στη δημιουργία του επαγγελματία αγρότη και όχι κατ΄ επάγγελμα αγρότη. Ο Οργανισμός στοχεύει στην καλλιέργεια συνείδησης του αγρότη για ανάπτυξη ποιοτικής, ανταγωνιστικής γεωργίας. Η γνώση και οι δεξιότητες είναι τόσο σημαντικό περιουσιακό κομμάτι όσο και η ίδια τους η γη" τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Μπούρα. Αναφέρθηκε επίσης στις ομάδες - στόχους που έχουν χαραχθεί από το "Δήμητρα" και είναι οι νέοι αγρότες, οι ειδικές δυναμικές ομάδες αγροτών και τέλος οι γυναίκες. Μίλησε επίσης για μια ευρωπαϊκή έρευνα που έγινε και έδειξε ότι μόλις το 5,4% των Ελλήνων αγροτών έχει λάβει κάποιο είδος εκπαίδευσης, όταν ο κοινοτικός μέσος όρος είναι 20%, ενώ στην Ολλανδία ξεπερνά το 71%.
Ειδικότερα στο θέμα της ημερίδας αναφέρθηκε η γενική γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γεωργία Μπαζώτη-Μητσώνη, σημειώνοντας ότι το 2013 είναι έτος ορόσημο αφού ξεκινά μια καινούργια ΚΑΠ. "Θεωρούμε ότι η συμφωνία του ΠΟΕ θα έχει μπει σε εφαρμογή, έχουμε ένα νέο προϋπολογισμό για την Ε.Ε. και μέχρι τότε η ελληνική γεωργία πρέπει να έχει μπει σε μια ρότα για να ακολουθήσει τις εξελίξεις. Η νέα ΚΑΠ θέλει να ανταποκριθεί στις προκλήσεις για τη διατροφική κρίση, την αστάθεια τιμών, τις προκλήσεις απέναντι στο περιβάλλον. Τα εργαλεία που διαθέτει σήμερα είναι οι άμεσες ενισχύσεις, κάποια εργαλεία για τις αγορές και ένα πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης. Ολα αυτά δρουν συμπληρωματικά. Ταυτόχρονα υπάρχει ένας προϋπολογισμός ο οποίος αυτή την στιγμή είναι το 41,7 του συνόλου του προϋπολογισμού της Ε.Ε. Η ΚΑΠ πρέπει να αλλάξει και η ανακοίνωση της επιτροπής γι' αυτές τις αλλαγές λέει ότι συνεχίζεται η αποδέσμευση των ενισχύσεων, γίνεται η ΚΑΠ πιο πράσινη και γίνεται πιο ισόρροπη εδαφικά, ενισχύοντας περιοχές που έχουν προβλήματα. Επιπλέον μιλάει για μια καλύτερη κατανομή των επιδοτήσεων, πιο ισορροπημένη ανάμεσα στα κράτη-μέλη. Βάζει επίσης ένα καλό στοιχείο με το οποίο συμφωνούμε που είναι το ανώτατο σημείο στις επιδοτήσεις. Ακόμη βάζει κάποια ειδικά μέτρα για μικρούς παραγωγούς και επιπλέον αφήνει το δικαίωμα να γίνει μια καλύτερη στόχευση των επιδοτήσεων, δηλαδή να δοθούν οι επιδοτήσεις στους ενεργούς αγρότες, οι οποίοι θα ορίζονται από τα κράτη-μέλη" ανέφερε η κ. Μπαζώτη-Μητσώνη.
Αναφερόμενη στις ελληνικές θέσεις υποστήριξε ότι είμαστε υπέρ μιας ισχυρής ΚΑΠ με επαρκείς πόρους που θα μπορέσει να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στις νέες περιβαλλοντικές προκλήσεις και στις προσδοκίες των Ευρωπαίων πολιτών, που θα οδηγεί στην ανταγωνιστικότητα και τη βιωσιμότητα της γεωργίας και θα συμβάλλει στην ανάπτυξη και στην απασχόληση: "Σε γενικές γραμμές συμφωνούμε με την πρόταση της Επιτροπής. Διατήρηση των 2 πυλώνων, συμπληρωματικών και διακριτών. Η προσέγγιση των άμεσων ενισχύσεων που βασίζεται μόνο στην συνολική ΕΓΕ κάθε χώρας είναι παράλογη και άδικη καθώς δεν είναι συμβατή με τις αρχές της ΚΑΠ.
Στα κριτήρια για την αναδιανομή των πόρων ανάμεσα στα κράτη-μέλη θα πρέπει να συμπεριληφθούν: το υφιστάμενο επίπεδο ενισχύσεων, η απασχόληση στη γεωργία, η συμμετοχή της γεωργίας στο ΑΕΠ, η συνολική έκταση των μειονεκτικών περιοχών, ο συνολικός αριθμός των εκμεταλλεύσεων και η μέση ενίσχυση ανά εκμετάλλευση. Τα κριτήρια διαχωρισμού των περιφερειών θα πρέπει να δημιουργούν τους λιγότερους δυνατούς κλυδωνισμούς και ταυτόχρονα να ωθούν την παραγωγική διαδικασία. Υποστηρίζουμε την ύπαρξη μεγάλης μεταβατικής περιόδου για την ομαλή προσαρμογή και την σταδιακή απορρόφηση των οικονομικών επιπτώσεων από τη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ. Η «πράσινη συνιστώσα» της ενίσχυσης μπορεί να είναι μια θετική εξέλιξη, να βελτιώσει την περιβαλλοντική απόδοση της ΚΑΠ, να την συνδέσει πιο αποτελεσματικά με τους στόχους του «Ευρώπη 2020» και να κάνει την ΚΑΠ περισσότερο αποδεκτή από την κοινωνία.
Ομως τα μέτρα πρέπει να είναι απλά, κατανοητά και εφαρμόσιμα, προσαρμοσμένα στις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής, από τους γεωργούς που χρειάζονται επιπλέον κίνητρα για το σκοπό αυτό καθώς οι επιπλέον υποχρεώσεις δυσχεραίνουν την ανταγωνιστική τους θέση στην παγκόσμια αγορά ή στην εσωτερική αγορά λόγω εισαγωγών προϊόντων που έχουν παραχθεί με απλούστερες μεθόδους και υποχρεώσεις.
Θα πρέπει να δοθεί στα κράτη-μέλη ευελιξία ως προς τα μέτρα που θα πρέπει να εφαρμόζουν για τη χορήγηση της "πράσινης συνιστώσας". Να υπάρχει σαφής διάκριση με τα υπάρχοντα περιβαλλοντικά μέτρα του Β’ πυλώνα αλλά και με την πολλαπλή συμμόρφωση ώστε να μην υπάρξουν επικαλύψεις.
Η εισαγωγή της "πράσινης συνιστώσας" πρέπει να γίνει με απλό τρόπο ώστε να μην επιφέρει αύξηση της γραφειοκρατίας για τους παραγωγούς και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Θεωρούμε απαραίτητη την ιδιαίτερη αντιμετώπιση των ορεινών, απομακρυσμένων, νησιωτικών καθώς και περιοχών με φυσικά μειονεκτήματα. Οι περιοχές αυτές είναι λιγότερο ανταγωνιστικές και η γεωργία θα εγκαταλειφθεί αν δεν αντιμετωπιστούν ευνοϊκότερα. Είμαστε θετικοί στην εισαγωγή ανώτατου ορίου ενισχύσεων. Το μέτρο θα κάνει την ΚΑΠ δικαιότερη. Οι μεγάλες και ανταγωνιστικές γεωργικές εκμεταλλεύσεις δεν έχουν ανάγκη στήριξης. Θέλουμε οι πόροι που θα εξοικονομηθούν να κατανεμηθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο και όχι εντός του κράτους - μέλους. Είμαστε ευέλικτοι στην πρόταση της Επιτροπής. Οι συνδεδεμένες ενισχύσεις πρέπει να είναι αυστηρά καθορισμένες για να μην δημιουργούν άνισες συνθήκες ανταγωνισμού εντός της ΕΕ.
Απλοποίηση, μείωση ελεγκτικού φόρτου. Μεταφορά κάποιων υποχρεώσεων στην «πράσινη συνιστώσα». Σαφής διαχωρισμός με τις απαιτήσεις της «πράσινης συνιστώσας». Ο ορισμός του ενεργού αγρότη είναι κομβικής σημασίας , θα πρέπει να υπάρχουν κατευθυντήριες γραμμές από την ΕΕ αλλά ο ακριβής ορισμός να αφήνεται στην διακριτική ευχέρεια κάθε κράτους - μέλους.
Τα μέτρα αγοράς πρέπει να περιλαμβάνουν όλα τα προϊόντα και να αποτελούν δίχτυ ασφαλείας σε περιόδους κρίσεων με εύκολες διαδικασίες για τους γεωργούς. Στόχος η στήριξη των παραγωγών και η εξυγίανση στο σύνολο της διατροφικής αλυσίδας. Ενίσχυση της διαπραγματευτικής δύναμης των αγροτών μέσω της καλύτερης και ταχύτερης δικτύωσής τους. Κίνητρα για συντόμευση της αλυσίδας. Δημιουργία παρατηρητηρίου τιμών σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Προώθηση της συμβολαιακής γεωργίας. Κανονιστικά μέτρα για τους μεγάλους λιανοπωλητές σε ευρωπαϊκό επίπεδο με σκοπό την αποτροπή χρήσης καταχρηστικών πρακτικών. Στις διμερείς συμφωνίες της ΕΕ να υπάρχει αμοιβαία αναγνώριση και προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων και προτύπων εμπορίας. Στα κριτήρια που θα χρησιμοποιηθούν για την κατανομή των πόρων να ληφθούν υπόψη οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής ανά κράτος - μέλος.
Δυνατότητα ευελιξίας ώστε τα μέτρα να προσαρμόζονται στις δικές μας προτεραιότητες. Προσανατολισμός στην πράσινη ανάπτυξη. Μετριασμός των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής γεωργίας. Διατήρηση της απασχόλησης στην περιφέρεια. Προώθηση της εδαφικής συνοχής. Προώθηση νέων φιλοπεριβαλλοντικών τεχνολογιών και καινοτομίας. Βιώσιμη διαχείριση των φυσικών πόρων".
Ακολούθησε διάλογος με το κοινό, ενώ κατατέθηκαν αρκετές ερωτήσεις από αγρότες αλλά και παρατηρήσεις σχετικά με τις επιδοτήσεις.
Στην ημερίδα παρευρέθηκαν επίσης ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου Δημήτρης Δράκος, ο πρόεδρος της ΕΑΣ Βασίλης Κοζομπόλης, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Παναγιώτης Αλευράς και Γιώργος Μπακούρος, ο διευθυντής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Μεσσηνίας Γιώργος Παληαρούτας, πρόεδροι αγροτικών συλλόγων, κ.ά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

- Παρακαλούμε αφήστε το σχόλιο σας στα Ελληνικά και σε κόσμιο ύφος.
Σχόλια με greeklish και υβριστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.
- H Ομάδα Διαχείρισης του Kyparissia News Blog δεν αντιπαρατίθεται και δεν συνδιαλέγεται με τους αναγνώστες στο πεδίο σχολιασμού, σχετικά με δημοσιεύσεις και άρθρα (με μόνη εξαίρεση διαδικαστικά-λειτουργικά θέματα του ιστολογίου).
- Οι απόψεις των αναγνωστών δεν αντιπροσωπεύουν τις θέσεις του blog και αποτελούν αποκλειστικά προσωπικές τους τοποθετήσεις.