Γη υψηλής παραγωγικότητας - Δόμηση στις περιοχές ζητά το Δ.Σ. Τριφυλίας

Την κατηγορηματική του αντίθεση για την απαγόρευση δόμησης σε Γεωργική Γη Υψηλής Παραγωγικότητας εξέφρασε, σχεδόν στο σύνολό του, το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας στη χθεσινή του συνεδρίαση.
Μάλιστα, με απόφαση – ψήφισμα του Σώματος, που θα σταλεί στα συναρμόδια υπουργεία και θα κοινοποιηθεί στους πολιτικούς της Μεσσηνίας και σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και συλλόγους: ζητείται η άμεση αναστολή ισχύος της ΚΥΑ 168040 και η επαναφορά στο καθεστώς που ίσχυε προ του Ιουνίου του 2010, επιβεβαιώνεται η ταυτότητα που επιθυμούν για το Δήμο με στήριξη της αγροτικής παραγωγής αλλά ταυτόχρονα και τουριστική ανάπτυξη και αιτείται όπως η αρμοδιότητα για τον καθορισμό των Ζωνών, δηλαδή το χαρακτηρισμό της γεωργικής γης σε υψηλής / μέσης παραγωγικότητας ή απλή, να περάσει στους Δήμους μετά από δημόσια διαβούλευση με επιστημονικούς φορείς, αγροτικούς συλλόγους και υπηρεσίες.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, στις τοποθετήσεις τους, δημοτικοί σύμβουλοι αλλά και εκπρόσωποι αγροτικών συλλόγων έκαναν λόγο για «καταστροφικό νομοθέτημα» που αφανίζει την ύπαιθρο και εξοντώνει τους αγρότες – ιδιοκτήτες μικρού κλήρου, ενώ τονίστηκε πως ανατρέπονται σχεδιασμοί οικογενειών αλλά και ανάπτυξης, δεκαετιών, για να εξυπηρετηθούν σκοπιμότητες και επιχειρηματικά – οικονομικά συμφέροντα και στον τουρισμό και στον αγροτικό τομέα.
Ο αντιδήμαρχος Παναγιώτης Τσίγγανος που εισηγήθηκε το θέμα, αναφέρθηκε
στο ιστορικό του, με το Νόμο του 1998, το Νόμο του 2010, καθώς και την ΚΥΑ με την οποία μπαίνουν τα κριτήρια για το χαρακτηρισμό της γεωργικής γης. Με μια λέξη, είπε, είναι «όνειδος»! Όπως ανέφερε, «με αυτά σχεδόν όλη η Τριφυλία “είναι” γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας. Με τρεις διατάξεις “χειρουργικές” καταργούν – αναθεωρούν το καθεστώς που ίσχυε για τις ζώνες υψηλής παραγωγικότητας και συγκεκριμένα για την περιοχή μας ακυρώνεται το 70 – 80% της εκτός σχεδίου δόμησης. Ακυρώνει το σχεδιασμό, οικογενειακό, οικονομικό, κοινωνικό, αναπτυξιακό, των τελευταίων 30 ετών…».
Ο κ. Τσίγγανος επεσήμανε πως ήδη Πολεοδομίες σε άλλες περιοχές ζητάνε από τις Διευθύνσεις Αγροτικής Ανάπτυξης «γνωματεύσεις» για το χαρακτηρισμό των γαιών, για να προσθέσει: «Ακόμη δεν έχουμε δει φως με ερμηνευτική εγκύκλιο ή τροποποίηση. Φοβούμαι πως οι βουλήσεις είναι άλλες…». Παίρνοντας το λόγο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Γαργαλιάνων, Ηλίας Βαρούτσος, ανέφερε: «Δεν είναι δυνατόν να θέλει κάποιος να χτίσει ένα σπίτι ή να μεταβιβάσει το χωράφι του στο παιδί του και να μην μπορεί. Είναι μια απόφαση που καλύπτει όλη την Τριφυλία, μας καταστρέφει…».
Την πλήρη αντίθεσή του εξέφρασε το μέλος του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών, Τέλης Καναβός: «Εδώ ο κλήρος είναι μικρός, δε μπορεί κάποιος να μην μπορεί να κάνει κάτι στην ιδιοκτησία του, πρέπει να αντιδράσουμε και να μην περάσει αυτό». Επίσης, επεσήμανε πως είναι αρνητικό ότι επιτρέπονται τα φωτοβολταϊκά…
Ο Νίκος Αθανασόπουλος από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό «Ελαιώνα» εξέφρασε την αντίθεσή του και ρώτησε αν, τουλάχιστον, οι αγρότες μπορούν να επενδύουν στην περιουσία τους.
«Αναγκάζουν τους αγρότες να πουλήσουν τη γη τους, με τον τρόπο αυτό και με την απαξίωση των αγροτικών προϊόντων», τόνισε ο δικηγόρος Θεόδωρος Δενδρομοίρης από τους Γαργαλιάνους.
Την κατηγορηματική αντίθεσή του εξέφρασε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Δημήτρης Σωτηρόπουλος, σημειώνοντας πως «δεν μπορεί στην Ελλάδα και τη Μεσσηνία, που υπάρχει μικρός κλήρος, όπου υπάρχουν ζώνες υψηλής παραγωγικότητας να εφαρμόζονται τέτοιες απαγορευτικές διατάξεις, που είναι καταστροφικές!».
Ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας Σαράντος Κουκούμης σχολίασε: «Βλέπουν τη γη σαν εμπόρευμα, η στόχευση είναι να απαξιωθεί η γη». Μάλιστα, πρόσθεσε πως χρειάζονται και υγιεινά προϊόντα και η γη να μη χάσει την αξία της. Ωστόσο, ψήφισε λευκό.
«Η απόφαση αυτή είναι καταστροφική για την περιοχή, εξυπηρετεί συμφέρονται μεγαλοεπιχειρηματιών και στον τουρισμό και στον αγροτικό τομέα», τόνισε ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Γαλάνης. «Να προβληματιστούμε για τη σκοπιμότητα του νομοθετήματος, υπάρχουν μεγάλα συμφέροντα, εξουθενώνουν τη μεσαία και μικρή τάξη» σημείωσε ο Ζαχαρίας Κανελλόπουλος.
Ο Σωτήρης Μπακούρος σημείωσε πως «έχει συντελεστεί μία μεγάλη απαξίωση της αγροτικής γης, είναι τεράστιο το πρόβλημα» και τόνισε με νόημα πως αυτό συμβαίνει, επειδή «η άσκηση της εξουσίας έχει εκχωρηθεί σε αντισυμβατικούς και “οικολόγους”». «Ο νόμος του 1998 αντίκειται στο γράμμα και το πνεύμα του Π.Δ. του 1985 για την εκτός σχεδίου δόμηση» τόνισε ο Γιάννης Αδρακτάς και πρόσθεσε: «Υπάρχει ο κίνδυνος, μετά το 1998, να είναι άκυρες όλες οι πράξεις…».

Του Ηλία Γιαννόπουλου


Απο το ''ΘΑΡΡΟΣ''

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

- Παρακαλούμε αφήστε το σχόλιο σας στα Ελληνικά και σε κόσμιο ύφος.
Σχόλια με greeklish και υβριστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.
- H Ομάδα Διαχείρισης του Kyparissia News Blog δεν αντιπαρατίθεται και δεν συνδιαλέγεται με τους αναγνώστες στο πεδίο σχολιασμού, σχετικά με δημοσιεύσεις και άρθρα (με μόνη εξαίρεση διαδικαστικά-λειτουργικά θέματα του ιστολογίου).
- Οι απόψεις των αναγνωστών δεν αντιπροσωπεύουν τις θέσεις του blog και αποτελούν αποκλειστικά προσωπικές τους τοποθετήσεις.