Αστυνομικός διευθυντής - Που οφείλεται η αύξηση της εγκληματικότητας

Η αύξηση της μέσης εγκληματικότητας στην περιοχή μας, όπως οι ληστείες, είναι αυτή που ανησυχεί περισσότερο τον αστυνομικό διευθυντή Μεσσηνίας Βασίλη Γεωργακόπουλο, η οποία αποδίδεται τόσο στην οικονομική κρίση που πλήττει τη χώρα μας όσο και στην εισροή και διαμονή μεγάλου αριθμού αλλοδαπών. Στατιστικά, όσο τα εν λόγω δύο κοινωνικά στοιχεία συνυπάρχουν, η παραβατικότητα αυτής της μορφής θα αυξάνεται.
Ωστόσο, ο κ. Γεωργακόπουλος δηλώνει αισιόδοξος για την αποτελεσματική αντιμετώπισή της, πιστεύοντας ότι η επικείμενη αναδιάρθρωση των υπηρεσιών της Αστυνομίας θα έχει θετικά αποτελέσματα στην καλύτερη οργάνωση όλων των αστυνομικών υπηρεσιών.
Ευελπιστεί δε στη συνεργασία πολιτών και φορέων και επισημαίνει ότι για την περιοχή μας, ανάλογα με τις ανάγκες που επικρατούν, έχουν συνταχθεί τοπικά επιχειρησιακά σχέδια.
Επιχειρησιακά σχέδια
Σύμφωνα με τον κ. Γεωργακόπουλο, διανύουμε περίοδο κρίσιμων αλλαγών στον τομέα της ασφάλειας:
«Αναμφίβολα η οικονομική κρίση και η εισροή και η διαμονή μεγάλου αριθμού αλλοδαπών στη χώρα μας έχουν επηρεάσει την ήδη νέα πραγματικότητα στον τομέα της εγκληματικότητας, η οποία χαρακτηρίζεται από την ποσοτική αύξηση των κλασσικών μορφών αυτής, όπως ληστείες, κλοπές, εγκλήματα βίας κ.λπ. Στο πλαίσιο της αντεγκληματικής πολιτικής που έχει χαραχθεί από το Αρχηγείο μας με συγκεκριμένους στρατηγικούς στόχους και προτεραιότητες, από τη Διεύθυνσή μας έχουν εκπονηθεί και ήδη υλοποιούνται επιχειρησιακά σχέδια προσαρμοσμένα στις επικρατούσες τοπικές συνθήκες, για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας στον τομέα τόσο της πρόληψης όσο και της καταστολής».

Άξονες δράσεις
Απώτερος στόχος είναι η εδραίωση του αισθήματος ασφαλείας σε όλη την περιοχή, τόσο στα αστικά κέντρα όσο και στο τελευταίο απομακρυσμένο χωριό.
Όσο για τις δράσεις που θα αναπτυχθούν από την Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας για την επίτευξη του στόχου, όπως παρουσιάσθηκαν από τον κ. Γεωργακόπουλο, θα στηρίζονται στους εξής άξονες:
-Εμφανή αστυνόμευση με αιχμή του δόρατος τις επιχειρησιακές ομάδες της Διευθύνσεως (ΟΠΚΕ, ΔΙΑΣ, ΟΕΠΤΑ).
-Προσπάθεια για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στην εξιχνίαση σοβαρών εγκλημάτων που έχουν διαπραχθεί στην περιοχή μας.
-Άνοιγμα στην κοινωνία, με κοινωνικές δράσεις ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και συνεργασίας με το κοινό και με φορείς που θίγονται από το έγκλημα.
-Μέριμνα για την άμεση σύλληψη δραστών.
-Εκμετάλλευση στο έπακρον όλων των δυνατοτήτων και μεθόδων που προσφέρει η Αστυνομία με τα σύγχρονα μέσα που διαθέτει η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών.
«Οι βάσεις έχουν τεθεί» συμπλήρωσε. «Υπάρχει εκπαιδευμένο προσωπικό και σύγχρονος εξοπλισμός. Παρ’ όλα αυτά, γίνονται συνεχώς βήματα βελτίωσης. Θα συνεχίσουμε την προσπάθειά μας με αμείωτο ενδιαφέρον, καταβάλλοντας όλες μας τις δυνάμεις, προκειμένου να προασπίσουμε το δικαίωμα των πολιτών να νιώθουν ασφαλείς».

Ενίσχυση δύναμης
Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Αστυνομία είναι η έλλειψη προσωπικού. Πάντως, η Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας το επόμενο διάστημα θα ενισχυθεί με 20 δόκιμους αστυνομικούς, ενώ αργότερα αναμένονται και τακτικές μεταθέσεις. Είναι καθημερινό, άλλωστε, φαινόμενο πλέον οι διαμαρτυρίες κατοίκων, κυρίως στην ύπαιθρο για έλλειψη αστυνόμευσης.
«Πιστεύω ότι η αναδιάρθρωση των υπηρεσιών που αναμένεται να γίνει και η ήδη υπάρχουσα δύναμη θα επαρκεί και θα ανταποκρίνεται στη σύγχρονη αστυνομική πραγματικότητα, με εποχούμενες περιπολίες που θα φτάνουν έως και το τελευταίο χωριό. Αν απεμπλακούμε από τη φύλαξη κτηρίων και τη γραμματειακή υποστήριξη των τμημάτων που θα καταργηθούν, καθώς και άλλα τέτοια αντικείμενα, ευνόητο είναι ότι θα απεμπλακούν πολλοί αστυνομικοί οι οποίοι θα διατεθούν για την ενίσχυση άλλων τομέων. Είναι σίγουρο ότι από την αναδιάρθρωση των υπηρεσιών θα εξοικονομηθεί σημαντική αστυνομική δύναμη», παρατήρησε ο αστυνομικός διευθυντής Μεσσηνίας, διευκρινίζοντας ότι τα επίπεδα εγκληματικότητας στη Μεσσηνία στατιστικά δε διαφέρουν από άλλες περιοχές της Ελλάδας, που έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, παρατήρησε πως δίνει πολύ μεγάλη σημασία στη συνεργασία του κόσμου: «Η συνεργασία του κόσμου βοηθάει πολύ. Θέλουμε να φέρουμε τον πολίτη κοντά μας. Επιδιώκουμε τη συνεργασία τόσο με τους πολίτες όσο και με φορείς».

Της Βίκυς Βετουλάκη


απο το ''ΘΑΡΡΟΣ''

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

- Παρακαλούμε αφήστε το σχόλιο σας στα Ελληνικά και σε κόσμιο ύφος.
Σχόλια με greeklish και υβριστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.
- H Ομάδα Διαχείρισης του Kyparissia News Blog δεν αντιπαρατίθεται και δεν συνδιαλέγεται με τους αναγνώστες στο πεδίο σχολιασμού, σχετικά με δημοσιεύσεις και άρθρα (με μόνη εξαίρεση διαδικαστικά-λειτουργικά θέματα του ιστολογίου).
- Οι απόψεις των αναγνωστών δεν αντιπροσωπεύουν τις θέσεις του blog και αποτελούν αποκλειστικά προσωπικές τους τοποθετήσεις.