Αναφορά Νάντιας για την απουσία του «Ινστιτούτου Ελαίας Καλαμάτας» από τους σχεδιασμούς για το ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε.

Με αφορμή την πρόσφατη συνέντευξη του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, την ανάρτηση στην ιστοσελίδα του Υπουργείου του σχεδίου νόμου «Σύσταση Οργανισμού ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ - ΔΗΜΗΤΡΑ, συνένωση εποπτευομένων από το ΥΠ.Α.Α.Τ. νομικών προσώπων και άλλες διατάξεις» και την διαμαρτυρία των εργαζομένων του Ινστιτούτου Ελαίας Καλαμάτας, η Βουλευτής Μεσσηνίας Νάντια Ι. Γιαννακοπούλου κατέθεσε αναφορά προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σκανδαλίδη, ζητώντας την συνέχιση της λειτουργίας του Ινστιτούτου Ελαίας και Οπωροκηπευτικών Καλαμάτας που, όπως φαίνεται, δεν περιλαμβάνεται στους σχεδιασμούς του Υπουργείου για τους φορείς που θα συνεχίσουν να λειτουργούν.

Στην αναφορά της η κα. Γιαννακοπούλου τονίζει, την ανάγκη ενίσχυσης της επιστημονικής στήριξης που παρέχουν στον αγρότη, οργανισμοί όπως το Ινστιτούτο Ελαίας και Οπωροκηπευτικών Καλαμάτας, ενώ γίνεται σαφές ότι το ποιοτικό αγροτικό προϊόν, είναι αποτέλεσμα της λειτουργίας και της αρωγής που παρέχουν στον Έλληνα αγρότη αυτοί, ακριβώς, οι οργανισμοί. Η συμβολή του Ινστιτούτου Ελαίας & Οπωροκηπευτικών Καλαμάτας είναι ουσιαστική στην ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό στην παραγωγή του ελαιολάδου, του ποιοτικότερου και βασικότερου προϊόντος τόσο του νομού Μεσσηνίας, της Πελοποννήσου γενικότερα αλλά και ολόκληρης της Χώρας.
Η λειτουργία του δε, είναι ιδιαιτέρως πρωτοποριακή, καθώς διαθέτει πρότυπο εργαστήριο πιστοποίησης ποιότητας ελαιολάδου, πρότυπους θαλάμους καλλιέργειας μανιταριών, 500 στρέμματα πειραματικών αγρών στο Νομό Μεσσηνίας, ενώ εποπτεύει και 100 ακόμη στο Νομό Αρκαδίας και περίπου 30 στρέμματα στη Νέα Κίο Αργολίδας. Επιπροσθέτως, διαθέτει θερμοκήπια, υδρονέφωση για παραγωγή δενδρυλλίων, τράπεζες γενετικού υλικού (66 ποικιλιών συκιάς - η μεγαλύτερη στην Μεσόγειο, 500 περίπου είδη μυκήτων - πολλά εκ των οποίων εδώδιμα και καταγεγραμμένα για πρώτη φορά από το Ινστιτούτο στον Ελληνικό χώρο και 200 είδη βακτηρίων και ζυμών 1 εκ των οποίων καταγράφηκε για πρώτη φορά από το Ινστιτούτο και 1 ιδιαίτερης γεωργικής αξίας για το οποίο έχει κατατεθεί και αίτηση στον Ο.Β.Ι. για κατοχύρωση της πατέντας χρήσης του). Περαιτέρω, συνεργάζεται με δημόσιους - δημοτικούς φορείς (Δήμος Καλαμάτας - ΔΕΥΑΚ) αλλά και με ιδιωτικούς (ΤΕΜΕΣ Α.Ε. κ.α.) στο πρόβλημα της διαχείρισης στερεών αποβλήτων και λυμματολάσπης μέσω της διαδικασίας της κομποστοποίησης με θετικά προκαταρτικά αποτελέσματα των μέχρι τώρα πειραμάτων.
Κλείνοντας την αναφορά της, η κα. Γιαννακοπούλου διατυπώνει την άποψη ότι, «Ινστιτούτα σαν της Καλαμάτας, απαιτείται να ενισχυθούν με επιστημονικό προσωπικό και να αξιοποιηθεί ο ερευνητικός τους χαρακτήρας και όχι να καταργηθούν». Επιπλέον, ερωτά το Υπουργείο, «εάν, δηλαδή, κλείσουμε το Ινστιτούτο Ελαίας Καλαμάτας, με αυτήν την επιστημονική συμβολή σε έναν από τους πρώτους, παραδοσιακά σε ποσότητα και ποιότητα ελαιοπαραγωγικούς νομούς, τότε ποιός Οργανισμός θα πρέπει να παραμείνει; Ποιός Οργανισμός έχει ουσιαστικότερο ρόλο από το Ινστιτούτο Ελαίας στην Καλαμάτα; Η συνέχιση της λειτουργίας του θα έπρεπε να θεωρείται αυτονόητη!»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

- Παρακαλούμε αφήστε το σχόλιο σας στα Ελληνικά και σε κόσμιο ύφος.
Σχόλια με greeklish και υβριστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.
- H Ομάδα Διαχείρισης του Kyparissia News Blog δεν αντιπαρατίθεται και δεν συνδιαλέγεται με τους αναγνώστες στο πεδίο σχολιασμού, σχετικά με δημοσιεύσεις και άρθρα (με μόνη εξαίρεση διαδικαστικά-λειτουργικά θέματα του ιστολογίου).
- Οι απόψεις των αναγνωστών δεν αντιπροσωπεύουν τις θέσεις του blog και αποτελούν αποκλειστικά προσωπικές τους τοποθετήσεις.