Καλλικρατικος Δημος Τριφυλιας - 9 μηνες μετα...γιορτες και πανηγυρια ή...

Μια ανασκοπηση λοιπον για το νεο μοντελο της τοπικης αυτοδιοικησης που αφορα τη Τριφυλια και το σχημα που εχει προκυψει,μεσα σε μια ακραια οικονομικη δυσκολια σε πανεθνικο επιπεδο που σιγουρα μαστιζει και δοκιμαζει και αυτον το νεο τροπο αυτοδιοικησης.
Τι ομως τελικα ειναι αυτο που θιγεται απο την οικονομια και τι απο την οργανωση του συστηματος που υπαρχει (ή πιθανον δεν υπαρχει);
Μετα απο 9 μηνες απο την επισημη αναληψη καθηκοντων του νεου Δημοτικου Συμβουλιου και μια οπτικη των πραγματων κυριως απο τη σκοπια του πολιτη,τη καθημερινοτητα του δημοτη.
Θα διαβασετε ενα συνοθυλευμα αποψεων και σκεψεων,οσο και προβληματισμων ανθρωπων που καθημερινα συνομιλουμε.
Τιποτα απο οσα θα γραφουν παρακατω δεν εχει προθεση να αγγιξει την απολυτοτητα και σιγουρα ειναι ευπλαστο οσο και καποιες φορες υποκειμενικο.Ομως ειναι ειλικρινες και σιγουρα αποτελει μια ''σφυγμομετρηση'' για τα προβληματα αλλα και τις αναγκες των πολιτων.
Καποιες απο τις αναφορες αυτες σε μεγαλο ποσοστο εγκεινται στην πολη της Κυπαρισσιας και αλλες οχι.Αυτο προφανως οφειλεται στην εντοπιοτητα μας αλλα και γιατι πολλα απο τα γεγονοτα και τις αποφασεις, κινουνται εξ ορισμου στην εδρα του δημου.
Ας ξεκινησουμε λοιπον επι μερους αναλυσεις και ας παραθεσουμε οτι εχουμε προσλαβει απο πολιτες,επαγγελματιες,φιλους αλλα και την επισημη θεση του Δημου.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ
Η σοβαροτερη πτυχη ισως του θεματος καθως με τον νεο Δημο Τριφυλιας υποχρεωθηκαν 3 μεγαλες πολεις αλλα και μεγαλες κοινοτητες να συμπλευσουν οικονομικα,εχοντας ομως μεγαλες αποκλισεις στα ταμεια αλλα και τις υποχρεωσεις τους.Παραπονα εχουν εκφραστει εντονα απο επιχειρηματιες-προμηθευτες και εξωτερικους συνεργατες του Δημου για τα μεγαλα εως και υπερογκα ποσα που οφειλονται εδω και μηνες εως και χρονια και πλεον εχουν συγκεντρωθει σε εναν ενιαιο ''κουμπαρα'' που φαινεται οτι δεν φτανει για ολους.
Αιχμες εχουν αφησει επισης καποιοι για χρηματα τα οποια
εχουν ανακοινωθει οτι εχουν λαβει αλλα η πραγματικοτητα ειναι διαφορετικη.
Καποιοι αλλοι επισης λαμβανουν μονο υποσχεσεις οτι ''συντομα,προσεχως,εν καιρω'' θα αμοιφθειτε για τις υπηρεσιες σας.
Και καποιοι αλλοι διαμαρτυρονται οτι λαμβανουν χρηματα οφειλουμενα μονο συγκεκριμενοι επιχειρηματιες.
Πολυ επικαιρα σε σχεση με την προσφατη πανηγυρη στη Κυπαρισσια,επαγγελματιες τονιζουν οτι μπηκαν χρηματα στα ταμεια και οτι καποια απο αυτα επρεπε να εχουν λαβει και ανθρωποι που ο Δημος οφειλει.
Βεβαια για το θεμα επερχεται αναλυτικο αρθρο και ρεπορταζ προσεχως...
Εκκρεμοτητες του παρελθοντος ολων των Δημοτικων Ενοτητων ερχονται να συναντησουν τις υποχρεωσεις του παροντος οσο και του μελλοντος και δημιουργουν ενα ''εκρηκτικο'' μειγμα.
Προ μηνων ο αντιδημαρχος Οικονομικων θεματων κ.Σαμπαζιωτης ειχε αρχικα χαρακτηρισει με μελανα χρωματα τα οικονομικα του Δημου,κατι που ομως ανασκευασε μετα απο λιγες ημερες σε επομενο Δ.Σ. λεγοντας πως τελικα τα νουμερα θα ''βγουν'' εστω και δυσκολα.
Κοινη αποψη ολων ομως στις πλατειες,τις γειτονιες και στις παρεες ειναι οτι το ταμειο ειναι μειον.
Βεβαια επισημα-ανεπισημα και ανθρωποι του Συμβουλιου συχνα αναφερονται χαρακτηριστικα λεγοντας οτι ''δεν υπαρχει μια''.Κρατηστε ομως αυτη τη φραση καθως θα επανελθουμε και θα τη συναντησετε παρακατω...

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ - ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ
Εσωστρεφεια και παραπονα εκφρασθηκαν το πρωτο χρονικο διαστημα για την λειτουργια των υπηρεσιων του Δημου απο υπαλληλους Δημοτικης Ενοτητας προς τους φυσικους αλλα και πολιτικους τους προ'ι'σταμενους για ελλειψη συνεργασιας αναμεσα σε αυτους και τους υπαλληλους αλλων Ενοτητων.Καποιοι μαλιστα εφθασαν στο σημειο να κατηγορουν οχι μονο για μειωμενη συνεργασια αλλα και για μειωμενη εως ανυπαρκτη εργατικοτητα.Πληροφοριες λενε οτι ο δημαρχος κ.Κολλιας αναγκαστηκε να κανει τον ''δασκαλο'' και να ''τραβηξει αυτια'',παροτρυνομενος απο τους αμεσους βοηθους του στη διοικηση του Δημου.
Καθαριοτητα.Ενα μεγαλο προβλημα που μαλλον εχει  γινει πλεον ρουτινα και καθημερινοτητα,που τεινει να ειναι αδιαφορο.Διαρκεις οι γκρινιες απο τους πολιτες και περισσοτερο τους επιχειρηματιες του τοπου για το οτι η πολη εχει εγκαταλειφθει και τα σκουπιδια κανουν παρτυ σε καθε καδο,γωνια και γειτονια.
Στον αντιποδα η Δημοτικη Αρχη απαντα οτι τα οικονομικα του Δημου δεν επιτρεπουν στα οχηματα να κινηθουν οπως επιβαλλεται.
Εμεις ρωταμε ομως...τελικα τοσο μεγαλο ειναι το κοστος για να μπουν καυσιμα στα απορριματοφορα και βοηθητικα οχηματα αποκομιδης; Tα δημοτικα τελη τουλαχιστον σε αυτο το κομματι δε θα επρεπε να λειτουργουν ανταποδοτικα; Εαν τα χρηματα δεν αρκουν ουτε γι'αυτο...μηπως πρεπει να το κλεισουμε το ''μαγαζι'' και να αυτοργανωθουμε ως πολεις βασιζομενοι στην ιδιωτικη πρωτοβουλια και διαθεση;

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Ενα κομματι της κοινωνιας που εκπαιδευει,ψυχαγωγει,βελτιωνει μυαλο και σωμα.Φαινεται ομως οτι στη τρεχουσα περιοδο δεν ειναι και το καλυτερο του ως κοινωνικη σταση και φιλοσοφια ζωης.Σιγουρα η υπερβολη θα ηταν να πουμε γιατι η Τριφυλια δεν ειναι πολιτιστικη πρωτευουσα της Ευρωπης,οταν προεχουν αλλα σοβαροτερα θεματα ευρυθμης λειτουργιας.Αλλα ενω ο Δημος ειχε εξαγγειλει συγκεκριμενα πραγματα στον πολιτισμο και ειδικοτερα στο πολιτιστικο καλοκαιρι,τα οποια ηταν αρρηκτα συνδεδεμενα με τη νεα οικονομικη κατασταση,η οποια οριζε πλαφον στα εξοδα για εκδηλωσεις περιπου στα 22.000 ευρω,αλλα παραλληλα κατι οι ψιθυροι περι χορευτικων εκδηλωσεων που κινηθηκαν υψηλα και προφανως ολοι θα ηθελαν να μαθουν το ακριβες κοστος,κατι περι θεατρικων παραστασεων που εχουν αναβληθει για καποιους λογους που δεν δειχνουν και τοσο ξεκαθαροι,στους οποιους λογους αναφερονται ονοματα υπευθυνα για τον πολιτισμο,κατι σχολια που διαβαζουμε απο αναγνωστες μας κατα καιρους για Μ.Κ.Ο. (σχολια που ακουμε και στη κοινωνια)...εχουν μαλλον θολωσει το τοπιο του πολιτισμου στη Τριφυλια.Και καλο θα ηταν να υπηρχε μια επισημη τοποθετηση του Γραφειου Τυπου του Δημου,ωστε να σβησει τις κακες φιλολογιες καποιων...αλλωστε ειναι σιγουρο οτι ειδικα μεσα απο τα τοπικα blogs το κλιμα το εχουν εκλαβει οι διοικουντες το Δημο Τριφυλιας.
Αθλητισμος.Δυσφορια επικρατει στο επιπεδο του αθλητισμου και ειδικοτερα στο χωρο του ποδοσφαιρου κυριως απο τη μεγαλη ομαδα της πολης τον Α.Ο.Κ.
Ο προβληματισμος εστιαζεται στη χρηση του δημοτικου γηπεδου το οποιο το Δημαρχειο εχει κατανειμει σε 3 ομαδες -τον Α.Ο.Κ.,τον Ηρακλη Κυπαρισσιας και τον Π.Α.Ο. Καλονερου- χωρις να συμπεριλαβουμε σε αυτα τις ομαδες υποδομων του Α.Ο.Κ.
Ο Δημος εχει διαθεσει το γηπεδο χωρις προγραμματισμο και διαχειριση χρονου με αποτελεσμα να επικρατει ενα γενικο μπαχαλο για ολους,σχετικα με αγωνιστικες υποχρεωσεις και προπονησεις.
Η Διοικηση του Α.Ο.Κ. εχει ζητησει να της επιτραπει να διαχειριστει το γηπεδο χωρις να αποκλεισει τα υπολοιπα σωματεια,με σκοπο να υπαρξει ενα προγραμμα που θα καλυψει τις αναγκες ολων.
Παραλληλα ενω η Διοικηση εχει δαπανησει χρηματα για την αναμορφωση των χωρων υποδοχης και ενδιαιτησης,αποδυτηριων,λουτρων και τη συντηρηση τους,ζητα απο το Δημο την στοιχειωδη υποστηριξη σε τεχνικο προσωπικο για βασικες και σημαντικες λειτουργιες.(υποστηριξη που ουτως ή αλλως ειναι υποχρεωση του Δημου).

ΑΣΦΑΛΕΙΑ - ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
Ενα σημαντικο προβλημα της καθημερινοτητας στη Τριφυλια καθως η εγκληματικοτητα και η ανασφαλεια βρισκονται στο υψηλοτερο σημειο απο ποτε.Σιγουρα το θεμα δεν ειναι υπ'ευθυνη του Δημου καθως η Αστυνομια αδυνατει να καλυψει τις απαιτησεις,αλλα εντονο πλεον ειναι το φαινομενο ειδικα στα Φιλιατρα που σχεδον εχουν γινει ορμητηριο κακοποιων και λαθρομεταναστων σε ολο τον τεραστιο γεωγραφικα Δημο.Οι πολιτες των Φιλιατρων διαμαρτυρονται και ζητουν την πολιτικη ενεργοποιηση του Δημαρχειου ωστε να απομακρυνθει το φαινομενο.Σιγουρα στα θετικα η επαναδραστηριοποιηση της Β' Ο.Π.Κ.Ε στην περιοχη μετα απο συνεννοηση δημοτικης αρχης,πολιτικης και αστυνομικης ηγεσιας.

ΕΡΓΑ
Εν μεσω οικονομικης κρισης,φανταζουν εξωπραγματικα και ως ονειρα...αλλα τι γινεται με τον περιβοητο Bιολογικο της Κυπαρισσιας;
Hμασταν παιδακια και ασπρισανε τα μαλλια μας απο τοτε που το ακουγαμε.Και ενω πλεον τον βλεπουμε,δεν τον αντιλαμβανομαστε και να δουλευει.Πριν μηνες επισημα ο Δημος κοινοποιουσε οτι το εργο εχει ολοκληρωθει,οτι τελη Μα'ι'ου,αρχες Ιουνιου θα εκτελεστουν δοκιμαστικες λειτουργιες με καθαρο νερο και μεχρι το φθινοπωρο θα ξεκινησουν τα λυμματα...κατι τετοιο ομως δεν εχει γινει και πληροφοριες που λενε οτι εγκατασταση ρευματος στο κεντρικο αντλιοστασιο δεν υπαρχει,ελεγχονται (;)
Aλλα και αν δεν ειναι ετσι γιατι αυτη η αντλια δεν εχει αρχισει ακομη να τραβαει νερακι;
Mηπως θα επρεπε να μας ενημερωνουν και για τα προβληματα (εαν υπαρχουν) και οχι μονο για τις εντυπωσιακες λειτουργιες;
Eδω και μηνες,κανουμε υπομονη και πιστωνουμε χρονο...πριν μηνες λοιπον ειχαμε δημοσιευσει ενα αρθρο σχετικα με τις Πηγες του Διονυσου στον Αη Λαγουδι,οπου εμφανιζοντουσαν ημιτελεις.Σε απαντηση που λαβαμε απο τον κ.Σαμπαζιωτη,μας ενημερωνε οτι πριν το καλοκαιρι θα ειναι ετοιμες και θα παραδοθουν,ωστε επιτελους να φυγει απο τα ματια μας εν οψει τουριστικης περιοδου το αντιαισθητικο εργοταξιο.
Περιττο να σας πουμε οτι φωτογραφια προσφατη δεν εχει καμια αξια να δημοσιευσουμε,καθως δεν εχει καμια διαφορα με τις φωτογραφιες του περασμενου χειμωνα.

ΕΝ ΓΕΝΕΙ ΕΙΚΟΝΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ.
Πολλες δημοσιες σχεσεις,καλες παρεες,ευθυμες στιγμες...
Και ''θα τα πουμε...ολα θα τακτοποιηθουν...βαλε ενα ποτηρακι''

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Αυτα λοιπον καλοι μας φιλοι και αναγνωστες εντοπισαμε,αυτα αναφερουμε...σιγουρα υπαρχουν και αλλα,σιγουρα δεν τα χωρεσαμε ολα...θα χαρουμε αν σε καποια ή και σε ολα,λαβουμε επισημη απαντηση και λυθουν οι αποριες ολων μας και ολων σας.
Με μεγαλη διαθεση θα ενημερωσουμε και θα δημοσιοποιησουμε.

Kyparissia News Blog




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

- Παρακαλούμε αφήστε το σχόλιο σας στα Ελληνικά και σε κόσμιο ύφος.
Σχόλια με greeklish και υβριστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.
- H Ομάδα Διαχείρισης του Kyparissia News Blog δεν αντιπαρατίθεται και δεν συνδιαλέγεται με τους αναγνώστες στο πεδίο σχολιασμού, σχετικά με δημοσιεύσεις και άρθρα (με μόνη εξαίρεση διαδικαστικά-λειτουργικά θέματα του ιστολογίου).
- Οι απόψεις των αναγνωστών δεν αντιπροσωπεύουν τις θέσεις του blog και αποτελούν αποκλειστικά προσωπικές τους τοποθετήσεις.