Γερμανικές αποζημιώσεις:Εκδήλωση με τους Μ. Γλέζο, Στεφ. Ληναίο και Αντ. Μπρεδήμα

Το κατοχικό δάνειο και οι γερμανικές επανορθώσεις ήταν το θέμα εκδήλωσης που οργάνωσε χθες το απόγευμα, στην αίθουσα εκδηλώσεων «Αλέξανδρος Κουμουνδούρος» στο Διοικητήριο στην Καλαμάτα, ο ΣΥΡΙΖΑ.
Ομιλητές ήταν ο αντιστασιακός Μανώλης Γλέζος, ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αντώνης Μπρεδήμας και ο ηθοποιός Στέφανος Ληναίος. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης αποκαλύφθηκαν για άλλη μια φορά όλες οι διαστάσεις του μεγάλου αυτού θέματος, για όλα τα επίπεδα των εκμεταλλεύσεων των χιτλερικών κατακτητών σε βάρος της καταληφθείσας και κατεχόμενης Ελλάδας.
Από τα κλεμμένα αρχαία ως τα πλαστά νομίσματα που κυκλοφόρησαν στην κατοχή, για να καταληστεύσουν τον ελληνικό λαό. Για να πει, τελικά, ο Μανώλης Γλέζος, ότι αν η Γερμανία αποδώσει τα οφειλόμενα κλεμμένα -από τις καταστροφές- στην Ελλάδα, μαζί με τους τόκους, τότε η χώρα θα μηδένιζε το χρέος και θα μπορούσε να «δανείσει» κι άλλη χώρα. Όμως, το μεγάλο ερωτηματικό είναι, γιατί οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν απαίτησαν αποφασιστικά αυτές τις οφειλές, αλλά και γιατί οι Γερμανοί, συνεχώς, υπεκφεύγουν. Όπως αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, η Γερμανία προβάλλει δικαιολογίες για τα κατοχικά δάνεια, διότι στην ουσία ποτέ δεν τα ζητάει η ελληνική κυβέρνηση. «Κι εδώ πρέπει να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Άλλο θέμα είναι οι οφειλές προς τους πολίτες, οι λεγόμενες αποζημιώσεις, και άλλο θέμα οι οφειλές προς το Δημόσιο, δηλαδή προς το κράτος, οι οποίες είναι δύο ειδών. Το πρώτο είδος είναι οι αρχαιολογικοί θησαυροί. Είναι πραγματικά αδιανόητο, γιατί μέχρι σήμερα οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν έχουν ζητήσει από τη Γερμανία να επιστραφούν αυτοί οι αρχαιολογικοί θησαυροί. Μάλιστα, ο σχετικός πίνακας έχει εκδοθεί από την αρχαιολογική εταιρεία, ενώ πλήρη κατάλογο έχει και το Τμήμα Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το δεύτερο είδος οφειλών είναι οι λεγόμενες επανορθώσεις, δηλαδή καταστροφές που προξένησε το ναζιστικό καθεστώς στην Ελλάδα και την οικονομία της. Εδώ θέλω να σημειώσω πως δεν αναφέρομαι στις καταστροφές εξαιτίας των πολεμικών συγκρούσεων, αλλά στις καταστροφές στην ελληνική οικονομία», τόνισε ο κ. Γλέζος μεταξύ άλλων.
Α.Π. από το "ΘΑΡΡΟΣ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

- Παρακαλούμε αφήστε το σχόλιο σας στα Ελληνικά και σε κόσμιο ύφος.
Σχόλια με greeklish και υβριστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.
- H Ομάδα Διαχείρισης του Kyparissia News Blog δεν αντιπαρατίθεται και δεν συνδιαλέγεται με τους αναγνώστες στο πεδίο σχολιασμού, σχετικά με δημοσιεύσεις και άρθρα (με μόνη εξαίρεση διαδικαστικά-λειτουργικά θέματα του ιστολογίου).
- Οι απόψεις των αναγνωστών δεν αντιπροσωπεύουν τις θέσεις του blog και αποτελούν αποκλειστικά προσωπικές τους τοποθετήσεις.