Συγκομιδή ελαιοκάρπου: Πρόβλημα και η ξηρασία

Σε πρόβλημα τείνει να εξελιχθεί η παρατεταμένη ηλιοφάνεια αλλά και οι υψηλές για την εποχή, θερμοκρασίες.
Σύμφωνα με δηλώσεις παραγωγών της Τριφυλίας, στο πρόβλημα της χαμηλή τιμής έρχεται να προστεθεί και η έλλειψη νερού με αποτέλεσμα ο καρπός της ελιάς να ζαρώνει και να στερείται πολύτιμων για την παραγωγή χυμών.
Όπως χαρακτηριστικά μας ανέφερε ο κ Σωτήρης. Α από την περιοχή της Κυπαρισσίας:
"Ξεκινώντας από τα αρνητικά της χρονιάς θα ήθελα να εκφράσω την απογοήτευσή μου για την τιμή, τα επίπεδα της οποίας, θυμίζουν περασμένες δεκαετίες. Ευτυχώς, η παραγωγή για φέτος είναι αρκετά ικανοποιητική, η απόδοση των πρώτων τσουβαλιών είναι πάρα πολύ καλή τόσο σε ποσότητα όσο και σε ποιότητα ελαιολάδου. Σε αυτό συμβάλει εκτός από την σωστή φροντίδα των δένδρων τους καλοκαιρινούς μήνες και την σωστή λίπανση του κτήματος, η λειτουργία των ποιοτικών, οικολογικών ελαιοτριβείων που λειτουργούν στην ευρύτερη περιοχή της Κυπαρισσίας, οι ιδιοκτήτες των οποίων δείχνουν επαγγελματισμό και ζήλο κατά την επεξεργασία του ελαιοκάρπου με απώτερο σκοπό την ποιοτικότερη δυνατή παραγωγή."
 Για τις καιρικές συνθήκες μας είπε: "Ο καιρός γι’ αυτούς που δεν γνωρίζουν πολλά φαντάζει σύμμαχος. Όμως έχει να βρέξει σχεδόν δύο μήνες και αυτό είναι αρνητικό καθώς αυτή την εποχή ο καρπός έχει ωριμάσει και χρειάζεται νερό για να είναι χυμώδης. Αν συνεχίσει έτσι, ειδικά τα δένδρα που δεν έχουν γιώμο, όπως λέμε, θα αναγκαστούμε να τα αφήσουμε αράβδιστα καθώς η απόδοση αλλά και η ποιότητα του παραγόμενου λαδιού θα υπολείπεται των δεδομένων της περιοχής μας."
Ο κ Τάσος Γ από τον κάμπο της Μαραθούπολης μας είπε: "Τι να πω, κάποτε μας έλεγαν 650 δραχμές και εμείς το αφήναμε στις δεξαμενές διότι η τιμή θεωρούταν εξευτελιστική. Τώρα με όλα τα έξοδα να έχουν τετραπλασιαστεί η τιμή βρίσκεται στα 2,10€ δηλαδή περίπου 700 παλιές δραχμες. Τότε το πετρέλαιο για το όργωμα όμως κόστιζε 86 δραχμές το λίτρο και όχι 1,5€ (510 δρχ περίπου)".
"Δυστυχώς δεν είναι μόνο αυτό," συνέχισε ο φίλος παραγωγός. "Ο καιρός δεν έχει βοηθήσει καθόλου φέτος καθώς μια ο πάγος τον Μάρτιο, μια η ξηρασία τώρα η παραγωγή δεν εξελίσσεται όπως περιμέναμε. Χρειαζόμαστε λίγο βροχούλα, σουρώσανε οι ελιές από την ζέστη. Τι να πάμε στο λιοτρίβι; Κουκούτσι και φλούδια; Ας ελπίσουμε ότι κάτι θα γίνει, έστω και μια- δυο ώρες βροχής μια μέρα, μπορεί να μας κόψει τον ράβδο αλλά θα γεμίσει τον καρπό."
 Ωστόσο και για τον Δημήτρη από την περιοχή των Φιλιατρών: "Το πρόβλημα είναι η ξηρασία" μας είπε.
"Τα έξοδα τα παλεύουμε. Πήραμε δικά μας σακιά, θα τα πάμε μόνοι μας στο λιοτρίβι, θα περιορίσουμε και τα εργατικά και κάτι θα γίνει. Με το νερό δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι όμως. Χρειαζόμαστε μια βροχούλα να τονώσει λίγο τα δέντρα μας. Ο καρπός στέγνωσε και η απόδοση θα μειωθεί. Τι να το κάνω να βγάλω πολλά σακιά και να πάνε με 8 κιλά λάδι το ένα.. Ας ελπίσουμε για μια μπόρα στα μέσα του μήνα μήπως και γίνει κάτι."
Μαλακτήρες Οικολογικου Ελαιοτριβείου της περιοχής
Τέλος αξίζει να αναφέρουμε πως εκτός από τα ελαιοτριβεία τα οποία έχουν πιστοποίηση οικολογικής λειτουργίας,
υπάρχουν και άλλα τα οποία εξακολουθούν να αποβάλουν τα απόβλητά τους (ελαιόζουμο) στα ποτάμια με αποτέλεσμα, ακόμα και οι παραγωγοί οι οποίοι διαθέτουν την δυνατότητα να ποτίσουν τα δέντρα τους αντιμετωπίζοντας την ανομβρία, αδυνατούν λόγω των μολυσμένων, από τα ελαιόζουμα, νερών των ποταμών με χαρακτηριστικά παραδείγματα το "Καλονερίτικο ποτάμι" αλλά και τον "Καρτελά"


Kyparissia-News.Blog

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

- Παρακαλούμε αφήστε το σχόλιο σας στα Ελληνικά και σε κόσμιο ύφος.
Σχόλια με greeklish και υβριστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.
- H Ομάδα Διαχείρισης του Kyparissia News Blog δεν αντιπαρατίθεται και δεν συνδιαλέγεται με τους αναγνώστες στο πεδίο σχολιασμού, σχετικά με δημοσιεύσεις και άρθρα (με μόνη εξαίρεση διαδικαστικά-λειτουργικά θέματα του ιστολογίου).
- Οι απόψεις των αναγνωστών δεν αντιπροσωπεύουν τις θέσεις του blog και αποτελούν αποκλειστικά προσωπικές τους τοποθετήσεις.