Αντιδράσεις για μπαλοποίηση σκουπιδιών στα Φιλιατρά

Με έντονες αντιδράσεις, εντός και κυρίως εκτός αιθούσης, διεξήχθη προχθές το απόγευμα πολύωρη συζήτηση για τη διαχείριση των απορριμμάτων στο Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας. Αντιδράσεις και αντιθέσεις από δημοτικούς και τοπικούς συμβούλους, εκπροσώπους φορέων και συλλόγων των Φιλιατρών, της Χριστιανούπλης και της Μώραινας και απλούς πολίτες, για την εγκατάσταση μπαλοποιητή σκουπιδιών σε περιοχή των Φιλιατρών, υλοποιώντας ομόφωνη απόφαση (αν υλοποιηθεί) του πρώην Δημοτικού Συμβουλίου Φιλιατρών!
Τελικά, αφού έγινε ιστορική αναδρομή στο θέμα και τις αποφάσεις των προηγούμενων Δ.Σ. και ακούστηκαν πολλές και ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις, αποφασίστηκε ο ορισμός επταμελούς επιτροπής δημοτικών συμβούλων.
Αυτή θα εξετάσει διεξοδικά το θέμα μέχρι τις 30 Γενάρη και θα εισηγηθεί στο Σώμα για τη μέθοδο διαχείρισης των απορριμμάτων, που δε φαίνεται να είναι άλλη από την μπαλοποίηση, καθώς και για τη χωροθέτηση εγκατάστασης του μπαλοποιητή και εναπόθεσης των μπαλοποιημένων σκουπιδιών.
Εισήγηση
Στο ξεκίνημα της συζήτησης ο δήμαρχος Κώστας Κόλλιας παρατήρησε: «Δεν πρόκειται να πάρουμε σήμερα απόφαση οριστική για τη χωροθέτηση ή οποιοδήποτε άλλο ζήτημα για τη διαχείριση των απορριμμάτων. 30 Ιουνίου κλείνουν οι χωματερές. 30 Ιουνίου θα αρχίσουμε τα σκουπίδια, αν δεν το λύσουμε το θέμα μέχρι τότε, να τα βάζουμε στις αυλές μας. Δεν παίρνουμε σήμερα απόφαση για το τι θα γίνει με τα σκουπίδια, αλλά δεν μπορεί σήμερα το θέμα να μη συζητηθεί».
Ο αντιδήμαρχος Παναγιώτης Τσίγγανος, που εισηγήθηκε το θέμα, τόνισε: «Μετά τις 30 Ιουνίου, τα σκουπίδια θα τα "φάμε". Τόσο τραγική είναι η κατάσταση. Όχι μόνο στο Δήμο Τριφυλίας, σε όλη την Ελλάδα». Στη συνέχεια, μεταξύ άλλων είπε: «Το 2008 - 2009, αφού είχε αποφασιστεί το θέμα των μπαλοποιητών, τα Δημοτικά Συμβούλια Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και Γαργαλιάνων, τα οποία ανήκαν στην ίδια διαχειριστική ενότητα, αποφάσισαν η μεν εναπόθεση των δεματοποιημένων σκουπιδιών να γίνεται στην περιοχή της Κυπαρισσίας και η εγκατάσταση του μπαλοποιητή σε θέση που θα επιλεγόταν κατόπιν συνεννοήσεως του τότε Δήμου Γαργαλιάνων και του τότε Δήμου Φιλιατρών. Μετά από συνεννοήσεις επελέγη μία περιοχή στην περιοχή των Φιλιατρών. Επελέγη κατόπιν ομόφωνης αποφάσεως του Δ.Σ. Φιλιατρών η τοποθέτηση του μπαλοποιητή να γίνει στο κτήμα Κόντου, επιφανείας 10 περίπου στρεμμάτων, στην κτηματική περιφέρεια του πρώην Δήμου Φιλιατρών, σε οικόπεδο το οποίο θα αγοραζόταν από τον τότε ΦΟΣΔΑ ή τους Δήμους έναντι 40 χιλιάδων ευρώ, πλέον των εξόδων αγοράς. Αυτή είναι η πραγματικότητα σήμερα. Αυτό που έχουμε σήμερα, όσον αφορά στην προσωρινή διαχείριση, είναι μία απόφαση του Δ.Σ. Φιλιατρών, Απρίλιο του 2010 αν θυμάμαι καλά, ομόφωνη, για την τοποθέτηση του μπαλοποιητή στο οικόπεδο Κόντου και στη συνέχεια τη μεταφορά των μπαλοποιημένων στην περιοχή της Κυπαρισσίας, σε χώρο που είχε επιλέξει το Δ.Σ. Κυπαρισσίας τότε. […] Η Περιφέρεια πιέζει για την υλοποίηση των αποφάσεων και την εγκατάσταση των μπαλοποιητών και τα πρόστιμα, από 30/6, αν δεν κλείσουν όλοι οι ΧΑΔΑ, είναι 35.000 ευρώ τη μέρα. Το διανοείστε; Μην το επαναλάβω. Παρακρατούμενα, μάλιστα, από τους ΚΑΠ Δηλαδή, ό,τι λεφτό παίρνουμε από το κράτος, θα μας το παρακρατούν εκεί. Δεν το συζητάμε καν ότι μετά θα πρέπει να κλείσουμε τα Δημαρχεία και να φύγουμε». Στο δια ταύτα, πρότεινε να συγκροτηθεί μία Επιτροπή, άμεσα, απαρτιζόμενη από συμβούλους όλων των παρατάξεων και όλων των δημοτικών ενοτήτων, προκειμένου να εξετάσουν τις μέχρι σήμερα εξελίξεις στο θέμα για να δουν τι πρέπει να κάνουν. Τοποθετήσεις
«Τα σκουπίδια θα τα διαχειριστούμε, τελεία και παύλα. Είτε θέλουμε είτε όχι, θα τα διαχειριστούμε και θα τα διαχειριστούμε καλύτερα απ' ό,τι τα διαχειριζόμαστε μέχρι τώρα», τόνισε ο δήμαρχος Κώστας Κόλλιας και συνέχισε λέγοντας πως «οι μπαλοποιητές είναι η λύση». Σχετικά με τις αποφάσεις των προηγούμενων Δημοτικών Συμβουλίων, είπε: «Η ζωή έχει συνέχεια. Πάμε να κάνουμε κάτι καλύτερο από αυτό που έχουμε. Δε μιλάμε για κάτι οριστικό, αλλά για προσωρινή λύση και όχι για οριστική διαχείριση».
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Δημήτρης Σωτηρόπουλος ανέφερε: «Το σκουπίδι και η διαχείρισή του ήταν και είναι μείζον θέμα, και το σκουπίδι που εμείς παράγουμε, εμείς πρέπει να διαχειριστούμε. […] Δεν καταλήγω απολύτως στον μπαλοποιητή. Θεωρώ ότι πρέπει να δούμε και να ψάξουμε και για άλλες μεθόδους για την προσωρινή διαχείριση». Συμφώνησε ακόμη με τη συγκρότηση Επιτροπής, «να γίνει, να κουβεντιάσουν, να φέρουμε και ανθρώπους να μας πουν και να επισκεφθούμε τους χώρους που υπάρχουν μπαλοποιητές, να δούμε τους χώρους που λένε οι αποφάσεις, να συζητήσουμε και μετά να αποφασίσουμε. […] Δε θεωρώ ότι οι αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων που υπάρχουν δεν μπορούν να αλλάξουν, δεν είναι δεδομένες, μπορούμε άνετα να τις αλλάξουμε».
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας Σαράντος Κουκούμης είπε: «Ο αντιδήμαρχος μας ξάφνιασε, με το φόβο, προσπάθησε να περάσει τετελεσμένες αποφάσεις, και ο δήμαρχος μας ξάφνιασε με τον αυταρχισμό με τον οποίο προσπάθησε, σαν το μακρύ χέρι της κεντρικής εξουσίας, να περάσει μια ειλημμένη απόφαση των προηγούμενων δημοτικών ενοτήτων, και καλούμαστε στη συνέχεια να αποφασίσουμε για αυτή την απόφαση. Τι τη θέλαμε τη συζήτηση στο κάτω κάτω και γιατί να συζητήσουμε για τη διαχείριση των απορριμμάτων στο Δήμο Τριφυλίας και να μη συζητήσουμε πάνω στην προειλημμένη απόφαση;». Διαφώνησε δε και με αυτό που είπε ο αντιδήμαρχος, ότι «ο κάθε Δήμος είναι δημοκρατικό να διαχειρίζεται από μόνος του τα απορρίμματά του»: «Καταλήξατε σε μία απόφαση που είχε παρθεί από τους πρώην δημάρχους για ένα κτήμα, χωρίς να υπάρχει μια περιβαλλοντική μελέτη, ενώ υπάρχουν κοινωνικές αντιδράσεις». Έκανε δε λόγο για «χωματερή σε συσκευασία», υποστηρίζοντας ότι «ουδέν μονιμότερο του προσωρινού και το κόστος θα επωμιστούν οι πολίτες». Κλείνοντας δήλωσε: «Εμείς προτείνουμε ότι για το θέμα των σκουπιδιών θα πρέπει να υπάρχει κεντρικός κρατικός φορέας διαχείρισης με γνώμονα πάντα την προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας των πολιτών».
Ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Αδρακτάς τόνισε: «Το γεγονός ότι οι προηγούμενοι Δήμοι έχουν πάρει αποφάσεις, δε μας δεσμεύει. Εμείς θα αποφασίσουμε, τώρα. Δεν μπορούμε να επιλέξουμε άλλη λύση πέραν των μπαλοποιητών και η όποια απόφαση να ληφθεί με οικονομικά κριτήρια».
Ο Ζαχαρίας Κανελλόπουλος σημείωσε: «Μπαίνουμε σε μια διαδικασία οριστικής απόφασης για την προσωρινή διαχείριση, με λύση λειτουργική και περιβαλλοντική, κοινωνικά αποδεκτή και οικονομικά συμφέρουσα».
Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Ευστάθιος Ανδρινόπουλος εξέφρασε κάποιες αμφιβολίες για τη μέθοδο που προκρίνετα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

- Παρακαλούμε αφήστε το σχόλιο σας στα Ελληνικά και σε κόσμιο ύφος.
Σχόλια με greeklish και υβριστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.
- H Ομάδα Διαχείρισης του Kyparissia News Blog δεν αντιπαρατίθεται και δεν συνδιαλέγεται με τους αναγνώστες στο πεδίο σχολιασμού, σχετικά με δημοσιεύσεις και άρθρα (με μόνη εξαίρεση διαδικαστικά-λειτουργικά θέματα του ιστολογίου).
- Οι απόψεις των αναγνωστών δεν αντιπροσωπεύουν τις θέσεις του blog και αποτελούν αποκλειστικά προσωπικές τους τοποθετήσεις.