Ο ΓΕΝ. ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΤΑΞΙΑΡΧΟΣ ΗΛΙΑΣ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΗΝ «Ε» «Το έγκλημα έγινε πιο βίαιο και πιο οργανωμένο»

«Η εξάρθρωση τέτοιων εγκληματικών οργανώσεων, μας αποδεικνύει ότι το έγκλημα έχει αλλάξει μορφή, έχει γίνει πιο πολύπλοκο, πιο βίαιο και κυρίως πιο οργανωμένο. Δεν είναι πλέον το έγκλημα όπως το γνωρίζαμε όλοι μας στην «παιδική» του μορφή, έχει "ενηλικιωθεί"». Αυτό τονίζει ο γενικός αστυνομικός διευθυντής Πελοποννήσου Ταξίαρχος Ηλίας Γεωργόπουλος απαντώντας σε ερώτηση της "Ε" για την σύλληψη των μελών της συμμορίας που δολοφόνησε το Φιλίπ Μεσάι, τον τρίχρονο γιο του Κέρι και το Σωτήρη Ψυχόπαιδα.
Σε άλλο σημείο της συνέντευξης ο κ. Γεωργόπουλος τονίζει: "Η Αστυνομία σήμερα, καλείται από το δικό της μετερίζι, να διαχειριστεί μια δύσκολη μαθηματική εξίσωση που έχει σταθερές και μεταβλητές. Σταθερές την κοινωνική συνοχή, την ευημερία, την ανάπτυξη και την ασφάλεια. Μεταβλητές, την εγκληματικότητα, τη λαθρομετανάστευση και την αντικοινωνική συμπεριφορά από τους βάνδαλους".
- Πριν λίγες μέρες συνελήφθησαν 8 μέλη της εγκληματικής οργάνωσης των αδίστακτων κακοποιών που δρούσε στη Μεσσηνία και μάθαμε για τα εγκλήματα που διέπραξε ο πληρωμένος Αλβανός εκτελεστής. Πολλοί πολίτες ρωτούν: "Συμμορίες και πληρωμένοι δολοφόνοι. Τι άλλο θα δούμε ακόμα;".
«Είναι εύλογο το ερώτημα των πολιτών, καθώς η ελληνική κοινωνία, αλλά και η Ελληνική Αστυνομία, καθημερινά βρίσκονται αντιμέτωπες με νέες προκλήσεις, με νέες δοκιμασίες. Δεν θα ήταν άστοχο να λέγαμε ότι ζούμε πλέον σε μία νέα κοινωνική πραγματικότητα, με νέες απειλές να κάνουν την εμφάνισή τους. Το σημαντικό είναι ότι απέναντι σε αυτές τις οργανωμένες αντικοινωνικές συμπεριφορές η Ελληνική Αστυνομία είναι παρούσα. Είναι δραστήρια εκεί, τις παρακολουθεί και, με συστηματικό και μεθοδικό τρόπο, όταν έρχεται το σωστό πλήρωμα του χρόνου, αναδεικνύει το υπόβαθρο της οργάνωσής τους και τον τρόπο δράσης τους, συλλαμβάνοντας αρκετά από τα μέλη αυτών των συμμοριών και των εγκληματικών οργανώσεων.
Εχουμε πλήρη συναίσθηση του καθήκοντός μας σε αυτές τις δύσκολες εποχές και εφαρμόζουμε κάθε τι που επιτρέπει το δικονομικό μας σύστημα. Κάθε φυσική, τεχνική και επιστημονική μέθοδο που είναι διεθνώς τεκμηριωμένη.
Η εξάρθρωση τέτοιων εγκληματικών οργανώσεων, μας αποδεικνύει ότι το έγκλημα έχει αλλάξει μορφή, έχει γίνει πιο πολύπλοκο, πιο βίαιο και κυρίως πιο οργανωμένο. Πλέον δεν είναι το έγκλημα όπως το γνωρίζαμε όλοι μας στην «παιδική» του μορφή, πλέον έχει «ενηλικιωθεί». Βέβαια και σε παλαιότερες εποχές υπήρχαν βίαιες εγκληματικές συμπεριφορές και κακοποιοί που επιδείκνυαν στη δράση τους σκληρό και βάναυσο χαρακτήρα. Ωστόσο δεν ήταν τόσο καλά οργανωμένοι, λειτουργούσαν με περισσότερους ηθικούς κανόνες και αναστολές και η ζωή είχε οπωσδήποτε περισσότερη αξία.
Σε αυτή τη χρονολογική ωρίμανση των εγκληματικών συμπεριφορών «ενηλικιωνόμαστε» και εμείς στα μέσα και τα στελέχη που χρησιμοποιούμε να τις διαχειριστούμε».
- Οι πολίτες επίσης ρωτούν: Είναι έτοιμη η Αστυνομία να αντιμετωπίσει τις νέες μορφές εγκλήματος;
«Θα χρησιμοποιήσω, επιτρέψτε μου, μια μαθηματική λογική.
Η Αστυνομία σήμερα, καλείται, από το δικό της μετερίζι, να διαχειριστεί μια δύσκολη μαθηματική εξίσωση που έχει σταθερές και μεταβλητές. Σταθερές την κοινωνική συνοχή, την ευημερία, την ανάπτυξη και την ασφάλεια. Μεταβλητές, την εγκληματικότητα, τη λαθρομετανάστευση, την αντικοινωνική συμπεριφορά από τους βάνδαλους και τους ταραχοποιούς, την αθλητική βία και τις οργανωμένες συμπλοκές μεταξύ οπαδών ομάδων που έχουν εισχωρήσει σε κάθε μέρα της εβδομάδος, καθώς και κάθε άλλη μορφή έργου ή υπηρεσίας που παρέχεται συνδρομητικά σε άλλους φορείς.
Εχουμε πλήρη συναίσθηση του εύρους των προβλημάτων που ταλανίζουν, τόσο τις μεγάλες κοινωνίες, όσο και τις μικροκοινωνίες της υπαίθρου. Παρά το γεγονός ότι πρέπει καθημερινά η ίδια δεξαμενή αστυνομικών να διασπείρεται σε διαφορετικά πεδία δράσης εμείς δεν χάσαμε το κουράγιο μας, δεν είμαστε παθητικοί δέκτες. Ακόμα και όταν κάποιοι, θέλοντας να υπερβάλουν, παρουσιάζουν μια Αστυνομία ανήμπορη. Οχι μόνο δεν είναι ανήμπορη, αλλά μια ματιά να ρίξετε μόνο στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας θα δείτε ότι καθημερινά συλλαμβάνονται περίπου στα 600 με 800 άτομα για διάφορες εγκληματικές πράξεις. 172.000 άτομα συνελήφθησαν το 11μηνο που μας πέρασε. 14.500 από αυτούς συνελήφθησαν για κλοπές και ληστείες. Αλλοι 11.000 για διακίνηση ναρκωτικών.
Με βάση την εικόνα της εγκληματικότητας, αναπροσαρμόζουμε τις δράσεις μας, αναδιπλώνουμε τις δυνάμεις μας, θέτουμε στόχους και προτεραιότητες, ενημερωνόμαστε και εκπαιδευόμαστε.
Ηδη έχουμε βελτιώσει την επιχειρησιακή μας δράση δημιουργώντας κατάλληλα εκπαιδευμένες μονάδες, όπως οι Ομάδες Πρόληψης και Καταστολής του Εγκλήματος (Ο.Π.Κ.Ε.), οι Ομάδες Ελέγχου και Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων (Ο.Ε.Π.Τ.Α.), καθώς και η Ομάδα Δίκυκλης Αστυνόμευσης (ΔΙ.ΑΣ.), στις έδρες των Αστυνομικών Διευθύνσεων, που αποτελούν την αιχμή του δόρατός μας στην αντιμετώπιση των νέων μορφών εγκληματικότητας.
Παράλληλα, βελτιώνουμε καθημερινά την εμπειρία και την επιστημοσύνη μας και ενσωματώνουμε όλες εκείνες τις τεχνικές και τις επιστημονικές μεθόδους που μας βοηθούν στις έρευνες. Αυτό φαίνεται άλλωστε και στα σημαντικά αποτελέσματα στην εξιχνίαση σοβαρών υποθέσεων.
Σας διαβεβαιώ ότι καθημερινά παρακολουθούμε και καταγράφουμε την αποτελεσματικότητα των δράσεών μας σε συνάρτηση με τους ποιοτικούς και ποσοτικούς δείκτες της εγκληματικότητας. Οταν κρίνεται απαραίτητο τις αναπροσαρμόζουμε.
Ολα αυτά αναδεικνύουν ότι, η Ελληνική Αστυνομία βρίσκεται πάντα σε ετοιμότητα, συμμέτοχος και αρωγός του κάθε πολίτη. Βέβαια πάντα έχουμε στο νου ότι ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο».
- Η κοινή γνώμη σοκαρίστηκε όταν πληροφορήθηκε τη δολοφονία του 3χρονου αγοριού. Οι αστυνομικοί πώς αντέδρασαν; Κάποιοι λένε ότι ορκίστηκαν να βρουν το συντομότερο δυνατό το δολοφόνο. Ετσι έγινε;
«Οι αστυνομικοί είναι μέλη αυτής της κοινωνίας, εξίσου ευαισθητοποιημένοι όπως ο καθένας. Ο κάθε όρκος που δίδεται, έστω και ως υπόκωφη εσωτερική ανάγκη του καθενός, είναι διαβεβαίωση προς την κοινωνία.
Αδιαμφισβήτητα ένα τέτοιο γεγονός, κάθε άλλο παρά συνηθισμένο μπορεί να θεωρηθεί. Για εμάς, ήταν η βασική προτεραιότητά μας να το εξιχνιάσουμε, όσο το δυνατόν συντομότερα. Η εξιχνίαση της όλης υπόθεσης ήταν απότοκος της αγαστής συνεργασίας των αστυνομικών υπηρεσιών, αλλά και της υπέρμετρης προσπάθειας του αστυνομικού προσωπικού, που νυχθημερόν εργάστηκε προκειμένου να συλληφθούν οι δράστες της αποτρόπαιης αυτής πράξης και να οδηγηθούν στην δικαιοσύνη.
Σε τέτοια περιστατικά, που προκαλούν το κοινό αίσθημα και συγκλονίζουν την κοινή γνώμη, όχι μόνο σε τοπικό και εθνικό, αλλά πολλές φορές και σε διεθνές επίπεδο, είναι επείγουσα κοινωνική απαίτηση η λύση τους. Δικός μας στόχος είναι η υλοποίηση αυτής της απαίτησης. Με αίσθημα δικαίου και δίκαιες πρακτικές διαχείρισης».
- Εγκληματικότητα στην Πελοπόννησο: Πόσο πρέπει να ανησυχεί ο κόσμος αυτή την περίοδο;
«Η εγκληματικότητα στην Περιφέρεια της Πελοποννήσου δεν θα μπορούσε να διαφέρει από την εγκληματικότητα που παρατηρείται στην υπόλοιπη επικράτεια της χώρας μας, εξαιρουμένης φυσικά της Αττικής, όπου εκεί συναντάται το 70-75% της συνολικής εγκληματικότητας. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι η αύξηση της εγκληματικότητας στη χώρα, αλλά σε κάποιο βαθμό και στην Πελοπόννησο, έχει να κάνει σε μεγάλο ποσοστό με αυτό που λέγεται "έγκλημα ανάγκης". Δηλαδή, εγκληματικές συμπεριφορές όπως λόγου χάρη μικροκλοπές, από ανθρώπους εκτός του κοινωνικού γίγνεσθαι. Αυτούς που δεν έχουν ενσωματωθεί ή δεν μπορούν να συλλειτουργήσουν με την τοπική κοινωνία.
Αναφέρομαι κυρίως στους δυστυχείς οικονομικούς μετανάστες, που τα κυκλώματα διακίνησης τους παρουσιάζουν την Ελλάδα ως ειδυλλιακό περιβάλλον και ως σημαντικό σκαλοπάτι για την κεντρική σκηνή της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Είναι βολικά θύματα των διακινητών και εξαναγκασμένοι θύτες, διαπράττοντας μικροεγκλήματα για να επιβιώσουν. Επίσης αναφέρομαι σε αυτούς που δεν μπόρεσαν να ενσωματωθούν, παρά τα χρόνια που πέρασαν, στις συνήθειες και στη ζωή της κοινωνίας.
Για την αντιμετώπιση αυτού του κοινωνικά σύνθετου -πλέον- προβλήματος, οι Αστυνομικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Πελοποννήσου καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια με έντονη και εμφανή αστυνομική παρουσία και στοχευμένες δράσεις όπου εντοπίζεται προβληματική.
Αποτέλεσμα της προσπάθειας αυτής είναι η μείωση στα ποσοστά των ληστειών και η σημαντική αύξηση στις κατασχεθείσες ποσότητες ναρκωτικών ουσιών, σε σύγκριση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα της περασμένης χρονιάς. Ωστόσο θα ήθελα να σημειώσω ότι παρατηρείται μικρή, οριακή αύξηση στα ποσοστά των κλοπών και των διαρρήξεων, όπου και έχουμε εστιάσει τις προσπάθειες και δράσεις μας. Αυτό όμως μπορεί να είναι παροδικό φαινόμενο, του οποίου την εικόνα παρατηρούμε και καταγράφουμε.
Κλείνοντας θα ήθελα να επιβεβαιώσω ότι η Πελοπόννησος είναι και παραμένει ένα ασφαλές μέρος να ζει, να εργάζεται και να ευημερεί κάθε πολίτης».
- Η καθημερινότητα δείχνει πως η εγκληματικότητα παίρνει ολοένα μεγαλύτερες διαστάσεις, είτε πρόκειται για κλοπές είτε για απάτες και άλλα εγκλήματα. Τι πρέπει να κάνει ο πολίτης για να είναι ασφαλής;
«Καταρχάς να εμπιστεύεται τις Αρχές Ασφαλείας και να τις ενημερώνει κάθε φορά που κάτι ύποπτο πέφτει στην αντίληψή του. Οσο πιο νωρίς ενημερώνει, τόσο νωρίτερα θα απολαμβάνει αμεσότερες και ποιοτικότερες υπηρεσίες αστυνόμευσης. Από εκεί και ύστερα, μικρές βελτιωτικές παρεμβάσεις στην καθημερινότητά του, που δεν τον επηρεάζουν, συμβάλλουν σημαντικά στο να μη θυματοποιηθεί.
Αυτό που βασικά πρέπει να κάνει είναι να μην επιτρέπει να εκδηλωθεί ή να προλαμβάνει τον παράγοντα «ευκαιρία». Δηλαδή να αποκλείει σε κάποιον, στο μέτρο του δυνατού, να τον βλέπει σαν υποψήφιο θύμα.
Ορισμένες χρήσιμες και πρακτικές συμβουλές της καθημερινότητάς μας είναι οι εξής: Σε κάθε περίπτωση που αντιληφθεί κάποιος κάτι ύποπτο, σωστό είναι να ειδοποιεί άμεσα το "100" ή το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής του. Επίσης, θα ήταν φρόνιμο να μη διατηρεί μεγάλα χρηματικά ποσά ή αντικείμενα αξίας στο σπίτι του ή στον χώρο εργασίας του. Δεν θα πρέπει να εμπιστεύεται άτομα άγνωστα, που τον προσεγγίζουν ή χτυπούν την πόρτα του σπιτιού του, ζητώντας από αυτόν χρηματικά ποσά, π.χ. για οφειλές συγγενικών ή φιλικών προσώπων του. Επίσης, δεν θα πρέπει να έχει μεγάλα χρηματικά ποσά επάνω του, ενώ αν δεν γίνεται διαφορετικά, καλό είναι να τα μεταφέρει τμηματικά. Σε κάθε περίπτωση πάντως, θα πρέπει τις συναλλαγές του να τις πραγματοποιεί με διακριτικότητα.
Αυτό που δεν θα πρέπει ποτέ να ξεχνάμε, ωστόσο, είναι ότι θα πρέπει να παραμείνουμε ήρεμοι και προσεκτικοί, ιδιαιτέρα σε επικίνδυνες ή απειλητικές καταστάσεις - γιατί το πιο σημαντικό πράγμα είναι η ζωή μας και η σωματική μας ακεραιότητα, την οποία οφείλουμε όλοι μας να προστατέψουμε. Επιπρόσθετα θα ήθελα να τονίσω ότι συμβάλλει καθοριστικά στο έργο μας η παρατήρηση της φυσικής εμφάνισης των δραστών, όπως και άλλες λεπτομέρειες (π.χ. ρούχα, οδός διαφυγής, αριθμός κυκλοφορίας οχήματος κ.λπ.), οι οποίες θα μας βοηθήσουν για τον εντοπισμό τους».
Ειδικές δράσεις για τους Ρομά
- Πώς αντιμετωπίζετε την αυξανόμενη παραβατικότητα των τσιγγάνων, τόσο στη Μεσσηνία όσο και στους άλλους νομούς της Περιφέρειάς μας;
«Οι Ρομά είναι μια κοινωνική ομάδα που έχει έναν ιδιαίτερο εκδηλωτικό τρόπο ζωής και ένα ιδιαίτερο τρόπο κοινωνικού φέρεσθαι. Η αλήθεια είναι ότι δεν έχει κοινωνικοποιηθεί με τρόπο που εμείς -οι άλλοι- βιώσαμε και σκεφτόμαστε. Ισως οι ίδιοι δεν επιθυμούν, ίσως επειδή η κοινωνία δεν μπόρεσε να βρει κατάλληλους τρόπους ένταξής τους, πάντως έχουν ακόμα παραμείνει σε ένα είδος "κοινωνικού περιθωρίου". Παρά το γεγονός ότι έχουν ιστορικές καταβολές.
Αυτό έχει σαν συνέπεια ένας αριθμός νέων κυρίως παιδιών Ρομά, να επιδίδεται, με βάση τις παρούσες συνθήκες, σε εγκλήματα βίας, κλοπές, ληστείες και διακίνηση ναρκωτικών. Για το φαινόμενο αυτού του είδους παραβατικότητας, οι Αστυνομικές Διευθύνσεις της Περιφέρειας μας καθημερινά επιχειρούν, εξιχνιάζοντας πολλές υποθέσεις, κυρίως κλοπών και διακίνησης ναρκωτικών. Πολλοί Ρομά συλλαμβάνονται και αρκετοί είναι προσωρινά κρατούμενοι σε σωφρονιστικά καταστήματα. Επιπλέον καθημερινά πραγματοποιούνται ειδικές δράσεις, τόσο στη Μεσσηνία όσο και στην υπόλοιπη Περιφέρεια, στο πλαίσιο των οποίων διενεργούνται εξορμήσεις στους καταυλισμούς Ρομά αλλά και κοντά σ’ αυτούς.
Ωστόσο, το θέμα μοιάζει περισσότερο κοινωνικό παρά αστυνομικό. Για να καταπολεμηθεί στη ρίζα του αυτή η προβληματική - γκρίζα περιοχή παραβατικότητας, απαιτείται ουσιαστική και οργανωμένη παρέμβαση όλων των συναρμόδιων φορέων, προκειμένου να μειωθούν οι επιμέρους παράμετροι που το δημιουργούν ή το διαμορφώνουν (υλοποίηση μετεγκατάστασης Ρομά, υλοποίηση προγραμμάτων εκπαίδευσης κ.λπ.).
- Πώς μπορεί να ελεγχθεί η κατάσταση στις περιοχές όπου η ανάγκη για εργατικά χέρια πολλαπλασιάζει τον αριθμό των αλλοδαπών, ειδικά στη Μεσσηνία και τη Λακωνία;
«Αρχικά θα ήθελα να τονίσω ότι η χώρα μας καλείται να διαχειριστεί το μεγαλύτερο μέρος της παράνομης μετανάστευσης στην Ευρώπη. Η κατάσταση αυτή έχει αρκετές συνέπειες που επηρεάζουν σημαντικούς τομείς, όπως τη δημόσια υγεία, τις δομές κοινωνικής πρόνοιας, την εθνική μας ασφάλεια, καθώς και την όποια ευημερία της χώρας μας. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ζουν πλέον οι μικροκοινωνίες μας.
Στον σχεδιασμό των δράσεων της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Πελοποννήσου, δεν θα μπορούσε να μη ληφθεί υπόψη το φαινόμενο αυτό. Κυρίως όπως παρουσιάζεται, λόγω των λιμένων της περιοχής, στη Μεσσηνία και τη Λακωνία, αλλά και στους άλλους νομούς της Περιφέρειας.
Στο πλαίσιο αυτό, ενισχύουμε την παρουσία μας με εποχούμενες περιπολίες, καθ’ όλο το 24ωρο και, όπου και όταν απαιτείται, εντατικοποιούμε τους ελέγχους μας. Επίσης, για την ουσιαστικότερη και αποτελεσματικότερη αστυνόμευση ενισχύουμε τη δράση των υπηρεσιών, με τις Ομάδες Πρόληψης και Καταστολής της Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ) και τις Ομάδες Ελέγχου και Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων (ΟΕΠΤΑ) των τοπικών Αστυνομικών Διευθύνσεων. Παράλληλα, εφαρμόζουμε το πετυχημένο σε όλη την χώρα μοντέλο της δίκυκλης αστυνόμευσης, τις γνωστές Ομάδες ΔΙΑΣ.
Ωστόσο στην προσπάθεια μας αυτή, στόχος μας αλλά και εχθρός μας είναι το καλύτερο, και για αυτό συνεχώς προσπαθούμε. Η προσπάθεια είναι συνεχής και ατέρμονη. Ζούμε σε αυτή την περιοχή της Ελλάδας, σε αυτή την κοινωνία. Είμαστε μέτοχοι, αλλά και ουσιαστικοί συμμέτοχοι στο πρόβλημα. Να το διαχειριστούμε.
Παρήγορο για εμάς είναι ότι οι πόλεις μας και οι νομοί μας έχουν ακόμα το προνόμιο και τα χαρακτηριστικά των κοινωνιών όπου γνωρίζει ο ένας τον άλλο. Αυτή είναι μία σημαντική παράμετρος του κοινωνικού αυτοελέγχου των τοπικών κοινωνιών. Τοπικές Αστυνομικές Αρχές και κοινωνία συμπορεύονται μαζί και αλληλεπιδρούν. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι κάθε άνθρωπος και κάθε συμπεριφορά, που δεν ταιριάζει και δεν αφομοιώνεται στα τοπικά δεδομένα, συνήθως αποβάλλεται. Στις εγκληματικές συμπεριφορές αντίστοιχα, εντοπίζεται, στιγματίζεται και συλλαμβάνεται. Ευτυχώς που ακόμα δεν έχει αλλοιωθεί και αποξενωθεί ο τοπικός χαρακτήρας των πόλεων μας.
Από την άλλη, δεν είναι κατ' ανάγκη όλοι οι οικονομικοί μετανάστες εγκληματίες ή κακοποιοί. Μεγάλο ποσοστό από αυτούς τους ανθρώπους έρχονται στις πόλεις μας για ένα μεροκάματο και ένα πιάτο φαΐ. Κρίμα που κάποιοι από αυτούς δεν συμπεριφέρονται έτσι προκαλώντας την αντίδραση των Αρχών Ασφαλείας».
- Πόσο η έλλειψη προσωπικού -ειδικά μετά τις πρόσφατες πολλές συνταξιοδοτήσεις- επηρεάζει το έργο της Αστυνομίας;
«Οπωσδήποτε η υποστελέχωση μίας ή περισσότερων υπηρεσιών, αποτελεί παράμετρο ελλειπτικής ποιοτικής προσφοράς υπηρεσιών ασφάλειας στον πολίτη. Ωστόσο εμείς, παρά τον αυξημένο αριθμό των αποχωρήσεων από το Σώμα, επενδύουμε στον παράγοντα άνθρωπο και την ποιοτικότερη εκπαίδευσή του. Εμφαση επίσης δίνουμε σε όλες εκείνες τις τεχνολογίες της Πληροφορικής και των Επικοινωνιών, που μας επιτρέπουν τη βελτιωμένη διαχείριση των διοικητικών διαδικασιών, με λιγότερο ανθρώπινο προσωπικό. Με τις νέες τεχνολογίες πλέον, πετύχαμε να βγάλουμε περισσότερο προσωπικό στο δρόμο, ενώ παράλληλα εξασφαλίσαμε καλύτερη διαχείριση των διοικητικών διαδικασιών στα γραφεία μας. Παράλληλα πετύχαμε, σε ένα βαθμό, να ισοφαρίσουμε την απώλεια αστυνομικών λόγω της εθελούσιας απόσυρσής τους».
- Πόσο θα βοηθούσε στο έργο της Αστυνομίας και στην ασφάλεια του πολίτη η αναδιάρθρωση των αστυνομικών υπηρεσιών;
«Η αναδιάρθρωση των αστυνομικών υπηρεσιών θα πρέπει να προέλθει μέσα από επιστημονικά τεκμήρια και όχι μέσα από απλοϊκές διαδικασίες και φληναφήματα.
Λέμε "ναι" σε καθετί που διορθώνει μια κατάσταση.
Λέμε "όχι" σε καθετί που γίνεται στο πόδι. Ουσιαστικά πιστεύω -και πιστεύουμε συνολικότερα- ότι εφόσον γίνει με κριτήρια θα βοηθήσει καθοριστικά στην αντιμετώπιση των νέων προκλήσεων, ενώ θα συμβάλει στην άμεση και αποτελεσματική ανταπόκριση του Σώματος, στον θεσμικό του ρόλο και κατ’ επέκταση στην ασφάλεια των πολιτών.
Η Ελληνική Αστυνομία, αφού άλλαξε το περιβάλλον, θα πρέπει να προσαρμοστεί στη νέα κοινωνική πραγματικότητα, μέσα από κατάλληλες οργανωτικές και λειτουργικές ρυθμίσεις. Ομως θα πρέπει να γίνει σαφές ότι ένα τέτοιο εγχείρημα χρειάζεται χρόνο, επιστημονική μελέτη, σωστή ανάλυση των δεδομένων και των μεταβλητών της εγκληματικότητας που προκύπτουν διαχρονικά, με έμφαση στις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής της χώρας.
Για τον λόγο αυτό, ήδη από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει δρομολογηθεί η σχετική διαδικασία για την εκπόνηση μελέτης, που αφορά την αναδιοργάνωση και αναδιάρθρωση της Ελληνικής Αστυνομίας.
Ωστόσο καμία αναδιάρθρωση δεν θα προσφέρει ουσιαστικά, αν δεν γίνει παράλληλα και αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο σκεφτόμαστε και αντιμετωπίζουμε την εγκληματικότητα, ως κοινωνία. Την Αστυνομία θα πρέπει να τη δείτε ως υπεύθυνη να αντιμετωπίσει το σύμπτωμα της εγκληματικότητας. Την κοινωνία, με τους φορείς διαπαιδαγώγησης και κοινωνικοποίησης, ως υπεύθυνη να αντιμετωπίσει τα αίτιά της. Οι ασθένειες γιατρεύονται στα αίτια που τις προκάλεσαν και όχι στο σύμπτωμα.
Οσες συλλήψεις και να γίνουν, όσοι και να κατηγορηθούν, το πρόβλημα θα συνεχίσει να υπάρχει και θα το συζητάμε, με το ίδιο θέμα, κάθε φορά. Η καταστολή είναι παυσίπονο και όχι η θεραπεία στην ασθένεια της εγκληματικότητας. Η κοινωνία μας έχει ανάγκη από μία ριζική αναθεώρηση του τρόπου με τον οποίο αντιλαμβάνεται και αντιμετωπίζει την εγκληματικότητα».

Συνέντευξη στην Κέλλυ Δημητρούλια
από την "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

- Παρακαλούμε αφήστε το σχόλιο σας στα Ελληνικά και σε κόσμιο ύφος.
Σχόλια με greeklish και υβριστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.
- H Ομάδα Διαχείρισης του Kyparissia News Blog δεν αντιπαρατίθεται και δεν συνδιαλέγεται με τους αναγνώστες στο πεδίο σχολιασμού, σχετικά με δημοσιεύσεις και άρθρα (με μόνη εξαίρεση διαδικαστικά-λειτουργικά θέματα του ιστολογίου).
- Οι απόψεις των αναγνωστών δεν αντιπροσωπεύουν τις θέσεις του blog και αποτελούν αποκλειστικά προσωπικές τους τοποθετήσεις.