Εκπνέει το τελεσίγραφο

Η προσπάθεια συγκράτησης του ελλείμματος του 2011 στο επίπεδο που είχε προβλεφθεί (9% του ΑΕΠ) χάθηκε οριστικά και το μέγεθος της «τρύπας» κινείται πολύ πάνω από 10%.
Η προσπάθεια πλέον είναι λογιστική, δεδομένης της δυνατότητας που υπάρχει για δημοσιονομικές τακτοποιήσεις μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου και ο στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι να κλείσει το έλλειμμα του Προϋπολογισμού στα όρια του 10% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, ώστε να καταγραφεί έστω και οριακή υποχώρηση έναντι του 2010, που είχε διαμορφωθεί στο 10,5% του ΑΕΠ. Η «τρύπα» στο έλλειμμα ξεπερνά τον στόχο τουλάχιστον κατά 2,5 δισ. ευρώ και εκφράζονται φόβοι ότι, λόγω της μεγαλύτερης από την προβλεπόμενη ύφεσης και της κατάρρευσης των μηχανισμών συλλογής εσόδων, τα πρόσθετα μέτρα που θα απαιτηθούν για να την καλύψουν θα ξεπεράσουν τα 4 δισ. ευρώ.
Η τρόικα επιστρέφει στην Αθήνα το τελευταίο 10ήμερο του Ιανουαρίου για να ακούσει τα «διορθωτικά» μέτρα του 2011, τα οποία θέλει να ληφθούν -βάσει συμφωνίας- άμεσα από την κυβέρνηση συνεργασίας. Τα μέτρα αυτά είναι «νέα» και θα προστεθούν στα 7,7 δισ. ευρώ που απαιτούνται επιπλέον για τη διετία 2013- 2014, όπως ορίζει το αναθεωρημένο μεσοπρόθεσμο σταθερότητας.
Τελεσίγραφο
Οι επικεφαλής του κλιμακίου των πιστωτών μας αναμένεται να ζητήσουν από την κυβέρνηση να ανακοινώσει και να θεσπίσει τα μέτρα άμεσα, προκειμένου να μην επαναληφθεί αυτό που έγινε έναν χρόνο πριν, όταν έπρεπε να ληφθούν μέτρα για να κλείσει η «τρύπα» του 2010. Στελέχη του οικονομικού επιτελείου υποστηρίζουν ότι μόνο στα μέσα Μαρτίου θα υπάρξει ακριβής εικόνα της συνολικής «τρύπας», κυρίως στο σκέλος των δαπανών των ταμείων, αλλά και της επίπτωσης της ύφεσης.
Δεδομένης, μάλιστα, και της άρνησης των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση (κυρίως η Ν.Δ.) να συναινέσουν στη λήψη νέων εισπρακτικών μέτρων και σε πρόσθετες περικοπές, θα επιχειρηθεί να στηθεί μια γραμμή άμυνας έναντι της τρόικας, πάνω στη συλλογιστική «ας προσδιορίσουμε τις ανάγκες μετά τον Μάρτιο, ώστε να λάβει τις οριστικές αποφάσεις η κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις επικείμενες εκλογές».
Στην πραγματικότητα, λίγοι μέσα στην κυβέρνηση πιστεύουν ότι η συγκεκριμένη τακτική θα είναι αποτελεσματική, αφού, με βάση τα μηνύματα που έρχονται από τις τοποθετήσεις στελεχών των διεθνών οργανισμών, η τρόικα θα ζητήσει να ανακοινωθούν τώρα οι παρεμβάσεις και -έστω και αν δεν εφαρμοστούν αμέσως- να υπάρξει η σαφής δέσμευση των τριών κυβερνητικών κομμάτων ότι τα μέτρα θα τεθούν σε ισχύ από τη νέα κυβέρνηση.
Το Δημόσιο
Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων θα τεθούν οι παρεμβάσεις στο Δημόσιο, πέραν του θεσμού της εφεδρείας, τον οποίο κορυφαία κυβερνητικά στελέχη θεωρούν αποτυχημένο. Το αρμόδιο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης φέρνει εντός του Ιανουαρίου στη Βουλή το σχέδιο για την αναμόρφωση του κράτους, που συντάσσεται με τη συμβολή της ομάδας δράσης του Χορστ Ράιχενμπαχ. Θεωρείται βέβαιο ότι στο τραπέζι θα τεθεί πολύ πιο πιεστικά από κάθε άλλη φορά το θέμα των μαζικών απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων, καθώς η τρόικα εκτιμά ότι είναι η μοναδική πηγή μόνιμης μείωσης των δαπανών.

Του Σωτήρη Καψώχα από το "Real.gr"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

- Παρακαλούμε αφήστε το σχόλιο σας στα Ελληνικά και σε κόσμιο ύφος.
Σχόλια με greeklish και υβριστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.
- H Ομάδα Διαχείρισης του Kyparissia News Blog δεν αντιπαρατίθεται και δεν συνδιαλέγεται με τους αναγνώστες στο πεδίο σχολιασμού, σχετικά με δημοσιεύσεις και άρθρα (με μόνη εξαίρεση διαδικαστικά-λειτουργικά θέματα του ιστολογίου).
- Οι απόψεις των αναγνωστών δεν αντιπροσωπεύουν τις θέσεις του blog και αποτελούν αποκλειστικά προσωπικές τους τοποθετήσεις.