Τριφυλία - Η κρίση έχει «χτυπήσει» και τις λαϊκές αγορές…

Η διαρκώς εντεινόμενη οικονομική κρίση, με τα αλλεπάλληλα φορομπηχτικά και φοροεισπρακτικά μέτρα, έχει οδυνηρές επιπτώσεις στην κοινωνική ζωή των πολιτών. Πλέον, αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους και βιώνουν στο πετσί τους την τραγική καθημερινότητα στην οποία τους οδήγησε το πολιτικό σύστημα της χώρας της Μεταπολίτευσης.
Οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης έχουν παντού θλιβερό αντίκτυπο. Μοναδικό «αποκούμπι» για ψώνια ποιοτικών, κυρίως αγροτικών, και φτηνών προϊόντων ήταν και παραμένουν- και- στην Τριφυλία οι Λαϊκές Αγορές. Ωστόσο, η κρίση έχει «χτυπήσει» και εκεί.

Χθες το πρωί επισκεφθήκαμε τη Λαϊκή Αγορά της Κυπαρισσίας. Μια υπαίθρια λαϊκή αγορά, στο χώρο του Δημαρχείου Τριφυλίας, που λειτουργεί κάθε πρωί Σαββάτου και στην οποία συμμετέχουν αγρότες και μικροπωλητές από την ευρύτερη περιοχή, οι οποίοι παράγουν και εμπορεύονται λαχανικά, φρούτα, φυτά, ρούχα, υποδήματα, είδη σπιτιού και πολλά άλλα. Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι πραγματοποιείται από το 1956.
Όπως και εμείς είδαμε, η κίνηση ήταν λιγοστή, ενώ φανερή ήταν η απογοήτευση και ο προβληματισμός των παραγωγών και εμπόρων για την κατάσταση. Μιλήσαμε με κάποιους εξ αυτών και σας παρουσιάζουμε τι είπαν στο «Θ»:
Θανάσης Μπατζαλής: «Η κίνηση είναι πολύ πεσμένη. Ο κόσμος, με την κρίση, δεν έχει καλά καλά να φάει και για να ψωνίσει κάνει πολύ παζάρι, δύσκολα ψωνίζει. Είναι πολύ μεγάλη η κρίση. Βλέπουμε, Λαϊκή με Λαϊκή, έχει πέσει πολύ. Δε γίνεται τίποτα. Αν συνεχιστεί αυτό, δε θα ξανάρθουμε. Αρκετό καιρό ερχόμαστε, από Καλαμάτα, και δεν παίρνουμε ούτε τις βενζίνες μας…».
Σωτήρης Αδαμόπουλος: «Η κίνηση στη Λαϊκή είναι χάλια. Δεν υπάρχουν λεφτά. Κόσμος λίγος, περνάει και δεν ψωνίζει. Γενικά, είμαστε και πάμε κατά διαόλου, που λένε. Αυτό που βλέπω είναι ότι θα μεταναστεύσουμε, θα φύγουμε από την πατρίδα μας!».
Κώστα Πανταζόπουλος: «Η κίνηση είναι υποτονική. Λίγος κόσμος επισκέπτεται τη Λαϊκή Αγορά και κάνουν ακόμη λιγότερες και φτηνότερες αγορές. Το κόστος παραγωγής των προϊόντων συνεχώς αυξάνει, αφού ανεβαίνουν οι τιμές σε λιπάσματα και φυτοφάρμακα, ενώ οι τιμές των προϊόντων μας είναι πολύ χαμηλές. Ο κόσμος, με την οικονομική κρίση, εκεί που πήγαινε στον κάθε πάγκο και αγόραζε 10 – 15 ευρώ πράγματα, αυτή τη στιγμή προσπαθεί να περιορίζεται στα απολύτως αναγκαία με 1, 2 και 3 ευρώ».
Δημήτρης Μανουσόπουλος: «Η κίνηση είναι χάλια. Μηδέν. Τίποτα. Κόσμος δεν κυκλοφορεί καθόλου, έχει χαθεί λόγω της κρίσης. Αλλιώς θα είχαμε δουλειά. Τώρα τίποτα. Το κόστος παραγωγής έχει ανέβει στο Θεό και τα προϊόντα μας τα πουλάμε τζάμπα, και δεν τα πουλάμε κιόλας, γιατί δεν αγοράζει ο κόσμος. Οι πάγκοι γεμάτοι είναι ακόμα. Εμείς πουλάμε φτηνά, αλλά δεν μπορούμε να πουλήσουμε, γιατί δεν έχει ο κόσμος λεφτά. Όταν φτάσανε τη σύνταξη 200 ευρώ, τι να πάρει ο άλλος; Θα πάει να πάρει ψωμί, δε θα πάρει λεμόνια».
Μπάμπης Μούζης: «Η κίνηση στη Λαϊκή πάει χάλια, οι πωλήσεις έχουν πέσει, το κόστος στην καλλιέργεια έχει ανέβει πολύ, τζίρος δε γίνεται, κόσμος δεν υπάρχει και τα πράγματα τα πετάμε στα ζωντανά και τα τρώνε. Τίποτα. Χάλια. Και οι πολιτικοί δεν κάνουν τίποτα. Έχουν εξαφανιστεί και από τη Λαϊκή και από τον κόσμο, δεν κυκλοφορεί κανένας. Να δούμε πού θα πάει, αλλά δε βλέπω προκοπή, έρχονται ακόμη χειρότερα…».
Γεωργία Παναγιωτοπούλου: «Είναι πολλά χρόνια που δεν υπάρχει κίνηση. Δεν είναι τωρινό φαινόμενο, τώρα με την κρίση έχει ενταθεί, αλλά δε νομίζω να γίνεται κάτι το ιδιαίτερο. Η κρίση, σε αυτό το επάγγελμα, στο χώρο της Λαϊκής, είναι διαρκείας, ακόμα και την περίοδο 1983 – 1990. Εννοείται ότι τώρα υπάρχει σαφώς μεγαλύτερη κρίση. Μόνο με ανάπτυξη μπορούμε να βγούμε από την κρίση!».
Παναγιώτης Μποϊλές: «Η κίνηση είναι υποτονική, ο κόσμος λεφτά δεν έχει. Έρχονται και ψωνίζουν μόνο τα απολύτως απαραίτητα. Λίγες αγορές και πολύ φτηνές, με λίγα λεφτά, όχι όπως παλιά που γεμίζανε τσάντες. Είναι πολύ δύσκολα…».
Η Βιβή Καραταράκη, απογοητευμένη από την λιγοστή κίνηση και τη δύσκολη κατάσταση που επικρατεί, δε θέλησε να πει κάτι, παρά αρκέστηκε να μας δείξει πως οι πάγκοι, με άριστης ποιότητας τοπικά προϊόντα, είναι γεμάτοι…

Του Ηλία Γιαννόπουλου
Aπο το ''ΘΑΡΡΟΣ''

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

- Παρακαλούμε αφήστε το σχόλιο σας στα Ελληνικά και σε κόσμιο ύφος.
Σχόλια με greeklish και υβριστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.
- H Ομάδα Διαχείρισης του Kyparissia News Blog δεν αντιπαρατίθεται και δεν συνδιαλέγεται με τους αναγνώστες στο πεδίο σχολιασμού, σχετικά με δημοσιεύσεις και άρθρα (με μόνη εξαίρεση διαδικαστικά-λειτουργικά θέματα του ιστολογίου).
- Οι απόψεις των αναγνωστών δεν αντιπροσωπεύουν τις θέσεις του blog και αποτελούν αποκλειστικά προσωπικές τους τοποθετήσεις.