Εκλεισε με κούρεμα 95% το PSI - Αναμένεται η απόφαση για τα CACs

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η διαδικασία των προσφορών για τη συμμετοχή των κατόχων ελληνικών ομολόγων στη διαδικασία του κουρέματος του ελληνικού χρέους καθώς η εθελοντική συμμετοχή έφτασε στο 80% για όσα διέπονται από το ελληνικό δίκαιο και στο 95% για το σύνολο των ομολόγων.
Παρόλα αυτά, προκύπτει ακόμη μια τρύπα ώστε να καλυφθεί ο τελικός στόχος της εξασφάλισης οφέλους 106 δισ. ευρώ από τη διαδικασία του PSI, που πρέπει να κλείσει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.
Το ποσοστό της συμμετοχής θα πρέπει να καταστεί σαφές ότι
αφορά στα 177 δισ. ευρώ των ομολόγων που διέπονται από το ελληνικό δίκαιο και όχι το σύνολο των 206 δισ. ευρώ, κάτι που σημαίνει πρακτικά ότι «κουρεύονται» κατ' αρχήν ομόλογα ύψους περίπου 160 δισ. ευρώ, με όφελος για το Ελληνικό Δημόσιο 85,5 δισ ευρώ.
Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι εάν δεν ενεργοποιηθούν οι Ρήτρες Συλλογικής Δράσης,
-αυτό θα αποφασιστεί το μεσημέρι της Παρασκευής μετά την τηλεδιάσκεψη του Eurogroup- ακόμα κι αν τα υπόλοιπα ομόλογα των 29 δισ ευρώ που διέπονται από αλλοδαπό δίκαιο, συμμετάσχουν κατά 100% στο «κούρεμα» αποφέροντας ένα όφελος 15,5 δισ ευρώ, θα απομείνει μια «τρυπούλα» περίπου 4 δισ ευρώ, η οποία θα πρέπει να καλυφθεί είτε με την εθελοντική συμμετοχή των Κεντρικών Τραπεζών είτε με την αύξηση του «πακέτου» των 130 δισ. ευρώ.
Από εκεί και πέρα υπάρχει και η εκκρεμότητα της απόφασης του ISDA το οποίο θα κληθεί να αποφασίσει, μετά τις τελικές ανακοινώσεις της ελληνικής κυβέρνησης που θα ακολουθήσουν τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, αν συντρέχει λόγος να ενεργοποιηθούν τα ασφάλιστα κινδύνου (CDS).
Στις 12 Μαρτίου, θα γίνει η ανταλλαγή, ενώ την ίδια ημέρα θα συνεδριάσει το Eurogroup (διά της φυσικής παρουσίας των υπουργών αυτή τη φορά), σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα.
Στις 14 Μαρτίου αναμένεται η συνεδρίαση του Euroworking Group για να κλειδώσει το νέο πρόγραμμα των 130 δισ. ευρώ και να οριστικοποιηθεί το χρονοδιάγραμμα των εκταμιεύσεων.
Στις 15 Μαρτίου θα συνεδριάσει το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τη χρηματοδότηση του νέου προγράμματος στήριξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

- Παρακαλούμε αφήστε το σχόλιο σας στα Ελληνικά και σε κόσμιο ύφος.
Σχόλια με greeklish και υβριστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.
- H Ομάδα Διαχείρισης του Kyparissia News Blog δεν αντιπαρατίθεται και δεν συνδιαλέγεται με τους αναγνώστες στο πεδίο σχολιασμού, σχετικά με δημοσιεύσεις και άρθρα (με μόνη εξαίρεση διαδικαστικά-λειτουργικά θέματα του ιστολογίου).
- Οι απόψεις των αναγνωστών δεν αντιπροσωπεύουν τις θέσεις του blog και αποτελούν αποκλειστικά προσωπικές τους τοποθετήσεις.