Aνταλλαγη αποψεων κυβέρνησης και Τρόικας για το πρόγραμμα και εναλλακτικές προτάσεις.

  • Σαμαράς στη συνάντηση με τους Τροϊκανούς: ''Οι προβλέψεις δεν επιβεβαιώθηκαν.''
  • Στουρνάρας: ''Το πρόγραμμα προς το παρόν είναι εκτός στόχων.''
  • Καλά λόγια από τον Ράιχενμπαχ μετά τις συναντήσεις με υπουργούς.
Ολοένα και πληθαίνουν οι φωνές που λένε πως το πρόγραμμα προσαρμογής της χώρας μας είναι εκτός στόχων, καθώς η παρατεταμένη ύφεση και η ανεργία έχουν θέσει την Ελλάδα σε σημείο να μην μπορεί να ανταποκριθεί προς το παρόν σε όσα της ζητούν οι δανειστές.
Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του νέου υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος τονίζει πως η Ελλάδα έχει
πολύ δρόμο ακόμη για να βγει από την κρίση καθώς μας περιμένουν δύσκολα χρόνια. Την ίδια ώρα η ηλεκτρονική έκδοση των Financial Times εμφανίζει τον κ. Στουρνάρα να λέει πως «το πρόγραμμα είναι εκτός στόχων».
«Από σήμερα μπαίνουμε σε πολύ βαθιά νερά. Μας περιμένουν δύσκολα χρόνια και υποσχόμαστε μόνον πολύ σκληρή δουλειά. Βλέπω φως στο βάθος του τούνελ, αλλά το τούνελ είναι μακρύ» είπε επίσης ο υπουργός Οικονομικών.
Νωρίτερα ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, είχε συνάντηση με την Τρόικα η οποία και διήρκεσε 50 λεπτά. Κατά την διάρκεια της συζήτησής τους, ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε τους επικεφαλής της Τρόικα ότι η κυβέρνηση είναι μακράς πνοής καθώς και ότι είναι αποφασισμένη να προχωρήσει τις βασικές μεταρρυθμίσεις και στις διαρθρωτικές αλλαγές που χρειάζεται η Ελλάδα, στο προσεχές χρονικό διάστημα.
Στην συνάντηση στην οποία παρών ήταν και ο Γιάννης Στουρνάρας, η ελληνική πλευρά προσπάθησε να πείσει τους δανειστές μας πως η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να πάρει γρήγορες αποφάσεις προκειμένου να γίνουν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η χώρα θα ολοκληρώσει το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων με μεγάλες εταιρείες του δημοσίου, όπως η ΔΕΗ και ο ΟΣΕ.

Ειδικότερα, οι βασικές μεταρρυθμίσεις που παρουσίασε ο πρωθυπουργός στους Πωλ Τόμσεν, Κλάους Μαζούχ και Ματία Μορς είναι το άνοιγμα των «κλειστών» επαγγελμάτων, η τόνωση της αγοράς και του ανταγωνισμού, η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και οι φορολογικές μεταρρυθμίσεις που αναμένεται να γίνουν μέσα στον Ιούλιο.

Ο κ. Σαμαράς και ο κ. Στουρνάρας ανέπτυξαν την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης προκειμένου να αποφευχθούν οι απολύσεις των δημοσίων υπαλλήλων ενώ εξέφρασαν τη θέση ότι περικοπές θα προκύψουν από το κλείσιμο υπηρεσιών.

Επέμειναν επίσης να μη γίνουν περαιτέρω μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα και να μην επιβληθούν νέοι φόροι που θα είχαν αποτέλεσμα να μεγαλώσει η ύφεση. Επίσης ετέθη το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13%.

Παράλληλα την ικανοποίησή του για την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, εξέφρασε ο Χορστ Ράιχενμπαχ μετά τις συναντήσεις του με μία σειρά από υπουργούς.

Μάλιστα ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης είπε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι είναι η πρώτη φορά που διαπιστώνει κάτι τέτοιο στην Ελλάδα. «Υπάρχει καθαρή αποφασιστικότητα» και «βούληση να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις σε βαθμό που δεν έχω ξαναδεί ως τώρα στην Ελλάδα. Υπάρχει επίσης η αίσθηση του επείγοντος», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

- Παρακαλούμε αφήστε το σχόλιο σας στα Ελληνικά και σε κόσμιο ύφος.
Σχόλια με greeklish και υβριστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.
- H Ομάδα Διαχείρισης του Kyparissia News Blog δεν αντιπαρατίθεται και δεν συνδιαλέγεται με τους αναγνώστες στο πεδίο σχολιασμού, σχετικά με δημοσιεύσεις και άρθρα (με μόνη εξαίρεση διαδικαστικά-λειτουργικά θέματα του ιστολογίου).
- Οι απόψεις των αναγνωστών δεν αντιπροσωπεύουν τις θέσεις του blog και αποτελούν αποκλειστικά προσωπικές τους τοποθετήσεις.