Γαργαλιάνοι: Ξανά το θέμα του νερού στο Δ.Σ. της Τριφυλίας

Ξαναέθεσε το θέμα του νερού και το μεγάλο πρόβλημα με τις διακοπές υδροδότησης στην Δ.Ε. Γαργαλιάνων στην προχθεσινή, δεύτερη συνεδρίαση, του Δ.Σ. Τριφυλίας ο δημοτικός σύμβουλος Θεόδωρος Δεληγιάννης. Ωστόσο, απάντηση για τις οφειλές του Δήμου προς το Σύνδεσμο Ύδρευσης, του οποίου είναι πρόεδρος, δεν πήρε από τον δήμαρχο Κώστα Κόλλια, παρά την επιμονή του φτάνοντας, μάλιστα, στο σημείο να εκλιπαρεί το δήμαρχο και το δήμο να δώσουν στο Σύνδεσμο έστω το 1/3 του ποσού (96 χιλιάδες ευρώ) που από πέρυσι χρωστάει για να μπορέσουν να αποκαταστήσουν βλάβες στο δίκτυο!
Είπε συγκεκριμένα ο κ. Δεληγιάννης:
«Κύριε δήμαρχε, πριν ενάμιση μήνα και προηγούμενα, σας είχα παρακαλέσει σαν πρόεδρος του Συνδέσμου Ύδρευσης για το θέμα του νερού στην περιοχή του πρώην δήμου Γαργαλιάνων,
όλου του πρώην δήμου, γιατί υπάρχει αφόρητο πρόβλημα. Μάλιστα, από αυτή εδώ την αίθουσα σας είχα εκβιάσει και με παραίτηση και μάλιστα σας είχα πει και βαριές κουβέντες ότι θα σας καταγγείλω δημόσια στο λαό των Γαργαλιάνων, και τον. Κ. Σαμπαζιώτη. Αυτή τη στιγμή, βλέπω ότι, δεν έχετε κάνει τίποτα! Ο κόσμος υποφέρει. Δεν υπάρχει νερό. Δέχομαι καταγγελίες κάθε μέρα. Με εκβιάζουνε. Δέχομαι σαράντα και πενήντα τηλέφωνα, όλη την ημέρα, από το πρωί. Δε μ’ αφήνουν ούτε να κοιμηθώ, ούτε να ηρεμήσω. Τι θα γίνει; Σας ζητώ, για τελευταία φορά, σας εκλιπαρώ: Θέλω, τουλάχιστον, το 1/3 από τις 96 χιλιάδες (σ.σ. που χρωστάει ο δήμος Τριφυλίας στο Σύνδεσμο από πέρυσι!). Και το νερό των Γαργαλιάνων, αυτό που έρχεται, είναι με νιτρικά κάτω από το 3 ενώ το όριο είναι 50! Πρέπει να κάνετε κάτι, δηλαδή. Τουλάχιστον το νερό, την καθημερινότητα να δείτε. Δε σας ζητώ τίποτα άλλο. Σας εκλιπαρώ για τελευταία φορά». 
Απαντώντας ο δήμαρχος είπε ότι
«Έχουμε προβλήματα με το νερό» και συγκεκριμένα για τους Γαργαλιάνους σημείωσε πως, «στους Γαργαλιάνους, χρόνια ολόκληρα έχουμε προβλήματα. Χρόνια ολόκληρα. Και το αντιμετωπίζουμε με τον πιο δυνατό τρόπο που μπορούμε. Το πρώτο έργο που κάναμε, ως νέα Δημοτική Αρχή, ήταν να ανοίξουμε μια νέα γεώτρηση παραπέρα από τους Γαργαλιάνους. Σε καθημερινό αγώνα γίνεται αυτό. Δεν προέκυψε τώρα το θέμα του νερού στους Γαργαλιάνους…».
Ωστόσο, επί της ουσίας του ερωτήματος και του ζητήματος (για τα χρωστούμενα του δήμου στο Σύνδεσμο και την άμεση πληρωμή τουλάχιστον του 1/3 από αυτά) που έθεσε ο κ. Δεληγιάννης δεν απάντησε και δεν έκανε καμία απολύτως αναφορά!
Παρεμβαίνοντας στη συνέχεια και αφού ο δήμαρχος αναφερόταν σε άλλα θέματα, χωρίς να απαντήσει, ο κ. Δεληγιάννης, έθεσε πάλι το ζήτημα των οφειλών του δήμου προς το Σύνδεσμο λέγοντας ότι, «εγώ έκανα μία ερώτηση στον κ. Δήμαρχο και δε μου απάντησε. Είπα, σαν πρόεδρος του Συνδέσμου: Θα μου δώσετε λεφτά, έστω και το 1/3, να φτιάξω τις βλάβες; Ναι ή όχι; Δε μου απαντήσατε. Στην ουσία δεν είπατε τίποτα», χωρίς να πάρει (και πάλι) απάντηση από τον δήμαρχο, με τον πρόεδρο του Σώματος Γιάννη Καλκαβούρα να τον διακόπτει και να του λέει πως «δεν έχουμε ερωταπαντήσεις συνέχεια»! 
Ο τοπικός Αντιδήμαρχος Γαργαλιάνων Ευστάθιος Ανδρινόπουλος έκανε μία σφαιρική, όπως ο ίδιος τη χαρακτήρισε, ενημέρωση για τα νερά των Γαργαλιάνων σημειώνοντας πως, «οι Γαργαλιάνοι υδροδοτούνται από 3 διαφορετικές πηγές» ενώ τόνισε ότι ο κ. Δεληγιάννης έχει δίκιο που διαμαρτύρεται και απαιτεί. Θα πρέπει να δώσουμε τα χρήματα που πρέπει, γιατί στο Σύνδεσμο είναι 3 Δήμοι που πρέπει να πληρώσουν. Είναι ο Δήμος Μεσσήνης, ο Δήμος Πύλου – Νέστορος και ο Δήμος Τριφυλίας. Κανένας δεν έχει δώσει. 
Θα πρέπει να δώσουμε, λοιπόν, τα χρήματα και αν όχι όλα, ένα ποσό, για να μπορεί να παίρνει τα ανταλλακτικά, τουλάχιστον να επισκευάζει τις βλάβες. Η δεύτερη πηγή υδροδότησης της πόλης είναι κάποιες πηγές ανατολικά της πόλης, υδρέματα τα ονομάζουμε και τρίτη πηγή υδροδότησης είναι 3 γεωτρήσεις που είναι δυτικά της πόλης».
 Συμπλήρωσε ότι «επειδή δεν υπάρχει ένα κεντρικό σύστημα ελέγχου και διαχείρισης του νερού, υπάρχουν κάποια προβλήματα σε χωριά της πόλης, όχι για την πόλη. Η πόλη, αυτή τη στιγμή, με τις γεωτρήσεις που υπάρχουνε, καλύπτεται, όμως ένα υπάρξει κάποια βλάβη είτε κυρίως της ΔΕΗ ή βλάβη στις γεωτρήσεις ή στα αντλιοστάσια τότε υπάρχει και κάποιο πρόβλημα υδροδότησης. Εάν λειτουργούν όλα αυτά καλά, δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα για την πόλη». Συνέχισε αναφέροντας πως, «το πρόβλημα υπάρχει για 3 χωριά. Για τον Πύργο, για τη Λεύκη και για την Τραγάνα. Και για τη Χοχλαστή, ενδιάμεσα, που είναι ένας οικισμός μεταξύ Γαργαλιάνων – Μαράθου. Αυτά τα τρία χωριά, λοιπόν, υδροδοτούνται μόνο από το Σύνδεσμο, μόνο απ’ το Αλικοντούζι. Όταν, λοιπόν, υπάρχει υπερκατανάλωση, όταν υπάρχουν οι βλάβες που χάνεται το νερό, υπάρχουν πιθανόν και κλεψίματα και κάποια άλλα, δε φτάνει το νερό σ’ εμάς που είμαστε ο τελευταίος αποδέκτης. Παίρνουν όλοι οι ενδιάμεσοι, παίρνουν και μεγαλύτερες ποσότητες γιατι δεν υπάρχουν οι μετρητές ή αυτοματισμοί για να τους κόβουνε σε αυτό που δικαιούται ο καθένας και υπάρχει πρόβλημα και δε φτάνει το νερό στα τελευταία χωριά. Η λύση που έχουμε δώσει τώρα, σε συνεργασία και με το Σύνδεσμο και με τους άλλους Δήμους, είναι ότι έχουμε βάλει κάποια ωράρια...». 
Για, δε, την ποιότητα είπε ότι το νερό που πίνουν και στην πόλη και τα χωριά είναι κατάλληλο και κάνουν αναλύσεις κάθε μήνα, τα αποτελέσματα είναι τοιχοκολλημένα, αλλά «δεν είναι όμως πάντα το ίδιο νερό. Δεν είναι, παράδειγμα, το νερό του Αλικοντουζιού που έχει νιτρικά κάτω από 3 με όριο τα 50, ενώ οι γεωτρήσεις έχουν νιτρικά 35 με 40. Το καλύτερο είναι το Αλικοντούζι, όμως είναι κατάλληλο το νερό γιατι ελέγχεται…».

Του Ηλία Γιαννόπουλου από το "ΘΑΡΡΟΣ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

- Παρακαλούμε αφήστε το σχόλιο σας στα Ελληνικά και σε κόσμιο ύφος.
Σχόλια με greeklish και υβριστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.
- H Ομάδα Διαχείρισης του Kyparissia News Blog δεν αντιπαρατίθεται και δεν συνδιαλέγεται με τους αναγνώστες στο πεδίο σχολιασμού, σχετικά με δημοσιεύσεις και άρθρα (με μόνη εξαίρεση διαδικαστικά-λειτουργικά θέματα του ιστολογίου).
- Οι απόψεις των αναγνωστών δεν αντιπροσωπεύουν τις θέσεις του blog και αποτελούν αποκλειστικά προσωπικές τους τοποθετήσεις.