Τη χαμένη του αξία δείχνει να ανακτά τους τελευταίους μήνες το ελαιόλαδο, τόσο στη διεθνή όσο και στην εγχώρια αγορά, με τις τιμές να πλησιάζουν ήδη τα 3 ευρώ το κιλό, δίνοντας νέα πνοή στην καλλιέργεια. Η πρώτη επικύρωση για την τάση των τιμών στην εγχώρια αγορά έρχεται από το ΠΟΠ Καλαμάτας στο οποίο αναμένεται ξεκίνημα από τα 3 ευρώ.
Τα αρνητικά στοιχεία για την ισπανική παραγωγή και η άνοδος των τιμών κινητοποίησαν τους Ιταλούς που αγόρασαν αρκετά βυτία ελληνικού εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου.
Από τα τέλη Αυγούστου μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου, τα απογοητευτικά στοιχεία για την ισπανική παραγωγή και η άνοδος των τιμών, κινητοποίησαν τους Ιταλούς εμπόρους
οι οποίοι αγόρασαν αρκετά βυτία ελληνικού εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου στα επίπεδα των 2,50 ευρώ το κιλό.
Ουσιαστικά εκείνη την περίοδο πουλήθηκε και το μεγαλύτερο μέρος των ελληνικών αποθεμάτων από την προηγούμενη καλλιεργητική περίοδο, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς. Έτσι τώρα που οι Ιταλοί έχουν διαπιστώσει πως δεν υπάρχουν ποσότητες, έχουν αυξήσει τις τιμές που προσφέρουν σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα, δημιουργώντας ανοδικό κλίμα εν όψει της νέας σοδειάς.
Στην ισπανική αγορά το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο πωλείται στα 2,50ευρώ το κιλό, ενισχυμένο κατά 12 λεπτά σε σύγκριση με την περασμένη εβδομάδα, ωστόσο όπως αναφέρθηκε έφτασε ακόμα και τα 2,52 ευρώ το κιλό.Και μιλάμε γιαποιότητες κατώτερες των δικών μας.
Η συγκομιδή της νέας παραγωγής αναμένεται να ξεκινήσει στα τέλη Οκτώβρη με αρχές Νοέμβρη και με βάση τα ισχύοντα δεδομένα και τις τιμές στην ισπανική αγορά να βρίσκονται στα ύψη, αναμένεται έναρξη στα 2,70 ευρώ το κιλό για το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, σύμφωνα με τον Κώστα Κωνσταντινόπουλο, ελαιοτριβέα από την Μεσσηνία.
Κατά 40% μείωση της ισπανικής παραγωγής
Υπενθυμίζεται πως πέρυσι οι διεθνείς αγορές είχαν πλημμυρίσει από τα 3 εκατ. τόνους της παγκόσμιας παραγωγής και οι τιμές του έξτρα παρθένου ήταν στα χαμηλά της τελευταίας δεκαετίας. Φέτος η ισπανική παραγωγή αναμένεται να υποχωρήσει κατά τουλάχιστον 40% από τα επίπεδα ρεκόρ των 1,6 εκατ. τόνων της περσινής χρονιάς, γεγονός που έχει οδηγήσει σε άνοδο της τάξης του 62% τους τελευταίους τρεις μήνες στην ισπανική αγορά. Εν τω μεταξύ οι χαμηλές τιμές κατά τη διάρκεια της εμπορικής περιόδου μέχρι και το καλοκαίρι, είχαν ως αποτέλεσμα να αυξηθεί σημαντικά η παγκόσμια κατανάλωση και να περιοριστούν τα περσινά αποθέματα, σύμφωνα με στοιχεία του Economist.
Βέβαια μέσα στην ευφορία που προκαλεί το ανοδικό σερί στις τιμές της διεθνούς αγοράς, ορισμένοι «βλέπουν» τα προεόρτια των αλλαγών που θα φέρει η νέα ΚΑΠ. Υπολογίζεται πως η ενίσχυση των 150 ευρώ ανά στρέμμα που λαμβάνουν οι ελαιοπαραγωγοί με το ισχύον καθεστώς, ισοδυναμεί με 50 λεπτά το κιλό για την τιμή του ελαιολάδου. Συνεπώς είναι πολύ πιθανό η άνοδος αυτή να αποτελεί μια πρώτη προσαρμογή της αγοράς στα νέα δεδομένα της ΚΑΠ.
Τα αρνητικά στοιχεία για την ισπανική παραγωγή και η άνοδος των τιμών κινητοποίησαν τους Ιταλούς που αγόρασαν αρκετά βυτία ελληνικού εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου.
Από τα τέλη Αυγούστου μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου, τα απογοητευτικά στοιχεία για την ισπανική παραγωγή και η άνοδος των τιμών, κινητοποίησαν τους Ιταλούς εμπόρους
οι οποίοι αγόρασαν αρκετά βυτία ελληνικού εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου στα επίπεδα των 2,50 ευρώ το κιλό.
Ουσιαστικά εκείνη την περίοδο πουλήθηκε και το μεγαλύτερο μέρος των ελληνικών αποθεμάτων από την προηγούμενη καλλιεργητική περίοδο, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς. Έτσι τώρα που οι Ιταλοί έχουν διαπιστώσει πως δεν υπάρχουν ποσότητες, έχουν αυξήσει τις τιμές που προσφέρουν σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα, δημιουργώντας ανοδικό κλίμα εν όψει της νέας σοδειάς.
Στην ισπανική αγορά το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο πωλείται στα 2,50ευρώ το κιλό, ενισχυμένο κατά 12 λεπτά σε σύγκριση με την περασμένη εβδομάδα, ωστόσο όπως αναφέρθηκε έφτασε ακόμα και τα 2,52 ευρώ το κιλό.Και μιλάμε γιαποιότητες κατώτερες των δικών μας.
Η συγκομιδή της νέας παραγωγής αναμένεται να ξεκινήσει στα τέλη Οκτώβρη με αρχές Νοέμβρη και με βάση τα ισχύοντα δεδομένα και τις τιμές στην ισπανική αγορά να βρίσκονται στα ύψη, αναμένεται έναρξη στα 2,70 ευρώ το κιλό για το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, σύμφωνα με τον Κώστα Κωνσταντινόπουλο, ελαιοτριβέα από την Μεσσηνία.
Κατά 40% μείωση της ισπανικής παραγωγής
Υπενθυμίζεται πως πέρυσι οι διεθνείς αγορές είχαν πλημμυρίσει από τα 3 εκατ. τόνους της παγκόσμιας παραγωγής και οι τιμές του έξτρα παρθένου ήταν στα χαμηλά της τελευταίας δεκαετίας. Φέτος η ισπανική παραγωγή αναμένεται να υποχωρήσει κατά τουλάχιστον 40% από τα επίπεδα ρεκόρ των 1,6 εκατ. τόνων της περσινής χρονιάς, γεγονός που έχει οδηγήσει σε άνοδο της τάξης του 62% τους τελευταίους τρεις μήνες στην ισπανική αγορά. Εν τω μεταξύ οι χαμηλές τιμές κατά τη διάρκεια της εμπορικής περιόδου μέχρι και το καλοκαίρι, είχαν ως αποτέλεσμα να αυξηθεί σημαντικά η παγκόσμια κατανάλωση και να περιοριστούν τα περσινά αποθέματα, σύμφωνα με στοιχεία του Economist.
Βέβαια μέσα στην ευφορία που προκαλεί το ανοδικό σερί στις τιμές της διεθνούς αγοράς, ορισμένοι «βλέπουν» τα προεόρτια των αλλαγών που θα φέρει η νέα ΚΑΠ. Υπολογίζεται πως η ενίσχυση των 150 ευρώ ανά στρέμμα που λαμβάνουν οι ελαιοπαραγωγοί με το ισχύον καθεστώς, ισοδυναμεί με 50 λεπτά το κιλό για την τιμή του ελαιολάδου. Συνεπώς είναι πολύ πιθανό η άνοδος αυτή να αποτελεί μια πρώτη προσαρμογή της αγοράς στα νέα δεδομένα της ΚΑΠ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
- Παρακαλούμε αφήστε το σχόλιο σας στα Ελληνικά και σε κόσμιο ύφος.
Σχόλια με greeklish και υβριστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.
- H Ομάδα Διαχείρισης του Kyparissia News Blog δεν αντιπαρατίθεται και δεν συνδιαλέγεται με τους αναγνώστες στο πεδίο σχολιασμού, σχετικά με δημοσιεύσεις και άρθρα (με μόνη εξαίρεση διαδικαστικά-λειτουργικά θέματα του ιστολογίου).
- Οι απόψεις των αναγνωστών δεν αντιπροσωπεύουν τις θέσεις του blog και αποτελούν αποκλειστικά προσωπικές τους τοποθετήσεις.