Επιτροπή Διαβούλευσης Τριφυλίας: Λιτός προϋπολογισμός λόγω έλλειψης πόρων

Σημαντική μείωση των οφειλών του πέτυχε ο Δήμος Τριφυλίας μέσα στην χρονιά καθώς, όπως ειπώθηκε κατά την συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης, κατάφερε να τις μειώσει περίπου κατά 4 εκ. ευρώ. Από εκεί και πέρα τονίστηκε για ακόμη μια φορά η δύσκολη οικονομική κατάσταση που υπάρχει στον δήμο, αποτέλεσμα της μείωσης των εισροών από την κεντρική Πολιτεία τόσο σε ΚΑΠ όσο και σε ΣΑΤΑ. Με αυτά τα δεδομένα αναφέρθηκε ότι το Τεχνικό Πρόγραμμα για τη νέα χρονιά θα είναι λιτό όπως και ο προϋπολογισμός, ενώ εφόσον υπάρξει η οικονομική δυνατότητα θα γίνουν τροποποιήσεις.
Από την πλευρά τους οι πολίτες-μέλη της επιτροπής έθεσαν αρκετά ζητήματα για επιμέρους έργα αλλά και γενικότερα. Αρκετά από αυτά αφορούσαν την καθαριότητα, την οργάνωση του δήμου σε σχέση και με την διαχείριση του προσωπικού, σημειώνοντας μάλιστα ότι
ο δήμος δεν έχει μια κεντρική διαχείριση αλλά εξακολουθεί να λειτουργεί ως κομμάτια μικρών δήμων. Επίσης αναφορές έγιναν και για θέματα πολιτισμού και υποδομών της περιοχής.
Στην αρχική του εισήγηση ο δήμαρχος Κώστας Κόλλιας αναγνώρισε το σπάνιο των συνεδριάσεων της επιτροπής αν και όπως είπε τον ενδιαφέρει η ανταλλαγή απόψεων. Μίλησε επίσης για τα νέα δεδομένα που φέρνει το μεσοπρόθεσμο στους δήμους, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι πλέον λειτουργούν κάτω από μια δαμόκλειο σπάθη. Στην συνέχεια αναφέρθηκε στο προσχέδιο του Τεχνικού Προγράμματος λέγοντας ότι θα είναι λιτό όπως και ο προϋπολογισμός, αναφέροντας ότι θα γίνεται έλεγχος κάθε μήνα όπου δεν θα πρέπει να υπάρχουν αποκλίσεις. Ακόμη επισήμανε την δραματική μείωση στους ΚΑΠ και στην ΣΑΤΑ, από τα οποία το 2012 δεν στάλθηκε ούτε ένα ευρώ. Σημείωσε πως αν τα πράγματα πάνε καλύτερα και βελτιωθούν τα έσοδα του δήμου θα υπάρχει τροποποίηση του Τεχνικού Προγράμματος και του προϋπολογισμού. Χαρακτήρισε τέλος ευχάριστο το γεγονός ότι δεν υπάρχουν υπάλληλοι που τίθενται σε διαθεσιμότητα πέρα από δύο επίορκους που ούτως ή άλλως ήταν σε αργία.

Στα οικονομικά δεδομένα αναφέρθηκε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Γιώργος Σαμπαζιώτης, λέγοντας πως την περασμένη χρονιά το σύνολο των εσόδων που βεβαιώθηκαν στο δήμο ήταν 14 εκ. ευρώ. Από αυτά στο ταμείο έχουν μπει 11 εκ., ενώ τα έξοδα που δημιουργήθηκαν είναι 8,5 εκ. ευρώ. Υπογράμμισε πως αν υπήρχε και η καταβολή των πόρων από την κεντρική διοίκηση ο δήμος θα ήταν καθαρός, ενώ με τα έσοδα που υπάρχουν γίνεται προσπάθεια να πληρώνεται το προσωπικό και να κινούνται τα οχήματα. Τόνισε ότι διαχειρίζονται μια πολύ δύσκολη κατάσταση, ενώ αναγκάζονται να διαχειρίζονται στην ουσία 3 δημαρχεία και το προσωπικό είναι λίγο. Σχετικά με τις οφειλές ο κ. Σαμπαζιώτης τόνισε ότι φέτος καθάρισε ένα ποσό περίπου 4 εκ. ευρώ, ενώ ο δήμος -όπως είπε- δεν είναι ελλειμματικός αλλά είναι δύσκολο να διαχειριστεί όλη αυτή την κατάσταση.

Ο κ. Κόλλιας διευκρινίζοντας στην συνέχεια είπε ότι το ποσό για τα εισπρακτέα αγγίζει περίπου τα 3 εκ. ευρώ, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν έχει αποδώσει η είσπραξη οφειλών των προηγούμενων ετών που είναι περίπου 2,1 εκ. ευρώ, αναγνωρίζοντας ότι υπάρχει δυσκολία καθώς έχουν συσσωρευτεί στους πολίτες και δυσκολεύονται να τα αποδώσουν. Σε ερώτημα για τους μεγαλοοφειλέτες ο δήμαρχος είπε ότι η ΤΕΜΕΣ δεν είναι μεταξύ των οφειλετών, αλλά υπάρχει ένα προσδοκώμενο έσοδο. "Δεν έχουμε βεβαιωμένη οφειλή ακόμη καθώς οι διαδικασίες είναι σε εξέλιξη" είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως η οφειλή της προς το δήμο δεν είναι ούτε ένα ευρώ.

Σε τεχνικά ζητήματα αναφέρθηκε ο αντιδήμαρχος Εργων Παναγιώτης Τσίγγανος σημειώνοντας ωστόσο ότι πρόβλημα είναι οι οφειλές των παρελθόντων δήμων που έγιναν σε μια εποχή που το κράτος έδινε πόρους, χωρίς να έχουν ευθύνη οι δήμοι. "Η εύκολη λύση -είπε- είναι να πάρουμε ένα δάνειο το οποίο όμως πρέπει να πληρωθεί. Εχουμε επιλέξει την μέση οδό προσπαθώντας να εξοφλήσουμε οφειλές προηγούμενων ετών αλλά και αυτών που δημιουργούνται τώρα. Προσπαθώντας να αξιοποιηθούν όποια έσοδα από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και η Τεχνική Υπηρεσία του δήμου έχει ανταποκριθεί πολύ καλά αφού ο δήμος απορροφά έργα 4,5 εκ. ευρώ". Επίσης αναφέρθηκε στην προσφορά των προέδρων των Τ.Κ. που βάζουν και από την τσέπη τους.

Ακολούθησε κύκλος ερωτήσεων και τοποθετήσεων, ενώ διευκρινίσεις επί των ποσών που αναγράφονται στο Τεχνικό Πρόγραμμα ζήτησε ο Γιώργος Διαμάντης, από πού προέρχονται δηλαδή και αν υπάρχουν τα ποσά αυτά.

Ερωτήσεις επίσης τέθηκαν από τον Αθανάσιο Σμέρδη, την Σόνια Τουρκολία με αναφορά στο κτήριο της Εθνικής Τράπεζας Κυπαρισσίας, τον Αριστοτέλη Κανναβό, την Γεωργία Χριστοδούλου για την βελτίωση πρόσβασης στη Νέδα και το ζήτημα καθαριότητας της παραλιακής ζώνης. Ο Παναγιώτης Τσαφαράς επισήμανε ότι είναι υπερβολικό το ποσό για την αποκομιδή απορριμμάτων για δύο δημοτικές ενότητες, την στιγμή μάλιστα που υπάρχει προσωπικό. Ο Νίκος Αντωναρόπουλος επισήμανε την απουσία στο Τεχνικό Πρόγραμμα αναφοράς στον πολιτισμό, που είναι μια από τις βασικές βιομηχανίες στην Ελλάδα, προτείνοντας την δημιουργία ανοιχτού θεάτρου στην περιοχή του παλιού λατομείου. Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος συμπληρώνοντας επί της προτάσεως αυτής πρότεινε να γίνει στο παλιό λατομείο στο Ροντάκι. Ακόμη αναφέρθηκε στην λειτουργία γραμμής του τρένου ως προαστιακού και στο Σύλλογο "Αρχέλων", λέγοντας ότι πάνε να δημιουργήσουν μια νεκρή ζώνη στην περιοχή. Ο Νίκος Κωνσταντόπουλος ζήτησε από το δήμο να πάρει την διαχείριση του λιμανιού, αλλά και να φροντίσει τον καθαρισμό των παραλιών. Ο Γιάννης Παρασκευόπουλος τόνισε την ανάγκη αυτές οι συναντήσεις να είναι πιο συχνές, εστιάζοντας σε ζητήματα καθαριότητας, ενώ έθεσε και αυτός θέμα για το Σύλλογο "Αρχέλων" και την μελέτη που έχει κάνει για την περιοχή. Από το Σύλλογο Μηχανικών ο Νίκος Αναστασόπουλος σημείωσε ότι το ΤΠ πρέπει να έχει κοινωνικό χαρακτήρα και να αντιμετωπίζονται θέματα όπως ύδρευσης, αποχέτευσης, η αποκομιδή των σκουπιδιών κ.ά. Από εκεί και πέρα επισήμανε ότι υπάρχει έλλειψη στον τομέα των μελετών, οι οποίες δεν επέτρεψαν να προγραμματιστούν σημαντικά έργα, καθώς και έλλειψη χώρων συνάθροισης. Επίσης έθεσε για συζήτηση τη μεταφορά του Γυμνασίου-Λυκείου Γαργαλιάνων σημειώνοντας ότι πρέπει να γίνει επανασχεδιασμός τους σε άλλο χώρο. Σχετικά με την λειτουργία του δήμου σημείωσε ότι πολλά κονδύλια που αφορούν συντηρήσεις θα μπορούσαν να είχαν εξοικονομηθεί αν είχε γίνει ορθολογική κατανομή του προσωπικού, λέγοντας ότι ο δήμος δεν έχει μια κεντρική διαχείριση αλλά εξακολουθεί να είναι τοπική που δεν αρμόζει σε ένα σύγχρονο δήμο. Ο Χρήστος Σίνης ρώτησε αν υπάρχει προγραμματισμός για κοινωνικό έργο στο δήμο. Ο Νάσος Σμέρδης επισήμανε ότι δεν μπορεί ο δήμος να προχωρά κοιτάζοντας πίσω με αντιλήψεις του χθες, ενώ έκανε αναφορά για τον τεχνητό ύφαλο σημειώνοντας ότι ο δήμος παρέλαβε μια έτοιμη μελέτη αλλά η δημοτική αρχή δεν έκανε τίποτα -"πιστεύω ότι αυτό είναι εσκεμμένο" είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Αυτοκινητιστών Τριφυλίας Κώστας Κάππος έθεσε το ζήτημα του δικτύου ύδρευσης της Κυπαρισσίας που είναι από αμίαντο, ενώ ο Αριστοτέλης Κανναβός αναφέρθηκε στο Αγροτικό Ινστιτούτο Φιλιατρών προκειμένου αυτό να ξαναλειτουργήσει και στην αξιοποίηση της άρδευσης.

Ο Γιάννης Μποζίκας τέλος σημείωσε ότι ο δήμος δεν έχει ομογενοποιηθεί και στις προτάσεις του ήταν η βελτίωση της κεντρικής πλατείας Κυπαρισσίας και η λειτουργία δανειστικής βιβλιοθήκης.

Κ.Μπ.
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

- Παρακαλούμε αφήστε το σχόλιο σας στα Ελληνικά και σε κόσμιο ύφος.
Σχόλια με greeklish και υβριστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.
- H Ομάδα Διαχείρισης του Kyparissia News Blog δεν αντιπαρατίθεται και δεν συνδιαλέγεται με τους αναγνώστες στο πεδίο σχολιασμού, σχετικά με δημοσιεύσεις και άρθρα (με μόνη εξαίρεση διαδικαστικά-λειτουργικά θέματα του ιστολογίου).
- Οι απόψεις των αναγνωστών δεν αντιπροσωπεύουν τις θέσεις του blog και αποτελούν αποκλειστικά προσωπικές τους τοποθετήσεις.