Τμήμα Ασφαλείας στην Κυπαρισσία,ομάδα τύπου ΕΚΑΜ και Α.Τ. στον Άγιο Ανδρέα προτείνει η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων

Προς κατάργηση αστυνομικών τμημάτων που έχουν αστυνομική δύναμη μικρότερη από 25 άτομα φαίνεται να κινείται το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, στο πλαίσιο εφαρμογής ενός «Καλλικράτη» στην Ελληνική Αστυνομία.
Τη μείωση, μάλιστα, του αστυνομικού προσωπικού προανήγγειλε πρόσφατα και ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας, κατά την ομιλία στο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αξιωματικών της ΕΛΑΣ.
Με την αναδιάρθρωση των υπηρεσιών της Αστυνομίας συμφωνούν
και οι συνδικαλιστές, αλλά όχι με όλες τις καταργήσεις και πολύ περισσότερο με τη μείωση του προσωπικού.
Το αναλυτικό σχέδιο του υπουργείου δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό, ωστόσο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων έχει συγκροτήσει 5μελή ομάδα εργασίας. Αυτή συγκεντρώνει προτάσεις απ’ όλες τις Ενώσεις Αστυνομικών Υπαλλήλων, τις οποίες θα αξιολογήσει και «θα βάλει» στο τραπέζι του διαλόγου με την ηγεσία του υπουργείου.
Μέλος της ομάδας εργασίας αυτής είναι και ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Μεσσηνίας Ιωάννης Αδαμόπουλος, ο οποίος μιλώντας στο «Θάρρος» παρουσίασε τις προτάσεις για το νομό.

Αστυνομικός «Καλλικράτης»
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν, το υπουργείο επιθυμεί να δημιουργηθούν μεγάλα τμήματα με σημαντικό αριθμό ενστόλων, που θα σχηματίσουν μικρές και ευέλικτες μηχανοκίνητες μονάδες και θα τίθενται στη μάχη κατά της εγκληματικότητας.
Είναι η τρίτη φορά που θα επιχειρηθεί αναδιάρθρωση των αστυνομικών υπηρεσιών, μόνο που αυτή τη φορά φαίνεται πως θα ολοκληρωθεί, καθώς είναι απαίτηση του τρίτου Μνημονίου.
Ένας από τους στόχους είναι η εξοικονόμηση περισσοτέρων από 20 εκατ. ευρώ, τα οποία η ΕΛ.ΑΣ δίνει για μισθώματα κτηρίων που ανήκουν σε ιδιώτες. Γι’ αυτό προβλέπεται το κλείσιμο μικρών τμημάτων και η μεταφορά των υπολοίπων σε ιδιόκτητα κτήρια της Αστυνομίας ή του Δημοσίου.
Τις προηγούμενες ημέρες ο κ. Δένδιας δήλωσε ότι 61.000 αστυνομικοί είναι πολλοί για τη χώρα, όταν η τεχνολογία έχει κάνει μεγάλες προόδους, ενώ τόνισε ότι την επόμενη εβδομάδα θα έχει ολοκληρωθεί η έκθεση του Κέντρου Μελετών Ασφάλειας, που επεξεργάζεται τις λεπτομέρειες για λιγότερο προσωπικό αλλά διαφορετικά διαρθρωμένο.
Η ΠΟΑΣΥ, αναμένοντας υλοποίηση της δέσμευσης του υπουργού πως θα υπάρξει διάλογος, έχει αρχίσει να συγκεντρώνει προτάσεις από τις Ενώσεις όλης της Ελλάδας, προκειμένου να ετοιμάσει εμπεριστατωμένο υπόμνημα.

Προτάσεις Μεσσηνίας
Στην ομάδα εργασίας συμμετέχει και ο πρόεδρος της Ένωσης Μεσσηνίας Ιωάννης Αδαμόπουλος, ενώ έτοιμες είναι και οι προτάσεις που θα καταθέσει.
Όπως τόνισε, στην Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας η οργανική δύναμη είναι 486 άτομα, αλλά η υπάρχουσα διαθέσιμη είναι 347 άτομα. Κατά τον κ. Αδαμόπουλο, ο αριθμός αυτός είναι μικρός για τον πληθυσμό της Μεσσηνίας (176.876 κάτοικοι), χωρίς να υπολογίζεται σε αυτόν μεγάλος άγνωστος αριθμός αλλοδαπών, αλλά και η έκταση (2.991 τ. χλμ.) που αστυνομεύουν.
«Επίσης, είναι κοινώς αποδεκτό πανελλαδικά ότι η εγκληματικότητα στις μέρες μας αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο, κάτι που συνιστά αναγκαία την αναδιοργάνωση και αναδιάρθρωση του συνόλου των υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας», πρόσθεσε.
Σε ό,τι αφορά, λοιπόν, τη Μεσσηνία‚ επισήμανε: «Η Μεσσηνία αποτελείται από συνολικά έξι Δήμους. Παρατηρείται, όμως, το φαινόμενο η έκταση σε τετραγωνικά των Δήμων και, κατά συνέπεια, η αστυνόμευση να περιλαμβάνει μεγάλες αποστάσεις με πολλά δημοτικά διαμερίσματα και οικισμούς. Κατά συνέπεια, πρότασή μας είναι η δημιουργία σε κάθε Δήμο και ενός Αστυνομικού Τμήματος, πλην της έδρας της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μεσσηνίας, με αυξημένες οργανικές θέσεις και πλήρως στελεχωμένο. Στο σημείο αυτό, όμως, πρέπει να τονίσουμε ότι στο Δήμο Τριφυλίας, ο οποίος περιλαμβάνει πέντε πόλεις με σημαντικό αριθμό κατοίκων- και λόγω του μεγάλου αριθμό αλλοδαπών-, πρόταση μας είναι να υπάρχει τουλάχιστον ένα ακόμα τμήμα, όπως υφίσταται σήμερα το Α.Τ. Γαργαλιάνων, το οποίο όμως θα είναι πλήρως στελεχωμένο».

Τμήμα Ασφαλείας στην Κυπαρισσία
Επίσης για την περιοχή της Τριφυλίας, ο κ. Αδαμόπουλος σημείωσε ότι πρέπει στην Αστυνομική Υποδιεύθυνση Κυπαρισσίας να δημιουργηθεί Τμήμα Ασφαλείας με τουλάχιστον είκοσι άτομα, το οποίο να υπάγεται απευθείας στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας.
«Πρέπει να ληφθεί υπόψη και ιδιαίτερα λόγω της οικονομικής κρίσης, ότι στην Α.Δ. Μεσσηνίας υπάγεται το Α.Τ. Κοπανακίου, το οποίο στεγάζεται σε ιδιόκτητο κτήριο. Επίσης, στην Υποδιεύθυνση Κυπαρισσίας υπάρχει ιδιόκτητο οικόπεδο και, κατά την άποψή μας, πρέπει να αξιοποιηθεί κατάλληλα.
Πρόταση μας, επίσης, είναι ότι σε κάθε Αστυνομική Διεύθυνση πρέπει να υπάρχει μία ομάδα, αποτελούμενη από δέκα άτομα περίπου, η οποία θα είναι εκπαιδευμένη στα πρότυπα της ΕΚΑΜ με τον κατάλληλο εξοπλισμό, με κύρια αρμοδιότητά της να επεμβαίνει σε σοβαρά περιστατικά, καθώς η εγκληματικότητα πλέον σε καθημερινή βάση αυξάνει.
Επιπλέον, η εντοπιότητα για τον καθορισμό των θέσεων και τη στελέχωση των αντίστοιχων τμημάτων θα πρέπει να καθοριστεί στο σύνολο του πληθυσμού του Δήμου και όχι της έδρας αυτού. Δηλαδή, το πληθυσμιακό όριο των δέκα χιλιάδων κατοίκων θα πρέπει να αφορά στο σύνολο του Δήμου και όχι την έδρα του.
Τέλος, λόγω της ιδιομορφίας του νομού και των μεγάλων αποστάσεων, πρέπει ενδιάμεσα των τέως Δήμων Πεταλιδίου και Κορώνης να δημιουργηθεί και να στελεχωθεί κατάλληλα καινούργια υπηρεσία στον Άγιο Ανδρέα», κατέληξε ο κ. Αδαμόπουλος.

ΘΑΡΡΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

- Παρακαλούμε αφήστε το σχόλιο σας στα Ελληνικά και σε κόσμιο ύφος.
Σχόλια με greeklish και υβριστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.
- H Ομάδα Διαχείρισης του Kyparissia News Blog δεν αντιπαρατίθεται και δεν συνδιαλέγεται με τους αναγνώστες στο πεδίο σχολιασμού, σχετικά με δημοσιεύσεις και άρθρα (με μόνη εξαίρεση διαδικαστικά-λειτουργικά θέματα του ιστολογίου).
- Οι απόψεις των αναγνωστών δεν αντιπροσωπεύουν τις θέσεις του blog και αποτελούν αποκλειστικά προσωπικές τους τοποθετήσεις.