Λιμάνι Κυπαρισσίας - Βούλιαξαν βάρκες, ζημιές σε ιστιοφόρο και τραυματισμός επιβάτη του

Με την κακοκαιρία λίγων, μόλις ωρών, προχθές το απόγευμα και, κυρίως, τις βραδινές ώρες, αποδείχθηκε πως το λιμάνι Κυπαρισσίας δεν παρέχει καμία ασφάλεια. Από τον κυματισμό και τους δυνατούς ανέμους βούλιαξαν βάρκες, προκλήθηκαν ζημιές σε ιστιοφόρο και τραυματίστηκε μέλος του πληρώματός του.
Τις απογευματινές ώρες της Δευτέρας η ένταση των ανέμων αυξήθηκε και μεγάλωνε η μανία των κυμάτων που
χτυπούσαν και περνούσαν πάνω από τον προσήνεμο. Μάλιστα, το πρόβλημα ήταν ιδιαίτερα έντονο ακόμη και εντός του αλιευτικού καταφυγίου. Όλη η ρεστία που έμπαινε στο λιμάνι γυρνούσε γύρω γύρω στα κρηπιδώματα και κατέληγε με όλη της την ένταση και ξεσπούσε στο αλιευτικό καταφύγιο!
Τις βραδινές ώρες άλλαξε η φορά του ανέμου και η κατάσταση έγινε χειρότερη, με συνέπεια να βουλιάξουν δύο βάρκες ερασιτεχνών αλιέων και να υποστεί σοβαρές ζημιές ιστιοφόρο. Μη γνωρίζοντας ότι το λιμάνι δεν παρέχει ασφάλεια, το προσέγγισαν, αφού τα μποφόρ στο Ιόνιο πέλαγος αυξάνονταν. Στην προσπάθεια, δε, του πληρώματος να δέσουν στο μόλο το ιστιοφόρο με σημαία Μεγάλης Βρετανίας, τραυματίστηκε η σύζυγος του ιδιοκτήτη. Στην όλη προσπάθεια συνέδραμαν και αλιείς, καθώς και άλλοι κάτοικοι και επαγγελματίες.
Αλιείς, μαθαίνοντας για τα καιρικά φαινόμενα και τις συνθήκες που θα επικρατούσαν, έβγαλαν από νωρίς το μεσημέρι της Δευτέρας στη στεριά τις βάρκες και τα σκάφη τους, ενώ άλλοι τα έδεναν, ξανά και ξανά, για να αντέξουν. Αρκετοί, δε, ήταν στο λιμάνι από νωρίς το απόγευμα και κάθισαν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, βοηθώντας συναδέλφους τους αλιείς.
Για πολλοστή φορά αποδεικνύεται ότι το λιμάνι δεν παρέχει καμία ασφάλεια και πως πήγαν «στον αέρα» 14 περίπου εκατομμύρια ευρώ! Ο καινούργιος προσήνεμος μόλος έδειξε ότι δε δύναται να ανακόψει τη μανία των κυμάτων, καθώς αυτά περνούσαν από πάνω. Το δε κομμάτι όπου ενώνεται ο παλιός προσήνεμος μόλος με τον καινούργιο ήταν σχεδόν σαν να μην υπήρχε. Σε μια επόμενη θαλασσοταραχή με μεγαλύτερη ένταση, μπορεί και να καταρρεύσει, αφού από την εξωτερική πλευρά δεν έχει προστασία με μπλόκια, ενώ η θάλασσα, από προηγούμενα χρόνια, περνά και από κάτω και έχει τινάξει στον αέρα τη βάση του!
Μιλώντας στο «Θ» ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Αλιέων Κυπαρισσίας, Κώστας Ροϊλός, τόνισε: «Για μια ακόμη φορά αποδείχθηκε πως το λιμάνι δεν παρέχει καμία ασφάλεια. Ξανά βουλιάξανε σκάφη, έπαθε ζημιές ιστιοφόρο και τραυματίστηκε μέλος του πληρώματός του. Εμείς ήμασταν συνέχεια εδώ και βλέπαμε τα κύματα να περνούν τον προσήνεμο. Όλη η θάλασσα με τη ρεστία ξεσπούσε στο αλιευτικό καταφύγιο. Άλλαξε και ο άνεμος και έγινε χειρότερη η κατάσταση. Οι περισσότερες βάρκες είναι έξω. Πώς να τις άφηναν στο λιμάνι οι αλιείς, αφού ακόμη και χωρίς ακραία φαινόμενα στο λιμάνι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα; Όσο για τα ιστιοφόρα και τα σκάφη τουριστών – επισκεπτών, αποδείχθηκε ότι το λιμάνι είναι μόνο για τους καλοκαιρινούς μήνες.
Όπως πάει και αφού δε γίνονται παρεμβάσεις προστασίας και ενίσχυσης του λιμανιού, θα καταρρεύσει και το κομμάτι που ενώνει τον παλιό με το νέο προσήνεμο, που είναι έτοιμο να καταρρεύσει, και θα το πάρει η θάλασσα…».

Του Ηλία Γιαννόπουλου
''Θαρρος''

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

- Παρακαλούμε αφήστε το σχόλιο σας στα Ελληνικά και σε κόσμιο ύφος.
Σχόλια με greeklish και υβριστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.
- H Ομάδα Διαχείρισης του Kyparissia News Blog δεν αντιπαρατίθεται και δεν συνδιαλέγεται με τους αναγνώστες στο πεδίο σχολιασμού, σχετικά με δημοσιεύσεις και άρθρα (με μόνη εξαίρεση διαδικαστικά-λειτουργικά θέματα του ιστολογίου).
- Οι απόψεις των αναγνωστών δεν αντιπροσωπεύουν τις θέσεις του blog και αποτελούν αποκλειστικά προσωπικές τους τοποθετήσεις.