Τα Φιλιατρά γιόρτασαν τον Αγιο Χαράλαμπο, με την προσέλευση του κόσμου να ξεπερνά κάθε προηγούμενο

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και με πλήθος κόσμου που ξεπέρασε σε προσέλευση κάθε προηγούμενο των τελευταίων χρόνων γιόρτασαν χθες τα Φιλιατρά τον πολιούχο τους Αγιο Χαράλαμπο.
Προσκυνητές από όλη τη Μεσσηνία και από πολλές ακόμη περιοχές της Πελοποννήσου κατέκλυσαν χθες την πόλη των Φιλιατρών,
με τον καιρό, παρά τις βροχές των τελευταίων ημερών, από την ώρα της λιτανείας και ύστερα να συμβαδίζει με το εορταστικό πνεύμα και να προβάλλει ο ήλιος.
Επίκεντρο των εκδηλώσεων, ο ναός Εισοδίων της Θεοτόκου όπου τελέστηκε η πολυαρχιερατική θεία λειτουργία την οποία λάμπρυναν οι μητροπολίτες Χαλκίδος Χρυσόστομος, Κορίνθου Διονύσιος και ο Τριφυλίας και Ολυμπίας Χρυσόστομος. Με το πέρας της λειτουργίας έγινε λιτάνευση της εικόνας στους κεντρικούς δρόμους της πόλης με προπομπό τις φιλαρμονικές Κυπαρισσίας, Γαργαλιάνων και του Συλλόγου Φιλοπροόδων Φιλιατρών.
Στην κεντρική πλατεία της πόλης εψάλη δέηση και ο μητροπολίτης Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσόστομος αναφέρθηκε στο πλήθος των πιστών. Οπως είπε, τον διακατείχε ένα ερώτημα, γιατί τόσος λαός; Απλά, είπε, ο άγιός μας, ο προστάτης μας, ο γέροντας και πατέρας μας, βγήκε στην πόλη θέλοντας να κάνει μια επιθεώρηση, στα σπίτια που έχουν πόνο, στα καταστήματα που κλείνουν, θέλει να συγκεντρώσει τον πόνο όλων των ανθρώπων. Να τον πάει στον Χριστό, να του δείξει τα καμένα και κομμένα μέλη του, να τον παρακαλέσει εκείνος για την δική μας σωτηρία και ικανοποίηση. Οσο θα έχει υψωμένα τα χέρια του μην απογοητεύεστε, καμία κρίση δεν μας αγγίζει, αλλά να είστε βεβαιότατοι ότι Εκείνος που δημιούργησε κρίση δική του, είμαι βέβαιος ότι θα μας βγάλει από όλες τις ποικιλώνυμες κρίσεις, αλλά προπάντων από αυτή που έχει γίνει ρίζα και αιτία όλων των υπολοίπων. Σε αυτό, συμπλήρωσε, συνεπικουρούν οι ευχές των παρόντων μητροπολιτών - αναφερόμενος στις εξέχουσες προσωπικότητές τους και ευχαριστώντας τους για την παρουσία τους. Επίσης ευχήθηκε στον κόσμο, όλοι να φτάσουν και να ξεπεράσουν τα χρόνια του Αγίου Χαραλάμπους. 
Στην συνέχεια η λιτανεία κατέληξε και πάλι στον ναό, όπου έγινε η απόλυση.
Τους προσκεκλημένους του δέχτηκε ο δήμος για ανταλλαγή ευχών και κέρασμα στο Δημοτικό Κατάστημα Φιλιατρών, με τον δήμαρχο Τριφυλίας Κώστα Κόλλια να σημειώνει: «Γιορτάσαμε και φέτος με λαμπρότητα την μνήμη του Αγίου Χαραλάμπους. Ο κόσμος μπόρεσε και εξέφρασε το θρησκευτικό του συναίσθημα με ηρεμία με απόλυτη τάξη και βέβαια ο Αγιος Χαράλαμπος έκανε το θαύμα του να διώξει τα σύννεφα και η λιτανεία να γίνει με μεγάλη τάξη. Θέλω να ευχηθώ σε όλους τους συμπολίτες μας και ιδιαίτερα στους εορτάζοντες, χρόνια πολλά, καλή δύναμη, καλή υγεία. Με τις πρεσβείες του Αγίου Χαραλάμπους αυτή η χρονιά, που είναι τόσο κρίσιμη, να μπορέσει να ξεπεραστεί όσο γίνεται με πιο ανώδυνο τρόπο». Με την ευκαιρία εξέφρασε για ακόμη μια φορά την συμπαράστασή του στους αγώνες των αγροτών τονίζοντας ότι θα είναι μαζί τους.
Τις ευχές τους εξέφρασε επίσης ο αντιπεριφερειάρχης Παναγιώτης Αλευράς, σημειώνοντας πως με σχεδιασμό και όραμα μπορεί να έρθει η πολυπόθητη ανάπτυξη. Μεταξύ άλλων, στις εορταστικές εκδηλώσεις παραβρέθηκαν οι βουλευτές της ΝΔ Γιάννης Λαμπρόπουλος, Δημήτρης Σαμπαζιώτης και Άδωνις Γεωργιάδης, της Χρυσής Αυγής Δημήτρης Κουκούτσης, Ηλίας Παναγιώταρος, Ευστάθιος Μπούκουρας, οι δήμαρχοι Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, Οιχαλίας Φίλιππος Μπάμης και Δυτικής Μάνης Δημήτρης Γιαννημάρας, ο πρόεδρος του ΔΣ Πύλου-Νέστορος Παναγιώτης Πετρόπουλος, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι από διάφορους δήμους, ο επιτελάρχης του Αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος Χαράλαμπος Αφάλης, εκπρόσωποι των στρατιωτικών αρχών και των σωμάτων ασφαλείας.
Επίσης με τη βοήθεια του καλού καιρού πλημμύρισε με κόσμο και το πανηγύρι που λειτουργεί στα Φιλιατρά αυτές τις ημέρες.

Του Κώστα Μπούρα από την "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

- Παρακαλούμε αφήστε το σχόλιο σας στα Ελληνικά και σε κόσμιο ύφος.
Σχόλια με greeklish και υβριστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.
- H Ομάδα Διαχείρισης του Kyparissia News Blog δεν αντιπαρατίθεται και δεν συνδιαλέγεται με τους αναγνώστες στο πεδίο σχολιασμού, σχετικά με δημοσιεύσεις και άρθρα (με μόνη εξαίρεση διαδικαστικά-λειτουργικά θέματα του ιστολογίου).
- Οι απόψεις των αναγνωστών δεν αντιπροσωπεύουν τις θέσεις του blog και αποτελούν αποκλειστικά προσωπικές τους τοποθετήσεις.