Ιδρύθηκε Σύλλογος για την Προστασία του Κυπαρισσιακού

Σύλλογος για την Προστασία του Κυπαρισσιακού Κόλπου και της χερσαίας ζώνης του δημιουργήθηκε πρόσφατα και πρώτο μέλημά του είναι η εκπόνηση μιας μελέτης με προτάσεις για την προστασία του.
Πρόσφατα έγιναν και οι πρώτες αρχαιρεσίες κατά τις οποίες πρόεδρος αναδείχθηκε ο δικηγόρος Παναγιώτης Αναγνωστόπουλος, ο οποίος μίλησε
στην "Ε" για το νέο σύλλογο: "Η ιδέα για τον σύλλογο ξεκίνησε από τους κατοίκους της περιοχής. Είχε γίνει μια συγκέντρωση στο Δημαρχείο με πρωτοβουλία του δήμου, με αφορμή τις διαμαρτυρίες που υπήρχαν από την Ελαία μέχρι το Καλό Νερό για τον "Αρχέλων". Προτάθηκε από εμένα να δημιουργηθεί ένας Σύλλογος Προστασίας του περιβάλλοντος του Κυπαρισσιακού Κόλπου και να ανατεθεί σε μια επιστημονική ομάδα η εκπόνηση μιας μελέτης για την πρόταση συγκεκριμένων τρόπων της προστασίας του περιβάλλοντος του Κυπαρισσιακού Κόλπου. Αυτή η ιδέα βρήκε ανταπόκριση στον κόσμο, κάναμε τον σύλλογο, δημοσιεύτηκε στις εφημερίδες, έγιναν αρχαιρεσίες και συγκροτήθηκε το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο με την εξής σύνθεση: πρόεδρος Παναγιώτης Αναγνωστόπουλος, αντιπρόεδρος Δημήτρης Παπακωνσταντόπουλος, γραμματέας Αντώνης Τάκης, ταμίας Ναπολέοντας Βασιλειάδης και μέλη Παναγιώτης Μητρόπουλος, Διονύσιος Γαλάνης, Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος.
Σκοπός του σωματείου είναι η μελέτη για την προστασία και ανάδειξη του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος του Κυπαρισσιακού Κόλπου και της περιβάλλουσας αυτού χερσαίας ζώνης. Επίσης η μελέτη για την προστασία και ανάδειξη της πλέον χαρακτηριστικής πανίδας της παράκτιας ζώνης του Κυπαρισσιακού Κόλπου και συγκεκριμένα της θαλάσσιας χελώνας καρέτα - καρέτα, η καλλιέργεια και ανάπτυξη του εθελοντισμού, η συμμετοχή σε οικολογικές και περιβαλλοντικές οργανώσεις για την προστασία του περιβάλλοντος. Για την επίτευξη των στόχων αυτό το σωματείο μπορεί να προωθεί, να οργανώνει και να συμμετέχει σε δραστηριότητες που προωθούν τους σκοπούς αυτούς, καθώς και να διοργανώνει εκπαιδευτικά προγράμματα και περιβαλλοντικές εκστρατείες περιβαλλοντικής ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και προστασίας του περιβάλλοντος.
Το πλέον σημαντικό όμως είναι η εκπόνηση της μελέτης που αναφέραμε στην αρχή, καθώς τα προβλήματα στην περιοχή είναι γνωστά. Οι κάτοικοι της περιοχής κάνουν ορισμένες δραστηριότητες, άλλος χτίζει σπίτι, άλλος καλλιεργεί και υπάρχουν κάποιες διαμαρτυρίες από τον "Αρχέλων" ότι παρενοχλείται η χελώνα. Ο "Αρχέλων" όμως έχει μια συγκεκριμένη δραστηριότητα, την προστασία της χελώνας. Εμείς θέλουμε να οργανώσουμε αυτό τον κόσμο, να τον ενημερώσουμε, να ξέρει αυτός ο κόσμος τι πρέπει να κάνει, ποιες δραστηριότητες επιτρέπονται και ποιες όχι και μέχρι πού φτάνουν αυτές οι δραστηριότητες. Για αυτό είπαμε να αναθέσουμε σε μια επιστημονική ομάδα να μας κάνει μια μελέτη, πράγμα το οποίο θεωρώ πολύ σημαντικό. Εμείς δεν αντιμαχόμαστε τον "Αρχέλων", στο μέτρο που ο "Αρχέλων" δεν θέλει να διώξει τον άνθρωπο από την περιοχή αυτή και ούτε είναι δυνατό να φύγει ο άνθρωπος από την περιοχή, θέλουμε τον άνθρωπο με όλα τα άλλα είδη της χλωρίδας και της πανίδας σε αρμονία".

Κ.Μπ.
''ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ''

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

- Παρακαλούμε αφήστε το σχόλιο σας στα Ελληνικά και σε κόσμιο ύφος.
Σχόλια με greeklish και υβριστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.
- H Ομάδα Διαχείρισης του Kyparissia News Blog δεν αντιπαρατίθεται και δεν συνδιαλέγεται με τους αναγνώστες στο πεδίο σχολιασμού, σχετικά με δημοσιεύσεις και άρθρα (με μόνη εξαίρεση διαδικαστικά-λειτουργικά θέματα του ιστολογίου).
- Οι απόψεις των αναγνωστών δεν αντιπροσωπεύουν τις θέσεις του blog και αποτελούν αποκλειστικά προσωπικές τους τοποθετήσεις.