Εντατικοποιηση ελεγχων στην αγορα εν οψει Πασχα απο τους αρμοδιους φορεις της Μεσσηνιας.Πληροφοριες για τους καταναλωτες.

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε εχθες στο Διοικητήριο και στην αίθουσα Παν. Φωτέας με θέμα «Εντατικοποίηση αγορανομικών ελέγχων στις αγορές κατά την πασχαλινή περίοδο», υπό την προεδρία του Αντιπεριφερειάρχη Παν. Αλευρά.
Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος υπηρεσιακοί παράγοντες των  Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Μεσσηνίας και Τριφυλίας, αλλά  και εκπρόσωποι
εμπλεκόμενων  με την εμπορία,  φορέων της Π.Ε. Μεσσηνίας.
Ο κ. Αντιπεριφερειάρχης κατά την τοποθέτησή του αναφέρθηκε στην αυξημένη ζήτηση αγαθών που εθιμικά συνδέονται με το εορταστικό κλίμα των ημερών του Πάσχα και ζήτησε από το «μικτό κλιμάκιο ελέγχου τροφίμων» να εντατικοποιήσει τους ελέγχους, κτηνιατρικούς και υγειονομικούς, ώστε να διασφαλισθεί ότι οι κανόνες λειτουργίας της αγοράς που θα είναι σύμφωνοι με τις ισχύουσες διατάξεις (αγορανομικές διατάξεις και  αγορανομικός Κώδικας), όσο και με τη λειτουργία των κανόνων του ελεύθερου και ανόθευτου ανταγωνισμού.
Ο κ. Αλευράς τόνισε ότι σκοπός είναι αφ’  ενός μεν να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία και η ποιότητα των προϊόντων, αφ’ ετέρου να αποτραπούν πρακτικές  (μη νόμιμες), διαστρέβλωσης του ανταγωνισμού,  προς όφελος του υγιούς εμπορίου, της προστασίας του καταναλωτή και του εισοδήματος του παραγωγού.

Ειδικότερα, τόνισε ότι θα πρέπει να ελέγχονται οι επιτηδευματίες ως προς:
Την ανάρτηση και αναγραφή των προβλεπόμενων ενδείξεων επί των πινακίδων (προϊόν, ποιοτική κατηγορία, προέλευση, τιμή ανά μονάδα μέτρησης).
Την είσπραξη αντιτίμου μεγαλύτερου του αναγραφόμενου επί των πινακίδων ή των τιμοκαταλόγων.
Την ελλιπή στάθμιση, καθώς και παραβάσεις που αναφέρονται σε ειδικότερες αγορανομικές διατάξεις ή τον αγορανομικό Κώδικα.

Κλείνοντας, επεσήμανε ότι επειδή κατά την πασχαλινή περίοδο, όπως συνηθίζεται, το ενδιαφέρον των καταναλωτών επικεντρώνεται στην προμήθεια αμνοεριφίων και οπωρολαχανικών, οι έλεγχοι του «μικτού κλιμακίου ελέγχου τροφίμων» θα είναι εντατικοί σε καταστήματα λιανικής πώλησης των εν λόγω προϊόντων, αλλά και σε λαϊκές αγορές, ώστε να αποτραπούν φαινόμενα παραπλάνησης (διάθεση εισαγομένων ως εγχώριων), εφαρμόζοντας, αν χρειασθεί,  τις σχετικές διατάξεις του Αγορανομικού Κώδικα.

Από τις τοποθετήσεις των αρμοδίων υπηρεσιακών παραγόντων των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Μεσσηνίας και Τριφυλίας, αλλά  και των εκπροσώπων των υπολοίπων φορέων που έλαβαν μέρος στη σημερινή σύσκεψη, προέκυψαν οι παρακάτω γενικές συστάσεις προς τους καταναλωτές:

1. Αγοράστε από επίσημα και ελεγχόμενα σημεία της αγοράς.

2. Αγοράστε κρεατικά που είναι τοποθετημένα σε ψυγεία ή προθήκες ψυγεία.

3. Η σφαγή ζώντων ζώων (αρνιών κλπ.) απαγορεύεται αυστηρά σε χώρους εκτός σφαγείων.

4. Δίνετε ιδιαίτερη προσοχή στις συνθήκες υγιεινής του προσωπικού και καθαριότητας του εξοπλισμού και του χώρου από όπου προμηθεύεστε τρόφιμα.

5. Για την προμήθεια αμνοεριφίων, εντέρων και γενικότερα κρέατος :
     α. Να μην αγοράζετε αρνιά και κατσίκια που δε φέρουν τις προβλεπόμενες σφραγίδες, γιατί αυτά δεν υπέστησαν τον απαραίτητο κτηνιατρικό - υγειονομικό έλεγχο και κατά πάσα πιθανότητα εσφάγησαν σε μη ελεγχόμενους από την Κτηνιατρική Υπηρεσία χώρους και κάτω από αμφίβολες  συνθήκες υγιεινής.
     β. Για όλα τα αμνοερίφια εγχώριας παραγωγής, όπως και για τα προερχόμενα από κοινοτικές χώρες, η σφραγίδα καταλληλότητας είναι  χρώματος   «τυρκουάζ»   («λαμπρό κυανούν», χρωστική Ε 133), και έχει σχήμα ωοειδές ή στρογγυλό, όπου αναγράφεται ο αριθμός έγκρισης του σφαγείου. Σε σφραγίδα ορθογωνίου παραλληλογράμμου θα πρέπει να αναγράφεται η χώρα προέλευσης, «EΛΛAΣ» ή «EL» για τα ντόπια, ή τα αρχικά του ονόματος άλλης κοινοτικής χώρας.
     γ. Τα αμνοερίφια εισαγωγής από τρίτες χώρες, ελληνικής ή όχι σφαγής, φέρουν υποχρεωτικά όλες τις σφραγίδες σε χρώμα «καστανό», δηλαδή τη σφραγίδα καταλληλότητας (ωοειδή ή στρογγυλή)  και  σφραγίδα ορθογωνίου παραλληλογράμμου, στο εσωτερικό της οποίας επίσης αναγράφεται το όνομα της τρίτης χώρας.
     δ. Κάθε σφάγιο υποχρεωτικά θα πρέπει να φέρει σφραγίδες στις δύο ωμοπλάτες και στις δύο εξωτερικές πλευρές των μηρών
    ε. Οι καταναλωτές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι σφάγια τα οποία δε φέρουν καθόλου σφραγίδες, ή φέρουν  σφραγίδες διαφορετικές από τις προβλεπόμενες, δεσμεύονται από την αρμόδια αρχή ελέγχου.
    στ. Τα σπλάχνα, το συκώτι, οι πνεύμονες, η καρδιά, οι νεφροί, δεν πρέπει να φέρουν οζίδια και κύστεις. Αν επιλέξετε κατεψυγμένα, φροντίστε αυτά να μην έχουν αποψυχθεί.
    ζ. Τα  «εντεράκια» που θα αγοράσετε για το παραδοσιακό σας κοκορέτσι και τη μαγειρίτσα, να μην παρουσιάζουν μεταβολές του χρωματισμού και να μην είναι εκτεθειμένα στο περιβάλλον, στις σκόνες και τα έντομα. Φροντίστε να τα καθαρίσετε πολύ καλά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

- Παρακαλούμε αφήστε το σχόλιο σας στα Ελληνικά και σε κόσμιο ύφος.
Σχόλια με greeklish και υβριστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.
- H Ομάδα Διαχείρισης του Kyparissia News Blog δεν αντιπαρατίθεται και δεν συνδιαλέγεται με τους αναγνώστες στο πεδίο σχολιασμού, σχετικά με δημοσιεύσεις και άρθρα (με μόνη εξαίρεση διαδικαστικά-λειτουργικά θέματα του ιστολογίου).
- Οι απόψεις των αναγνωστών δεν αντιπροσωπεύουν τις θέσεις του blog και αποτελούν αποκλειστικά προσωπικές τους τοποθετήσεις.