Αλλαγή, επέκταση και οργάνωση για το μεσσηνιακό ΠΟΠ ελαιόλαδο

Η επιτακτική ανάγκη αλλαγής του ισχύοντος καθεστώτος σχετικά με το μεσσηνιακό ΠΟΠ ελαιόλαδο Καλαμάτα και η οργάνωση σε σωστές και σταθερές βάσεις του θεσμικού πλαισίου διαχείρισης τονίστηκαν το βράδυ της Παρασκευής σε συζήτηση που διοργάνωσε ο Αγροτικός Σύλλογος Γαργαλιάνων.
Άπαντες συμφώνησαν με την επέκταση του ΠΟΠ σε όλη Μεσσηνία, κάτι που οι παραγωγοί της περιοχής ζητούν εδώ και χρόνια, ενώ επισημάνθηκε πως ναι μεν πρέπει η τυποποίηση να γίνεται
εντός ζώνης, δηλαδή στη Μεσσηνία, χωρίς αυτό, όμως, να μπαίνει εμπόδιο στη διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη για την επέκταση του ΠΟΠ σε όλη τη Μεσσηνία, καθώς, εφόσον «περάσει» η επέκταση, στη συνέχεια μπορούν να γίνουν διεκδικήσεις τροποποιήσεων επί μέρους ζητημάτων, όπως αυτό της τυποποίησης εντός ζώνης. Το μείζον για τους παραγωγούς της περιοχής είναι η επέκταση του ΠΟΠ, και αφού αυτό γίνει, συζητούν και σχετικά με την τυποποίηση!
Κεντρικός ομιλητής ήταν ο πρόεδρος του Συλλόγου Υπέρ των Μεσσηνιακών Ελαιοκομικών Προϊόντων ΠΟΠ (Σ.Υ.Μ.Ε.ΠΟΠ), Θανάσης Μαυρούλης, ο οποίος σε δηλώσεις του σημείωσε: «Την επέκταση της γεωγραφικής ζώνης παραγωγής του ελαιολάδου τη θεωρώ το πιο φυσικό πρόγραμμα στον κόσμο, αλλά δε θεωρώ ότι είναι αρκετό. Αυτή είναι η διαφορά. Χρειάζεται μια μεγάλη αλλαγή στην αντίληψη των ΠΟΠ στην Ελλάδα. Χρειάζεται να εφαρμοστεί ο βασικότερος στόχος του θεσμού των ΠΟΠ, η προστασία του προϊόντος. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει προστασία. […] Η θεωρία ότι έχουμε το καλύτερο σύστημα ελέγχου στον κόσμο και είμαστε σε θέση να παρακολουθήσουμε το λάδι που φεύγει από τους Γαργαλιάνους και πηγαίνει στο Παρίσι, μου φαίνεται ότι ανήκει στην κατηγορία των αστείων! Δυστυχώς, οι προδιαγραφές δεν είναι τέλειες και θέλει δουλειά στις προδιαγραφές. Θέλει δουλειά στο σύστημα εφαρμογής, θέλει δουλειά στο σύστημα ελέγχου. Τα οποία θέλουνε συζήτηση, με τους ενδιαφερομένους, όχι με τους γραφειοκράτες. […] Εγώ ήμουν ενάντιος στον τρόπο της παρουσίασης της τροποποίησης των προδιαγραφών του ελαιολάδου Καλαμάτα το οποίο ήταν στην επαρχία, γιατί ήταν ελλιπής. Λείπουν σοβαρά τμήματα που απαιτούνται για να προχωρήσει μπροστά το ΠΟΠ. Πέρασε έτσι. Πρέπει να εφαρμοστεί. Αλλά αυτό είναι ψεύτικο πρόβλημα. Να εφαρμοστεί έτσι; Γιατί εγώ φοβάμαι περισσότερο αυτούς που θέλουν να αλλάξουν όλα, αλλά στο τέλος να μην αλλάξει τίποτα. Αυτός είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος. Δεν είναι το πρόβλημα αν θα γίνει αμέσως, δε θα γίνει, θα το κάνουμε, θα προσθέσουμε αλλαγές και τροποποιήσεις αργότερα κ.τ.λ. Το πρόβλημα είναι ν’ αλλάξει, όχι να μείνει όπως ήταν μέχρι τώρα».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Γαργαλιάνων, Λεωνίδας Παπαχριστοφίλου, τόνισε: «Εμείς, από τη μεριά μας, εδώ και τρία χρόνια έχουμε παλέψει, όσο μπορούσαμε, ώστε να γίνει η επέκταση. Αυτό πιστεύω ότι είναι ένα κοντινό όραμα… […] Και η τυποποίηση πρέπει να γίνεται στο νομό, γιατί είναι μια διασφάλιση ως προς την κατεύθυνση του προϊόντος...».
Ο δε διευθυντής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας, Αντώνης Παρασκευόπουλος, ανέφερε πως οι Γαργαλιάνοι είναι μία ζώνη αμιγώς ελαιοκομική, από τις καλύτερες της χώρας και τις μεγαλύτερες, με την παραγωγή φέτος να ξεπερνά τους 8 χιλιάδες τόνους: «Καταλαβαίνετε, λοιπόν, πόσο μεγάλη σημασία έχει αυτό το προϊόν για την περιοχή, Ταυτόχρονα, πόσο μεγάλη σημασία έχει η κατοχύρωση και η επέκταση του ΠΟΠ για την περιοχή μας, χωρίς να σημαίνει ότι το ΠΟΠ, από μόνο του, και η επέκταση, μπορεί να δώσει εκείνη τη δυναμική που θέλει η περιοχή. Θέλει πολλή δουλειά, όμως πρέπει να προχωρήσει αυτή η ιστορία. Είναι ένα αίτημα όλων των ελαιοπαραγωγών της περιοχής…».
Τέλος, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Γαργαλιάνων, Τάσος Προσηλιακός, επισήμανε: «Το ΠΟΠ είναι ένα πάγιο αίτημα των παραγωγών της περιοχής μας. Χρόνια πολλά το ζητάμε και ποτέ δεν έρχεται. Πιστεύω, έχουμε φτάσει στο τελευταίο σημείο, είμαστε στο παρά ένα, και πάλι μπήκαν προβλήματα, πάλι ενστάσεις, πάλι κολλήματα, το Επιμελητήριο έπαιξε ένα ρόλο, όχι καλό για εμάς. Πιστεύω, είμαστε στο τέλος της προσπάθειας που αφορά όλους τους παραγωγούς μας. Το ΠΟΠ δίνει υπεραξία στο προϊόν, αυτό είναι δεδομένο και πιστεύω θα είναι καλύτερα και για τους παραγωγούς και για το Συνεταιρισμό».

Του Ηλία Γιαννόπουλου από το "ΘΑΡΡΟΣ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

- Παρακαλούμε αφήστε το σχόλιο σας στα Ελληνικά και σε κόσμιο ύφος.
Σχόλια με greeklish και υβριστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.
- H Ομάδα Διαχείρισης του Kyparissia News Blog δεν αντιπαρατίθεται και δεν συνδιαλέγεται με τους αναγνώστες στο πεδίο σχολιασμού, σχετικά με δημοσιεύσεις και άρθρα (με μόνη εξαίρεση διαδικαστικά-λειτουργικά θέματα του ιστολογίου).
- Οι απόψεις των αναγνωστών δεν αντιπροσωπεύουν τις θέσεις του blog και αποτελούν αποκλειστικά προσωπικές τους τοποθετήσεις.