Προτάσεις Σωτήρη Γιαννόπουλου για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Δήμου Τριφυλίας

Η Κυπαρισσία, τα δυόμιση τελευταία χρόνια, βιώνει την πλήρη εγκατάλειψη από το Δήμο Τριφυλίας εξαιτίας της απόλυτης αδιαφορίας που επιδεικνύει η Δημοτική Αρχή. Ποιά ήταν η παρουσία του Δήμου Τριφυλίας στην πόλη της Κυπαρισσίας, τους οικισμούς, τις γειτονιές; Μηδενική! Ποιες ήταν οι παρεμβάσεις στο Κάστρο των Γιγάντων; Στα καλντερίμια; Τι έκαναν για το Πολιτιστικό Κέντρο στο κτίριο της ΕΤΕ; Τι έκαναν για το περίφημο Λαογραφικό Μουσείο που εδώ και χρόνια
μόνο την ταμπέλα έχει απέξω; Πού είναι η Δημοτική Βιβλιοθήκη; Πού είναι οι αθλητικές εγκαταστάσεις στην παραλία, που εδώ και χρόνια εξαγγέλλονταν; Τί έκαναν για το Δημοτικό Στάδιο - Γήπεδο, το Αθλητικό Κέντρο «Κ. Αδαμόπουλος» και το Κολυμβητήριο; Πού είναι η εφαρμογή της μελέτης του κυκλοφοριακού, η καθαριότητα και ο ηλεκτροφωτισμός; Τι έκαναν για την ανάπλαση της κεντρικής πλατείας; Για παιδικές χαρές και πάρκα; Τι έκαναν για την άρδευση; Ποιες ήταν οι παρεμβάσεις της Δημοτικής Αρχής στην ιστορική Άνω Πόλη - Παλιά Πόλη Κυπαρισσίας, στην Τερψιθέα, το Βαθύ, τη Γιαννίτσαινα, το Ροντάκι, τους Μύλους, τους Μπλεμενιάνους, το Μεταλλείο, τη Μαύρη Λίμνα (Πλετσέικα), το Μεμί, το Σεργιάνι, το Σανί, τον Καρτελά; Ανύπαρκτες. Ποιες ήταν οι παρεμβάσεις για ανάδειξη των παραλιών μας; Ανύπαρκτες. Ποιες ήταν οι παρεμβάσεις και οι πρωτοβουλίες για την τόνωση της αγοράς και την ενίσχυση των καταστημάτων; Ανύπαρκτες. Ανικανότητα, αδιαφορία, σκοπιμότητα, όποια και αν είναι η αιτία της εγκατάλειψης της Κυπαρισσίας από τη φροντίδα και τη μέριμνα της Δημοτικής Αρχής, το αποτέλεσμα είναι τραγικό για την Κυπαρισσία, το βιώνουν οι κάτοικοι και το διαπιστώνουν οι επισκέπτες: Η πόλη έχει εγκαταλειφθεί και μόνο χάρη στις πρωτοβουλίες συλλόγων, επαγγελματιών και κατοίκων, κάτι γίνεται. Από το Δήμο, τίποτα! Έδρα του Δήμου Τριφυλίας, κατ' όνομα είναι μόνο η Κυπαρισσία. Η κατάσταση που επικρατεί στην πόλη είναι χειρότερη σε όλους τους τομείς της καθημερινότητας από όλες τις άλλες Δημοτικές Ενότητες. Η περιβόητη ισόρροπη ανάπτυξη, όπως καταγγέλλουν και δημοτικοί σύμβουλοι - μέλη της Δημοτικής Αρχής, έχει καταντήσει ανισόρροπη λειτουργία, σε βάρος της Κυπαρισσίας! Ούτε καν τα δημοτικά τέλη, που χρυσοπληρώνουν οι κάτοικοι της Κυπαρισσίας, ακριβότερα από κάθε άλλη Δημοτική Ενότητα, δεν ανταποδίδει ο Δήμος, παρόλο που είναι υποχρεωμένος να τα ανταποδίδει με υπηρεσίες, δράσεις και έργα. Τι γίνονται αυτά τα λεφτά; Πού πάνε τα λεφτά που πληρώνουν οι φορολογούμενοι δημότες της Κυπαρισσίας; Γιατι στους ίδιους και την Κυπαρισσία, δεν ανταποδίδονται από το Δήμο με τις υπηρεσίες που (δεν) παρέχει!
Το Τοπικό Συμβούλιο Κυπαρισσίας, της έδρας - κατ' όνομα μόνο - του Δήμου Τριφυλίας έχει απαξιωθεί πλήρως από τη Δημοτική Αρχή και στην πράξη έχει καταργηθεί αφού ούτε ερωτόμαστε ούτε και λαμβάνονται υπόψη από τη Δημοτική Αρχή οι προτάσεις μας! Ο, δε, ρόλος του Τοπικού Συμβουλίου Κυπαρισσίας (όπως και των συμβουλίων όλων των Τοπικών Κοινοτήτων του Δήμου) έχει και πρακτικά ακυρωθεί, από τη Δημοτική Αρχή, σε αντίθεση με τα Τοπικά Συμβούλια των άλλων δύο Δημοτικών Κοινοτήτων, καθώς ούτε καν τις θεσμοθετημένες αρμοδιότητες που ο νόμος δίνει στο Συμβούλιο της Δημοτική Κοινότητας, δεν ασκεί!
Επειδή, ωστόσο, εκ του νόμου, προβλέπεται να καταθέτουμε προτάσεις για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, και μας ζητήθηκαν από τη Δημοτική Αρχή - ως είχαν υποχρέωση να πράξουν - χωρίς να έχω ψευδαισθήσεις ότι μπορεί κάποια από τις προτάσεις που κάνω να τεθεί σε προτεραιότητα και να υλοποιηθεί από τη Δημοτική Αρχή και για να μη δώσω κανενός είδους άλλοθι στην απραξία και την αδιαφορία της, συνεργώντας στην εγκατάλειψη της πόλης μας, και μιας και είναι η τελευταία χρονιά της Δημοτικής Περιόδου και σε 10 μήνες όλοι θα κριθούμε για την προσφορά και τις υπηρεσίες στον τόπο και τους συμπολίτες μας, προτείνω:

Αναπτυξιακή Προτεραιότητα: Φυσικό και Οικιστικό Περιβάλλον

Βελτίωση της προσβασιμότητας για άτομα της Τρίτης Ηλικίας και ΑΜΕΑ σε Δημοτικά κτίρια, πεζοδρόμια, πλατείες, πάρκα, παραλίες.

Μελέτη Αποχέτευσης - Κατασκευή αποχετευτικού δικτύου και σύνδεση με το Βιολογικό Καθαρισμό των Οικισμών (και των Τοπικών Κοινοτήτων).

Μελέτη διαμόρφωσης - ανάπλασης - ανάδειξης της τεράστιας χερσαίας ζώνης λιμανιού.

Υλοποίηση Επεκτάσεων Σχεδίου Πόλεως που εκκρεμούν πολλά χρόνια.

Ολοκλήρωση Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου - Καθορισμός χρήσεων γης.

Αντικατάσταση καρκινογόνων αμιαντοσωλήνων εσωτερικού και εξωτερικού δικτύου ύδρευσης.

Κατασκευή δεξαμενών ύδρευσης, αξιοποίηση ανεκμετάλλευτων πηγών, ανόρυξη ή αγορά γεωτρήσεων.

Επικάλυψη ρέματος «Χαμέρη» από Εθνική Οδό μέχρι τη θάλασσα.

Έργα Οδοποιίας στο Νέο Σχέδιο Πόλεως, στην Αποβάθρα, στην περιοχή Νοσοκομείου κ.α.

Ηλεκτροφωτισμός από το Εν Πλω έως την ντίσκο και από το λιμάνι έως το κάμπινγκ.

Σχεδιασμός και εφαρμογή Προγράμματος Πρόληψης και Αντιμετώπισης Πυρκαγιών (δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, επιτήρηση δασικών εκτάσεων, δημιουργία δικτύου πυρόσβεσης)

Υποστήριξη δημιουργίας εθελοντικών δικτύων με προσανατολισμό στην προστασία του περιβάλλοντος.

Αποκατάσταση περιβάλλοντος και ανάπλαση χώρου ανενεργού λατομείου στο Ροντάκι με βάση την ισχύουσα νομοθεσία.

Ανάδειξη παραλιών Κυπαρισσίας.

Ενίσχυση της ιδέας του εθελοντισμού στην ανάδειξη και διαφύλαξη του περιβάλλοντος (δενδροφυτεύσεις, καθαρισμοί κτλ)

Καλλιέργεια, υποστήριξη και ουσιαστική στήριξη του εθελοντικού πνεύματος όσον αφορά την αντιμετώπιση του προβλήματος με τα αδέσποτα.

Αναπτυξιακή Προτεραιότητα: Λειτουργία Πόλης

Κυκλοφοριακό Κυπαρισσίας. Λύση του προβλήματος με επικαιροποίηση της μελέτης με τις απαιτούμενες προσθήκες και αλλαγές και την εφαρμογή της κυκλοφοριακής μελέτης.

Κατασκευή Πεζοδρόμου από το Γυμνάσιο έως τις Εργατικές Κατοικίες και Ηλεκτροφωτισμός του.

Μελέτη κατασκευής περιφερειακού δακτυλίου.

Μελέτη Ανάπλασης της κεντρικής πλατείας (σιντριβάνι, πλάκες, αισθητική του χώρου και πράσινο - λουλούδια) με τη δημιουργία υπόγειου χώρου στάθμευσης.

Μελέτη ανάπλασης - Ανάδειξης κεντρικής Αγοράς.

Υπογειοποίηση καλωδίων ΔΕΗ στην Παλιά Πόλη και τις κεντρικές οδούς 25ης Μαρτίου και Ελ. Βενιζέλου.

Μελέτη για τη δημιουργία Πλατείας στην Παλιά Πόλη.

Δημιουργία πάρκων και παιδικών χαρών.


Αναπτυξιακή Προτεραιότητα: Παιδεία - Πολιτισμός - Αθλητισμός

Αξιοποίηση, ανάδειξη και προβολή της ιστορικής Άνω Πόλης - Παλιάς Πόλης της Κυπαρισσίας, που είναι χαρακτηρισμένος διατηρητέος οικισμός και του Κάστρου των Γιγάντων.

Αξιοποίηση του Κτιρίου της Εθνικής Τράπεζας, σύμφωνα με την υπάρχουσα κτιριολογική μελέτη και την προμελέτη του κυρίου Διαμάντη - Δημιουργία Πνευματικού Κέντρου και Θερινού Κινηματογράφου.

Λειτουργία Λαογραφικού Μουσείου «Κ. Παλαμάς».

Λειτουργία Δημοτικής Βιβλιοθήκης.

Αποκατάσταση κτιρίου δωρεάς Π. Αντωνόπουλου - Κάμπρα.

Μελέτη αποκατάστασης - ανάδειξης παλιού χαμάμ.

Ένταξη στο ΕΣΠΑ της κατασκευής αθλητικών εγκαταστάσεων στην ΠΕ3 (Νέο Σχέδιο Πόλης - Παραλία) και της ανάπλασης των Καλντεριμιών της Παλιάς Πόλης (Χιλιάδες ευρώ, για αυτά τα έργα, χάθηκαν με ευθύνη της τελευταίας Δημοτικής Αρχής Κυπαρισσίας από το Πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ»).

Βελτίωση εγκαταστάσεων Αθλητικού Κέντρου «Κώστας Αδαμόπουλος».

Ένταξη σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα των προβλεπόμενων από τη μελέτη έργων για το Δημοτικό Στάδιο και το γήπεδο της Κυπαρισσίας (κερκίδες, κουλουάρ, αποδυτήρια κ.α.).

Κατασκευή νέων αιθουσών και εργαστηρίων σε Γυμνάσιο - Λύκειο.

Μελέτη αντιμετώπισης προβλημάτων σχολικού συγκροτήματος ΤΕΕ λόγω ρηγμάτων του εδάφους.

Επισκευή πρώην Δημοτικών Σχολείων οικισμών και δημιουργία - λειτουργία Βιβλιοθηκών και Πνευματικών Κέντρων.

Μελέτη και κατασκευή έργου ηλεκτροφωτισμού του Κάστρου τω Γιγάντων.

Ενίσχυση της Δημοτικής Φιλαρμονικής Κυπαρισσίας, του Εικαστικού Εργαστηρίου και του Δημοτικού Ωδείου.

Ενίσχυση - στήριξη των δράσεων πολιτιστικών και αθλητικών συλλόγων.

Κατασκευή παραλιακού πεζόδρομου - ποδηλατόδρομου από ντίσκο έως Γιαννίτσαινα 2

Ανάπτυξη ειδικών προγραμμάτων για την ένταξη της νεολαίας στην κοινωνική ζωή της πόλης, και την ισχυροποίηση και ομογενοποίηση του κοινωνικού ιστού του ενιαίου Δήμου.


Αναπτυξιακή Προτεραιότητα: Υγεία - Πρόνοια

Σχεδιασμός, μελέτη και εφαρμογή δράσεων και έργων κοινωνικής πολιτικής, πολιτικών ισότητας των φύλων, πολιτικών στήριξης ευαίσθητων και ευάλωτων ομάδων.

Υλοποίηση προγραμμάτων κοινωνικής προστασίας, κοινωνικής αλληλεγγύης και ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής.

Δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των δημοτών για ζητήματα κοινωνικής πρόνοιας, θέματα υγείας και υγιεινής κ.α.

Ουσιαστική συγκρότηση και λειτουργία των Υπηρεσιών Κοινωνικής Προστασίας, του Αυτοτελούς Τμήματος Κοινωνικής Προστασίας, Δημ. Υγείας, Παιδείας, Πολιτισμού-Αθλητισμού και ιδιαίτερα του Γραφείου Κοινωνικής Πολιτικής, Κοινωνικής Προστασίας και Πολιτικών Ισότητας των Φύλων και του Γραφείου Προστασίας και Προαγωγής της Δημόσιας Υγείας, όπως προβλέπονται στον Ο.Ε.Υ. του Δήμου Τριφυλίας προκειμένου να συντονιστούν οι δράσεις και να οργανωθεί η διερεύνηση, ανάδειξη, καταγραφή και ιεράρχηση των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών και προβλημάτων των πολιτών του Δήμου και προωθηθούν παρεμβάσεις, δράσεις και λύσεις στα προβλήματα συμπολιτών μας.

Ενίσχυση του ΚΑΠΗ Φιλιατρών με πόρους και προσωπικό όλων των αναγκαίων για τη λειτουργία του ειδικοτήτων (κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους, νοσηλευτές, οικογενειακούς βοηθούς, φυσικοθεραπευτές, γυμναστές κ.α.) για επέκταση της δράσης και των υπηρεσιών του και σε γειτονικές πόλεις και Τοπικές Κοινότητες.

Αναπτυξιακή Προτεραιότητα: Βελτίωση της Εσωτερικής Λειτουργίας του Δήμου

Επανεξέταση και αξιολόγηση της λειτουργίας όλων των Αποκεντρωμένων Υπηρεσιών του Δήμου Τριφυλίας και, ακολούθως, ανακαθορισμός αρμοδιοτήτων.

Ουσιαστική συγκρότηση και λειτουργία όλων των Υπηρεσιών ανάλογα με τις ανάγκες του Δήμου και τις απαιτήσεις της καθημερινότητας για την αντιμετώπιση προβλημάτων και όχι με τοπικιστικά χαρακτηριστικά που αντί να ενώνουν τις δυνάμεις και δυνατότητες του προσωπικού για παροχή υπηρεσιών, διαλύουν την ενιαία μορφή και εξανεμίζουν την ενότητα στην απόδοση των υπηρεσιών.

 *Τα περισσότερα από τα παραπάνω έργα και δράσεις είναι προτάσεις που έχω καταθέσει και τα δυόμιση προηγούμενα χρόνια είτε για τα Τεχνικά Προγράμματα είτε για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα.
Θεωρώ αυτονόητο πως, πριν τη συζήτηση, κατάρτιση και ψήφιση του Επιχειρησιακού Προγράμματος του Δήμου Τριφυλίας στο Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει να προηγηθεί Δημόσια Διαβούλευση με τους συλλόγους, τους φορείς και τους κατοίκους του Δήμου σε ανοιχτή συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης.


Κυπαρισσία, 10/07/2013
Σωτήρης Γιαννόπουλος
Τοπικός Σύμβουλος Δημοτικής Κοινότητας Κυπαρισσίας

 *Σημείωση: Το Υπόμνημα κατατέθηκε στη συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Κυπαρισσίας το απόγευμα της Τετάρτης 10/07/2013 για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Δήμου και έγινε ομόφωνα αποδεκτό από το Συμβούλιο.

2 σχόλια:

  1. Ο ΜΟΝΟΣ ΠΟΥ ΤΑ ΛΕΕΙ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥΣ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ. Η ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΛΕΙΠΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ. ΜΑΚΑΡΙ ΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΝΑ ΤΟΝ ΑΚΟΥΓΑΝ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΠΑΖΑ ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ. ΚΥΡΙΕ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΕ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΚΑΙ ΤΟ ΔΗΜΟ ΚΑΙ ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΕΡΘΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΝΕ ΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΣΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολυ σωστα οσα γραφει ο κ. Σωτηρης. Δεν υπαρχει Δημοτικη Αρχη κ Αντιπολιτευση στο Δημο Τριφυλιας κ κουμαντο κανουν οι παρατρεχαμενοι που κανουν ζημια στη Κυπαρισσια. Οι Κυπαρισσιωτες συμβουλοι του Κολλια κ του Σωτηροπουλου κ ο Κουκουμης ειναι αχρηστοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

- Παρακαλούμε αφήστε το σχόλιο σας στα Ελληνικά και σε κόσμιο ύφος.
Σχόλια με greeklish και υβριστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.
- H Ομάδα Διαχείρισης του Kyparissia News Blog δεν αντιπαρατίθεται και δεν συνδιαλέγεται με τους αναγνώστες στο πεδίο σχολιασμού, σχετικά με δημοσιεύσεις και άρθρα (με μόνη εξαίρεση διαδικαστικά-λειτουργικά θέματα του ιστολογίου).
- Οι απόψεις των αναγνωστών δεν αντιπροσωπεύουν τις θέσεις του blog και αποτελούν αποκλειστικά προσωπικές τους τοποθετήσεις.