«Ταμείο» και «ξεκαθάρισμα λογαριασμών» σήμερα στο Δημοτικό Συμβούλιο

«Ενημέρωση - συζήτηση για τα ζητήματα του Δήμου» είναι το ένα και μοναδικό θέμα της σημερινής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας, που θα ξεκινήσει στις 8.00 το βράδυ στην αίθουσα συνεδριάσεών του στο Δημοτικό Μέγαρο Κυπαρισσίας.
Εντύπωση και ποικίλα ερωτηματικά προκαλεί το γεγονός ότι, ενώ σε πάμπολλες συνεδριάσεις του Σώματος, όπως και σε δηλώσεις του δημάρχου
προς τα τοπικά ΜΜΕ, έχει αναφερθεί πως «θα γίνει απολογισμός πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής», «θα συνεδριάσει το συμβούλιο για απολογισμό», «η επόμενη συνεδρίαση θα είναι απολογιστική», ουσιαστικά (και όπως ο Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων ορίζει) κάτι τέτοιο από την πρόσκληση που υπογράφει ο πρόεδρος του Σώματος για την αυριανή συνεδρίαση δεν προκύπτει. Πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι, συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης, αναρωτιούνται «τι πάει να πει "ενημέρωση - συζήτηση για τα ζητήματα του Δήμου;"». Όπως χαρακτηριστικά είπε στο «Θ» δημοτικός σύμβουλος, «ο κ. δήμαρχος είχε δεσμευθεί, μετά από πολλές αναφορές και ερωτήσεις μας, για πολλά θέματα της διοίκησης, της λειτουργίας και του έργου της Δημοτικής Αρχής, ότι θα κάνει συνεδρίαση για απολογισμό και πάνω σε αυτό είχε τονιστεί από συναδέλφους, ότι ο απολογισμός πρέπει να γίνει όπως προβλέπεται και ορίζει ο νόμος, σε ειδική συνεδρίαση, με προσκαλεσμένους τους δημοτικούς και τοπικούς συμβούλους και τους φορείς του Δήμου. Όχι να γίνει ερήμην της κοινωνίας! Να γίνει απολογισμός πεπραγμένων και συζήτηση με τους κοινωνικούς φορείς και τους δημότες, είχαμε πει και όχι μονόλογος του δημάρχου, που μάλλον αυτό έχει μεθοδευτεί, αλλά δε θα περάσει έτσι. Θα μιλήσουμε στο συμβούλιο για όλους και για όλα, και να μιλήσουν όλοι - και οι φορείς -, για να δούμε πού βρισκόμαστε, πώς είμαστε και πού πάμε. Οι μονόλογοι τέλος!
Δεν ξέρω γιατί κάνουν έτσι το συμβούλιο, αλλά άμα δε γίνει όπως προβλέπεται ο απολογισμός πεπραγμένων, με δημόσιο και ανοιχτό διάλογο, θα είναι μια φιέστα - φιάσκο και θα καταγγελθεί δημόσια!
Τον απολογισμό πεπραγμένων τον προβλέπει συγκεκριμένα ο Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων, πώς γίνεται και είναι δικαίωμα, θεωρώ και υποχρέωση, των δημοτικών και τοπικών συμβούλων, αλλά και κάθε φορέα, δημότη, κατοίκου ή φορολογουμένου από το Δήμο, να διατυπώσει παρατηρήσεις σχετικές με τον απολογισμό στη συνεδρίαση αυτή».
Δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι, όπως και οι πολίτες του Δήμου Τριφυλίας, αναμένουν από το δήμαρχο, τους αντιδημάρχους και τους εντεταλμένους να αναφερθούν αναλυτικά στον τομέα αρμοδιότητας και ευθύνης τους. Τι βρήκαν και τι οι ίδιοι έκαναν σε αυτά τα τρία χρόνια.
Με ενδιαφέρον, λοιπόν, αναμένεται η σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το τι θα πουν ο δήμαρχος, οι αντιδήμαρχοι, οι εντεταλμένοι δημοτικοί σύμβουλοι, καθώς και οι παρατάξεις της μειοψηφίας, δεδομένου ότι για την κατάσταση του Δήμου και τη λειτουργία του κανένας εξ αυτών δεν είναι άμοιρος ευθυνών. Με την κύρια ευθύνη να βαρύνει το δήμαρχο και τη συμπολίτευση, που ασκούν τη διοίκηση, αλλά ευθύνη έχει σαφέστατα και η αντιπολίτευση για πράξεις και απραξία των 3 ετών στο Δημοτικό Συμβούλιο!
Οι δημότες της Τριφυλίας περιμένουν από όλους αλήθειες, υπευθυνότητα, ειλικρινή αυτοκριτική και σοβαρή κριτική και όχι επικοινωνιακά λογύδρια, φραστικά τερτίπια, δημαγωγία και λαϊκισμό! Άλλωστε, οι αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου στη διάρκεια των 3 ετών είναι συγκεκριμένες, οι παρεμβάσεις είναι συγκεκριμένες, οι θέσεις και ψήφοι όλων των δημοτικών συμβούλων είναι και αυτές συγκεκριμένες για όλα τα θέματα!
Η οικονομική κρίση και ο «Καλλικράτης», πάντως, δεν μπορούν να σταθούν ως σοβαρή και επαρκής δικαιολογία για την κατάσταση του Δήμου Τριφυλίας και, ουσιαστικά, μόνο φτηνή πρόφαση εν αμαρτίαις θα είναι ενδεχόμενη επίκλησή τους!
Στη σημερινή συνεδρίαση θα γίνει «ταμείο», ενώ αναμένεται πως, εν όψει εκλογών, θα φάνουν θέσεις και αντιθέσεις, ακόμη και με σφοδρές - ίσως - αντιπαραθέσεις και «ξεκαθάρισμα λογαριασμών», ιδίως στη συμπολίτευση, μεταξύ δημάρχου, αντιδημάρχων και συμβούλων. Από δε την αντιπολίτευση θα φανούν (και) διαθέσεις είτε για «αρχηγιλίκια», είτε για «συμπορεύσεις», είτε χωριστούς δρόμους.

H.Γιαννοπουλος
''ΘΑΡΡΟΣ''

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

- Παρακαλούμε αφήστε το σχόλιο σας στα Ελληνικά και σε κόσμιο ύφος.
Σχόλια με greeklish και υβριστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.
- H Ομάδα Διαχείρισης του Kyparissia News Blog δεν αντιπαρατίθεται και δεν συνδιαλέγεται με τους αναγνώστες στο πεδίο σχολιασμού, σχετικά με δημοσιεύσεις και άρθρα (με μόνη εξαίρεση διαδικαστικά-λειτουργικά θέματα του ιστολογίου).
- Οι απόψεις των αναγνωστών δεν αντιπροσωπεύουν τις θέσεις του blog και αποτελούν αποκλειστικά προσωπικές τους τοποθετήσεις.