Απογοητευμένοι από τις τιμές οι ελαιοπαραγωγοί

Απογοήτευση επικρατεί στον αγροτικό κόσμο από το ξεκίνημα της φετινής ελαιοσυγκομιδής, καθώς οι προσδοκίες για καλές τιμές μέχρι στιγμής δεν έχουν επιβεβαιωθεί. Αντιθέτως, παρά την πολύ χαμηλή παραγωγή βλέπουν και τις τιμές να κινούνται σε χαμηλά επίπεδα.
Τις μέρες αυτές η τιμή έχει διαμορφωθεί στα 2,4 - 2,45 ευρώ το κιλό, η οποία είναι
απογοητευτική όπως μας λένε οι ίδιοι οι παραγωγοί, καθώς δεν θα μπορέσουν να μαζέψουν ούτε τα έξοδά τους.
Στην περιοχή της Τριφυλίας η ελαιοσυγκομιδή έχει ξεκινήσει πλέον κανονικά σε μια από τις χειρότερες χρονιές από άποψη παραγωγής, όπως διαπιστώνουν οι παραγωγοί. Αυτή η μείωση που καταγράφεται σε όλη τη χώρα είχε δημιουργήσει προσδοκίες για ένα καλό ξεκίνημα στην τιμή του λαδιού, στα επίπεδα του 2,8 ευρώ το κιλό, ίσως και πιο πάνω, όμως οι τιμές όχι μόνο δεν ανέβηκαν αλλά ακολούθησαν πτωτική πορεία. Για περιοχές όπου η ελιά αποτελεί μονοκαλλιέργεια, ο συνδυασμός της ακαρπίας με τις χαμηλές τιμές είναι καταστροφικός, τόνισαν οι παραγωγοί καθώς η τοπική οικονομία στηρίζεται στην ελαιοκαλλιέργεια και από εκεί πλέον δεν θα υπάρχουν έσοδα.
Από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Γαργαλιάνων ο Σπύρος Νικολόπουλος επισήμανε: «Φέτος αν και η συγκομιδή ξεκίνησε νωρίς, οι ελιές πάνε καλά σε αποδόσεις. Ηταν βέβαια λίγο αυξημένα τα δέκατα στο ξεκίνημα αλλά τώρα έχουν πέσει με την αλλαγή του καιρού και ελπίζουμε την εβδομάδα που έρχεται να είναι κανονικά. Βέβαια δεν υπάρχει παραγωγή φέτος στην περιοχή, οι εκτιμήσεις μιλούν για μείωση 50% και περισσότερο, θα δούμε στο τέλος, ελπίζουμε πάντως να βοηθήσει κάπως η απόδοση. Με τις τιμές άλλα περιμέναμε και άλλα είδαμε, λόγω του ότι δεν υπάρχει λάδι πουθενά στην Ελλάδα η τιμή αντί να ανέβει, έπεσε. Περιμέναμε ένα ξεκίνημα στα 2,8 - 3 ευρώ αλλά ξεκίνησε με 2,5 και τώρα είναι 2,45 το κιλό. Αυτές οι τιμές είναι πολύ χαμηλές, περιμέναμε κάτι καλύτερο. Για δικαιολογία λένε ότι έχει η Ισπανία μεγάλη παραγωγή αλλά η Ισπανία αργεί να ξεκινήσει και αργεί να πουλήσει. Αυτή η τιμή δεν δικαιολογείται με τίποτα για την παραγωγή που έχει η Ελλάδα».
Ο Νίκος Βλαχαδάμης τόνισε: «Ελιές δεν έχουμε καθόλου φέτος, δεν υπάρχει καρπός. Το μόνο καλό είναι ότι έχουμε καλές αποδόσεις, πάει μέχρι και 13 κιλά το τσουβάλι. Η παραγωγή έχει μειωθεί κατά 80% και αυτό μάλλον επειδή δεν είχαμε καλό Μάιο. Οσον αφορά την τιμή, έχει πέσει και τώρα είναι στα 2,45, τιμή χάλια, με την οποία ο αγρότης δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα. Περιμέναμε να ξεκινήσει καλύτερα μιας και δεν υπήρχε παραγωγή, αλλά δυστυχώς η τιμή είναι χαμηλή».
Από την πλευρά του ο Τάκης Βαρβατσούλης σημείωσε: «Φέτος μαζεύουμε σπυριά, η χειρότερη χρονιά της 25ετίας είναι η φετινή. Εγώ από 150 δέντρα μάζεψα 10 τσουβάλια όταν δεν πέφταμε κάτω από 100 ποτέ. Ενώ και η τιμή είναι χαμηλή, ειδικά τώρα που βγήκαν και βαριά στην αρχή τα λάδια. Περιμέναμε να είναι στα 3 ευρώ, στα 2,8, αλλά δυστυχώς είναι πολύ χαμηλή. Αν πληρώνεις και μεροκάματα δεν μένει τίποτα»
Ο Θεοφάνης Δημητρακόπουλος μας είπε: «Είναι πολύ άσχημη χρονιά, δεν έχουν δέσει οι ελιές καθόλου, έχουμε μείωση της παραγωγής πάνω από 50%, κάτι πείραξε τις ελιές και δεν μπορεί να εξηγήσει κανείς γιατί πάθαμε αυτή την ζημιά. Αυτή την ακαρπία δεν την έχουμε συναντήσει ποτέ. Οι τιμές ξεκίνησαν για κάποια στιγμή με 3,1 για το αγουρέλαιο και τώρα τις έχουν ρίξει στο 2,45, δεν μας ικανοποιούν. Μείωση της παραγωγής, μειωμένη και η τιμή, είναι πολύ άσχημα τα πράγματα. Είναι πολύ δύσκολη χρονιά για όλους τους παραγωγούς αλλά και για όλο τον κόσμο. Το λάδι εδώ ήταν η κινητήριος δύναμη για να γίνουν οι δουλειές, τώρα δεν θα κινηθεί τίποτα. Θα πρέπει να καλλιεργήσουμε για την επόμενη χρονιά και δεν θα μπορούμε».
Από την περιοχή των Φιλιατρών ο Σωτήρης Παπαχριστοφόρου μας είπε: «Η χρονιά είναι πολύ προβληματική, δεν υπάρχει καρπός καθόλου. Αλλοι λένε ότι δεν έδεσαν οι ελιές για διάφορους λόγους, εγώ πιστεύω ότι οι ελιές κάνουν τον κύκλο τους, πέρυσι είχαν, φέτος δεν έχουμε. Εγώ τις φροντίζω τις ελιές αλλά δεν είδα απόδοση. Και οι τιμές όμως δεν ξεκίνησαν καθόλου καλά, εγώ σκέφτομαι να το αποθηκεύσω, αν το δώσω με 2,40 δεν βγάζω ούτε τα έξοδά μου. Τι να λέμε δηλαδή, ότι έχουμε ελιές και μπαίνουμε μέσα; Ηδη η ελιά δεν αποδίδει χρήματα».
Ο Αντώνης Πανταζόπουλος υπογράμμισε: «Τα πράγματα είναι λίγο δύσκολα φέτος, υπάρχει αφορία στις ελιές, δεν έχουν τον καρπό που αναμενόταν και αυτό είναι θέμα καιρικών φαινομένων. Στην ανθοφορία δεν κράτησαν τις ελιές και έχουμε μείωση πάνω από 60%. Οι τιμές όμως για αυτή την παραγωγή που δεν υπάρχει είναι χαμηλές, μιλάνε για μια τιμή στα 2,5 ευρώ. Οι τιμές έπρεπε να είναι στα 3 ευρώ για να βγαίνει ένα μεροκάματο, όχι να γίνεις πλούσιος. Αυτό το χωράφι που ραβδίζουμε σήμερα δεν έχει μεροκάματο, δεν έχει ελιές και οι εργάτες θα πρέπει να πληρωθούν».

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 
Κ.Μπουρας

1 σχόλιο:

 1. ΓΝΩΡΙΖΩ ΠΑΡΑΓΩΓΟ ΣΤΑ ΦΙΛΙΑΤΡΑ ΠΟΥ ΒΓΑΖΕΙ 17 ΤΟΝΟΥΣ ΛΑΔΙ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΑΛΛΟΣ 18-19 ΤΟΝΟΥΣ.
  ΕΠΙΣΗΣ ΞΕΡΩ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ- ΣΑΝ ΠΑΛΙΟΣ ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΑΣ,-
  ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΠΑΡΑΓΟΥΝ ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ 10 ΕΩΣ12 ΤΟΝΟΥΣ.
  ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΝΑ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΟΥΝ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ,ΚΑΙ ΠΟΣΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΘΕΛΟΥΝ.
  ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ ΠΟΥΛΑΝΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΛΑΔΙ ΣΕ ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΑ.
  ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΑ ΒΥΤΙΑ ΤΩΝ ΙΤΑΛΩΝ ΓΥΡΝΟΥΝ ΣΤΑ ΦΙΛΙΑΤΡΑ ΦΑΡΑΚΛΑΔΑ
  ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ ΣΑΝ ΤΙΣ ΝΕΚΡΟΦΟΡΕΣ..... ΑΠΟ ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΙΟ ΣΕ ΕΛΕΟΤΡΙΒΕΙΟ.
  ΑΝ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΑΥΤΟΙ ΝΑ ΑΝΤΕΞΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΚΑΙ ΚΡΑΤΗΜΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ -ΙΣΩΣ ΤΟ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΙΚΟ ΟΠΛΟ ΤΗΣ ΦΕΤΗΝΗΣ ΕΛΕΙΨΗΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΑΛΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΛΑΔΙΟΥ ΤΗΣ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ ΝΑ ΑΝΕΒΑΖΕ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ.
  ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΟΙ ΑΒΑΝΤΑΔΟΡΟΙ, ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΞΕΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΓΓΕΙΛΟΥΜΕ ΟΠΟΥ ΧΡΕΙΑΣΘΕΙ.
  ΣΤΟ ΣΔΟΕ ΚΛΠ ΟΘ ΔΗΘΕΝ ΕΜΠΟΡΟΙ ΚΑΙ ΜΕΣΑΖΟΝΤΕΣ.
  ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΙ ΞΕΡΟΥΝ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ,ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ......ΩΧ ΑΔΕΡΦΕ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

- Παρακαλούμε αφήστε το σχόλιο σας στα Ελληνικά και σε κόσμιο ύφος.
Σχόλια με greeklish και υβριστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.
- H Ομάδα Διαχείρισης του Kyparissia News Blog δεν αντιπαρατίθεται και δεν συνδιαλέγεται με τους αναγνώστες στο πεδίο σχολιασμού, σχετικά με δημοσιεύσεις και άρθρα (με μόνη εξαίρεση διαδικαστικά-λειτουργικά θέματα του ιστολογίου).
- Οι απόψεις των αναγνωστών δεν αντιπροσωπεύουν τις θέσεις του blog και αποτελούν αποκλειστικά προσωπικές τους τοποθετήσεις.