Απορρίμματα Τριφυλίας: Έκτακτο Δ.Σ συγκαλεί ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κύριος Ι. Καλκαβούρας.

Μετά και την συνάντηση που είχαν στο ΥΠΕΚΑ με την Γ.Γ κυρία Νάντια Γιαννακοπούλου οι Δήμαρχοι της περιοχής μας, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κύριος Ι. Κατσούλας, συγκαλεί σε έκτακτη συνεδρίαση τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας με θέμα την "Διαχείριση των απορριμμάτων" του Δήμου μας.
Το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων είναι έντονο σε ολόκληρη την Πελοπόννησο.
Χαρακτηριστική περίπτωση η πόλη της Τρίπολης που είναι και η έδρα της Περιφέρειας. Τα απορρίμματα ήταν για 2 μήνες στους δρόμους σχηματίζοντας «βουνά» στις γειτονιές και πολλές εστίες μόλυνσης ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι ολόκληρη η ρητορική του νυν δημάρχου της πόλης κατά την προεκλογική περίοδο, είχε αναλωθεί στην διαχείριση των σκουπιδιών.
Το πρόβλημα είναι μεγάλο και δεν χωρούν μικροπολιτικές τοποθετήσεις. Κάθε άλλο θα λέγαμε, χρειάζεται ευρεία συναίνεση καθώς απαιτούνται γενναίες αποφάσεις.
Το εργοστάσιο διαχείρισης απορριμμάτων στην περιοχή της Καλλιρόης έχει «κολλήσει» καθώς απαιτούνται μια σειρά από νέες μελέτες ως προς τον Χ.Υ.Τ.Υ (Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων), ενώ το κομμάτι των κτηριακών εγκαταστάσεων θα μπορούσε να προχωρήσει, αν γινόταν δεκτό το αίτημα της αναδόχου εταιρείας για λειτουργία του εργοστασίου διαλογής των απορριμμάτων και της κομποστοποίησης. Ωστόσο, μετά από έντονες διαβουλεύσεις μεταξύ των αρμόδιων υπηρεσιών της Περιφέρειας και του Περιφερειακού Συμβουλίου, έχει παραδοθεί με κάποιες διορθώσεις η εισήγηση της υπηρεσίας που αφορά το εν λόγω έργο και αναμένουμε την συνέχεια του σίριαλ...
Ένα ακόμα έργο που θα μπορούσε να δώσει μια προσωρινή λύση είναι το αντίστοιχο εργοστάσιο του Ξυλοκάστρου αλλά και εκεί, η εταιρεία που το έχει αναλάβει «καθυστερεί» την υποβολή αίτησης για άδεια λειτουργίας «φοβούμενη» ότι θα αναγκαστεί να υποδεχθεί τα απορρίμματα της Αρκαδίας και πιθανόν και της Μεσσηνίας, επιβαρύνοντας τις προοπτικές του έργου.
Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε ότι «στα χαρτιά» το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας έχει αποφανθεί ΟΜΟΦΩΝΑ προ δύο και πλέον ετών (22-03-2012) για την υιοθέτηση του συστήματος διαχείρισης απορριμμάτων που εφαρμόζει ο Δήμος Ευρώτα Λακωνίας (έδρα η Σκάλα) που δεν είναι άλλος από αυτόν που θα εφαρμόσει και το εργοστάσιο διαχείρισης της Καλλιρόης. Δηλαδή, διαλογή και μετά,
α) ανακύκλωση σε καθαρά ανακυκλώσιμα όπως χαρτί, γυαλί, πλαστικά, αλουμίνιο, μέταλλα),
β) Κομποστοποίηση σε κάθε οργανικό κλάσμα όπως, φλούδες, χόρτα, κόκκαλα, και γενικά ότι προέρχεται από την κουζίνα και
γ) Τελική Διαχείριση και Αξιοποίηση σε ότι δεν υπάγεται στις ποιο πάνω κατηγορίες και είναι άχρηστο. (στην περίπτωση του εργοστασίου προβλέπεται ταφή αυτών των υλικών).
Αναμένουμε με ενδιαφέρον λοιπόν την συζήτηση που θα γίνει στο πλαίσιο του έκτακτου αυτού Δ.Σ στη αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου την Παρασκευή 7 Νοεμβρίου και ώρα 19:00

3 σχόλια:

  1. Εδω ειναι μια λυση. http://www.naftemporiki.gr/story/853075/i-souidia-eisagei-skoupidia

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. δουλείες του ποδαρίου στο βάθος του μυαλού και η γκόμενα να θέλει κοκκορέτσι.....τα απορριμματά καλύτερα να μην τα συζητούν καθόλου είναι σοβαρό ζήτημα και απαιτεί σχεδιασμό 5-10ετία το ελάχιστο....όσο για την ανακύκλωση και την ενημέρωση που έγινε είναι για γέλια το λιγότερο....όταν κάποτε το 2009 προσπαθήσαμε να κάνουμε μια σχετική συζήτηση η εικόνα ήταν τραγική....όσο για τον Κ. Κόλλια για να μιλήσουμε μαζί του έπρεπε να του εξηγήσουμε τι ψηφίσαμε εμείς και τι ο πατέρας μας.....ελπίζω να πνίξει ν βρώμα όλη τν Τριφυλία κα τα σκουπίδια να αποθηκεύονται στην παραλία δίπλα στο σπίτι του Τάκη.....
    Ασχπλειθείτε με κάνα πιο απλό ζήτημα και αφήστε τις προτάσεις άσχετοι, καλύτερα να τα καίτε στις αυλές σας , άσχετοι πάλι θα πετάξετε ενα κάρο λεφτά για το 0. Ακολουθήστε αυτούς που προτείνουν να σας λύσουν το πρόβλήμα σε 6μηνες έναν χρόνο και πάλι σαν το Νικα θα είστε που έδωσε 400.000 στον Λαρισαίο με τα ρομπότ, και οι Πακιστανοί ιδρωναν μεσα στα κοντεινερ.... άσχετοι άσχετοι τουλάχιστον μην μιλάτε και το παίζετε σχετικοί και με ενδιαφέρον....και ξανά άσχετοι τεμπέληδες κομπιναδόροι και εξυπνάκιδες του δήμου της τελευταίας 10τίας και πλέον
    Δ.Χ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. καλά ρε φίλε το άρθρο που έχει στείλει είναι εκτος τόπου και χρόνου, τι κοινό έχει η Ελλάδα με την Σουηδία έκτός απο το ότι εχουν το γράμμα Α καιτο Δ. Οι άνθρωποι ασχολούνται με την διαχείρηση απορριμμάτων και το περιβάλλον σαν προτεραιότητα απο την δεκαετία του 50.
    Ωραίο άρθρο αλλά τελείως ουτοπικό, αλλά τελείως

    ΑπάντησηΔιαγραφή

- Παρακαλούμε αφήστε το σχόλιο σας στα Ελληνικά και σε κόσμιο ύφος.
Σχόλια με greeklish και υβριστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.
- H Ομάδα Διαχείρισης του Kyparissia News Blog δεν αντιπαρατίθεται και δεν συνδιαλέγεται με τους αναγνώστες στο πεδίο σχολιασμού, σχετικά με δημοσιεύσεις και άρθρα (με μόνη εξαίρεση διαδικαστικά-λειτουργικά θέματα του ιστολογίου).
- Οι απόψεις των αναγνωστών δεν αντιπροσωπεύουν τις θέσεις του blog και αποτελούν αποκλειστικά προσωπικές τους τοποθετήσεις.