Διεύθυνση Γεωργίας Τρυφιλίας: Ποια δακοκτονία; Ποια η μέριμνα για τα αδέσποτα συνοδείας;

Το προβεβλημένο τμήμα Φυτοπροστασίας της Διεύθυνση Γεωργίας Τριφυλίας με την πλέον αποτυχημένη Δακοκτονία στην Ελλάδα. Η απαράδεκτη στάση της υπηρεσίας αυτής στο πρόγραμμα αδέσποτων ζώων συντροφιάς, και το κτήριο όπου στεγάζεται η υπηρεσία, που εμπλέκεται με σκάνδαλο της επιστροφής του ΦΠΑ.
Δεν προβαίνω σε ονοματολογία για λόγους έντονης απέχθειας.
Όταν το 2007 ήρθα στην επαρχία Τριφυλίας ως τακτικός δημοτικός υπάλληλος του πρώην Δήμου Αυλώνος, είχα την προσδοκία της συνεισφοράς της Δ/νσης Γεωργίας Τριφυλίας για την αξιοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων πρωτογενούς τομέα στο Δήμο όπου εργαζόμουν. Αντί αυτού στις επαφές που είχαμε αντιμετώπισα επιβολή απόψεων με κουτσαβακισμούς και εμπαιγμούς. Η δυσαρέσκεια που ένιωσα ήταν τέτοια που με αφορμή την αποτυχία του προγράμματος Δακοκτονίας εκείνης της χρονιάς, ξεκίνησα διαδικασία καταγγελίας, την οποία διέκοψα κατόπιν ικεσιών του υπεύθυνου τμηματάρχη επειδή θα συμμετείχε ως εισηγητής σε σεμινάριο Φυτοπροστασίας. Το εντυπωσιακό ήταν ότι οι παραγωγοί ελιάς μου ανέφεραν τα απαράδεκτα που συνέβαιναν στους ψεκασμούς αγνοώντας τις κυρώσεις που επιβάλλονται.
Το πρόγραμμα Δακοκτονίας αποτελεί υπηρεσιακά το σημαίνον γεγονός για κάθε τμήμα Φυτοπροστασίας. Η χωρική αρμοδιότητα της Δ/νσης Γεωργίας Τριφυλίας εκτείνεται σε 9 Δημοτικές Ενότητες (ΔΕ) και μόνο 2 ΔΕ και οι Τοπικές Κοινότητες της ΔΕ Φιλιατρών είναι ενταγμένες στο πρόγραμμα Δακοκτονίας. 2.000.000 ελιές του Δήμου Τριφυλίας συν τα δέντρα της ΔΕ Νέστορος, Δωρίου και Είρας εκτός Δακοκτονίας. Γιατί δε μετονομάζεται σε Δ/νση Γεωργίας Κυπαρισσίας;
Γιατί δεν επαίρεται για την πλέον αποτυχημένη Δακοκτονία στην Ελλάδα;
Το κύρος του φημισμένου τμήματος Φυτοπροστασίας δεν κατέστη αρκετό να πεισθούν οι παραγωγοί να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα που χρήζει ολοκληρωμένης αντιμετώπισης και γιαυτό έχει ανατεθεί στην Πολιτεία;
Όταν περάσανε τα GPS στο λαιμό των οδηγών των τρακτέρ και κομπάζανε στα ΜΜΕ αναλογιστήκαν την αξιοπρέπειά τους;
Από περίσταση το 2013 ορίστηκα επικεφαλής του προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων ζώων του Δήμου Τριφυλίας. Μετά από έγγραφες αναφορές (που και εκκρεμούσαν) πολιτών και των εθελοντών φιλόζωων για ζητήματα επιθετικότητας, ευζωίας και δηλητηρίασης ζώων συντροφιάς και εντέλει για το συντονισμό σε χρόνο και μέσα των υπηρεσιών που έχουν την αρμοδιότητα για την αντιμετώπιση ανάλογων περιστατικών, έκρινα σκόπιμο να συνέλθει σε σώμα η επιτροπή. Ακολούθησαν από το Μάιο του 2013, τρεις προσκλήσεις συνεδρίασης της Επιτροπής όπου η κτηνίατρος (τακτικό μέλος- υπάλληλος της Δ/νσης Γεωργίας Τριφυλίας, ΔΑΟΚ σήμερα), δεν προσήλθε καμία φορά και ούτε επικοινώνησε να δικαιολογήσει την απουσία της και επιπλέον σε τηλεφωνική επικοινωνία της στις 05/8/2013, μου είπε να μην ξαναενοχληθεί και μόνο αν εκταμιευθεί η πίστωση των 5000€ που προβλέπει ο προϋπολογισμός θα παραβρεθεί σε συνεδρίαση της επιτροπής (ο σύζυγός της έχει ιδιωτικό κτηνιατρείο και με απείλησε από τηλεφώνου γιατί το ανέφερα δημοσίως). Τότε οι σχέσεις μου με τον ιθύνοντα πλέον της υπηρεσίας είχαν αποκατασταθεί και μου διαβεβαίωνε προφορικά πως θα της επέβαλε να συμμετάσχει στις συνεδριάσεις της επιτροπής. Αυτό ουδέποτε έγινε, αντιθέτως όταν εκδηλώθηκε μία πρωτοβουλία εθελοντών για στείρωση των αδέσποτων σκυλιών η κτηνίατρος δεν το επέτρεψε και απείλησε εθελοντή της φιλοζωικής πως θα τον καταγγείλει γιατί έχει μετατρέψει αγρόκτημά του σε καταφύγιο ζώων, (ο Δήμος δε διαθέτει καταφύγιο όπως όλοι οι δήμοι στο νομό μας).
Όλα τα παραπάνω τα διέπραξαν γεωτεχνικοί επιστήμονες με αναπτυγμένη υποτίθεται την ευαισθησία προς τα ζώα.
Όταν ξέσπασε το σκάνδαλο με την επιστροφή ΦΠΑ μέσω εικονικών τιμολογίων αγροτικών προϊόντων εκατομμυρίων ευρώ, με εμπλοκή εκ των ιδιοκτητών του κτηρίου που στεγάζεται η Δ/νση Γεωργίας στην Κυπαρισσία, δεν κρίθηκε σκόπιμο να μετακομίσει η υπηρεσία για αποφυγή συνειρμών;
Παρασκευάς Μηλιώνης
γεωπόνος Δήμου Τριφυλίας

1 σχόλιο:

 1. Μπράβο κ Μηλιώνη για το θάρρος και την ενημέρωση που μας κάνεις για τα λαμόγια. Να πάνε σπίτι τους οι κηφήνες.
  Πληρώνουμε δακοκτονία ----αέρα κοπανιστό.
  Ολοι το ξέρουν, εκτός από τον κ Διευθυντή της υπηρεσίας.
  Θα περιμένουμε αποκαλύψεις και ονόματα.
  Στο ΔΔ Στασιού κάποια λυκόσκυλα που άφησαν ελεύθερα οι Γερμανοί
  που εφηγαν για την πατρίδα τους, τα βράδια γίνοντε αγέλη και κατασπάραξαν πρόβατα. Είναι γνωστό στο Αστ Τμήμα.
  Κλείνω με το .....ούστ τα λαμόγια. Να φύγει η υπηρεσία από το κτίριο του ...πονηρού με τα εικονικά τιμολόγια, Να πεινάσει το λαμόγιο .

  ΑπάντησηΔιαγραφή

- Παρακαλούμε αφήστε το σχόλιο σας στα Ελληνικά και σε κόσμιο ύφος.
Σχόλια με greeklish και υβριστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.
- H Ομάδα Διαχείρισης του Kyparissia News Blog δεν αντιπαρατίθεται και δεν συνδιαλέγεται με τους αναγνώστες στο πεδίο σχολιασμού, σχετικά με δημοσιεύσεις και άρθρα (με μόνη εξαίρεση διαδικαστικά-λειτουργικά θέματα του ιστολογίου).
- Οι απόψεις των αναγνωστών δεν αντιπροσωπεύουν τις θέσεις του blog και αποτελούν αποκλειστικά προσωπικές τους τοποθετήσεις.