Εξιχνιάστηκε η δολοφονία του 79χρονου στη Σπηλιά, το 2011

Με την σύλληψη του ιδιαιτέρως επικίνδυνου και κατά συρροή δολοφόνου, υπηκόου Αλβανίας, έκλεισε η υπόθεση που αφορούσε την δολοφονία του 79χρονου στην Σπηλιά, τον Μάιο του 2011. Ο αλβανός κακοποιός συνελήφθη σήμερα Παρασκευή στην Πάτρα στην περιοχή "Πελεκάνος", από άντρες της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής, μετά από συστηματική παρακολούθηση και ενώ είχαν για καιρό «χαθεί» τα ίχνη του μαζί με ομοεθνή του, συνεργό σε πολλές από της εγκληματικές ενέργειες που έχουν τελεστεί.
Σημειώνεται ότι ο εν λόγω κακοποιός με τα 11 διαφορετικά ονόματα και τις 3 διαφορετικές ηλικίες, αφαιρούσε την ζωή σε περιστασιακούς εργοδότες του χωρίς δισταγμό, χωρίς κανένα ηθικό φραγμό, άνευ σημαντικού λόγου και με αστείες αφορμές.
Είναι χαρακτηριστικές οι δολοφονίες που είχε διαπράξει σε Νάξο και Βούρβουρα Αρκαδίας με σκοπό την ληστεία, ενώ σε Σπηλιά και Νάξο, ο διαπληκτισμός με τους ηλικιωμένους ξεκίνησε για τα ημερομίσθια.
Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε την Παρασκευή ο διοικητής Ασφάλειας Αττικής, ο 31χρονος Αλβανός, με τα 11 ομόηχα ψευδώνυμα και τις τέσσερις διαφορετικές ηλικίες, ενδέχεται να εμπλέκεται και σε σωρεία άλλων εγκληματικών πράξεων, όπως ληστείες και κλοπές.
Σε βάρος του εκκρεμούν τρία εντάλματα σύλληψης για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως και ένα ένταλμα για ληστεία, καθώς και αποφάσεις για τετελεσμένες κλοπές. Ακόμη, έχει ταυτοποιηθεί, μέσω των εγκληματολογικών εργαστηρίων της Δ.Ε.Ε., η διάπραξη εκ μέρους του πληθώρας κλοπών σε περιοχές της Φθιώτιδας και της Αχαΐας, για το χρονικό διάστημα από 2008 έως 2015.
Αναλυτικά οι δηλώσεις του Διοικητή Ασφάλειας Αττικής:
"Συνελήφθησαν στην Πάτρα από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, δύο αλλοδαποί υπήκοοι, ο ένας με τουλάχιστον 11 ψευδώνυμα ομόηχα ή ομόρριζα, ετών 32 ή 33 ή 35, καθώς και ένας ομοεθνής του, 27χρονος. Καταρχήν κατηγορούνται για παράβαση του Νόμου 2168/93 «Περί όπλων».
Από την έρευνα της Υπηρεσίας, προέκυψαν τα εξής:
Ο πρώτος δράστης ταυτοποιήθηκε προανακριτικά με βάση πραγματολογικά αποδεικτικά δεδομένα και μεθοδολογικά στοιχεία ως υπαίτιος διάπραξης τριών ανθρωποκτονιών. Σε βάρος του εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης για ανθρωποκτονίες με πρόθεση και ληστείες, που τελέστηκαν στην Νάξο, στην Τρίπολη και στην Κυπαρισσία και αναζητείτο από τις Υπηρεσίες μας για να συλληφθεί.
Ειδικότερα, σε βάρος του εκκρεμούσαν διωκτικά έγγραφα ως εξής: το υπ’ αριθμ. 6/2011 από 5/12/2011 ένταλμα σύλληψης του Ανακριτή Πρωτοδικείου Κυπαρισσίας, το οποίο επικαιροποιήθηκε στις 20/1/2012 με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Κυπαρισσίας. Αφορούσε σε εγκλήματα ανθρωποκτονίας από πρόθεση και ληστείας, πράξεις που τελέστηκαν 10 Μαΐου 2011, με θύμα ημεδαπό 79χρονο στο χωριό Σπηλιά του Δήμου Τριφυλλίας Μεσσηνίας.
Εκκρεμούσε το υπ’ αριθμ. 2/2012 από 27/1/2012 ένταλμα σύλληψης του Ανακριτή του Πρωτοδικείου Τριπόλεως, που επικαιροποιήθηκε με το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Τριπόλεως στις 4/7/2013 και αφορούσε έγκλημα ανθρωποκτονίας από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο και ληστείας κατά συναυτουργία, ανθρωποκτονία που τελέστηκε την 4/9/2011 στο Δ.Δ. Βουρβούρων Αρκαδίας σε βάρος 78χρονου ημεδαπού και απόπειρας ανθρωποκτονίας και ληστείας σε βάρος της συζύγου του, 80χρονης ημεδαπής.
Εκκρεμούσε ακόμη το υπ’ αριθ. 13/2014 από 1/12/2014 ένταλμα σύλληψης του Ανακριτή του Πρωτοδικείου Νάξου για ανθρωποκτονία από πρόθεση σε βάρος ημεδαπής, 59χρονης, η οποία έχει γεννηθεί στο Βαθύ Σάμου και βρέθηκε δολοφονημένη 18 Οκτωβρίου 2014 στον οικισμό Γαλανάδο Νάξου. Σε βάρος του εκκρεμούσαν ακόμα αποφάσεις του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Λαμίας από το 2006 για τετελεσμένη κλοπή, απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Τριπόλεως, από 23/2/2006, ομοίως για κλοπή. Απόφαση Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Τριπόλεως για τετελεσμένη κλοπή, 8/4/2013.
Από τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, τα αποτυπώματα του δράστη ταυτοποιήθηκαν σε πλήθος κλοπών και διαρρήξεων σε κατοικίες που διαπράχθηκαν σε περιοχές της Αρκίτσας και των Λιβανάτων Φθιώτιδος, καθώς και στην Πάτρα Αχαΐας, κατά το χρονικό διάστημα τουλάχιστον από τον Απρίλιο του έτους 2008 έως και το Φεβρουάριο του έτους 2015.
Ενόψει των προαναφερομένων κατά συρροή εγκλημάτων και λόγω της επικινδυνότητας του ανωτέρω καταζητούμενου ως «σειριακού» δράστη αναπτύχθηκαν από τη Διεύθυνσή μας ειδικά ερευνητικά εργαλεία, ιδίως η επικέντρωση σε ποινική γεωγραφική στόχευση του δράστη, γεωγραφικό προφίλ, υποσύνολο δηλαδή του ατομικού προφίλ, σε συνδυασμό με τα χαρακτηριστικά των εγκλημάτων, τη μεθοδολογία, τη διαχείριση των πληροφοριών και το προφίλ συμπεριφοράς. Περαιτέρω συγκροτήθηκε υπηρεσιακή ομάδα αστυνομικών για την αναζήτησή του στην ευρύτερη περιοχή της Πάτρας και στις Λιβανάτες Φθιώτιδας, όπου στοχοποιήθηκαν ως χωρικά σημεία εγκληματικής δράσης του καταζητούμενου.

Κατά τη διάρκεια της αναζήτησης διαπιστώθηκε ότι οι δύο δράστες, 17-02-2015, είχαν αφαιρέσει από την περιοχή της Αρκίτσας Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο μάρκας FIAT PANDA, το οποίο χρησιμοποιούσαν για τις μετακινήσεις τους. Πρωινές ώρες της 19-02-2015, εντοπίστηκαν από κλιμάκιο αστυνομικών μας να κινούνται στην περιοχή «Πελεκάνος» στην Πάτρα και αφού τέθηκαν σε στενή επιτήρηση, ακινητοποιήθηκαν και συνελήφθησαν.
Απολογούμενος ο πρώτος κατηγορούμενος ανέφερε ότι είχε διαπράξει την κλοπή του ανωτέρω αυτοκινήτου, από κοινού με τον δεύτερο κατηγορούμενο, ενώ σχετικά με το πιστόλι, που βρέθηκε στο ντουλαπάκι του οχήματος, ισχυρίστηκαν ότι το κατείχαν από κοινού για διάφορες εγκληματικές πράξεις.
Η δολοφονία στην Καλαμάτα (σ.σ Εννοεί την Σπηλιά στην Κυπαρισσία)
Σχετικά με την υπόθεση ανθρωποκτονίας στην Καλαμάτα, ομολόγησε ότι το έτος 2011, βρισκόταν στο χωριό Σπηλιά στην Καλαμάτα, όπου απασχολείτο σε γεωργικές εργασίες. Ισχυρίστηκε ότι υπήρχαν οικονομικές διαφορές και διαπληκτισμός με τον εργοδότη του. Για το λόγο αυτό, μαζί με τον ομοεθνή του, συνεπλάκησαν με τον ανωτέρω ιδιοκτήτη, τον χτύπησαν και εξαιτίας των χτυπημάτων, αποτέλεσμα ήταν ο ηλικιωμένος να χάσει τη ζωή του. Στη συνέχεια από κοινού με τον συνεργό του, αφαίρεσαν από την κατοικία του θύματος χρηματικό ποσό που κυμαινόταν από 180 έως 200 ευρώ. Κατά την εξερεύνηση της οικίας του θύματος εντοπίστηκαν σε αντικείμενα και χώρους αυτής δακτυλικά αποτυπώματα, τα οποία ταυτίστηκαν με τον δράστη.
Τρίπολη: Τον χτυπούσαν το πρόσωπο με μπουνιές μέχρι να πεθάνει
Ως προς τη δεύτερη ανθρωποκτονία στην περιοχή της Τριπόλεως, ομολόγησε ότι στις 04-09-2011, από κοινού με δύο ακόμα ομοεθνείς του, που αναζητούνται, μετέβησαν στην κατοικία του θύματος και έχοντας ως σκοπό τη ληστεία, εισήλθαν στο σπίτι του τελευταίου, άσκησαν βία με τα χέρια τους, τον έριξαν στο έδαφος και τον γρονθοκόπησαν.
Συνεπεία των χτυπημάτων και της περίσφιξης που άσκησαν στον λαιμό του, ήταν να επέλθει ο θάνατος του θύματος. Στη συνέχεια εισέβαλλαν στο δωμάτιο που βρισκόταν η σύζυγος του θύματος, την ακινητοποίησαν, την έδεσαν και την φίμωσαν. Από την κατοικία αφαίρεσαν το χρηματικό ποσό των 1.000 ευρώ και το κινητό τηλέφωνο του δολοφονηθέντος.
Το τρίτο «χτύπημα» στη Νάξο:
Την σκότωσε και μετά τη βασάνισε Ως προς την τρίτη υπόθεση της ανθρωποκτονίας στην Νάξο στις 18 Οκτωβρίου 2014, ο συλληφθείς ισχυρίστηκε ότι είχε μεταβεί στο νησί για διάφορες εργασίες εποχικού χαρακτήρα, τον απασχόλησε το θύμα, ισχυρίστηκε ότι αντιδικούσαν συχνά λόγω των απαιτήσεων του θύματος σχετικά με την δουλειά του και στις 16 Οκτωβρίου επισκέφτηκε το θύμα στην κατοικία του, προκειμένου να ζητήσει τα χρήματα που του χρωστούσε.
Μετά από ζωηρό επεισόδιο στην είσοδο της αυλής, στην προσπάθεια της να καλέσει την αστυνομία, την εγκλώβισε, την έπιασε από το λαιμό και την έπνιξε, με περίσφιξη. Στη συνέχεια την μετέφερε στο υπνοδωμάτιο, εκεί την έδεσε με σπάγκο στα χέρια και στα πόδια.
Αυτό μας έδωσε να καταλάβουμε και ένα επιπλέον στοιχείο ως προς την προσωπικότητα του δράστη. Την περιέσφιξε με σπάγκο στα χέρια και στα πόδια, έψαξε την κατοικία και αφαίρεσε 370-380 ευρώ, 200 δολάρια, 2 κινητά τηλέφωνα και μία χρυσή αλυσίδα. Το θύμα βρέθηκε νεκρό την 01:00 ώρα της 18/10/2014.
Μετά την ανθρωποκτονία, μας προκύπτει από την γεωγραφική απεικόνιση και από τις επικοινωνίες του, ότι επιβιβάστηκε σε πλοίο της γραμμής με προορισμό τον Πειραιά και αμέσως μετά την ίδια μέρα αναχώρησε για τον τόπο καταγωγής του, εκτός των ελλαδικών συνόρων με λεωφορείο.
Επέστρεψε στην Ελλάδα λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα του 2014 και αυτομάτως κινήθηκε στις περιοχές εκείνες που γνώριζε καλά, δηλαδή στους γεωγραφικούς τόπους που είχε δραστηριοποιηθεί: Πάτρα, Λιβανάτες. Πλήθος διαρρήξεων
Από τα Χριστούγεννα του 2014 έως και την σύλληψη του έχει διαπράξει πλήθος διαρρήξεων σε οικίες και αποθήκες στις Λιβανάτες, στην Αρκίτσα Φθιώτιδος, καθώς και στην Πάτρα. Για όλες αυτές τις περιπτώσεις θα γίνει ενδελεχής έρευνα, σε συνεργασία με τις τοπικές αστυνομικές υπηρεσίες, ταυτοποίηση περιπτώσεων με βάση το «modus operandi» και τυχόν πραγματολογικό υλικό, καθώς και υλικά DNA ή δακτυλικά αποτυπώματα, που τυχόν θα βρεθούν. Τις κλοπές διέπραττε από κοινού με τον δεύτερο συνεργό του, υπήκοο Αλβανίας, 27χρονο, αγνώστων λοιπών στοιχείων, κάτοικο Λιβανάτων.
Ομολόγησε ακόμη ότι πριν ένα χρόνο είχε μεταβεί με ομοεθνή του σε κατοικία στις Λιβανάτες, όπου ακινητοποίησαν γυναίκα, με την άσκηση σωματικής βίας και αφαίρεσαν χρηματικό ποσό 200 ευρώ και μία τηλεόραση. Η ληστεία αυτή και η απόπειρα βαρέων σωματικών βλαβών δεν έχει ακόμη ταυτοποιηθεί, δεν έχει καταγγελθεί και ψάχνουμε να βρούμε ποια περίπτωση είναι η συγκεκριμένη.
Όλο το προανακριτικό υλικό, οι εκθέσεις εξετάσεως των κατηγορουμένων θα υποβληθούν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Τριπόλεως, προκειμένου να ληφθεί υπόψη η απολογία και του δεύτερου συνεργού του για τη συμμετοχή του στην ανθρωποκτονία και στη ληστεία στην Τρίπολη και να έχουμε την εκτέλεση των ενταλμάτων.
Όπως σας προανέφερα, τα τοπικά Αστυνομικά Τμήματα θα συνεργαστούν σε κεντρικό επίπεδο με την Υπηρεσία μας για να μπορέσουμε να βγάλουμε τις περιπτώσεις εγκλημάτων κατά ιδιοκτησίας, που έχει τελέσει από την περίοδο που πρώτη φορά ήρθε στη χώρα μέχρι και προχθές, που έγινε η σύλληψή του.
Ήδη οι συλληφθέντες έχουν οδηγηθεί στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών για το αδίκημα της παράνομης οπλοφορίας και εν συνεχεία θα παραπεμφθούν στον Εισαγγελέα Εκτελέσεως Ποινών."

Ακολουθούν τα βίντεο με τις δηλώσεις των αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ για την σύλληψη του Αλβανού κακοποιού:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

- Παρακαλούμε αφήστε το σχόλιο σας στα Ελληνικά και σε κόσμιο ύφος.
Σχόλια με greeklish και υβριστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.
- H Ομάδα Διαχείρισης του Kyparissia News Blog δεν αντιπαρατίθεται και δεν συνδιαλέγεται με τους αναγνώστες στο πεδίο σχολιασμού, σχετικά με δημοσιεύσεις και άρθρα (με μόνη εξαίρεση διαδικαστικά-λειτουργικά θέματα του ιστολογίου).
- Οι απόψεις των αναγνωστών δεν αντιπροσωπεύουν τις θέσεις του blog και αποτελούν αποκλειστικά προσωπικές τους τοποθετήσεις.