Ένας Α.Ο.Κ με υπογραφή Μαντζούνη... ένα βήμα πριν από τον θρίαμβο

του Παναγιώτη Σ. Ανδρινόπουλου
Από αυτόν εδώ τον ιστότοπο, μετά τις πρώτες αγωνιστικές και την ουδέτερη στάση που είχαμε κρατήσει στις πρώτες μέρες του Αλέξη Μαντζούνη, δεν κρύψαμε τον προβληματισμό μας για την εικόνα της ομάδας και για την "εμμονή" του Αλέξη Μαντζούνη, τόσο με το αμυντικό παιχνίδι όσο και με τον "περιορισμό" του Μητρόφ, σε αμυντικογενή ρόλο.
Ποτέ φυσικά δεν μπήκαμε στην διαδικασία των "ανώνυμων" σχολιαστών της έντονης κριτικής σε ότι αφορά την καριέρα και την παρουσία του κόουτς στα γήπεδα, καθώς και την εξωαγωνιστική ζωή του, καθώς ποτέ δεν αποτέλεσε κριτήριο για εμάς, η προσωπική ζωή του καθενός. Ούτε φυσικά μας απασχόλησε η όποια σχέση του με το όποιο μέλος της Διοίκησης.
Η σύγκριση με το δημιουργικό και εντυπωσιακό ποδόσφαιρο που παρουσίαζε ο Α.Ο.Κ όμως στις ημέρες που στον πάγκο των κυανόλευκων καθόταν ο Τάκης Παναγόπουλος ήταν συχνή και αναπόφευκτη μετά από κάθε αποτέλεσμα, ειδικά αν αυτό είχε προέλθει με νωθρό και σχετικά "παθητικό" ποδόσφαιρο.
Ο προπονητής όμως γνώριζε καλύτερα.
Ο Αλέξης Μαντζούνης ερχόμενος στην ομάδα βρήκε σίγουρα ένα γυμνασμένο σύνολο που θα μπορούσε να αντεπεξέλθει σε κάθε αγωνιστικό ρυθμό. Δεν βρήκε όμως το ρόστερ που άφησε πίσω του ο Παναγόπουλος, ούτε βρήκε το απαιτούμενο "βάθος" στον πάγκο, ώστε να μπορέσει να δουλέψει με μια σχετική άνεση. Μάλιστα, φέρεται να είχε εκμυστηρευτεί σε ανθρώπους του κύκλου του, μετά τις πρώτες αγωνιστικές ότι "έχουμε ελλείψεις που μας αποτρέπουν να σκεφτόμαστε το πρωτάθλημα, όμως αυτά τα παιδιά έχω και όσο αυτά δίνουν και την ψυχή τους θα το παλέψουμε και όσο πάει"...
Πλησίαζαν τα Χριστούγεννα και μαζί με της γιορτές, είχε έρθει και η ενδιάμεση μεταγραφική περίοδος. Όλοι στην Κυπαρισσία περίμεναν τις κινήσεις της Διοίκησης και μαζί με τον κόσμο, περίμενε και ο προπονητής της ομάδας. Ταυτόχρονα, όπως και μεις είχαμε γράψει σε σχετικό άρθρο στις 20 Δεκεμβρίου με τίτλο "Α.Ο.Κ: Εν αναμονή του ντέρμπι η Διοίκηση", η άνθρωποι της Διοίκησης περίμεναν τον αγώνα με τον Πάμισσο για να σκεφτούν τις επόμενες κινήσεις τους.
Η αμυντική λειτουργία της ομάδας και οι νίκες με "την ψυχή στο στόμα" όπως χαρακτηριστικά λεγόταν, ειδικά μετά την αγχωτική νίκη με τον Μεσσηνιακό μέσα στην Κυπαρισσία ήταν κάτι που τελικά δεν "ξένιζε" και δεν προβλημάτιζε μόνο εμάς, αλλά και τον κόσμο καθώς και κάποιους μέσα στην Διοίκηση. Παρόλα αυτά, είχαμε τονίσει ότι τα 3 γκολ παθητικό μέχρι τότε ήταν το όπλο που μας είχε "στήσει" στην δεύτερη θέση.
Η καλύτερη άμυνα επισκέπτεται την καλύτερη επίθεση
Στις 21 Δεκεμβρίου, η ομάδα "επισκέφτηκε" το "νησί" για να αντιμετωπίσει τον μεγάλο ανταγωνιστή στην κούρσα του τίτλου, Πάμισσο Μεσσήνης. Εκεί, και με την βοήθεια της τύχης, εκτός από τον έξοχο φυσικά πορτιέρο, Ντουγέρογλου, η ομάδα κατάφερε να δραπετεύσει με τον βαθμό της λευκής ισοπαλίας και της 3ης ισοπαλίας στις 15 αγωνιστικές. Άλλος ένας βαθμός κόντρα μάλιστα στον πρωτοπόρο τότε Πάμισσο που μέχρι να συναντήσει τον Α.Ο.Κ κατέγραφε 14 νίκες σε ισάριθμα ματς.
Μάλιστα, ακόμα δεν είχαν ξεχάσει την 4αρα της περσινής περιόδου η οποία "ξύπνησε"και την "βεντέτα" με τους νησιώτες (πολύ τους είχε πειράξει αυτό το "βάλτε κι' άλλα" που φώναζε ο Παναγόπουλος στους ποδοσφαιριστές του) και με την λήξη του αγώνα ακολούθησαν και επεισόδια.
Η ώρα της Διοίκησης
Οι άνθρωποι της Διοίκησης εκτίμησαν και ΣΩΣΤΑ ότι η ομάδα στάθηκε με ψυχή στην Μεσσήνη και όφειλαν να την ενισχύσουν. Αυτό έγινε με την προσθήκη στο ρόστερ των: Θεοδωρακόπουλου που βοήθησε αρκετά στα αριστερά μέχρι να τον καλέσει η πατρίδα για την θητεία του... Κόλλια, ο οποίος μπορεί να ανταποκριθεί εξίσου σε κάθε θέση της επιθετικής γραμμής παίζοντας ποδόσφαιρο μιας κλάσης πάνω από το επίπεδο της Α' τοπικής κατηγορίας!!! Καμποσιώρη, ποδοσφαιριστή με πολύ καλά στοιχεία και από πολλούς χαρακτηρίζεται ως μια από τις καλύτερες μεταγραφές. Ομαδικός, μπορεί να ανταποκριθεί και σε θέσεις της άμυνας ενώ είναι απίστευτα γρήγορος με πολύ καλές διεισδύσεις ή όπως αλλιώς λέγεται στην ποδοσφαιρική αργκό "μπουκαδόρος" και τέλος τον Γεωργιόπουλο ο οποίος παρότι άργησε κάπως να παίξει, η αξία του και η ικανότητά του να αγωνίζεται ως εξτρέμ και στις δυο πλευρές μάλιστα, είναι αναγνωρισμένη και δεν χωρά αμφισβήτηση από κανέναν 
Για τον "δικό μας" Αθανασόπουλο που επέστρεψε από τον Ηρακλή δεν μπορούμε να πούμε και πολλά καθώς στην θέση που αγωνίζεται υπάρχει ένας "γίγαντας" που ακούει στο όνομα Θοδωρής Ντουγέρογλου, ο οποίος κράτησε ανέπαφη την εστία του για 1890 αγωνιστικά λεπτά!!!!! με σημαντικότερα για εμάς τα 90 λεπτά στον αγώνα με τον Πάμισσο μέσα στην Μεσσήνη όταν δεχόταν καταιγισμό από σουτ και συνεχή πολιορκία στα καρέ του.
Ένα ματς που επαναλαμβάνουμε οι τότε πρωτοπόροι "σφυροκοπούσαν" την εστία μας και ήταν παιχνίδι ορόσημο για την συνέχεια του πρωταθλήματος.
Οι ποδοσφαιριστές αυτοί ενσωματώθηκαν άμεσα στην ομάδα και "έδεσαν" με το υπόλοιπο σύνολο.
Τα αποτελέσματα είναι πλέον γνωστά, η συνταγή Μαντζούνη στην άμυνα δεν άλλαξε ούτε στο "και", άλλαξε όμως η επιθετική συνταγή και ήρθαν οι άνετες νίκες εντός και εκτός έδρας. Δύο γκολ στον Εθικό Μελιγαλά. Από τρία γκολ εκτός με Ασπρόχωμα και Ανδρούσα, έξι στον Ολυμπιακό Καλαμάτας, 4 στον Απόλλωνα, που ήταν και η τελευταία ομάδα μέχρι χθες που είχε σκοράρει κατά του Α.Ο.Κ στο δεύτερο "χινάρι" των κυανόλευκων με 1-1 την 7η αγωνιστική μέσα στην Καλαμάτα.
Οι αριθμοί δικαιώνουν τον Μαντζούνη
Οι "δείκτες" της ομάδας εκτοξεύτηκαν με 21 αγωνιστικές χωρίς γκολ και διπλάσια τέρματα στην επίθεση από όσα είχε πετύχει στον πρώτο γύρο. Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο πρώτος γύρος έκλεισε με 27-3 τέρματα μετά τον αγώνα με τον Πάμισσο και σήμερα, 2 αγωνιστικές πριν το τέλος τα στατιστικά λένε 67-4 ενώ για τον συν διεκδικητή του τίτλου Πάμισσο οι αριθμοί λένε 43-6 και 73-15 αντίστοιχα.
Ωστόσο το "moto" του Αλέξη Μαντζούνη που λέει ότι το κλειδί είναι στο 0 πίσω, φαίνεται να το επιβεβαιώνει το περσινό πρωτάθλημα όπου η ομάδα με την καλύτερη άμυνα στέφθηκε πρωταθλήτρια και όχι η ομάδα με την καλύτερη επίθεση. Έστω και αν αυτό επιτυγχάνεται με ένα γκολ διαφορά από την δεύτερη καλύτερη άμυνα. (σκεφτείτε αυτό το ένα γκολ παραπάνω που δέχτηκε ο Α.Ο.Κ να ήταν στο παιχνίδι με τον Πάμισσο στην Μεσσήνη και να είχε λήξει 0-0 αντί 1-0. Τι θα είχε γίνει τότε; Με δεδομένο τα άλλα αποτελέσματα να ήταν ίδια, περσινός πρωταθλητής με 1 βαθμό διαφορά θα ήταν ο Α.Ο. Κυπαρισσίας) Να θυμίσουμε, ώστε να γίνει κατανοητό αυτό που λέμε, ότι για την περσινή περίοδο τα γκολ για Πάμισσο και Α.Ο.Κ ήταν 59-22 και 74-23 αντίστοιχα και 3 αγωνιστικές πριν το τέλος ο Α.Ο.Κ γνώρισε την ήττα με 1-0 έκτος έδρας από τον Πάμισσο και το χειρότερο; η ομάδα "δεν υπήρχε" στο παιχνίδι!!!
Όμως, η επιτυχία δεν είναι πίσω από τα μεγάλα σκορ, καθώς τα περισσότερα ήρθαν σε βάρος ομάδων που και στον πρώτο γύρο ο Α.Ο.Κ τις είχε νικήσει, έστω και με μικρότερο σκορ, με εξαίρεση τον Απόλλωνα Καλαμάτας και ίσως ακόμα μια δυο ομάδες. Η διαφορά ήρθε στην ευκολία που κατακτήθηκαν οι τρεις βαθμοί σε ματς που ο Α.Ο.Κ κέρδισε "με την ψυχή στο στόμα" στον α' γύρο ή σε παιχνίδια που ο Α.Ο.Κ έχασε βαθμούς, όπως είναι ο αγώνας με την Εράνη Φιλιατρών και τον Απόλλωνα Καλαμάτας. Τα μεγάλα σκορ ήταν όμως σαφώς, μεγάλες ψυχολογικές ενέσεις για το ηθικό των ποδοσφαιριστών και η αποστομωτική απάντηση σε όλους όσοι μιλούσαν για "παθητικό" ή "αμυντικό" ποδόσφαιρο, μεταξύ αυτών πολλές φορές και εμείς!!!
Καταλήγοντας στα των αριθμών, ότι μπορεί όλα να ξεκινούν από το 0 στην άμυνα, αλλά οι επιτυχίες και το κάτι παραπάνω, δεν μπορεί να έρθει μόνο μέσα από την άμυνα, εξακολουθούμε να το πιστεύουμε και όχι άδικα, καθώς, η τέταρτη καλύτερη άμυνα του πρωταθλήματος μέχρι τώρα αντιστοιχεί στην Εράνη Φιλιατρών η οποία "φλερτάρει" με τον υποβιβασμό.
Κλείνοντας, πιστεύουμε ακράδαντα πλέον, ότι η ομάδα αποτελεί ένα δημιούργημα του Αλέξη Μαντζούνη ο οποίος με επιμονή και υπομονή, όχι μόνο δεν κατέστρεψε και δεν υποτίμησε την όποια δουλειά είχε γίνει στην ομάδα από τον προκάτοχό του (και ήταν αρκετή και καλή κατά την γνώμη μας), αλλά με βάση τα όσα βρήκε, εξέλιξε την ομάδα, όπλισε τους ποδοσφαιριστές του με αυτοπεποίθηση, πίστη για το αποτέλεσμα και με "ψυχή" στοιχεία που ομολογουμένως έλλειπαν από την ομάδα τα προηγούμενα χρόνια και αυτό ήταν εμφανές, όταν "η πατάτα έκαιγε" και η ομάδα χρειαζόταν πάση θυσία θετικό αποτέλεσμα... Τρανταχτό παράδειγμα η απώλεια βαθμών σε παιχνίδια μη αναμενόμενα όπως η ήττα από το "αδιάφορο", όπως και φέτος, Δώριο την 19η αγωνιστική ή και οι ισοπαλίες με το Ασπρόχωμα μέσα στην έδρα μας με 2-2 την 17η και εκτός με σκορ 0-0 την 18η αγωνιστική με τον Απόλλωνα Καλαμάτας.
Μεγάλη δε απογοήτευση όχι τόσο για την ήττα αλλά για την εμφάνιση, το παιχνίδι στην Μεσσήνη με τον Πρωταθλητή τελικά Πάμισσο ο οποίος μέχρι τότε βρισκόταν 1 βαθμό πίσω!!!
Είμαστε βέβαιοι και πιστεύουμε ότι ο προπονητής και οι ομάδα του δεν θα μας διαψεύσει, ότι αυτή η ψυχή θα βγει και στα δυο εναπομείναντα παιχνίδια με το Δώριο και τον Πάμισσο εκτός και εντός έδρας αντίστοιχα...
Η προσοχή, η σοβαρότητα και η μαχητικότητα που πρέπει να επιδείξουν οι ποδοσφαιριστές θεωρούμε ότι είναι δεδομένη με τον Αλέξη Μαντζούνη στον πάγκο της ομάδας μας.
Αναμένουμε τα επινίκια και με την φυσική μας παρουσία στο "Δημοτικό Γήπεδο Κυπαρισσίας" την 30η αγωνιστική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

- Παρακαλούμε αφήστε το σχόλιο σας στα Ελληνικά και σε κόσμιο ύφος.
Σχόλια με greeklish και υβριστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.
- H Ομάδα Διαχείρισης του Kyparissia News Blog δεν αντιπαρατίθεται και δεν συνδιαλέγεται με τους αναγνώστες στο πεδίο σχολιασμού, σχετικά με δημοσιεύσεις και άρθρα (με μόνη εξαίρεση διαδικαστικά-λειτουργικά θέματα του ιστολογίου).
- Οι απόψεις των αναγνωστών δεν αντιπροσωπεύουν τις θέσεις του blog και αποτελούν αποκλειστικά προσωπικές τους τοποθετήσεις.