Για χωροθέτηση της μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων συνεδριάζει την Παρασκευή το Δ.Σ. Τριφυλίας

Με πρώτο θέμα στην ημερήσια διάταξη της 6ης τακτικής συνεδρίασης τη «Χωροθέτηση της μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων του Δήμου Τριφυλίας», συνεδριάζει στις 7.30 το απόγευμα της Παρασκευής, στο Δημοτικό Μέγαρο Κυπαρισσίας, το Δημοτικό Συμβούλιο! Τόσο η εισήγηση όσο και οι τοποθετήσεις, αλλά και η απόφαση που το Σώμα θα κληθεί να λάβει, αναμένονται με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς είναι γνωστό ότι το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων ταλανίζει εδώ και χρόνια ολόκληρη την περιοχή, έχει σοβαρές συνέπειες στο περιβάλλον και την ποιότητα της ζωής των κατοίκων, και όλοι επιθυμούν και επιδιώκουν την επίλυσή του.
Θυμίζουμε πως, σε έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας, στις 7 Νοεμβρίου 2014, ελήφθη απόφαση – κατά πλειοψηφία – για την επικαιροποίηση και επαναβεβαίωση της απόφασης του Σώματος του 2012 για (προσωρινή) Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων. Παράλληλα, ομόφωνα αποφασίστηκε το κλείσιμο των ΧΑΔΑ, με πρώτο των Φιλιατρών, στη συνέχεια των Γαργαλιάνων και τελευταίο της Κυπαρισσίας.
Κατά πλειοψηφία, αποφασίστηκε να προταθούν στην Περιφέρεια 6 θέσεις προς διερεύνηση για καταλληλότητα, ώστε, έπειτα από απόφαση του Σώματος, να εγκατασταθεί εκεί η Μονάδα της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης.
Σε εκείνη τη συνεδρίαση, από πολλούς, εκφράστηκαν έντονες επιφυλάξεις για το αν και κατά πόσο γρήγορα θα προωθηθούν διαδικασίες και θα υλοποιηθούν όλες οι απαραίτητες ενέργειες, ώστε την άνοιξη να καταστεί εφικτό να λειτουργήσει το μοντέλο αυτό της διαχείρισης των απορριμμάτων, με ερωτηματικά για το εάν αυτές οι αποφάσεις λαμβάνονται σε χρόνο dt (από το σημερινό δημοτικό συμβούλιο) λόγω της πρεμούρας της Δημοτικής Αρχής, πριν εκπνεύσουν όλα τα περιθώρια εξέτασης εναλλακτικών επιλογών και προτάσεων, μετά από μελέτη, να γλιτώσει ο Δήμος τα πρόστιμα.
Από περισσότερους, δε, με πρώτο τον ίδιο το δήμαρχο Τριφυλίας, αφέθηκαν αιχμές και σαφέστατες μομφές για την προηγούμενη Δημοτική Αρχή Τριφυλίας, που ενώ από το 2011 είχε τεθεί επί τάπητος το πρόβλημα και από το 2012 είχε ληφθεί απόφαση στο Δημοτικό Συμβούλιο, αυτή δεν προωθήθηκε και δεν υλοποιήθηκε ποτέ, με συνέπεια, τώρα, να πρέπει ο Δήμος να τρέξει να κάνει ό,τι και όσα δεν έγιναν τα προηγούμενα 2 χρόνια, αλλά και πολύ περισσότερα, για να διαχειριστεί τα απορρίμματα και να γλιτώσει τα πρόστιμα, που είναι εξοντωτικά.
Τότε, δια στόματος δημάρχου, αλλά και στην εισήγηση και το κείμενο της απόφασης, αναφέρθηκε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για το σταδιακό κλείσιμο των ΧΑΔΑ Φιλιατρών, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, με τη σειρά που αναφέρονται, κάτι ωστόσο που πήγε πολύ πίσω, μέχρι σήμερα, και μόνο ένας ΧΑΔΑ, αυτός των Φιλιατρών, έχει κλείσει.
Σχετικά με τη χωροθέτηση, προτάθηκαν έξι χώροι, για να τους διερευνήσει ο Δήμος με την Περιφέρεια και στο απόσπασμα εκείνης της απόφασης του Δ.Σ. Τριφυλίας (αριθ. απόφασης 285/2014) αναφέρεται συγκεκριμένα: «Χωροθέτηση των εγκαταστάσεων ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων. Προτείνονται οι κάτωθι περιοχές, οι οποίες, αφού αξιολογηθούν (περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις κ.λπ.) από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Πελοποννήσου, θα γίνει η τελική πρόταση προς το ∆ήμο μας και θα ληφθεί εκ νέου απόφαση ∆ημοτικού Συμβουλίου: Α. ∆ημοτική Ενότητα Γαργαλιάνων:
1. ΧΑ∆Α ∆Ε Γαργαλιάνων και περιβάλλοντες χώροι, 2. Λατομική ζώνη Γαργαλιάνων Β. ∆ημοτική Ενότητα Φιλιατρών:
1. ΧΑ∆Α ∆Ε Φιλιατρών και περιβάλλοντες χώροι, 2.Λατομική ζώνη Φιλιατρών Γ. ∆ημοτική Ενότητα Κυπαρισσίας:
1. ΧΑ∆Α ∆Ε Κυπαρισσίας και περιβάλλοντες χώροι, 2. ∆ασώδης περιοχή Τ. Κ. Περδικονερίου (πρώην Λατομείο)».

του Ηλία Γιαννόπουλου από το "ΘΑΡΡΟΣ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

- Παρακαλούμε αφήστε το σχόλιο σας στα Ελληνικά και σε κόσμιο ύφος.
Σχόλια με greeklish και υβριστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.
- H Ομάδα Διαχείρισης του Kyparissia News Blog δεν αντιπαρατίθεται και δεν συνδιαλέγεται με τους αναγνώστες στο πεδίο σχολιασμού, σχετικά με δημοσιεύσεις και άρθρα (με μόνη εξαίρεση διαδικαστικά-λειτουργικά θέματα του ιστολογίου).
- Οι απόψεις των αναγνωστών δεν αντιπροσωπεύουν τις θέσεις του blog και αποτελούν αποκλειστικά προσωπικές τους τοποθετήσεις.