Το έθιμο του Κλήδονα στην Ανω Πόλη Κυπαρισσίας (φωτογραφίες)

Το έθιμο του Κλήδονα ζωντάνεψε για μια ακόμη χρονιά από το Σύλλογο για την Προστασία και Αναβίωση της Ανω Πόλης Κυπαρισσίας, στον χώρο της πλατείας της, με την παρουσία του κόσμου να ξεπερνά κάθε προηγούμενο κατακλύζοντας κάθε γωνιά.
Το έθιμο έχει τις ρίζες του στα πολύ παλιά χρόνια, ενώ στις μέρες μας αναβιώνει με επιτυχία από το σύλλογο.
Καταρχάς νεαρές κοπέλες, που η καθεμιά συμβόλιζε κι από μια γειτονιά της Κυπαρισσίας, με μια στάμνα στον ώμο ξεκίνησαν από το χώρο της πλατείας και πήγαν μέχρι την παζαρόβρυση, φέρνοντας το αμίλητο νερό. Σε όλη την διαδρομή δεν είπαν ούτε μια κουβέντα.
Στη συνέχεια φτάνοντας και πάλι στο χώρο της πλατείας άδειασαν το νερό σε ένα πήλινο δοχείο, μέσα στο οποίο έριξαν κι από ένα φυλαχτό τους. Όταν έπειτα το τραβούσαν, διαβαζόταν κι από ένα ριζικό το οποίο αντιστοιχούσε σε κάθε κοπέλα.
Ακολούθησαν παραδοσιακοί χοροί από τον Μορφωτικό Εκπολιτιστικό Σύλλογο Κυπαρισσίας και το Σύλλογο «Εν χορώ» μέσα σε θερμά χειροκροτήματα από το κοινό. Παράλληλα άρχισε να μοιράζεται σε όλους η παραδοσιακή ριγανάδα: ντομάτα τριμμένη πάνω σε παξιμάδι, με λάδι και ρίγανη. Στο αποκορύφωμα της βραδιάς έγινε το άναμμα της φωτιάς όπου κάηκαν τα μαγιάτικα στεφάνια και πάνω της πηδούσαν ασταμάτητα μικροί και μεγάλοι.
Το γλέντι συνεχίστηκε με ζωντανή μουσική από το μουσικό σχήμα «Λαϊκό πεντάγραμμο».
Ο πρόεδρος του συλλόγου Ανδρέας Κίζηλης ευχαρίστησε όλο τον κόσμο για την παρουσία και τη συμμετοχή του, και ευχήθηκε σε όλους τα καλύτερα.


 Του Κώστα Μπούρα από την "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ"


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

- Παρακαλούμε αφήστε το σχόλιο σας στα Ελληνικά και σε κόσμιο ύφος.
Σχόλια με greeklish και υβριστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.
- H Ομάδα Διαχείρισης του Kyparissia News Blog δεν αντιπαρατίθεται και δεν συνδιαλέγεται με τους αναγνώστες στο πεδίο σχολιασμού, σχετικά με δημοσιεύσεις και άρθρα (με μόνη εξαίρεση διαδικαστικά-λειτουργικά θέματα του ιστολογίου).
- Οι απόψεις των αναγνωστών δεν αντιπροσωπεύουν τις θέσεις του blog και αποτελούν αποκλειστικά προσωπικές τους τοποθετήσεις.