5 ερωτησεις και 5 απαντησεις για το ευρω ή δραχμη.

Πολλα ερωτηματα,πολλα επιχειρηματα πλανωνται,στις παρεες,στο διαδικτυο,πολλες φορες χωρις ωριμες ή σοβαρες αλλα και απλες οικονομικες απαντησεις.Αλλωστε ο απλος ανθρωπος δεν υποχρεουται να γνωριζει οικονομικα περισσοτερο απο οσο χρειαζεται για τη δουλεια του και τη καθημερινοτητα του,συνεπως και το Δημοψηφισμα ειναι κατι που δεν επρεπε να γινει και οι πολιτες να αναλαβουν την ευθυνη για κατι,που καποιοι αλλοι σπουδασαν και ψηφιστηκαν σε θεσεις ευθυνης.Εδω που φτασαμε ομως,ας δουμε καποια ερωτηματα και θεωριες που ακουμε γενικοτερα τις τελευταιες και οχι μονο ημερες.

1.-Με το ''οχι'' δεν σημαινει οτι θα βγουμε απο το ευρω.
   -Τεχνικα οχι.Πρακτικα ομως,
λαμβανοντας υποψη το εκρηκτικο πολιτικο μειγμα,τους διεθνεις τραπεζικους κανονες που μας συνδεουν με την Ευρωπα'ι'κη Κεντρικη Τραπεζα και εχοντας τα τελευταια διαθεσιμα δανεικα και ηδη   περιορισμενα,ειναι δεδομενο οτι η εξελιξη ειναι η εκτυπωση χαρτονομισματος.

2. -Η Ισλανδια ειπε ''οχι'' σε διεθνη οικονομικη βοηθεια και τα καταφερε.
    -Η Ισλανδια δεν ειχε μεταβολη νομισματος καθοτι δεν ηταν στο ευρω και αναγκαστηκε να υποτιμησει σε εξευτελιστικες τιμες το νομισμα της,ενω μεχρι και σημερα,απο το 2008 εχει capital controls στο τραπεζικο της συστημα.
Για να εξαγει καποιος χρηματα απο τη χωρα πληρωνει φορο 39%!
Αξιακα δε,το νομισμα της ειναι παντελως αδιαφορο.(1 ευρω = 147 κορωνες)

3. -Αν θα παμε στη δραχμη θα ειναι καλυτερα.
    -Αν θα παμε στη δραχμη τα πραγματα θα ειναι πολυ χειροτερα καθοτι η χωρα δεν ειναι ετοιμη για κατι τετοιο.
Το εθνικο νομισμα θα υποτιμηθει ραγδιαια.Αρχικα θα ισοτιμηθει σε μια ισοτιμια χειροτερη απο οτι εισηλθαμε.Αν εισοδος 1 ευρω = 340,75 δρχ,εξοδος θα σημαινει στη καλυτερη 1 ευρω = 500 δρχ.
Αυτο θα ειναι για τη πρωτη ημερα.Οι αγορες παγκοσμιως ως αδιαφορο και ουσιαστικα ''ηττημενο'' νομισμα μιας διαλυμενης οικονομιας θα το συμπιεσουν προς τα κατω ασταματητα...μια ισοτιμια 1 ευρω = 1000 δρχ. ισως να ηταν και επιτυχια.


4. -Θα ξαναστησουμε την οικονομια μας απο την αρχη.
    -Αυτο θα παρει πολλα χρονια,τουλαχιστον 20.Η χωρα εχει στηριξει την οικονομια της στη μεταποιηση και στον τουρισμο.
Ακομη και η γεωργια ουσιαστικα ειναι μεταποιητικη διαδικασια,καθως σπορους και λιπασματα εισαγει.Αγροτικα μηχανηματα ειναι εισαγομενα καθως και τα ανταλλακτικα τους.Το πετρελαιο ως κινητηρια δυναμη μιας οικονομιας θα αυξησει τη τιμη αγορας του πανω απο 4 φορες.Τα κοστη που θα μετακυλιθουν στην οικονομικη αλυσιδα θα καταληξουν πολυ μεγαλα στη τελικη καταναλωση.Τα εισοδηματα θα εκπεσουν πληθωριστικα κατω απο 4-5 φορες της σημερινης τους αξιας.Επαγγελματα τα οποια σημερα ειναι υποστηρικτικα σε τομεις

 παροχης υπηρεσιων,π.χ.σερβιτοροι,ειτε θα συμπιεστουν απιστευτα εισοδηματικα,ειτε θα λιγοστεψουν ως διαθεσιμες θεσεις εργασιας.
Ο τουρισμος θα παραμεινει ελκυστικος αλλα πλεον μονο για τους ξενους,καθως η παροχη υπηρεσιων θα τους ειναι ιδιαιτερα φθηνη,αλλα συναμα η προετοιμασια αυτης εκ μερους των ξενοδοχων θα ειναι ακριβη στην εσωτερικη αγοραπωλησια.
Η χωρα ουτως ή αλλως οποια εσοδα μπορει να κερδισει θα τα αποδιδει στα χρεη που εχει τα οποια θα εχουν παραμεινει σε ευρω και πλεον θα εχουν ανελθει 4-5 φορες επανω,εσοδα τα οποια θα στερηθει οποια αναπτυξιακη προοπτικη.
Η πραγματικοτητα δεν θα εχει καμια σχεση με τη ρομαντικη εποχη,σουβλακι,παγωτο,βολτα στη πλατεια που ισως καποιοι μνημονευουν.

5. -Μα ημασταν καλυτερα με τη δραχμη.
    -Την εποχη που εμεις δεν ειχαμε ευρω,αλλα δραχμη,συνεβαινε το ιδιο και στις αλλες χωρες της Ευρωπης.Η καθε μια ειχε το εθνικο της νομισμα.Με τη δραχμη νομιζαμε οτι ημασταν καλυτερα.
Οι ελληνικες κυβερνησεις για να στεκονται εσωτερικα εκαναν συνεχομενες υποτιμησεις κατα καιρους.Η διαφορα φαινοταν στη καθημερινοτητα.Οι παλιοτεροι θυμουνται οτι η εφημεριδα ειχε καποια στιγμη 30-50 δρχ. και εφθασε 250 δρχ.Το σουβλακι-καλαμακι,ειχε 50 δρχ. και εφθασε 150-200 κλπ.Οι μεγαλυτεροι θυμουνται τη μητερα τους να αγοραζει πραγματα για το σπιτι με 2.000 δρχ.Λιγο πριν την εισοδο μας στο ευρω,οι 10.000 δρχ.δεν ηταν αρκετες.Η ισοτιμια της δραχμης με το μαρκο π.χ. ειχε καποια στιγμη 77 δρχ.Με τις υποτιμησεις εφθασε 178 δρχ.
Η αγοραστικη δυναμη του Ελληνα με τη δραχμη σε οτιδηποτε εισαγομενο ηταν πολυ μικρη.Ενα αεροπορικο ταξιδι ηταν πολυ δυσκολο καθως τα κοστη καυσιμων για τις αεροπορικες ηταν τεραστια σε σχεση με τη δραχμη,κατι που τελικα φαινοταν στη τιμη του εισιτηριου.Για την αγορα ενος αυτοκινητου ή μιας τηλεορασης το ποσο ηταν δυσθεωρητο και απαιτουνταν οικονομιες πολλων μηνων ή ετων.Τα φαρμακα (ειδικα τα εισαγομενα και εξειδικευμενα) ηταν δυσπροσιτα για αγορα εκτος Ασφαλιστικων Ταμειων.Ποσο μαλλον πλεον με μια ισοτιμια χειροτερη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

- Παρακαλούμε αφήστε το σχόλιο σας στα Ελληνικά και σε κόσμιο ύφος.
Σχόλια με greeklish και υβριστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.
- H Ομάδα Διαχείρισης του Kyparissia News Blog δεν αντιπαρατίθεται και δεν συνδιαλέγεται με τους αναγνώστες στο πεδίο σχολιασμού, σχετικά με δημοσιεύσεις και άρθρα (με μόνη εξαίρεση διαδικαστικά-λειτουργικά θέματα του ιστολογίου).
- Οι απόψεις των αναγνωστών δεν αντιπροσωπεύουν τις θέσεις του blog και αποτελούν αποκλειστικά προσωπικές τους τοποθετήσεις.